ABN Amro over Boskalis:
"Nabije toekomst Boskalis somber" - 22 augustus | 13:10

De aandelenkoers van Boskalis (Houden) reageerde negatief op de cijfers van het bedrijf. Dat heeft voor een deel met de resultaten te maken. Maar bestuursvoorzitter Berdowski was ook somber over de nabije toekomst van het bedrijf.

Als naar de diverse onderdelen wordt gekeken, geven beleggers de voorkeur aan investeringen in de baggeractiviteiten. Die worden op ongeveer 7x het bedrijfsresultaat (EBITDA) gewaardeerd. Voor de Offshore Energy divisie geldt een waardering van 4-5x.

De meeste analisten zullen op basis van de cijfers en de gepresenteerde verwachtingen voor 2017 hun waardering voor de baggeractiviteiten verlagen. De verwachtingen voor de Offshore energy tak zullen voor dit jaar worden verhoogd. Het is de vraag wat analisten voor volgend jaar verwachten.

Boskalis denkt dat de onderliggende winst dit jaar tussen € 260 miljoen en € 270 miljoen zal bedragen. Wij gaan uit van een winst dit jaar voor € 258 miljoen. We denken dat de resultaten voor 2017 aanzienlijk slechter zullen zijn. Dat heeft mede te maken met een verdere vermindering van de marges in de Offshore Energy tak.

We houden vast aan onze Houden-inschatting voor het bedrijf. Het bedrijf heeft last van de moeilijke marktomstandigheden in de olie-industrie. Zelfs de baggeractiviteiten hebben last van moeilijke marktomstandigheden. De balans van het bedrijf is daarentegen krachtig. Het dividendrendement is bovendien aantrekkelijk.