Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Is er sprake van nieuwe vastgoedzeepbel?

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
ivet
0
als je dit bericht leest zou je wel denken ja;

De Telegraaf
Overbieden op huizen heel normaal
Martijn Klerks
2 uur geleden


De gekte op de huizenmarkt drijft kopers tot het uiterste. Bij bijna de helft van alle te koop staande woningen betalen zij meer dan de vraagprijs, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag publiceert.

Bij liefst één op de twintig verkochte woningen ligt de verkoopprijs zelfs meer dan tien procent boven de vraagprijs. Vier jaar geleden was dat beeld heel anders, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS.

„In 2014 zagen we vooral uitschieters naar beneden, mensen die fors onder de vraagprijs een huis kochten. Maar inmiddels liggen de extremen juist aan de andere kant, en zijn er nog maar heel weinig woningen die ver onder de vraagprijs van eigenaar verwisselen.”

Mogelijk ligt het aandeel huizen dat boven de vraagprijs van de hand gaat zelfs hoger. „We hebben alleen gegevens van woningen die makelaars online aanbieden”, zegt Van Mulligen.

Extremen

De grootste extremen zijn in de Randstad te vinden: om een doorsnee Amsterdams huis te bemachtigen, moeten kopers tegenwoordig bijna 5 procent meer bieden dan wat de verkoper vraagt. Haarlem, Almere en Utrecht volgen op gepaste afstand, met iets meer dan 1 procent hogere verkoop- dan vraagprijzen.

Een woningzoekend stel kijkt uit het raam van een leegstaande woning. In en rond de grote steden moeten mensen snel beslissen en vaak overbieden om een huis te bemachtigen.© ANP Een woningzoekend stel kijkt uit het raam van een leegstaande woning. In en rond de grote steden moeten mensen snel beslissen en vaak overbieden om een huis te bemachtigen.

Wat opvalt, zijn de grote ’olievlekken’ rond die steden. Niet alleen in Almere is overbieden inmiddels de gewoonste zaak van de wereld, ook in Lelystad en Dronten vangen steeds meer verkopers de vraagprijs of meer.

Op dezelfde manier laat de huizengekte in Utrecht zich ook voelen in Woerden en Culemborg, en wordt er relatief veel overboden in het gebied tussen Velsen en Stede Broec – het ’overloopgebied’ van Amsterdam.

Noord-Holland, Flevoland en Utrecht zijn ook de provincies waar de huizen het minst lang te koop staan. In Noord-Holland zitten er gemiddeld twee maanden tussen het te koop zetten en de handtekeningen bij de notaris. „Als je kijkt naar de tijd die het kost om een acceptabel bod te krijgen, heb je het eerder over dagen of weken”, schat Van Mulligen in. In Flevoland stonden huizen vier jaar geleden nog gemiddeld bijna een jaar te koop, nu is dat vier maanden.

====================

'bij bijna de helft wordt overboden' ...dat zou m.i. betekenen dat de tijd dat een huis te koop staat zeer kort is...daarbij opgeteld worden huizen die naar smaak vd makelaar te lang te koop staan, vaak uit de verkoop gehaald en opnieuw aangemeld omdat lang te koop staan slecht is voor onderhandelingspositie en statistieken.
Dat huizen dan nog gemiddeld 4 maanden te koop staan geeft mij te denken.

Ik heb wel vaker meegemaakt dat een huis bijv. 4 maanden te koop stond, maar net toevallig verkocht bleek als ik informeerde...welk een toeval zal ik maar denken.

Andere indicatie van een bubble is dat steeds meer mensen niet eens meer fatsoenlijk kunnen lenen voor een gewone rijtjeswoning...dan indiceert dat m.i. toch echt wel een bubble.
SourceSinga
0
Jah, het is even wachten tot deze uit elkaar spat. In het gebouw van mijn appartement (Rotterdam) stonden tijdens de crisis (2008) altijd een stuk of 10 van de 60 appartementen te koop. Er was geen hond die ze wilde. Nu anno 2019 geen unit meer te koop en de prijzen zijn verdubbeld ten opzichte van 2008. Kwestie van tijd. De eerste signalen voor een crisis zijn er al.

Zodra de Hypotheek rentes omhoog gaan, zullen de prijzen gaan zakken of visa versa. Altijd al zo geweest.

vastgoedzeepbel
0
Daar ben ik het mee eens. Nu werk ik als makelaar in een www.matchoffice.nl. Niet alleen in Rotterdam.
Ik voel de recessie. Weet jij hoe je het kunt vermijden?

Bij voorbaat dank!
objectief
0
quote:

SourceSinga schreef op 4 januari 2019 21:28:


Jah, het is even wachten tot deze uit elkaar spat. In het gebouw van mijn appartement (Rotterdam) stonden tijdens de crisis (2008) altijd een stuk of 10 van de 60 appartementen te koop. Er was geen hond die ze wilde. Nu anno 2019 geen unit meer te koop en de prijzen zijn verdubbeld ten opzichte van 2008. Kwestie van tijd. De eerste signalen voor een crisis zijn er al.

Zodra de Hypotheek rentes omhoog gaan, zullen de prijzen gaan zakken of visa versa. Altijd al zo geweest.In 2008 was de hypotheekrente boven de 10%; het zal nog wel even duren voor we daaraan zitten.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Indices

AEX 581,78 -0,16%
EUR/USD 1,0886 +0,05%
Germany30^ 12.599,80 -1,49%
Gold spot 1.640,95 +0,37%
LDN100-24h 6.872,49 -0,35%
NY-Nasdaq Composite 8.980,78 +0,17%
US30# 26.850,36 -0,90%

Stijgers

Kiadis...
+20,42%
ASMI
+9,94%
Alfen ...
+6,74%
BESI
+3,78%
Wolter...
+3,59%

Dalers

Accell
-3,51%
ALTICE...
-3,03%
Galapagos
-2,86%
Neways
-2,34%
Wereld...
-2,33%