Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

AirBnB en soortgelijke websites

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
38 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
DeZwarteRidder
0
Bed and breakfasts voor meeste eigenaren geen vetpot

Gepubliceerd: 13 mei 2017 08:30 Laatste update: 13 mei 2017 08:30

Bed and breakfasts (B&B's) schieten al jaren als paddenstoelen uit de grond. Voor de meeste eigenaren is de populaire B&B slechts een leuke bijverdienste.

Naar schatting telt Nederland zo'n zesduizend bed and breakfasts, kleinschalige overnachtingsaccommodaties die bij een woning horen.

"De komende jaren blijft het aantal B&B's waarschijnlijk doorgroeien. Het is een tegenreactie op grote hotels, mensen willen iets kleins", zegt Jos Klerx, sectorspecialist horeca en recreatie bij de Rabobank. "Gasten willen meer luxe, zoals in hotels, maar ze willen ook persoonlijke aandacht. Een B&B kan beide bieden."

Klerx wijst bovendien op toenemende bekendheid van bed and breakfasts door de aandacht die er in televisieprogramma's als Ik vertrek aan wordt gegeven. "Wat ik de komende jaren verwacht, is een professionaliseringsslag. Dus hobbyisten die het professioneler aan gaan pakken, of nieuwe toetreders die hun B&B goed vermarkten en een heel concept opzetten."

Volgens Thijs Geijer, sectoreconoom leisure bij ING, is het lastig iets concreets over verwachtingen te zeggen. "Er is wel meer behoefte aan accommodaties. De groei van het aantal overnachtingen ligt de afgelopen jaren zo rond de 5 procent. Hotels groeien met ongeveer 2 procent, dus er is zeker ruimte."

"Daar staat tegenover dat Airbnb flink gegroeid is. Nu moet je als je een kamer over hebt de keuze maken: zet ik hem op Airbnb of begin ik een B&B?", zegt Geijer. "In het laatste geval heb je met meer regels te maken, het eerste is laagdrempeliger."

2,6 kamers

Gemiddeld telt een bed and breakfast in Nederland 2,6 kamers en 5,4 bedden. Per kamer moet gemiddeld 77 euro betaald worden.

Het runnen van een B&B is in veel gevallen iets voor erbij. "Mensen die het vooral als hobby zien, bieden vaak wat voordeligere kamers aan. Meestal hebben ze er nog een baan bij, of heeft één van de partners een baan, terwijl de ander zich met de B&B bezighoudt", zegt Hanny Arens, voorzitter van de Stichting Bed & Breakfast Nederland.

"Vaak zijn de kinderen het huis uit en hebben ze een kamer over. Hobbyisten zijn doorgaans niet commercieel genoeg ingesteld om een hoge prijs voor hun kamers te vragen."

"Professionals kiezen er daarentegen vaak voor een huis te kopen of over te nemen. Vaak is dat een boerderij. Ze maken een businessplan, bouwen het huis om en hebben meer kamers voor de verhuur", aldus Arens.

Volledig inkomen

Van de bed and breakfasts die zijn aangesloten bij het platform Bedandbreakfast.nl, in totaal zo'n 3.500, hebben de meeste slechts één kamer ter beschikking. Dit geldt voor 41,2 procent. 28,3 procent van de B&B's telt twee kamers, 13,1 procent heeft er drie en 7,6 procent heeft vier kamers.

"Vanaf vier kamers kun je er een volledig inkomen uit halen", denkt Arens. "Dan gaat het wel vaak om mensen die het professioneel aanpakken."

Sectorspecialist Klerx denkt dat rondkomen vanaf vijf kamers mogelijk moet zijn. "Bij ongeveer tien kamers kun je er in principe leuk van leven, maar dan heb je ook personeel nodig." De kosten van vastgoed zijn hierbij wel een belangrijk aspect.

Volgens Klerx is het overigens lastig in te schatten wat een B&B gemiddeld oplevert. "Het hangt sterk af van het type en de prijsklasse. De gemiddelde kamerprijs ligt tussen de 70 en 80 euro, maar boven de 100 euro kan het pas rendabel worden. Het is meestal een bijverdienste, of je moet rondkomen van een klein jaarinkomen."

"Het wordt op televisie allemaal heel romantisch gebracht, maar in de praktijk is het hard werken. Zeker als je er een belegde boterham mee wilt verdienen. Dan moet je vroeg opstaan en 365 dagen per jaar open zijn", aldus Klerx.

Uit een onderzoek van Bed & Breakfast Europe blijkt dat de gemiddelde omzet van een B&B in Nederland in 2013, recentere gegevens zijn niet voorhanden, neerkwam op 12.249 euro. Het gemiddelde kostenbedrag van Nederlandse bed and breakfasts bedroeg 6.025 euro.

"Belangrijke kostenposten voor B&B-eigenaren zijn water en elektriciteit. Verder kunnen de kosten voor het ontbijt flink in de papieren lopen, zeker als je onderscheidend wilt zijn. Mensen verwachten toch lokale en regionale producten. Ook boekingskantoren rekenen veel geld. Die kunnen je zo 20 procent van je omzet kosten", zegt Klerx.

Locatie

"Om de inkomsten uit een bed and breakfast op te krikken, is onder andere de locatie een belangrijke factor. Je moet een unieke beleving bieden", denkt Klerx. "Ik ben wel eens een B&B tegengekomen waar je kon slapen in vogelhuisjes bijvoorbeeld. Je biedt een ervaring voor de gast, dan zijn mensen ook bereid wat meer te betalen."

"Verder moet je online ontzettend goed vindbaar zijn via sociale media. Ook mond-tot-mondreclame is van belang, evenals goede reviews op sites als Tripadvisor en Zoover", aldus Klerx.

Denk ook aan buitenlandse gasten, vult sectoreconoom Geijer aan. "In 2016 kwam iets meer dan de helft van de gasten uit het buitenland, dus maak ook gebruik van buitenlandse boekingssites. Een goede beschrijving van de B&B, mooie foto's en goede recensies zijn heel belangrijk."

"Ook gastvrijheid is een factor van belang. B&B's kunnen juist een persoonlijke touch geven, daarmee onderscheiden ze zich van hotels. Het kan voor de eigenaren bovendien helpen een achtergrond in de vrijetijdsbranche te hebben", stelt Geijer.

"Verder kunnen trouwe gasten voor doordeweeks handig zijn. Bijvoorbeeld mensen die op flinke afstand van hun woonplaats werken en iedere week een paar dagen in de buurt van hun werkplek willen verblijven."

Zakelijke markt

Ongeveer een kwart van de gasten van een bed and breakfast is daar om zakelijke redenen. B&B's bieden steeds betere voorzieningen die een verblijf voor de zakenreiziger aantrekkelijker maken.

"Zakelijke gasten zijn een goede manier om de bezetting doordeweeks te verhogen. Toeristen kiezen toch vaak voor een weekendje weg", zegt Hanny Arens van de Stichting Bed & Breakfast Nederland.

"B&B's kunnen meer zakelijke reizigers binnenhalen door contact te leggen met bedrijven in de omgeving, want vaak is het een lokaal bedrijf dat voor een bezoeker van buitenaf boekt. Ook kunnen ze die bedrijven bijvoorbeeld korting geven", aldus Arens.
Door: NU.nl/Marijke Verhaar
DeZwarteRidder
0
Airbnb wil protest tegen druktemaatregelen gemeente

Airbnb roept Amsterdammers op te protesteren tegen de aangekondigde meldplicht voor de verhuur van woningen. Dat meldt het bedrijf dinsdag op de website.

Wethouder van financiën Udo Kock kondigde maandag bij de presentatie van de Voorjaarsnota aan dat de gemeente €45 mln gaat uittrekken voor het bestrijden van de drukte. Het budget voor de aanpak van illegale verhuur, onder meer via Airbnb, gaat flink omhoog naar €1,8 mln. Inwoners die hun gehele huis willen verhuren, moeten dat binnenkort elke keer melden bij de gemeente. Als ze dat niet doen, riskeren ze een boete.
'Positieve ervaringen'

Door het instellen van 'een ingewikkelde meldplicht' is het juist moeilijker voor verhuurders om zich aan de regels te houden, vindt Airbnb. Het bedrijf roept Amsterdammers via een website op in bezwaar te komen tegen het instellen van de meldplicht. 'Jouw verhaal en positieve ervaringen kunnen helpen om de gemeente te laten inzien dat deze voorgestelde regels kwalijk en buitensporig zijn', luidt de oproep.

Lees ook
Logies via Airbnb royaal verdubbeld in Amsterdam

Het aantal Airbnb-adressen in Nederland groeit gestaag, vooral in Amsterdam. Het bedrijf was vorig jaar goed voor €1,7 mln overnachting in de hoofdstad, dat is een stijging van 125% ten opzichte van 2015, zo bleek uit een onderzoek van vastgoedadviseur Colliers International en Hotelschool The Hague.

De gemeente Amsterdam kondigde maandag naast de meldplicht nog andere maatregelen aan voor het indammen en verspreiden van de drukte in de stad. Zo gaat de toeristenbelasting binnen de ring naar 6% en buiten de ring naar 4%. Extra controleurs moeten overlast aanpakken.
DeZwarteRidder
0
Door: Michiel Couzy 20 juni 2017, 15:44

De Tweede Kamer nam hiertoe dinsdagmiddag een motie aan, die was ingediend door vijf partijen; SP, D66, GroenLinks, CDA en Denk. Alleen VVD en PVV stemden tegen.

Ook Thierry Baudet van Forum voor Democratie heeft voorgestemd, hoewel hij eerder nog te kennen gaf ruim baan te willen geven aan Airbnb.

"Vakantieverhuur loopt de spuigaten uit," zegt Sandra Beckerman (SP), die het initiatief heeft genomen voor de motie.

Wethouder Laurens Ivens, die Kamerleden vooraf al had opgeroepen voor de motie te stemmen, reageert verheugd. "Het is fijn om met het Rijk deze strijd tegen huisjesmelkers en voor de Amsterdamse buurten te mogen leveren en winnen," laat hij weten.

Hij hoopt instrumenten te krijgen om vakantieverhuur sneller aan te pakken, zonder dat de gemeente eerst moet aantonen dat een woning aan de voorraad is onttrokken. Beperking van het aantal verhuurdagen staat ook op het lijstje.

Diverse partijen hebben al gevraagd om de termijn terug te brengen van maximaal zestig naar dertig dagen. Maar dit kan alleen met hulp van het kabinet. "Eerst maar eens afwachten hoe de minister de motie gaat uitvoeren," aldus Ivens.

Lees ook: Airbnb verspeelt laatste greintje sympathie in Stopera en: Het net sluit zich rond Airbnb in Amsterdam
DeZwarteRidder
0
’Amsterdammers omzeilen Airbnb-regels’
13 min geleden

AMSTERDAM - Amsterdammers hebben mogelijk een manier gevonden om de strenge regels tegen Airbnb-verhuur te omzeilen. Ze noemen hun woning nu een kamer. Daar gelden namelijk geen beperkingen voor.

Zelfstandige woningen mogen maximaal zestig dagen per jaar worden verhuurd via Airbnb. Maar die limiet geldt niet voor kamers in een woning. De Amsterdamse blogger Dirk Kloosterboer zegt tegen AT5 dat mensen misschien hebben besloten om alleen een kamer te verhuren, en niet meer de hele woning. In geval zouden de prijzen wel moeten worden verlaagd en dat is bijna nergens gebeurd. Vaak is zelfs de omschrijving op de huizensite zelfs niet aangepast.
DeZwarteRidder
0
Vele overlast blowende toeristen
3000 euro per maand verdienen met Airbnb
23 min geleden Richard van de Crommert

amsterdam - Het verhuren van een koopwoning levert goud geld op. Toeristen leveren via websites als Airbnb tot 3000 euro per maand op.

Maar zowel huurders als verhuurders hebben reden tot klagen, blijkt uit de oproep om reacties op de Telegraaf-website.

René Beers laat weten dat hij als Airbnb-verhuurder afhankelijk is van de reacties onder zijn profiel. Hoe positiever, hoe sneller hij weer kan verhuren. Hij deed het goed, maar kreeg ineens te maken met nep-beoordelingen. „Zo las ik dat ik een racist ben. Iemand reageerde die nooit bij mij gelogeerd heeft. Ik krijg nooit meer gasten uit Israël.”

Anne Spaa, die ook verhuurt via Airbnb, neemt het op voor de verhuurder die in een handgemeen kwam met de Zuid-Afrikaanse gaste. „Weet u hoe onmogelijk mensen kunnen zijn? Wat het betekent als je gasten tegen alle afspraken in te lang gebruik maken van jouw ruimte? Als deze mevrouw op tijd haar kamer had verlaten, was er niets gebeurd.”

Dirk Minnebo die Airbnb-verhuurders ondersteunt, zegt dat er zo nu en dan inderdaad meningsverschillen zijn over vooral de uitchecktijd en of er al dan niet goed opgeruimd is. De discussie over Airbnb is in zijn ogen zo heftig, omdat volgens Minnebo het platform heel snel gegroeid is en mensen ineens geen buren meer hebben. „Zeven jaar geleden had je nog nauwelijks Airbnb. Als je eerst een buurman had en nu heb je elke maand acht verschillende buurmannen, dan is dat eng.”

Binnenstadbewoner Walther Ploos van Amstel bevestigt die gedachte. Hij heeft een appartement aan de rand van de Wallen en maakt zich al jaren druk om alle Airbnb-ergernissen. „Het begon al in 2010”, vertelt hij. „Er kwam een leuk jong stel bij ons wonen, maar ineens, een paar weken later, kwamen er ieder weekeinde allemaal buitenlanders. Soms had je een hele groep Italianen, die blowden en maakten herrie. Er lagen op een gegeven moment zelfs zes jongeren in het trappenhuis te slapen. Die waren de sleutel vergeten.”

Walther Schoonenberg van de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) wijst erop dat het gevoel van onveiligheid toeneemt door de enorme toestroom van Airbnb. „Op de trap kom je mensen tegen die je niet kent. Bewoners gaan weg. Dat zorgt ervoor dat de buurt verandert. Airbnb draagt daar aan bij. De balans tussen werken, wonen en verblijven, die we in Amsterdam altijd goed voor elkaar hadden, wordt uitgehold.”
DeZwarteRidder
0
Woningeigenaar wordt scheefkampeerder
56 min geleden Richard van de Crommert

Amsterdammers halen soms de vreemdste trucs uit om hun huis te verhuren, zoals bivakkeren op de camping.

Terwijl hun huis voor een leuk zakcentje wordt verhuurd via Airbnb of een soortgelijke site, zoeken woningeigenaren een goedkope slaapplaats op de camping.

Onder andere camping Zeeburg heeft daar last van gehad. „Sindsdien zijn alleen nog mensen welkom die vakantie komen vieren”, zegt een woordvoerder van de camping.

„Bewoners uit de stad die voor andere doeleinden komen, bijvoorbeeld omdat ze een slaapplek nodig hebben als ze in scheiding liggen, of studenten die geen woning kunnen vinden, die kunnen hier niet terecht. We snappen dat er een woningtekort is in de stad, maar wij richten ons op toeristen.”

Scheefkampeerders lopen volgens de zegsman snel genoeg tegen de lamp. „Gemiddeld verblijven gasten hier twee tot vier dagen. Als er dan iemand ineens elke ochtend naar zijn werk gaat, heb je dat snel door. Met zo iemand gaan we dan even praten.”
DeZwarteRidder
0
Buurten ontvolken door lucratieve vakantieverhuur
Leefbaarheid van stad in gedrang
1 uur geleden Richard van de Crommert

Vakantieverhuur blijft deze week de gemoederen bezighouden. Al tijden is het een belangrijk gespreksonderwerp, maar deze week bereikte de discussie nieuwe hoogten, vooral door een val van de trap van een huurder in een woning aan de Potgietersstraat.

Amsterdammers halen soms de vreemdste trucs uit om hun huis te verhuren. Zo zijn er bewoners die in de zomermaanden zelf op een camping wonen en dan hun huis voor een leuk bedrag verhuren. Onder andere camping Zeeburg heeft daar last van gehad. „Sindsdien zijn alleen nog mensen welkom die vakantie komen vieren”, zegt een woordvoerder van de camping.

„Bewoners uit de stad die voor andere doeleinden komen, bijvoorbeeld omdat ze een slaapplek nodig hebben als ze in scheiding liggen, of studenten die geen woning kunnen vinden, die kunnen hier niet terecht. We snappen dat er een woningtekort is in de stad, maar wij richten ons op toeristen.”

Scheefkampeerders lopen volgens de zegsman snel genoeg tegen de lamp. „Gemiddeld verblijven gasten hier twee tot vier dagen. Als er dan iemand ineens elke ochtend naar zijn werk gaat, heb je dat snel door. Met zo iemand gaan we dan even praten.”

Ook de maximale termijn van zestig dagen, het aantal dagen dat een Amsterdamse bewoonde woning, via Airbnb verhuurd mag worden, is makkelijk te omzeilen. Een bewoner van de Voetboogsteeg zegt dat verhuurders hun woning op meerdere, soortgelijke sites als Airbnb, aanbieden. In Amsterdam zijn er inmiddels meer dan twaalf van dat soort platforms actief.

Heel makkelijk is het hele dossier over Airbnb niet. Advocaat Dennis Reynders heeft er zijn handen vol aan. Hij geeft les aan makelaars en beheerders en krijgt bijna dagelijks mailtjes over de materie. „Vooral in de hoofdstad vragen mensen nadrukkelijk of de woning wél of niet te verhuren is. Steeds vaker komt het voor dat in een akte wordt opgenomen dat Airbnb en Shortstay verboden zijn.” Ook verschillende VvE’s in de stad hebben al vast laten leggen dat er geen vakantieverhuur, in welke vorm dan ook, mag plaatsvinden in de woningen.

De gemeente maakt steeds meer werk van handhaven. De afdeling daartoe is flink uitgebreid en tegelijkertijd nog steeds onderbezet. In de eerste helft van dit jaar zijn 154 boetes met een totaalbedrag van 2,0 miljoen euro uitgedeeld in verband met het onttrekken van woningen aan de woningvoorraad.

Het is een van de speerpunten van het beleid van het gemeentebestuur. De handhaving is afgelopen jaren opgeschroefd. Over heel 2016 bedroeg het aantal opgelegde boetes vanwege woonfraude 169, met een boetebedrag van 1,9 miljoen euro. Voor het merendeel hebben de meldingen van woonfraude te maken met het illegaal verhuren aan toeristen. Meestal betreft het illegale vakantieverhuur.

Bij de Vereniging van Eigenaren van binnenstadbewoner Walther Ploos van Amstel, die een appartement heeft aan de rand van de Amsterdamse Wallen, is inmiddels de helft van de acht woningen in bezit van investeerders. Het is een trend die je in de hele stad ziet. Steeds meer appartementen worden opgekocht door financiële partijen die de woning vooral verhuren aan expats. Daarmee worden bewoners verdreven. Maar het levert direct goed geld op.

De verhuur aan toeristen is nog lucratiever dan aan expats. Wie in de hoofdstad een woning verhuurt aan een expat, kan er al snel zo’n 1600 euro voor krijgen per maand. Maar wie het via Airbnb verhuurt, kan al snel 2400 euro per maand verdienen.

Nu de verdeling fifty/fifty is tussen investeerders en bewoners, is het volgens Ploos van Amstel nog leefbaar in de VvE. Ook al blijft hij het vervelend vinden elke week in het complex geconfronteerd te worden met vreemden. „Als de volgende woning wordt verkocht en ook in handen van investeerders komt, ben ik ook weg”, zegt hij. „Een ding heb ik wel geleerd: je moet als VvE nooit definitief toestemming geven voor Airbnb-verhuur. Je moet er op terug kunnen komen. De balans in het complex is verscheurd. De investeerders hebben andere belangen dan de bewoners.”

Dat woningen worden onttrokken aan het woningbestand noemt dataverzamelaar Nico van Gog de grootste overlast die Airbnb met zich meebrengt. „Er zijn duizenden woningen die in het illegale circuit zitten. Dat zijn appartementen waar niemand woont en die voor Airbnb worden gebuikt. Daar zitten niet alleen investeerders bij, maar ook particulieren die een woning hebben gekocht en het op lucratieve wijze gaan verhuren.”

In Amsterdam zijn naar schatting van Van Gog zo’n 5000 adresjes die voor „illegaal hotel” kunnen doorgaan. Het is geen uniek Amsterdams probleem. Ter vergelijking: in Barcelona zijn er meer dan 7000 „illegale hotels.”

Er zijn inmiddels plekken waar bewoners in de minderheid zijn gekomen. Walther Schoonenberg van de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB), een club met zo’n 3000 leden, kent mensen in onder andere het populaire winkelgebied De Negen Straatjes als de Wallen die hun buurt hebben zien veranderen. „In de Negen Straatjes ken ik mensen die nauwelijks nog buren hebben. Dat is een slag voor de buurt. En de toeristen, die er nu komen, zijn niet geïnteresseerd om contacten te leggen met de buren en hebben bovendien een ander leefritme. Dat is niet goed voor een woonwijk.”

Op de Elandsgracht in de Jordaan verhuurt mevrouw Kraan al jaren een kamer op de begane grond. „Al die jaren hebben ik en de buren er nog nooit maar dan ook nooit last van gehad. Ik slaap boven ze. Wel heb ik last van een buurman die midden in de nacht feestjes geeft. Dus zo kan het ook.”

Dirk Minnebo, die Airbnb-verhuurders ondersteunt bij de verhuur, zegt dat er zo nu en dan meningsverschillen zijn over de uitchecktijd en ook als er niet opgeruimd is. De discussie over Airbnb is zo heftig omdat volgens Minnebo het heel snel gegroeid is en mensen ineens geen buren meer hebben. „Zeven jaar geleden had je nog nauwelijks Airbnb. Als je eerst een buurman had, en nu heb je elke maand acht verschillende buurmannen, dan is dat eng.”

De meeste adresjes worden voor twee nachten geboekt. Ploos van Amstel: „Als je in een VvE woont met bijvoorbeeld twaalf appartementen en twee daarvan verhuren hun woning op de verhuursite, betekent dat je elke weekeinde nieuwe bezoekers tegenkomt. Dat is nogal wat.”

www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypoth...
DeZwarteRidder
0
Recordboete Airbnb-bedrijf ingetrokken
1 uur geleden

Beheerder van Airbnb-woningen Iamb&b hoeft de recordboete van €150.000 voor illegale verhuur niet te betalen. De gemeente Amsterdam heeft de boete ingetrokken.

De gemeente concludeerde na een bezwaarprocedure van 5 maanden dat Iamb&b zich niet schuldig heeft gemaakt aan het illegaal onttrekken van woningen aan de voorraad. Iamb&b verhuurt woningen van anderen via onder meer Airbnb. Het bedrijf regelt de schoonmaak, sleuteloverdracht en het beheer op verhuurplatforms.

Zo ook voor elf appartementen in de Amsterdamse Kerkstraat die de gemeente begin dit jaar aanmerkte als illegaal hotel. Zowel de pandeigenaar als Iamb&b werden ieder voor anderhalve ton beboet, €13.500 per appartement. De appartementen waren uniform ingericht en voorzien van een elektronisch slot, constateerde de gemeente. Alle woningen waren geboekt bij Iamb&b, die verrast reageerde op de boete.

„Wij helpen de eigenaar met de verhuur van het pand en zijn ervan overtuigd dat dat niet illegaal is. Het lijkt eerder een politieke boete, want nu heeft de eigenaar een krantenkop dat er een megaboete is opgelegd”, zei Dirk Minnebo, eigenaar van Iamb&b toen. „Er is geen sprake van woningonttrekking, want de woning heeft nooit in de woningvoorraad gezeten. De gemeente wil een voorbeeld stellen en wij zijn de grootste partij die helpt met de verhuur van woningen.”
Hkdnp
0
In een stevig debat bij Jinek pleit Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck voor een verbod op het verhuren via AirBNB. Er wordt volgens hem een onhoudbare situatie gecreëerd in met name het centrum van Amsterdam.

In een stevig debat bij Jinek pleit Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck voor een verbod op het verhuren via AirBNB. Er wordt volgens hem een onhoudbare situatie gecreëerd in met name het centrum van Amsterdam.


www.telegraaf.nl/e/28652208
[verwijderd]
0
quote:

Hkdnp schreef op 15 jul 2017 om 21:56:


In een stevig debat bij Jinek pleit Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck voor een verbod op het verhuren via AirBNB. Er wordt volgens hem een onhoudbare situatie gecreëerd in met name het centrum van Amsterdam.

In een stevig debat bij Jinek pleit Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck voor een verbod op het verhuren via AirBNB. Er wordt volgens hem een onhoudbare situatie gecreëerd in met name het centrum van Amsterdam.


www.telegraaf.nl/e/28652208

Voor ieder wat wils; met of zonder leesbril.
DeZwarteRidder
0
25 euro voor twee uur hengelen
Airbnb biedt excursies aan
Vandaag, 09:13

amsterdam - Airbnb-gasten in Amsterdam kunnen naast het huren van een kamer of appartement ook uitjes boeken. Zoals 25 euro betalen om twee uur lang plastic uit de gracht te vissen.

De uitjes worden niet door het bedrijf zelf gehouden, maar door de gebruikers. Het bedrijf startte vorig jaar al met Airbnb Trips, zoals de excursietak heet, maar had toen de Nederlandse hoofdstad nog niet in het programma opgenomen. Sinds kort is dat wel het geval.

Inmiddels wemelt het al van uitstapjes, die aanbieders op het platform voor niet geringe prijzen aan toeristen aanbieden.

Zo kost een kookles met een Syrische vluchteling 89 euro, kan voor 65 euro een tour gemaakt worden langs drie of vier lokale bierbrouwerijen en voor 25 euro mag twee uur plastic uit de grachten worden gevist voor een brandschoon geweten.

Met het aanbieden van excursies wil Airbnb naar eigen zeggen toeristen een ’unieke ervaring bieden’, omdat het lokale Amsterdamse vakantieverhuurders inzet als experts om bezoekers de stad van een geheel andere kant te laten zien.

Bovendien, zo stelt het omstreden platform, draagt het organiseren van excursies door lokale verhuurders bij om toeristen weg te houden bij de extreem drukke toeristische trekpleisters. Dat is volgens Airbnb, geheel naar de wens van de gemeenteraad, goed voor de spreiding van de drukte in de stad.

In de praktijk blijkt dat echter vooral voor de bühne, aangezien het gros van de aangeboden excursies in het centrum wordt georganiseerd.
DeZwarteRidder
0
Overstap op expats vanwege boete van mogelijk 20.000 euro
Airbnb-verhuurders bang voor meldplicht
7 min geleden Albert Jan Swart

Amsterdam - Mensen die een appartement hebben gekocht als belegging en dat nu nog via Airbnb verhuren, schakelen vanwege de nieuwe regels over op verhuur aan expats.

Dat blijkt uit een rondgang van De Telegraaf langs Airbnb-verhuurbedrijven. Een verslaggever van deze krant deed zich voor als iemand die een appartement in de Jordaan had gekocht voor de verhuur. Geen van de Airbnb-verhuurbedrijven had goede tips om de nieuwe regelgeving rond Airbnb te omzeilen. In plaats daarvan wordt geadviseerd te verhuren aan expats. Sommige verhuurders doen dat al.

Zestig nachten

De gemeente Amsterdam sloot eind vorig jaar een akkoord met Airbnb. Afgesproken werd dat profielen van appartementen die in een jaar meer dan zestig nachten worden verhuurd, automatisch van de site worden verwijderd. Ook deelt Airbnb met de gemeente geanonimiseerde gegevens over verhuurders die toch over de schreef gaan, bijvoorbeeld door het gebruik van verschillende profielen.

Mensen die een appartement puur voor de verhuur hebben gekocht, besteden dat via Airbnb vaak uit aan een van de vele Amsterdamse verhuurbedrijfjes. Tijdens een rondgang van onze verslaggever die zich voordeed als vastgoedbelegger adviseerde geen enkel Airbnb-verhuurbedrijf een appartement meer dan zestig nachten per jaar te verhuren.

Overlast

Vooral de meldplicht die de gemeente per 1 oktober wil invoeren, jaagt verhuurders schrik aan. Wie een appartement tijdelijk verhuurt maar dat niet meldt, riskeert dan een boete die kan oplopen tot 20.000 euro. Die boete kan ook worden uitgedeeld voor het meer dan zestig nachten verhuren via Airbnb. Momenteel is het nog mogelijk een appartement vaker te verhuren met verschillende Airbnb-profielen, of door ook gebruik te maken van sites als Booking.com en Wimdu. Maar door de meldplicht wordt het risico tegen de lamp te lopen veel groter, vooral als buren klagen over overlast van toeristen.

„Het gaat niet alleen om Airbnb, het gaat überhaupt om vakantieverhuur”, zegt Youri Tabeling van bnbmanager.nl. „Ik zou niet weten hoe je dat anders zou moeten doen. Natuurlijk brengt het wat geld in het laatje, maar een boete van 20.000 euro, daar zit je ook niet op te wachten. Je kunt wel via Wimdu verhuren, maar je mag maar zestig nachten verhuren. En straks met de meldplicht wordt dat helemaal lastig. Als je één keer overlast krijgt, ben je zeker de sjaak, en dat is natuurlijk zonde.” Hij adviseert: „Wat je zou kunnen doen is negen maanden een expat erin en gedurende drie maanden in het hoogseizoen maximaal zestig nachten via Airbnb verhuren.”
Huurcontracten

Ons fictieve appartement in de Jordaan met twee slaapkamers kan volgens verhuurbedrijven voor zo’n 1800 euro per maand worden verhuurd aan expats. Minder dan via Airbnb, maar nog steeds een aardig bedrag. Bij huurcontracten van maximaal twee jaar bouwt de huurder geen rechten op.

Uit cijfers van Airbnb die deze week bekend werden, zou blijken dat het aantal woningen die langer dan zestig nachten worden verhuurd sinds december flink is afgenomen. Verhuurbedrijven verwachten dat dat verder zal afnemen door de nieuwe meldplicht. Dat zou een daling van het aanbod tot gevolg kunnen hebben, wat volgende zomer zou kunnen leiden tot hogere Airbnb-prijzen.
DeZwarteRidder
0
Zakelijke verhuurder stort zich op Airbnb
1 uur geleden

Amsterdam - Bijna 20% van de via Airbnb verhuurde accommodaties is niet meer van particulieren, zoals Airbnb ooit begon, maar van professionele eigenaars.

Ook zijn zogeheten sleutelbedrijven, die Airbnb-loacties beheren voor de eigenaar, als paddenstoelen uit de grond geschoten. In Amsterdam wordt een kwart van de geboekte overnachtingen afgehandeld door zo'n bemiddelaar.

Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Trouw, De Tijd, de Süddeutsche Zeitung en Le Monde. Het onderzoek bestrijkt de verhuur in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Zwitserland. De kranten baseerden zich op cijfers van Airbnb en data-analist AirDNA.

Toeristen in de onderzochte landen betalen in Amsterdam het meest voor een Airbnb-overnachting: gemiddeld 171 euro. In Parijs is dat 106 euro en in Berlijn en Brussel gemiddeld 80 euro.

In veel landen leggen overheden de Airbnb-verhuur aan banden om overlast voor buurtbewoners te beperken. Zo moeten verhuurders in Amsterdam zich vanaf 1 oktober registreren bij de gemeente. In New York mogen appartementen niet meer korter dan 30 dagen worden verhuurd en in Berlijn mag alleen een deel van het huis toeristen herbergen.

Van de Nederlanders die hun huis verhuren via Airbnb, lapt 40 procent de maximale duur van 60 dagen aan zijn laars. Degenen die de maximale termijn negeren, riskeren een boete van 20.500 euro

DeZwarteRidder
0
Heterdaadje' voor speurneuzen gemeente: 'Dus je runt een B&B terwijl je er niet bent?'
dinsdag 15 augustus 2017 | 07:56

Huiseigenaren die hele appartementen onder het mom van een bed&breakfast op grote schaal verhuren aan toeristen. Het is het stadsbestuur een doorn in het oog en dus wordt er vol ingezet op de bestrijding van deze illegale verhuur. Het team van Zoeklicht Direct gaat de stad in en stuit in het vervolg van AT5's tweeluik op een 'heterdaadje'.

Projectleider Marieke Leeuw en haar team speuren zeven dagen per week naar illegale hotels en doen dat met resultaat. Er werden alleen dit jaar al 2800 adressen gecontroleerd met 79 sluitingen als gevolg. De inhoud van de boetepot bedraagt halverwege 2017 al twee miljoen euro, het grootste deel zijn boetes uitgedeeld voor illegale verhuur aan toeristen.

'Alles geboekt via Booking.com'
Zo krijgt ook de eigenaresse van een pand op de Prinsengracht bezoek van het team. Uit advertenties lijkt het te gaan om meerdere appartementen die verhuurd worden en dat zou niet volgens de gestelde eisen gaan, een b&b moet namelijk deel uitmaken van de woning van de eigenaar. Het is in dit geval niet duidelijk of het pand bewoond wordt en welk deel verhuurd wordt.

In eerste instantie is er weinig beweging achter de ramen maar dan worden er twee mensen gespot. De toeristen reageren begrijpelijk verbaasd op de controle: 'Het is allemaal via Booking.com geboekt, één van die grote websites', zegt een toerist met een Iers accent. 'We ontmoetten hier iemand die de deur opendeed van dit prachtige appartement.'

En bij die laatste uitspraak gaan de alarmbellen van het team rinkelen. 'Van welk bedrijf?', vraagt Jan, één van Marieke's collega's. 'IamB&B', antwoordt de toerist. 'We zijn hier drie nachten geweest, daar hebben we zo'n voor 600 euro betaald.' Een snelle blik naar binnen bevestigt het vermoeden: 'Het is allemaal ontzettend steriel ingericht, er zijn geen persoonlijke spullen te zien', zegt Jan.

Je kan niet verhuren en zelf op vakantie gaan
Het Ierse stel staat op het punt te vertrekken, het is bijna elf uur en dus tijd om uit te checken. Sleutelbedrijf IamB&B wordt vaak door verhuurders ingeschakeld om de afhandeling en de schoonmaak te regelen. Het team besluit IamB&B te bellen en ook de hulp van een brandweerinspecteur wordt ingeroepen om de accommodatie te controleren op de brandveiligheid.

Maar dan komt vanuit het niets de bewoonster aanlopen, ze komt naar eigen zeggen net terug van vakantie. 'Dus je runt een B&B terwijl je er niet bent?', merkt Marieke's collega Jan nog op. Het gezelschap gaat met zijn allen naar binnen om het pand te inspecteren.

En eigenaresse blijkt er zelf ook te wonen: 'En dat is op zich prima', vertelt Marieke Leeuw. 'Dat zou voor een B&B ook prima zijn. Maar als je op vakantie gaat, kan je je bed en breakfast dus niet runnen. Dan moet je het niet op dat moment verhuren, dat doet mevrouw wel met een bemiddelingsbedrijf.'

'Wij mogen zonder toestemming deuren forceren'
In dit geval krijgt het team medewerking van de eigenaar en kan de woning gecontroleerd worden. Maar wat gebeurt er als het team van Marieke Leeuw voor een dichte deur staat? 'Dan komt er een sleutelmaker en forceren we de deur', zegt Leeuw.

'We mogen een woning zonder toestemming binnentreden. Die machtiging wordt afgegeven door de burgemeester. En omdat de aanpak van illegale verhuur een hoge prioriteit heeft binnen Amsterdam, krijgen wij zo'n machtiging voor een specifiek adres.'

Eenmaal terug op kantoor wordt de zaak van het pand aan de Prinsengracht besproken. 'De begane grond is een zelfstandige woning met een volledige keuken en twee slaapplaatsen. Er lagen spullen waar duidelijk uit blijkt dat er sprake is van toeristenverhuur, toeristen hebben we overigens niet gezien', rapporteert Jan. 'De eerste verdieping is op dit moment geen zelfstandige woning want er zit geen keuken in. Maar hier troffen we dus het stel uit Ierland aan.'

Fikse boete
En dan wordt het 'vonnis' geveld: 'De drie bovenste verdiepingen worden bewoond door de eigenaresse en haar kinderen. De eerste twee verdiepingen worden als bed en breakfast geexploiteerd maar dit wordt door een derde gedaan, dit is in overtreding met de regels. Mevrouw zegt dat ze in december 2016 is begonnen dus dan wordt het een boete van 13.500 euro.'

De bewoonster krijgt een vastgestelde tijd om haar fout te herstellen. Doet ze dit niet, dan kan de woning worden gesloten. 'Per week hebben we zo'n 5 tot 10 sluitingen, zegt Marieke Leeuw. 'Dat zijn hele panden die gesloten worden. Daarnaast hebben we ook losse appartementen, vanaf 2017 is de boete 20.500 euro per appartement. Dus als een pand bestaat uit meerdere woningen kan dat snel oplopen.'
DeZwarteRidder
0
Utrecht vreest Amsterdamse taferelen
4 min geleden Tessa Heerschop

Utrecht - De verhuur van kamers via sites als Airbnb en Wimdu in Utrecht neemt, ondanks aangekondigde maatregelen van de gemeente, steeds professionelere vormen aan. Zo zijn er nu zelfs bureaus die aan verhuurders een professionele hostess aanbieden die de afhandeling met de toeristen regelt.

Via Bnb Service Utrecht kunnen mensen een hostess boeken die gasten ontvangt, het huis na afloop controleert en schoonmaakt voor volgende bezoekers. Voor 25 procent van de verhuuropbrengsten komt een medewerker de verhuur afhandelen. Sinds vorig jaar werden via deze service 600 ongeveer boekingen verricht. De eigenaar van de woning hoeft dus zelf niet meer aanwezig te zijn. De kleinschalige verhuur van een eigen kamer of huis lijkt hiermee te professionaliseren.

Aanvulling

Eigenaar Justus Raap ziet zijn service als een aanvulling: „Ik heb geen huisjesmelkers in mijn bestand. Ik werk met mensen die veel op vakantie of zakenreis gaan. Ook zijn er mensen die gaan samenwonen, maar eerst een tijdje willen kijken of dit goed gaat. De woning die onbenut is verhuren ze dan via Airbnb, maar ze willen niet de rompslomp er omheen.”

Vorig jaar oktober kondigde de gemeente extra maatregelen aan, nadat Airbnb negatief in het nieuws kwam. Inwoners zouden overlast ervaren van toeristen in rijtjeshuizen. Volgens Raap valt dat in de domstad wel mee. „Overlast komt weleens voor, maar het is hier echt niet te vergelijken met Amsterdam. Volgens mij waren er vorig jaar minder dan tien klachten bekend. Toeristen die naar Utrecht komen zijn vaak nette mensen, een totaal andere doelgroep dan die naar de hoofdstad gaat.”

Overlast

De gemeente lijkt in tweestrijd. Enerzijds is particuliere verhuur een mooie aanvulling op het aanbod in de stad, anderzijds dient overlast te worden voorkomen. Ook verdwijnt vastgoed dat bedoeld is voor permanente bewoning naar de toeristenmarkt, waardoor er extra krapte op de woningmarkt ontstaat. Zo worden huurwoningen illegaal onderverhuurd. „We horen over situaties die we liever niet willen. Bijvoorbeeld een woning die het hele jaar door verhuurd wordt als vakantiewoning. Dat willen we in Utrecht niet”, aldus een gemeentewoordvoerder.

Justus Raap dient dit najaar een eigen visie in, waarin hij pleit voor een positieve benadering van verhuur via Airbnb, waarbij zowel de stad als de bewoners van het toerisme profiteren. De nieuwe gemeentelijke regels zouden nog voor het eind van het jaar gepresenteerd moeten worden. Waarschijnlijk wordt de maximale verhuur 60 of 90 dagen per jaar.
DeZwarteRidder
0
Wat als de Belastingdienst aanklopt?
Woningeigenaar onderschat gevaren Airbnb
1 uur geleden Jelmer Geerds

Amsterdam - Woningeigenaren die hun huis via verhuurplatforms als Airbnb verhuren, zijn zich onvoldoende bewust van de risico’s. De meldplicht bij de gemeente, die vanaf 1 oktober ingaat, kan grote gevolgen hebben. Kim Kroon, gespecialiseerd advocaat in de materie, waarschuwt. „Wat doet de gemeente als de Belastingdienst aanklopt?”

Alleen in de stad geldt de regel dat woningeigenaren maximaal zestig dagen per jaar hun huis aan maximaal vier toeristen tegelijk mogen verhuren. Kim Kroon, aangesloten bij Van Til advocaten, ziet dat veel Amsterdammers zich nauwelijks de plichten lijken te beseffen. „Bij zowel de opstal- als inboedelverzekering kan verhuren via Airbnb leiden tot een hogere premie, omdat de verzekeraar een groter risico ziet. Niet melden leidt tot nog grotere problemen. Stel, je huis brandt af doordat gasten onzorgvuldig met de barbecue omspringen. Dan is de kans groot dat er gedoe met een verzekeraar ontstaat. Tot nu toe zijn er nog geen rechtszaken geweest, maar het is wachten op de eerste.”

Verhuurplatform Airbnb biedt zelf ook een verzekering voor verhuurders. „Maar die vervangt niet de reguliere verzekering voor huiseigenaren of huurders. Het is maar de vraag of schade, diefstal of brand, veroorzaakt bij verhuur, verzekerd is”, aldus Kroon.

De advocate signaleert bovendien dat in de meeste hypotheekvoorwaarden een verbod is opgenomen om de woning te verhuren. „Dit zogeheten huurbeding regelt dat verhuur alleen mogelijk is als de bank instemt. Juridisch gezien is het de vraag of Airbnb onder dit verbod valt. Verhuur via Airbnb is wezenlijk anders dan reguliere verhuur. De kans dat toeristen zich immers op huurbescherming beroepen - de achterliggende gedachte van het huurbeding - is nihil. Daarnaast is in de meeste gevallen ook toestemming nodig van de VvE, zoals omschreven in de splitsingsakte.”

Met de invoering van de gemeentelijke meldplicht op 1 oktober vormt zich een nieuw, groot risico. Advocaat Kroon: „Op het niet melden, gaan forse boetes staan”, weet Kroon. Die kunnen oplopen tot 6000 euro. „Tegelijk zijn verhuurders bezorgd over wat er met het register van de gemeente gaat gebeuren. Het is nog onduidelijk wat de gemeente doet als de belastingdienst aanklopt om te zien wie zijn huis verhuurt.”

De gemeente heeft eerder aangegeven dat de informatie alleen wordt gebruikt voor het tegengaan van onrechtmatig gebruik van een woning onder de noemer van vakantieverhuur, niet voor andere doeleinden. Kroon merkt op dat een groot deel van de verhuurders Airbnb-inkomsten niet opgeeft aan de fiscus.
DeZwarteRidder
0
het beste van De Telegraaf

Belastingregels rondom huurinkomsten bijna niet te doorgronden
Fiscaal doolhof rond Airbnb

Door Leon Brandsema
Vandaag, 08:33 in FINANCIEEL

Het valt nog niet mee om keurig je inkomsten uit verhuur van je woning via Airbnb op te geven op de belastingaangifte. De fiscale wetgeving is verouderd en zit vol met onduidelijkheden en ondoorzichtigheden. Zelfs voor belastingadviseurs is het heel moeilijk te doorgronden.

Jan van de Streek, hoogleraar fiscaal concernrecht aan de Universiteit van Amsterdam, besloot zelf in de wetgeving te duiken. Hij richtte zich daarbij specifiek op mensen die een kamer van hun eigen woning verhuren.

Voor mensen die op vakantie gaan en besluiten om hun appartement als geheel voor drie weken te verhuren, is de belastingaangifte namelijk nog redelijk te overzien. Van die verhuurinkomsten geef je 70% op bij je inkomstenbelasting, daar mag je wel kosten voor bijvoorbeeld gas, water, licht en schoonmaken aftrekken. En daar betaal je dan maximaal 52% belasting over, afhankelijk van je totale inkomen. „De belastingdruk komt dan neer op ongeveer 35%”, zegt Van de Streek.

En wie een huurhuis verhuurt via het online platform, als dat mag van de eigenaar, hoeft doorgaans helemaal geen belasting te betalen.

Maar het wordt al snel moeilijker bij het verhuren van kamers, dat ook langer mag dan de door gemeente Amsterdam gestelde restrictie van twee maanden voor een eigen woning. De eerste vraag is of je de inkomsten moet belasten als winst van een bedrijf of gewoon rendement op je vermogen in de vorm van het eigen huis. Oftewel: ben je als Airbnb-verhuurder eigenlijk een onderneming begonnen of gewoon een belegger die wat winst op zijn huis wil maken?

De grens tussen die twee hangt af van hoe veel je voor de verhuurder doet. Alleen een advertentie plaatsen, de sleuteloverdracht regelen en na afloop de boel weer schoonmaken, dat valt nog te scharen onder dusdanig minimale activiteiten dat er sprake is van een gewone bijverdienste. „De grens ligt ongeveer als je ook nog ontbijt aan gaat bieden”, zegt Van de Streek. „Dat blijkt uit de schaarse rechtspraak over soortgelijke onderwerpen. Dat was nog voor de tijd van Airbnb, het ging in die zaken om mensen die vakantiehuisjes verhuurden via reisbureaus of advertenties in kranten.”

Dan is er nog de tweede vraag: hoort de kamer die je verhuurt nog bij de eigen woning of komt hij daar belastingtechnisch los van te staan? „Dat laatste gebeurt als de kamer specifiek is ingericht voor de verhuur aan gasten, afgesloten kan worden en niet wordt gebruikt door de vaste bewoners als er geen huurder in zit”, zegt Van de Streek. „Dus als er bijvoorbeeld een strijkplank in staat die je daar gebruikt als er geen gasten zijn, is er geen sprake van een aparte kamer.”

De Belastingdienst zelf heeft ook moeite om die twee vragen te beantwoorden. „De fiscus weet zelf niet hoe het precies zit met de twee scharnierpunten: doe je aan ondernemen of beleggen en hoort de kamer wel of niet bij de eigen woning?” zegt de hoogleraar. Dat komt volgens hem omdat de invulling van de bestaande wettelijke begrippen in de nieuwe economie lastig is.

Of je bijvoorbeeld als ondernemer een kamer die wél bij je eigen woning verhuurt, of dat als belegger doet, kan heel veel schelen in de belasting die je moet betalen. Maar meerdere experts zijn het erover eens dat de regels daaromheen onnavolgbaar zijn. „Het is vrij ingewikkeld”, zegt fiscaal jurist Teun Schoeman van SchoemanVanSteijn Fiscaal Juristen. „Je zit ergens in een grijs gebied tussen het kopen van een vakantiehuisje en dat laten verhuren of het starten van een bed and breakfast of een pension.”

Ook Adjay Pahladsingh van het Register Belastingadviseurs kan het zich heel goed voorstellen als mensen struikelen over de fiscale regels. „Het is onduidelijk hoe het werkt en waar de grenzen liggen. En het wordt inderdaad alleen maar lastiger als je het hebt over kamers verhuren.” De problematiek is zo complex, dat ook de belastingadviseurs er zelf nog wel eens over struikelen. „Wij krijgen van onze leden ook vragen over situaties met Airbnb”, zegt Pahladsingh.

Of de Belastingdienst specifieke wetgeving moet gaan maken om de onduidelijkheid op te lossen, betwijfelen Pahladsingh en Schoeman. De fiscaal jurist zegt: „Je kan wel specifiek regels maken voor Airbnb, maar over drie jaar is er misschien weer iets anders en moet je daar wetten voor verzinnen. En er is al zo veel gelegenheidswetgeving.” Hoogleraar Van de Streek pleit voor een vrijstelling van zo’n €5000 aan huurinkomsten waarover je geen belasting hoeft te betalen.

Waar alle drie de mannen het in elk geval over eens zijn, is dat iemand die wil gaan verhuren via Airbnb er goed aan doet om vooraf een belastingadviseur te raadplegen. „Je moet echt bij een specialist terecht”, zegt Van de Streek. Pahladsingh: „Ga naar een capabele adviseur. Dit is dermate lastig dat je iemand met verstand van zaken nodig hebt om dit goed te regelen.”
DeZwarteRidder
0
Container zonder vergunning midden op straat
Zeecontainers als illegaal hotel verhuurd via Airbnb
Updated 20 min geleden
1 uur geleden in BINNENLAND

AMSTERDAM - In Amsterdam zijn twee zeecontainers op straat geplaatst voor verhuur via Airbnb. Het gaat om een container aan het begin van de Spaarndammerstraat en een container aan het Pauwenpad, vlakbij het Prins Bernhardplein. Een nietsvermoedende Engelsman, Ben, betaalde maar liefst 134 euro voor het optrekje.

Dat meldt AT5. Bij aankomst stond hij met open mond te kijken waar hij zijn 134 euro aan had vergooid. Er lagen wel, beslapen, bedden in. „We deden de deur open en keken naar binnen, deden de deur op slot en gingen weg. Toen hebben we een hotel genomen.”

Toen journalisten van de stadszender zondag aankwamen bij een van de zeecontainers wilden medewerkers van de gemeente het illegale hotel net wegslepen. Na klachten van buurtbewoners, bleek namelijk dat er geen vergunning door het stadsdeel was afgegeven voor de plaatsing. De eigenaar van de container bleek onvindbaar.

www.telegraaf.nl/nieuws/3575580/zeeco...
38 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Wall Street gaat lang weekend in met plusjes

24 mei De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine plussen gesloten, na een week met vooral verliezen. ... 2

  Indices

  AEX 547,21 +0,64%
  EUR/USD 1,1204 +0,18%
  Germany30^ 12.018,40 +0,55%
  Gold spot 1.284,95 0,00%
  LDN100-24h 7.284,31 0,00%
  NY-Nasdaq Composite 7.637,01 +0,11%
  US30# 25.609,11 +0,12%

  Stijgers

  TomTom
  +5,83%
  Takeaw...
  +4,25%
  ForFar...
  +3,74%
  Aperam
  +2,97%
  B&S Gr...
  +2,79%

  Dalers

  Van La...
  -5,63%
  Air Fr...
  -2,84%
  ASR Ne...
  -2,57%
  Fagron
  -1,60%
  OCI
  -1,04%