Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Dagafsluiting van de AEX, en andere beurzen.

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2.905 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 140 141 142 143 144 145 146 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
AEX start nieuwe week in het rood

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is, ondanks groene koersenborden in de VS, met verlies aan de nieuwe handelsweek begonnen. De AEX eindigde maandag 0,3 procent lager op 608,90 punten.

Het was een relatief rustige dag, waarbij beleggers toch vooral vooruit keken naar later deze week, als de Verenigde Staten en China dan toch eindelijk het eerste deel van de handelsdeal zullen ondertekenen. De Chinese delegatie onder leiding van vicepremier Liu He zou onderweg zijn naar Washington.

Toch is hiermee nog lang niet alles in kannen en kruiken, waarschuwden verschillende analisten. Moeilijke kwesties als bijvoorbeeld intellectueel eigendom staan voor de volgende ronde op de agenda.

Verder zijn beleggers in afwachting van de start van het cijferseizoen. De Amerikaanse banken zullen deze week het spits afbijten.

Analisten van Keefe, Bruyette & Woods verwachten dat de banken ongeveer 6 procent meer winst hebben geboekt in het vierde kwartaal dan in dezelfde periode een jaar eerder. Wel gaan de analisten ervan uit dat ten opzichte van het derde kwartaal de winst juist zo'n 6 procent lager zal uitvallen.

De euro/dollar handelde op 1,1143. Olie werd 1,5 procent goedkoper.

Stijgers en dalers

In de AEX wist slechts een handjevol aandelen hoger te sluiten. Staalreus ArcelorMittal won 2,0 procent. Meestal zorgt positief nieuws over het handelsconflict voor oplopende koersen bij ArcelorMittal. Bank of America waarschuwde wel voor het afgelopen kwartaal, waarin vermoedelijk een flinke winstdaling plaatsvond.

Adyen werd 1,0 procent duurder. RELX hoorde met een koerswinst van nog geen 0,1 procent ook tot de grootste stijgers. RELX neemt voor 375 miljoen dollar ID Analytics over. Daarmee gaat het om een van de grootste acquisities in de afgelopen tien jaar.

Sectorgenoot Wolters Kluwer steeg 0,1 procent.

De financials waren de grootste dalers. ING verloor 1,0 procent en ABN AMRO daalde 1,7 procent. NN Group leverde 1,4 procent in. Credit Suisse haalde de verzekeraar van de kooplijst en verlaagde het koersdoel.

De grootste daler was Galapagos met een verlies van 1,9 procent.

In de Midcap was AMG de koploper met een koerswinst van 2,0 procent. ASMI volgde met 1,7 procent.

Daarentegen leverde OCI 2,2 procent in en verloor PostNL 2,6 procent.

Onder de kleinere aandelen steeg Vivoryon 14,6 procent en werd Kendrion 1,9 procent duurder.

Alfen, dat dit jaar al een enorm goede prestatie op de beurs leverde, steeg vanochtend aanvankelijk nog, maar sloot uiteindelijk 3,8 procent lager.

Het grootste verlies kwam echter voor rekening van Neways. Het IT-bedrijf zei een tegenvallende decembermaand te hebben gehad en stelde de winstverwachting voor 2019 neerwaarts bij. De omzetverwachting werd niet aangepast. Het aandeel leverde 8,2 procent in.

Het lokaal genoteerde Beter Bed won maar liefst 12,8 procent. In aanloop naar de cijfers eind deze week besloot ABN AMRO het koersdoel te verhogen naar 3,00 euro met een onveranderd Houden advies.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot licht hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen blijven dicht bij huis

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn de nieuwe week overwegend licht lager begonnen. De STOXX Europe 600 index sloot maandag 0,2 procent in de min op een slot van 418,39 punten. De Duitse DAX verloor ook 0,2 procent tot 13.451,52 punten. De Franse CAC 40 sloot op een stand van 6.036,14 punten, fractioneel lager. De Britse FTSE won 0,4 procent tot 7.617,60 punten.

Een weinig inspirerende weekstart voor de beurzen met een gebrek aan groot macro-economisch nieuws, vatte marktanalist David Madden van CMC Markets de dag samen. Later deze week ondertekenen de Verenigde Staten en China naar verwachting hun onlangs gesloten handelsakkoord.

"Daar kijken beleggers naar uit", aldus Madden. "Beleggers blijven even aan de zijlijn tot het akkoord officieel is."

Ook interessant wordt de ontmoeting tussen eurocommissaris Phil Hogan en de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer, met het oog op de handelsbetrekkingen tussen de EU en Amerika.

"Deze ontmoeting is van wezenlijk belang voor de maakindustrie in Europa en dan met name voor Duitsland, de industrie in het land staat onder druk door de importheffingen", aldus Teeuwe Mevissen van Rabobank.

Wonderen verwacht Mevissen niet meteen van de ontmoeting. "Het zou al positief zijn als de situatie niet escaleert, dat zou namelijk een doodsteek voor het sentiment betekenen."

Op macro-economisch vlak was er maandag aandacht voor Britse groeicijfers. In november was sprake van een krimp met 0,3 procent. Gemeten over de drie maanden tot en met november bleef een bescheiden groei over.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1143. Olie werd een procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Het Britse William Hill verwacht over 2019 een bedrijfsresultaat van 143 miljoen tot 148 miljoen Britse pond zal uitkomen, hetgeen boven de gemiddelde verwachtingen van de analisten ligt. De uitbater van gokkantoren sloot 0,9 procent hoger.

The Financial Times meldde dat senior managers van Nissan de discussie over een mogelijke splitsing van de Franse automaker hebben versneld. De Japanse autofabrikant bezit 15 procent van Renault, terwijl Renault 43 procent van Nissan bezit. Het aandeel Renault koerste 2,8 procent lager.

The Telegraph meldde dat het Britse Pennon zijn afval-tak Viridor in de etalage zet. De koers van het aandeel Pennon ging ruim 7 procent omhoog.

Analisten van Bank of America verwachten dat de winst in het vierde kwartaal bij ArcelorMittal is gehalveerd. Zij mikken op een EBITDA van 836 miljoen dollar, een ruime halvering op jaarbasis, en een EBITDA van 5,1 miljard dollar voor heel 2019. Daarmee zit Bank of America onder de gemiddelde winstverwachting van 5,3 miljard dollar. Het aandeel sloot maandag 2,0 procent hoger.

UCB stelde vrijdagavond de outlook voor 2019 opwaarts bij. De farmaceut rekent op zowel meer omzet als een hogere winst voor afgelopen jaar dan aanvankelijk ingeschat. KBC Securities besloot om het koersdoel naar 91,00 euro te verhogen met een onveranderd koopadvies. Barclays trok het koersdoel ook op, met 20 euro naar 90,00 euro en besloot het aandeel UCB op de kooplijst te zetten. Het aandeel sloot 1,9 procent in de plus.

Dit weekend werd bekend dat de voorzitter van Wirecard is opgestapt en per direct is vervangen door Thomas Eichelmann. Het aandeel steeg 2,4 procent.

Lufthansa vervoerde in 2019 een recordaantal passagiers, ruim 145 miljoen. Het aandeel daalde maandag 2,0 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot licht hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Kwartaalcijfers helpen AEX aan winst

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag met winst gesloten, na per saldo goed ontvangen kwartaalcijfers in de VS en in aanloop naar de ondertekening van het eerste onderdeel van het handelsakkoord tussen Amerika en de China.

De AEX steeg 0,4 procent naar 611,15 punten.

"Een beetje een vreemde dag, waarin we met relatief lage volumes de futures in Amerika volgden", zei handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO.

In december bleek de Chinese export stevig gegroeid, maar niet zo hard als de import, waardoor het handelsoverschot lager uitviel dan economen hadden voorzien.

De consumentenprijzen in de VS stegen in december met 0,2 procent op maandbasis, zoals economen ook hadden voorzien. In november was de toename nog 0,3 procent.

De banken Citigroup, JPMorgan en Wells Fargo openden de boeken vanmiddag en trapten zo het cijferseizoen in de VS af. Bij Wells Fargo halveerde de winst door juridische kwesties, maar bij Citigroup en JPMorgan wisten met hun winsten de analisten positief te verrassen. Deze laatste twee banken zagen hun koersen dan ook met 2 procent stijgen, terwijl Wells Fargo 4 procent daalde.

"De cijfers zagen er netjes uit, ook die van Delta Air Lines, en dat geeft vertrouwen voor de komende weken", aldus Bonsee.

De euro/dollar handelde op 1,1122. Olie werd iets duurder.

Stijgers en dalers

In de AEX was RELX de uitblinker met een koerswinst van 1,8 procent. Maandagmiddag kondigde RELX de overname van ID Analytics aan voor 375 miljoen dollar. Daarmee is het een van de grootste overnames van RELX in de afgelopen tien jaar.

Verder won ABN AMRO 1,3 procent en werd Philips 1,2 procent duurder. Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel van ABN AMRO licht, van 18,20 naar 18,80 euro met een onveranderd Houden advies.

Slechts een handjevol aandelen leverde in, met DSM als grootste daler met een verlies van 0,8 procent. Bonsee van ABN AMRO merkte op dat het aandeel al enige tijd koersdruk ondervindt.

In de AMX deed Eurocommercial Properties het goed met een koersstijging van 1,2 procent. OCI won 0,9 procent en Basic-Fit steeg 0,7 procent.

Takeaway.com kwam voorbeurs met cijfers over de orders die het afgelopen kwartaal verwerkte. Het aantal orders van de maaltijdbezorger steeg afgelopen kwartaal met 56 procent tot 46,6 miljoen. Daarmee realiseerde Takeaway over het gehele jaar een groei van 70 procent tot 159,2 miljoen bestellingen, daarbij geholpen door de overname van de Duitse activiteiten van Delivery Hero. Volgens ING heeft de maaltijdbezorger een jarenlange groei in het vooruitzicht. Het aandeel werd 0,4 procent duurder.

Onderaan stonden PostNL en Corbion met verliezen van 1,9 en 2,3 procent.

In de AScX ging Vivoryon aan de leiding met een winst van mar liefst 22 procent, na de aankondiging dat het gaat samenwerken met het Deense bedrijf Nordic Bioscience in zijn klinische onderzoek naar een middel tegen de ziekte van Alzheimer. Het aandeel Vivoryon steeg maandag al zo’n 15 procent.

Alfen, dat een koersdoelverhoging van Berenberg kreeg, steeg 10 procent. "Alfen eindigde 2019 erg sterk en zou in de tweede helft van 2019 een record autonome groei en marges moeten hebben gerealiseerd", verwachten de analisten.

Verder won Brunel 1,1 procent, maar daalde Kiadis Pharma 3,4 procent. Pharming leverde ook 3,4 procent in. Pharming plaatste met succes een converteerbare obligatie van 125 miljoen euro, waarmee onder meer een lening van 56 miljoen dollar wordt afgelost. De obligaties zijn converteerbaar bij een koers van 2,003 euro. De coupon is volgens analist Nico Inberg van IEX slechts 3 procent. Eerder betaalde het bedrijf nog 12 procent, benadrukte hij. "Ondanks dat er twee keer zo veel wordt geleend, gaan de rentekosten omlaag."

Het lokaal genoteerde AND International steeg 11,3 procent en Curetis werd 6,2 procent duurder. Curetis kondigde de lancering in de VS aan van een toepassing van zijn Unyvero voor het diagnosticeren van luchtweginfecties zoals longontsteking bij de lagere luchtwegen.

Avantium werd 5,7 procent goedkoper en Ctac 4,8 procent.

IEX Group daalde 21,1 procent naar 3,00 euro. Er werden slechts enkele honderden aandelen verhandeld.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese markten, noteerden de Amerikaanse beurzen wat verdeeld, maar per saldo dicht bij de slotkoersen van maandag.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Weinig beweging op Europese beurzen

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag opnieuw dicht bij huis gebleven. De STOXX Europe 600 index sloot 0,3 procent in de plus op een slot van 419,59 punten. De Duitse DAX won fractioneel op een slot van 13.456,49 punten. De Franse CAC 40 sloot op een stand van 6.040,89 punten, 0,1 procent hoger. De Britse FTSE won 0,1 procent tot 7.622,35 punten.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets wachten beleggers op de ondertekening van de Amerikaans-Chinese handelsdeal. Die staat gepland voor woensdag. Dat de Verenigde Staten China niet langer beschuldigen van valutamanipulatie zet daarbij de juiste toon.

In Amerika ging het cijferseizoen dinsdag van start met de eerste financials, maar de grote Europese beurzen reageerden daar niet heel sterk op. JPMorgan Chase en Citigroup zagen de winst in het vierde kwartaal sterker dan voorzien oplopen. Bij Wells Fargo halveerde de winst juist door juridische kwesties.

Op macro-economisch vlak was het rustig in Europa. Chinese exportcijfers waren beter dan verwacht.

De euro/dollar noteerde op 1,1122. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1135. Olie werd een half procent duurder.

Bedrijfsnieuws

PageGroup heeft in het afgelopen kwartaal de winst nipt zien dalen De detacheerder sprak van onzekerheden in de verschillende regio's en verwacht dat deze marktomstandigheden aanhouden. De outlook bleef wel staan. Het aandeel PageGroup steeg 4,4 procent.

Air France-KLM heeft voor 350 miljoen euro aan obligaties afgelost en plaatst voor 750 miljoen euro aan nieuwe leningen om dit te financieren. Het aandeel verloor 1,5 procent.

Het Duitse Südzucker heeft nog steeds veel last van een moeilijke suikermarkt en zag zijn omzet in het derde kwartaal verder dalen in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. De grootste suikerproducent van Europa rekent daarom op een “significante” afname van de omzet binnen de suikertak in het lopende boekjaar. Eerder voorspelde Südzucker een bescheiden omzetdaling. Het aandeel verloor 0,1 procent.

Ook Salzgitter kwam met een tegenvallende boodschap. Het Duitse staalbedrijf heeft de outlook voor 2019 naar beneden bijgesteld als gevolg van afschrijvingen van bijna 200 miljoen euro die samenhangen met de verwachte impact van de huidige economische en politieke omstandigheden op de winst van de staalreus. Daardoor zal het verlies over het afgelopen boekjaar sterker zijn opgelopen. Het aandeel verloor 11,8 procent.

Takeaway.com heeft in het vierde kwartaal van 2019 56 procent meer orders verwerkt waarbij vooral in Duitsland de groei sterker werd, met liefst 137 procent. Daarmee realiseerde Takeaway.com over het gehele jaar een groei van 70 procent tot 159,2 miljoen bestellingen, daarbij geholpen door de overname van de Duitse activiteiten van Delivery Hero. Takeaway.com liet dinsdag verder weten dat het de fusie met Just Eat tegen het einde van januari wil afronden. Het aandeel steeg 0,4 procent.

Volkswagen heeft ondanks een wereldwijde tegenwind in 2019 toch meer auto’s aan de man weten te brengen. Dit meldde het Duitse automaker dinsdag. In 2019 heeft Volkswagen wereldwijd bijna 11 miljoen wagens afgeleverd, wat een stijging van 1,3 procent op jaarbasis betekende. Het aandeel steeg 0,2 procent.

PSA wil de komende jaren meer dan 4.000 banen schrappen bij Opel, volgens persbureau Bloomberg. Het aandeel Peugeot daalde 0,9 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden dinsdag rond het Europese slot verdeeld. De Dow Jones index bereikte een nieuwe recordstand boven de 29.000 punten, maar de S&P 500 en Nasdaq daalden licht.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
ASMI blinkt uit op vlak Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag vrijwel onveranderd gesloten, op de dag van de officiële ondertekening van het eerste onderdeel van het handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China.

De AEX sloot 0,1 procent hoger op 610,70 punten, waarbij de winsten in toom werden gehouden door de drie verzekeraars in de index. De AMX index steeg 0,7 procent, met steun van de halfgeleiders, en ook de Smallcap index sloot hoger dankzij diverse uitblinkers.

Het was een lauwe dag, volgens vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer. Waarom de banken en verzekeraars allemaal lager sloten was niet helemaal duidelijk, vond hij. Zoekend naar een reden, kwam Nijkamp uit bij de Amerikaanse inflatiecijfers, die zowel voor de consumenten- als de producentenprijzen lager uitvielen dan verwacht. "Dat betekent dat de Fed geen enkele reden heeft om de rente nog te verhogen en wijst eerder op een dalende rente." De langdurig zeer lage rente is ongunstig voor banken en verzekeraars.

Het handelsakkoord tussen China en de VS dat woensdag getekend wordt, zou weinig indruk meer moeten maken op de beurs, dacht Nijkamp. "Ïedereen weet dat het gaat gebeuren."

Vooruitblikkend zal de beurs de aandacht vooral richten om de Amerikaanse bedrijfsresultaten, met name van de grote technologiebedrijven. Na de afronding van de Amerikaans-Chinese handelsdeal ziet Nijkamp weinig grote economische 'issues' boven de markt hangen. De trend op de beurzen blijft volgens Nijkamp dan ook opwaarts gericht.

Economische cijfers waren er woensdag uit verschillende hoeken. Voorbeurs werd al bekend dat zowel de Nederlandse export als de detailhandelsverkopen in november zijn gestegen, maar wel in een lager tempo dan in oktober. Ook bleek de Duitse economie iets harder gegroeid dan gedacht. De export in de eurozone daalde in november, maar doordat de import nog sterker afnam, steeg het handelsoverschot. Positief was dat de industrie in de eurozone in november weer meer produceerde, waar in oktober nog sprake was van krimp.

In de middag bleken de Amerikaanse olievoorraden licht gedaald. De olieprijs was desondanks iets lager op 57,74 dollar in New York.

De euro/dollar handelde op 1,1157.

Stijgers en dalers

In de AEX ging Galapagos aan de leiding met een winst van 2,6 procent. Het bedrijf kondigde een uitbreiding van de samenwerking met Fibrocor aan.

Heineken werd 1,5 procent duurder en indexzwaargewicht Unilever won 0,6 procent, ondanks een koersdoelverlaging van RBC.

De verzekeraars Aegon, ASR en NN behoorden tot de grootste dalers, met verliezen van 1,5 tot 3,0 procent. Ook de banken ING en ABN AMRO sloten lager.

In de AMX ging ASMI aan de leiding met een koerswinst van 8,6 procent. ASMI verraste beleggers dinsdagavond met een sterke orderinstroom in het vierde kwartaal. Er werd voor meer dan 370 miljoen euro aan orders binnengehaald, terwijl ASMI slechts rekende op zo'n 300 miljoen euro. Analisten van NIBC en JPMorgan reageerden enthousiast.

Sectorgenoot Besi won 4,8 procent. Het aandeel werd ook, net als NN Group en Altice, op de favorietenlijst van Kempen geplaatst. Altice werd 2 procent duurder.

In de AScX ging Kiadis Pharma 17 procent hoger. Een directe aanleiding lijkt te ontbreken.

Vivoryon sloot 6,2 procent hoger en Alfen 7,4 procent. Beide aandelen doen het al langere tijd goed en staan dit jaar al op koerswinst van 43 en 42 procent. Alfen sloot een nieuwe contract met Enexis Netbeheer voor het leveren van transformatorstations. Nijkamp van Fintessa zag een link met de populariteit van 'groene' aandelen sinds de jaarwisseling. Ook het Amerikaanse Tesla, dat in dezelfde branche als Alfen opereert, werd al vele miljarden meer waard dit jaar.

NIBC steeg 4 procent op de lokale markt. De bank sluit de obligatiedesk stopt met de analyse en plaatsing van aandelen, waardoor het landschap van bankanalisten verder verschraalt voor de Nederlandse beurs. NIBC zei dat de prestaties in lijn zijn met de doelen op de middellange termijn en zal ten minste 0,75 euro per aandeel dividend uitkeren.

Tussenstanden Wall Street

Na sluitingstijd in Europa ging de beurs in Amerika hoger, waarbij de breed samengestelde S&P500 index 0,5 procent bijschreef op 3.298,17 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Damrak eindigt verdeeld

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag verdeeld, maar vrijwel vlak gesloten, op een dag waarop het sentiment positief bleef, met een hogere slotstand voor de AEX en een lagere koers voor de Midkap.

De AEX sloot 0,1 procent hoger op 612,06 punten. De AMX daalde 0,1 procent, en de Smallcap-index eindigde vlak.

"De stemming is erg vrolijk", zei vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management. "Er gebeurde vandaag niet erg veel op de beurs, maar het beeld blijft positief en onderliggend blijft de markt heel goed."

De economische cijfers wijzen erop dat de Amerikaanse economie "super op stoom" is, met een sprong voor de Philadelphia Fed index in januari, dalende groothandelsvoorraden, lagere steunaanvragen, stijgende importprijzen en dalende exportprijzen.

In Europa is het beeld iets genuanceerder, met moeizame geluiden uit Duitsland. De Nederlandse economie daarentegen ligt ook goed op koers, met een historisch laag werkloosheidscijfer. "Jongeren krijgen vrijwel meteen een baan", aldus Van Eerden.

De eerste kwartaalcijfers van het seizoen zorgen hier en daar voor grote uitschieters in de Verenigde Staten, en dat was woensdag ook het geval met ASMI in Amsterdam, dat omhoog schoot na sterke resultaten.

"Vandaag waren er geen uitschieters, maar als de kwartaalcijfers meevallen kan dit de beurs een aardig stuk hoger zetten."

Dat geldt niet zozeer voor de zwaargewichten in de AEX, zoals de financiële waarden, Royal Dutch Shell en ArcelorMittal en Unilever, die de index afremmen. Diverse kleinere en buitenlandse fondsen zijn interessanter, denkt Van Eerden, die de namen Alfen en het Finse Nokia noemde.

De eerste fase van de Amerikaanse handelsdeal met China is achter de rug en de vrees voor een economische vertraging is volgens Van Eerden helemaal weg. De tweede fase van de deal zal nog veelvuldig aan bod komen in het verkiezingscircus rond Trump dit jaar, maar hoeft de beurs niet per se meer te raken, denkt de vermogensbeheerder.

Op macro-economisch vlak keken beleggers naar de notulen van het laatste rentebesluit van de Europese Centrale Bank, waar beleidsmakers bleken te hebben gewaarschuwd voor de negatieve gevolgen van een negatieve depositorente voor de aandelen- en vastgoedmarkten en voor huishoudens en hun spaartegoeden.

Amerikaanse macrocijfers waren overwegend positief. De index van de Philadelphia Fed maakte een sprong van 2,4 in december naar 17,0 in januari, waar economen rekenden op een cijfer van 4,0. De Amerikaanse importprijzen stegen in december iets minder sterk dan verwacht, terwijl de exportprijzen daalden. De cijfers voor de detailhandelsomzet in december lieten een stabiele groei zijn van 0,3 procent op maandbasis. De Amerikaanse groothandelsvoorraden daalden in november.

Vanochtend bleek de Nederlandse werkloosheid in december gedaald tot 3,2 procent, terug onder de 3,3 procent van april en mei, nadat het cijfer in de tussenliggende maanden nog steeg naar 3,5 procent. In Duitsland liep de inflatie van de consumentenprijzen op, van 1,1 procent in november tot 1,5 procent in december.

Het muntpaar euro/dollar koerste op 1,1131. De olieprijzen stegen licht.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen eindigde Galapagos met 4,1 procent winst bovenaan. Het aandeel heeft het plafond van 200 euro doorbroken.

Randstad verloor juist 1,4 procent na tegenvallende kwartaalcijfers van sectorgenoot Hays. De zwakke resultaten van de Britse detacheerder in Duitsland bieden volgens ING een somber perspectief voor de Duitse activiteiten van Randstad, maar ook voor die van Brunel.

Ook AkzoNobel verloor 1,2 procent, na resultaten van sectorgenoot PPG in de VS, die onderuitging na de kwartaalcijfers. PPG wist dalende volumes nog net te compenseren met hogere verkoopprijzen.

Prosus eindigde 0,2 procent lager. Goldman Sachs gaat het aandeel volgen met een koopadvies, omdat de analisten denken dat er veel vraag zal zijn naar het fonds, dat het grootste Europese bedrijf is dat zich richt op internet voor consumenten, onder andere met de Chinese sociale media- en computerspellengigant TenCent, digitale maaltijdbezorgplatforms en internetmarktplaatsen. De analisten zien een opwaarts potentieel van meer dan 30 procent.

Wolters Kluwer steeg 0,1 procent, na een kleine overname.

In de AMX was SBM Offshore de sterkste stijger, met ruim 2 procent. Sectorgenooot Fugro won 0,5 procent, na een opdracht van de Nederlandse overheid voor het onderzoeken van de zeebodem voor de windmolenparkenzone benoorden de Waddeneilanden.

ASMI eindigde onderaan, na de sterke koersstijging op woensdag. Analisten van ING en KBC verhoogden het koersdoel. Aperam en TKH verloren ook terrein.

Flow Traders daalde 0,1 procent. De wereldwijde handel in Exchange Traded Products of ETP's is volgens de flitshandelaar in december iets aangetrokken, dankzij een licht hogere beursvolatiliteit.

Onder de kleinere aandelen won Neways ruim 5 procent en bleef laadpalenspecialist Alfen in de lift met een koersstijging van 3 procent. Biotech verloor terrein, met een verlies van 5 procent voor Vivoryon en dalingen van 4 procent voor Kiadis Pharma en 3 procent voor Pharming.

TomTom kon 0,9 procent bijschrijven. Subaru koos de Nederlandse navigatiespecialist voor zijn modellen Outback en Legacy. De kleinere sectorgenoot AND won zelfs 16 procent.

Beter Bed steeg 9 procent op de lokale markt. Vrijdag publiceert de matrassenverkoper omzetcijfers. Na de verkoop van Matratzen Concord vorig jaar zal de omzet fors lager zijn, maar de vergelijkbare omzet zal groei laten zien, verwachten analisten van ABN AMRO en Degroof Petercam.

SnowWorld won 3 procent. De onderneming zag het afgelopen boekjaar de omzet met 35 procent stijgen, dankzij overnames van indoorski-faciliteiten en een skydive-locatie. De nettowinst steeg met 77 procent tot ruim 4 miljoen euro.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stegen gemiddeld 0,5 procent rond het sluiten van de Europese markt.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen blijven dicht bij huis

(ABM FN-Dow Jones)De Europese beurzen zijn donderdag overwegend hoger gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,2 procent tot 420,54 punten, de Duitse DAX noteerde vlak op 13.429,43 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,1 procent op 6.039,03 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,4 procent lager op 7.612,84 punten.

Op de Europese beurzen gebeurt niet veel, gaf analist David Madden van CMC Markets aan. "Na de ondertekening van het handelsakkoord is de volatiliteit op de beurzen laag."

"Nu is het de vraag wat het nieuwe onderwerp zal zijn dat de beurzen in beweging zal brengen", aldus Madden.

Wat wel opviel was dat de FTSE 100 zwakker presteerde dan de andere Europese indices. "De FTSE 100 bleef achter doordat de aandelen van bedrijven in de gezondheidszorg en aandelen van fabrikanten van consumptiegoederen vandaag terrein moeten prijsgeven", zo liet Madden weten.

Binnen het beleidscomité van de Europese Centrale Bank is tijdens de afgelopen rentevergadering door sommige centraal bankiers gewaarschuwd voor de mogelijke schadelijke effecten van een negatieve rente. Dit bleek donderdag uit de notulen van de ECB. De vraag is dan ook welke middelen de centrale bank nog heeft om in de toekomst in te zetten. Vooralsnog zegt de ECB tevreden te zijn met de negatieve rente van dit moment.

De inflatie van Duitsland kwam in december definitief uit op 1,5 procent op jaarbasis, tegen 1,1 procent in november.

De index voor de bedrijvigheid in de industrie in de regio rond het Amerikaanse Philadelphia is in januari onverwacht sterk gestegen van 2,4 in december naar 17,0 in januari. Economen rekenden op een stijging tot slechts 4,0.

Olie noteerde donderdag hoger. Een februari-future West Texas Intermediate noteerde 1,7 procent in het groen op 58,80 dollar, terwijl voor een maart-future Brent 64,88 dollar werd betaald, een stijging van 1,4 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1130. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1148 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1149 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Pearson raakte donderdag in Londen 8,9 procent van zijn beurswaarde kwijt nadat het met de resultaten over 2019 voldeed aan zijn eerdere, zij het verlaagde, verwachtingen. Verder treedt er bij de uitgever een nieuwe CFO aan. Volgens marktanalist Madden van CMC Markets waren beleggers vooral teleurgesteld over de geraamde winst voor 2020. Die ligt aan de onderkant van de verwachtingen in de markt, aldus Madden.

Groupe PSA verkocht in 2019 10 procent minder auto’s dan een jaar eerder. De groep verkocht in totaal 3,49 miljoen auto’s tegenover 3,88 miljoen in 2018. De koers van het aandeel Peugeot zakte 0,2 procent.

Associated British Foods, moederbedrijf van modeketen Primark, heeft in het afgelopen kwartaal meer omzet behaald. De koers van het aandeel sloot donderdag 4,2 procent in de plus.

HelloFresh realiseerde in 2019 een omzetgroei van circa 36 procent, hetgeen beter is dan de voorziene groei van 31 tot 33 procent. Dit maakte de maaltijdbezorger donderdag bekend op basis van voorlopige cijfers. HelloFresh zag de koers van zijn aandeel 1,9 procent oplopen.

Beiersdorf heeft in het vierde kwartaal de autonome omzet zien stijgen en handhaafde de outlook voor 2019. Beiersdorf verloor donderdag 0,9 procent.

Autofabrikant Subaru heeft voor TomTom gekozen als leverancier van kaarten en navigatietechnologie. Het betreft alle nieuwe Subaru Outback en Legacy modellen. TomTom won 0,8 procent.

Wirecard was de koploper in de DAX met een koerswinst van 6,1 procent. In Parijs ging Kering aan de leiding met 1,8 procent.

In Amsterdam en Brussel steeg Galapagos 4,1 procent. Daarmee steeg het aandeel tot boven de 200 euro.

Tussenstanden Wall Street
Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent hoger op 3.306,85 punten. De Dow Jones index en technologiebeurs Nasdaq noteerden 0,6 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX sluit in de plus

(ABM FN-Dow Jones)De Amsterdamse beurs is vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,6 procent tot 615,57 punten, terwijl de AMX een winst van 0,6 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,2 procent.

Salestrader Gert Berendse van ING kijkt met stijgende verbazing naar de aandelenkoersen. "De aandelen zien er wat mij betreft niet goedkoop uit maar we blijven maar stijgen."

Berendse denkt dat het ondertekenen van de handelsovereenkomst door China en de VS toch nog wat onzekerheid uit de markt heeft gehaald. "Hoewel alles er op wees dat er deze week ondertekend zou worden, lijkt het er op dat nu het daadwerkelijk een feit is, beleggers nog meer vertrouwen in de beurs hebben gekregen."

Tevens stelde de salestrader dat het januari-effect ook bijdraagt aan de stijgende koersen. "Januari is de maand waarin het meeste geld naar de beurs gaat."

Tot slot merkte Berendse nog wel op dat doordat de Amerikaanse beurzen maandag gesloten zijn in verband met Martin Luther King Day de indices in de VS richting het slot nog wel wat weg kunnen zakken. "Handelaren nemen niet graag te zware posities mee als er een lang weekend voor de deur staat. Dit zou nog wel voor wat koersdruk kunnen zorgen."

De euro/dollar noteerde op 1,1094. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1136 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1138 op de borden.

Olie noteerde vrijdag vlak. Een februari-future West Texas Intermediate noteerde fractioneel lager op 58,50 dollar.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 21 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door de defensieve fondsen Heineken en Ahold Delhaize met winsten van 2,2 procent.

Galapagos sloot een sterke beursweek met ruim 7,5 procent koerswinst prima af met en dagwinst van 1,6 procent.

Unibail-Rodamco-Westfield verloor 0,7 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs. De Amerikaanse zakenbank verlaagde het advies voor Unibail van Kopen naar Neutraal en het koersdoel ging van 149,00 naar 140,00 euro. De analisten houden rekening met zwakkere prestaties en om die reden werd de winstverwachting met 1 tot 3 procent neerwaarts bijgesteld. Ook bestaat het risico dat Unibail het dividend zal verlagen, aldus Goldman Sachs.

In de Midcap trokken Besi en ASMI de kar met winsten van 2,6 procent.

Eurocommercial Properties leverde daarentegen 3,1 procent in. Goldman Sachs verlaagde het advies voor het vastgoedfonds van Neutraal naar Verkopen, terwijl het koersdoel van 25,70 naar 21,40 euro ging. De analisten verwachten dat de trends voor het vastgoedfonds zullen verslechteren. Daarbij zal het moeilijk zijn de huidige operationele prestaties in stand te houden, gezien de beperkte omvang van Eurocommercial en zijn portefeuille van overwegend middelgrote winkelcentra.

Ook sectorgenoot Wereldhave kende een zwakke dag met een verlies van 1,4 procent.

Onder de kleinere aandelen was TomTom de uitblinker met een plus van 3,0 procent. TomTom heeft een contract getekend met Huawei. Hoeveel er met dit contract is gemoeid en wanneer het ingaat, dat wilde een woordvoerder niet aan ABM Financial News melden.


Vivoryon had net als donderdag een slechte dag. Het aandeel werd 8,5 procent minder waard. Alfen sloot een ijzersterke week in mineur af het aandeel daalde 4,6 procent. Op weekbasis bleef er wel nog een mooie winst van 12,4 procent over.

De omzetcijfers van het lokaal genoteerde Beter Bed werden aanvankelijk goed ontvangen, maar de koers sloot toch 3,6 procent lager. ING meent dat de omzetcijfers weinig verrasten en KBC Securities verhoogde het koersdoel naar 3,00 euro. Wel trok KBC het koopadvies in.

Tussenstanden Wall Street
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger op 3.320,46 punten. De Dow Jones index koerste vlak en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Weekwinst AEX na start cijferseizoen

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag 0,6 procent hoger gesloten op 615,57 punten, waardoor er op weekbasis een winst voor de AEX restte van 0,8 procent.

Belangrijk aandachtspunt was de ondertekening van een eerste deel van de handelsovereenkomst tussen China en de Verenigde Staten. Enkele details van de deal die de regering Trump in aanloop naar de ceremonie vrijgaf werden positief ontvangen door de markten. Zo hebben de Chinezen beloofd om de komende twee jaar meer dan 200 miljard dollar aan extra agrarische, industriële en energieproducten te kopen, zei economisch adviseur van het Witte Huis, Larry Kudlow.

Een groot deel van de bestaande importheffingen op Chinese goederen zal niet worden teruggedraaid voor de presidentsverkiezingen in november. Eerst willen de VS bewijs zien dat China zijn afspraken nakomt.

"Dit betekent dat de Amerikaanse heffingen bijna een jaar blijven wegen op de Chinese export, terwijl van China wordt verwacht dat het zijn beloftes nakomt en direct enorm veel landbouw- en industrieproducten opkoopt in de VS", aldus analist Ipek Ozkardeskaya van Swissquote.

"Het risico is dat de eerste overeenkomst tussen China en de VS een te zwakke basis biedt voor toekomstige onderhandelingen en dat de huidige voordelen ervan te beperkt zijn", aldus Ozkardeskaya. Hij sluit niet uit dat de deal, die woensdagavond werd ondertekend, alsnog later in het jaar sneuvelt.

Desondanks weerhield dit de Amerikaanse beurzen er niet van om nieuwe records in de boeken te zetten. De S&P 500, Dow Jones index en Nasdaq stegen deze week gemiddeld 2 procent.

"De economische dip lijkt achter ons", aldus Simon Wiersma van ING. Zo bereikte de wereldwijde inkoopmanagersindex in december de hoogste stand sinds april vorig jaar en zijn de zorgen over de handelsoorlog wat naar de achtergrond verschoven, nu er een akkoord is ondertekend, zo merkte de investment manager op.

De eerste kwartaalcijfers van Amerikaanse banken en technologiebedrijven vallen daarbij per saldo mee, aldus Wiersma. Onder meer Bank of America, Citigroup, Wells Fargo en Morgan Stanley kwamen met cijfers. TSMC opende ook de boeken en ASM International liet weten de eigen verwachtingen in het vierde kwartaal te hebben overtroffen.

Op macro-economisch vlak keken beleggers afgelopen week naar de notulen van het laatste rentebesluit van de Europese Centrale Bank, waar beleidsmakers bleken te hebben gewaarschuwd voor de negatieve gevolgen van een negatieve depositorente voor de aandelen- en vastgoedmarkten en voor huishoudens en hun spaartegoeden.

Macro-economische cijfers uit de VS, over onder meer de winkelverkopen, het aantal uitkeringsaanvragen en de vertrouwensindex van huizenbouwers, waren volgens Wiersma "prima". Het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan zakte iets terug in januari en de industriële productie stond onder druk in december.

Het muntpaar euro/dollar zakte iets weg. Rond het begin van de week koerste het muntpaar rond een niveau van 1,1115, terwijl vrijdagavond een stand van 1,1094 op de borden stond.

De olieprijzen liepen afgelopen week terug, nadat de onrust in het Midden-Oosten afnam.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen won Galapagos op weekbasis 7,6 procent en steeg tot ruim boven de 200,00 euro. Het biotechbedrijf kondigde een uitbreiding van de samenwerking met Fibrocor aan.

Heineken en Adyen schreven respectievelijk 5,8 en 3,9 procent bij.

Financials hadden het afgelopen week moeilijk met verliezen van zo'n 2 tot ruim 3 procent voor onder meer ING, ASR Nederland en NN Group. Credit Suisse haalde NN afgelopen week van de kooplijst en verlaagde het koersdoel, terwijl Kempen het aandeel juist op de favorietenlijst plaatste.

DSM leverde 1,3 procent in. Handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO merkte op dat het aandeel al enige tijd koersdruk ondervindt. In aanloop naar de cijfers besloot Kepler Cheuvreux het koersdoel wat te verlagen.

In de Midcap was het ASMI dat op bijval van beleggers kon rekenen, met een weekwinst van 9,9 procent. ASMI verraste beleggers dinsdagavond met een erg sterke orderinstroom in het vierde kwartaal. Er werd voor meer dan 370 miljoen euro aan orders binnengehaald, terwijl ASMI slechts rekende op zo'n 300 miljoen euro. Analisten van NIBC en JPMorgan reageerden enthousiast. Analisten van ING en KBC verhoogden ook het koersdoel. Sectorgenoot Besi won 7,2 procent en is net als NN Group favoriet bij Kempen.

PostNL maakte juist een koersval van 7,0 procent. Corbion verloor 2,3 procent.

Onder de kleinere aandelen schoot Vivoryon Therapeutics 29,0 procent omhoog en Alfen xx procent. Beide aandelen doen het al langere tijd goed en staan dit jaar al op koerswinst van xx en xx procent. Alfen sloot een nieuwe contract met Enexis Netbeheer voor het leveren van transformatorstations. Pharming verloor juist 6,4 procent.

Beter Bed won 19,4 procent, nadat de uitbater van matrassenketens de omzet met 4,7 procent zag aantrekken in het afgelopen kwartaal tot 47,6 miljoen euro. ING noemde de cijfers conform verwachting. KBC Securities verlaagde evenwel het advies van Kopen naar Houden, terwijl het koersdoel wel omhoog ging van 2,50 naar 3,00 euro. ABN AMRO besloot voor de cijfers al om het koersdoel te verhogen naar 3,00 euro.

--

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX begint nieuwe week terughoudend

(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak is de nieuwe handelsweek terughoudend begonnen. Bij een gebrek aan nieuws eindigde de AEX 0,2 procent lager op 614,23 punten.

Er was sprake van een dunne handel omdat Wall Street de deuren gesloten hield. De Amerikanen vieren maandag Martin Luther King Day.

Vrijdag werden nieuwe recordstanden bereikt op Wall Street en wist ook de pan-Europese Stoxx Eupe 600 index te pieken. "Het vooruitzicht van aantrekkende wereldwijde groei en afnemende geopolitieke spanningen, in combinatie met prima kwartaalcijfers van bedrijven geeft beleggers moed", verklaarde investment manager Simon Wiersma van ING het positieve sentiment.

Op macro-economisch vlak was het maandag ook weinig spannend. De industriële productie in Japan daalde in november opnieuw, terwijl de Duitse producentenprijzen in december op maandbasis fractioneel stegen. Verder stelde het Internationaal Monetair Fonds de verwachte mondiale groei voor 2020 licht neerwaarts bij, tot 3,3 procent.

Later deze week volgen wel wat belangrijke economische publicaties. Beleggingsspecialist Wubbe Bos van Lynx houdt vooral de rentebesluiten van de Bank of Japan, op dinsdag, en de Europese Centrale Bank op donderdag in de gaten. "Een mogelijke verandering van het monetaire beleid zou duidelijke gevolgen kunnen hebben voor de aandelenmarkten."

Verder gaat ook het kwartaalcijferseizoen in binnen- en buitenland verder. ASML publiceert woensdag cijfers. "Ik verwacht een optimistische rapportage", zei analist Jos Versteeg van InsingerGilissen in gesprek met ABM Financial News. De geluiden uit de sector waren de afgelopen tijd alleen maar positief, benadrukte hij. "En het herstel in het geheugensegment komt eraan."

Donderdag volgen GrandVision, Rood Microtec en Sligro Food Group met cijfers.

Vanuit het buitenland komen onder meer IBM, Netflix, Johnson & Johnson, Texas Instruments, Intel, Procter & Gamble en Comcast de komende dagen met kwartaalcijfers.

Het muntpaar euro/dollar handelde rond het slot in Amsterdam op 1,1082. De olieprijzen stegen 0,4 procent.

Stijgers en dalers

Koploper in de AEX was Galapagos, dat 2,8 procent steeg. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees op een hoger koersdoel van Barclays voor het biotechaandeel. Het koersdoel werd verhoogd van 180,00 naar 225,00 euro.

Onder de hoofdaandelen verloor Wolters Kluwer 1,0 procent. Goldman Sachs zette het aandeel op de verkooplijst. De analisten van de Amerikaanse zakenbank wezen op de progressie die Wolters Kluwer in de afgelopen tien jaar boekte. In plaats van een autonoom groei van minder dan een procent, groeit het bedrijf de laatste tijd consistent met zo'n 4 procent, dankzij de stap naar het leveren van software oplossingen. De rek lijkt er nu echter uit, denkt Goldman. Sectorgenoot RELX verloor 0,8 procent.

RBC heeft maandag het advies voor ABN AMRO verlaagd van Outperform naar Sector Perform en verlaagde het koersdoel van 20,00 naar 17,00 euro. Mogelijk dat door strengere regels het dividend niet kan worden verhoogd, waarschuwden de analisten. Ook ING kwam met een analistenrapport over ABN AMRO, en wees daarin op de onzekerheid rond het slotdividend over 2019 vanwege complicerende factoren als bijvoorbeeld een mogelijke boete van het Openbaar Ministerie en de kosten van opsporing van zaken als witwassen. Het aandeel ABN AMRO daalde 1,8 procent en droeg daarmee de rode lantaarn in de AEX, samen met Vopak, dat ook 1,8 procent verloor.

In de AMX steeg Aperam 1,3 procent. De Finse sectorgenoot Outokumpu gaf maandag een positieve winstwaarschuwing af.

Koploper in de AMX was Fagron, met een winst van 3,2 procent voor het aandeel.

Air France-KLM verloor maandag 4,6 procent. Davy's verlaagde het advies van Outperform naar Neutraal. "We verwachten dat de kosten per unit omlaag gaan, maar wel in een lager tempo dan de doelstelling van een procent", aldus de marktvorsers.

Alfen voerde de lijst met kleinere aandelen aan en steeg 3,3 procent. Kiadis ging met 2,1 procent onderuit.

Het lokaal genoteerde Marel daalde 4,3 procent na een winstwaarschuwing voor 2019. Volgens Marel laten de vooruitbetalingen op orders die tegen het einde van het vierde kwartaal werden ontvangen, wel zien dat de marktomstandigheden en investeringsbereidheid van klanten aantrekken.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese aandelenmarkten starten week in het rood

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn de nieuwe week overwegend lager begonnen, maar de uitslagen waren niet heel groot.

De STOXX Europe 600 index sloot maandag 0,1 procent in de min op 423,98 punten, nadat vrijdag nog een nieuwe recordstand werd bereikt.

De Duitse DAX steeg juist 0,2 procent tot 13.548,94 punten. De Franse CAC 40 sloot op een stand van 6.078,54 punten, 0,4 procent lager. De Britse FTSE eindigde 0,3 procent in het rood op een slot van 7.651,44 punten.

"Beleggers in dit deel van de wereld zaten op hun handen, bij lage volumes en weinig nieuws", vatte marktanalist David Madden van CMC Markets de dag samen.

In de Verenigde Staten wordt maandag Martin Luther King Day gevierd en dus wordt pas dinsdag duidelijk hoe het is gesteld met het Amerikaanse beleggerssentiment, na het sterke slot op de beurzen eind vorige week.

Een lichte neerwaartse bijstelling van het Internationaal Monetair Fonds betreffende de verwachte mondiale groei dit jaar, van 3,4 naar 3,3 procent, speelde maandag geen grote rol op de Europese markten, aldus Madden.

Op macro-economisch vlak werd verder bekend dat de industriële productie in Japan in november opnieuw is gedaald, terwijl de Duitse producentenprijzen in december op maandbasis fractioneel stegen.

Later deze week volgen wel wat belangrijke economische publicaties, zoals het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, op donderdag.

"Beleggers rekenen nog altijd op een relatief verruimend beleid, maar zijn ook benieuwd naar het inflatiedoel van de ECB en of hier aanpassingen in komen", aldus econoom Shamik Dhar van BNY Mellon Investment Management

Het muntpaar euro/dollar handelde rond het slot in Amsterdam op 1,1082. De olieprijzen stegen met 0,4 procent.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van tonicmaker Fevertree werden ruim 27 procent minder waard nadat het bedrijf de omzetverwachting voor 2019 naar beneden bijstelde vanwege tegenvallende verkopen tijdens de kerstperiode.

BAE Systems koerste maandag 3,7 procent hoger nadat werd aangekondigd dat het bedrijf Collins Aerospace's Militaire Global Positioning System en Raytheons Airborne Tactical Radios overneemt voor 2,2 miljard dollar.

Degroof Petercam heeft maandag het advies voor AB InBev verlaagd van Kopen naar Houden, bij een ongewijzigd koersdoel van 80,00 euro. Analist Fernand de Boer stelde zijn taxaties voor 2019 neerwaarts bij om de meest recente vooruitzichten, marktdata en wisselkoerseffecten weer te geven. Het aandeel AB InBev leverde 0,9 procent in.

Goldman Sachs verlaagde maandag het advies voor Wolters Kluwer van Neutraal naar Verkopen en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 67,00 naar 58,40 euro. "We denken dat de bulk van de transitie is afgerond en voorzien veel kleinere plussen in de toekomst nu de groei van nieuwe producten vertraagt", schreven de analisten. Het aandeel verloor 1,0 procent tot 67,62 euro.

Davy Research heeft maandag het advies voor Air France-KLM verlaagd van Overwogen naar Neutraal. "We verwachten dat de kosten per unit omlaag gaan, maar wel in een lager tempo dan de doelstelling van een procent", aldus de analisten. Het aandeel Air France-KLM verloor 4,6 procent.

In Duitsland sloot Deutsche Bank 2,2 procent lager en leverde Lufthansa 2,0 procent in. In Parijs was Accor met een verlies van 2,0 procent de sterkste daler. In Milaan verloor Moncler 3,2 procent.

In Madrid deed Acerinox goede zaken met een koersstijging van 2,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Damrak beperkt verliezen

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs zag het openingsverlies in de loop van de middag teruglopen en sloot uiteindelijk licht lager, nadat ook Wall Street rustig van start ging.

De AEX sloot 0,4 procent lager op 611,89 punten. De Midkap index verloor 0,2 procent en de Smallcap-index eindigde vlak, geholpen door fondsen uit de sector nieuwe energie, Sif en Alfen.

"Het was een beetje een rare dag op de beurs", zei vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer. "De dag begon slecht, met een verlies voor de AEX van ruim een procent, maar dat verlies werd in de loop van de dag langzaam weer ingelopen en viel uiteindelijk erg mee."

Aanleiding voor de somberheid was volgens Nijkamp een lagere verwachting van het IMF voor de mondiale economische groei. Ook speelden er zorgen over de uitbraak van het coronavirus in China mee. Het virus, dat overdraagbaar is van mens op mens, heeft al een aantal doden geëist. In 2003 liet een uitbraak van het SARS-virus in China de aandelenmarkten ook al flink schrikken.

Analist Teeuwe Mevissen van Rabobank probeerde eerder dinsdag de paniek te temperen. "Een pandemie is natuurlijk altijd potentieel zeer gevaarlijk en buitengewoon onwenselijk, maar zolang het geen multiresistent ebolavirus is, snap ik de huidige paniek op de markten niet", aldus Mevissen.

Een meevaller was dat de Duitse ZEW index in januari harder steeg dan voorzien. Dat was welkom nieuws voor Duitsland, waar de economie in de hoek zit waar de klappen vallen.
Ook bleken de Nederlandse huizenprijzen in december flink gestegen met 6,5 procent.

In de middag liet de Amerikaanse president Donald Trump weer van zich horen. Hij dreigde in een interview met The Wall Street Journal met importheffingen voor Europese auto's.

Vooralsnog hebben beleggers de aandacht gericht op de bedrijfsresultaten in de Verenigde Staten. Analisten rekenen op een daling van de winst met 2 procent voor de S&P500-bedrijven.
Nijkamp voorspelt dat de bedrijven het iets beter zullen doen, met mogelijk een winstgroei van 2 procent. "Meestal zijn de uitkomsten beter dan verwacht. Bedrijven willen dat ook graag en hebben daar ook zelf de hand in", zei Nijkamp.

De technologische zwaargewichten op Wall Street komen vanaf volgende week aan bod, met Microsoft als eerste.

De euro/dollar handelde op 1,1098. Olie werd een half procent goedkoper.

Stijgers en dalers

In de AEX wisten slechts een handvol aandelen het groen te vinden.

Galapagos was de uitblinker met een winst van 2,6 procent. Het aandeel maakt een koersspurt door.

Voor grootmacht Unilever was er een klein plusje, evenals voor Adyen en DSM.

De sterkste daler was Heineken. Het aandeel leverde 2,9 procent in, na berichten dat de vraag naar bier in Vietnam wordt gedrukt door nieuwe regels voor alcohol in het verkeer.

ArcelorMittal daalde 2,6 procent.

In de Midkap was Corbion de sterkste stijger, met 2,8 procent. ASMI sloot 1,9 procent hoger.

Een grote verliezer was Intertrust met een daling van 1,9 procent.

Air France-KLM verloor zelfs 2,6 procent. De luchtvaartmaatschappij zou volgens Reuters jagen op een belang van 49 procent in Malaysia Airlines, maar het bedrijf liet weten dat het daar juist van afziet.

In de AScX sloot Alfen bovenaan. De laadpalenfabrikant won 2,3 procent. Ook Sif Holding won weer terrein. Het bedrijf dat funderingen voor windmolens op zee maakt sloot 2,2 procent hoger.

"Alles wat groen is, ligt goed dit jaar tot nu toe", zei Nijkamp. Hij wees ook op Amerikaanse bedrijven als Beyond Meat, dat vleesvervangers verkoopt, en Tesla, die sinds de jaarwisseling fors meer waard zijn geworden. "Voorlopig zetten beleggers in op deze sector, maar als de markt keert, zullen deze aandelen ook het hardst weer dalen", waarschuwde Nijkamp.

Pharming sloot 1,6 procent hoger. Het biotechbedrijf kreeg goedkeuring van de EMA voor een nieuwe ruconestfabriek. Verder meldde dws Investment een groter belang in Pharming.

Op de lokale markt werd pennystock Esperite de helft meer waard. TIE Kinetix en Hunter Douglas verloren juist elk ruim 9 procent.

Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen noteerden de belangrijkste Amerikaanse indexen in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen doen stap terug

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag lager gesloten, nadat het coronavirus in China voor de nodige onrust zorgde.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot dinsdag 0,2 procent lager op 423,16 punten. De Duitse DAX maakte een pas op de plaats op 13.555,87 punten. De Franse CAC 40 tekende een verlies op van 0,5 procent met een stand van 6.045,99 punten. De Britse FTSE verloor eveneens 0,5 procent op 7.610,70 punten.

"De aandelenmarkten laten bescheiden verliezen zien richting het einde van de handelsdag", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

De verliezen op de beurzen in Azië deden het sentiment in Europa geen goed, aldus Madden. Hij wees onder meer op een verlaging van de kredietwaardigheid van Hongkong door Moody's van Aa3 naar Aa2. Madden zag daardoor vooral de beurzen in Hongkong onder druk staan, terwijl ook het sentiment in het vasteland van China negatief was.

"De angst voor een nieuw coronavirus in China hangt boven de markt en doet het vertrouwen van beleggers geen goed", aldus Madden. "De vergelijking wordt getrokken met het SARS-virus en daarom halen beleggers wat geld van tafel. Bovendien is er weinig positief macro-economisch nieuws geweest in de afgelopen 48 uur in Europa, dus de beren kregen vandaag de overhand."

Ook blijven de neerwaarts bijgestelde groeiramingen door het IMF op maandag in de gedachten van beleggers hangen, zo stelde de marktvorser.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Britse werkloosheid in de drie maanden tot en met november stabiel bleef, terwijl de Duitse ZEW-index over januari een verdere stijging liet zien.

Verder werd vanochtend bekend dat Frankrijk en de Verenigde Staten een tijdelijk staakt-het-vuren te zijn overeengekomen om zo een handelsoorlog te voorkomen. Parijs wil dat grote internetbedrijven zoals Google een digitale belasting betalen die is gebaseerd op de omzet die zij realiseren in Frankrijk, maar de VS zijn hier fel tegen gekant. De nieuwe belasting zou in ieder geval tot het einde van het jaar uitgesteld zijn. In ruil daarvoor zullen de VS heffingen die zij ter vergelding oplegden, laten vallen.

Wel waarschuwde Trump in gesprek met The Wall Street Journal dat als de VS en EU niet tot een handelsdeal komen, hij importheffingen zal zetten op Europese auto's.


Olie noteerde dinsdag tot 0,5 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,1095. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1093.

Bedrijfsnieuws

UBS heeft zijn doelstellingen voor de middellange termijn verlaagd, nadat de bank niet aan de verwachtingen voor 2019 wist te voldoen. UBS rekent niet langer op een kapitaalratio van circa 17 procent en een cost-income ratio van 72 procent, maar op respectievelijk 12 tot 15 procent en 75 tot 78 procent. Afgelopen jaar kwam de kapitaalratio CET1 uit op 12,4 procent, met een aangepaste cost-income ratio van 78,9 procent. De doelstellingen waren respectievelijk circa 15 en 77 procent. Het aandeel UBS verloor dinsdag 4,5 procent.

easyJet heeft in het afgelopen kwartaal opnieuw groei gerealiseerd. "Een sterke prestatie", oordeelde de luchtvaartmaatschappij zelf, die denkt dat het eerste halfjaar beter zal verlopen dan een jaar terug, toen er een verlies werd geleden van 275 miljoen pond. In het afgelopen kwartaal steeg de omzet met 9,9 procent naar ruim 1,4 miljard Britse pond. Het aandeel steeg 2,8 procent.

Air France-KLM ziet af van een belang in het noodlijdende Malaysia Airlines van 49 procent. Dit liet de luchtvaartmaatschappij weten na berichtgeving van persbureau Reuters. Japan Airlines zou een belang in Malaysia Airlines willen van 25 procent. Het aandeel Air France-KLM sloot 2,6 procent lager. Lufthansa daalde 3,4 procent.

BP heeft in Murray Auchincloss zijn nieuwe CFO gevonden. Auchincloss volgt Brian Gilvary op, die op 30 juni vertrekt bij BP. Het aandeel BP leverde 0,6 procent in.

Het aandeel Heineken sloot 2,9 procent lager, vermoedelijk op berichtgeving dat de vraag naar bier in Vietnam onder druk is komen te staan door nieuwe regels ten aanzien van alcohol in het verkeer.

ThyssenKrupp heeft inmiddels een shortlist van belangstellende partijen voor zijn liftendivisie die al enige tijd in de etalage staat. Het aandeel ThyssenKrupp ging dinsdag met 2,0 procent omlaag.

Dixons Carphone, actief met ketens van elektronicawinkels in het Verenigd Koninkrijk, handhaafde de outlook voor 2019, na een handelsupdate over de periode rond kerst. "De resultaten tijdens de belangrijke feestdagen waren niet bijzonder, maar een handhaving van de outlook was voldoende", aldus Madden van CMC. Het aandeel schoot 7,0 procent omhoog.

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen noteerden de belangrijkste Amerikaanse indexen in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX sluit vrijwel vlak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag met een kleine plus gesloten, nadat ASML het cijferseizoen op het Damrak aftrapte.

De AEX steeg daalde nog geen 0,1 procent naar 611,56 punten.

Aanvankelijk had de markt nog aandacht voor het coronavirus, zei sales trader Gert Berendse van ING tegen ABM Financial News.

Het marktsentiment kantelde echter door de geluiden uit Davos. "Daar komt alleen maar goed nieuws vandaan, vooral van Trump", zag Berendse.

Vooral de belastingverlagingen die de Amerikaanse president voor april aankondigde, konden de markt bekoren, aldus de sales trader van ING. "Zo blijft het sprookje in stand."

Op macro-economisch vlak waren er weinig aanjagers. Over de Nederlandse economie publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek verschillende cijfers.

De Nederlander consumeert meer, terwijl het vertrouwen licht daalde. De investeringen stegen ook.

In de VS bleek de Chicago Fed index gedaald, maar er werden wel meer bestaande woningen verkocht tegen hogere prijzen.

De euro/dollar handelde op 1,1085. Olie werd bijna twee procent goedkoper.

Stijgers en dalers

In de AEX was Adyen koploper met een koerswinst van 2,3 procent. Berenberg verhoogde het koersdoel voor de betaalspecialist vanwege de stijgende marges en de kans dat Adyen samen met Worldpay een duopolie zou kunnen gaan vormen.

IMCD werd 2,1 procent duurder en sectorgenoten RELX en Wolters Kluwer stegen 1,2 en 1,5 procent.

ASML kwam met cijfers en sloot 0,4 procent lager. De resultaten over het vierde kwartaal waren geen grote verrassing, al vonden sommige analisten dat de orderinstroom aan de zwakke kant was. De afgegeven outlook voor het lopende eerste kwartaal was ook niet erg afwijkend van de verwachtingen en 2020 belooft, zo benadrukte ook CEO Peter Wennink, opnieuw een groeijaar te worden. ASML verhoogde het dividend met 14 procent en kondigde een aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 6 miljard euro.

Galapagos, dit jaar vooralsnog de sterkhouder in de AEX, daalde woensdag 1,7 procent. Prosus leverde zelfs 2,7 procent in.

Grootaandeelhouder Naspers verkocht 22 miljoen aandelen Prosus voor 67,50 euro per stuk.

In de AMX wonnen Arcadis en Takeaway 2,3 en 1,4 procent.

OCI daalde 2,2 procent en Boskalis leverde 1,6 procent in.

In de AScX nam Alfen weer eens de koppositie met een koerswinst van 6,8 procent. Alfen is geselecteerd door Baltania om mee te werken aan een grote biomassacentrale in Estland. Hoeveel geld er gemoeid is met de opdracht, werd niet bekend gemaakt. Alleen al dit jaar staat het aandeel op een koerswinst van bijna 60 procent. "Inmiddels noteert het aandeel tegen ruim 100 keer de verwachte winst over 2019", berekende analist Paul Weeteling van IEX. De koers is dusdanig hard opgelopen dat de analist zijn advies verlaagde naar neutraal. Hij raadt beleggers aan winst te nemen.

Vivoryon, eerst nog een sterke daler vanochtend, werd 3,8 procent duurder.

Sligro, dat donderdag met cijfers komt, verloor 0,8 procent. Met een koersdaling van 2,1 procent was Kiadis echter de grootste verliezer.

Het lokaal genoteerde centenfonds Esperite werd 26,9 procent duurder. Lavide won 3,0 procent. Een boekenonderzoek van de belastingdienst naar de herkomst van het bezit en de fiscale geschiedenis van CEO Salar Azimi van Lavide, heeft uitgewezen dat zijn middelen geen illegale herkomst hebben en dat er geen belasting is ontdoken. Daarmee kan volgens Lavide een vervolg worden gegeven aan de inbreng van een deel van de bezittingen van Azimi in het beursfonds.

Tussenstand Wall Street

Bij het slotsignaal op de Europese aandelenmarkten noteerden de beurzen op Wall Street circa tot een half procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen sluiten lager

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn woensdag lager geëindigd. De STOXX Europe 600 index sloot 0,1 procent in de min op 423,04 punten. De Duitse DAX daalde 0,3 procent tot 13.515,75 punten. De Franse CAC 40 sloot op een stand van 6.010,98 punten, 0,6 procent lager. De Britse FTSE eindigde 0,5 procent in het rood op een slot van 7.571,92 punten.

"Er is wat nervositeit over de uitbraak van het coronavirus", verklaarde marktanalist David Madden het sentiment woensdag. "Grote aantallen mensen zullen reizen tijdens het Chinese Nieuwjaar waardoor de situatie kan verergeren", aldus Madden.

Op macro-economisch vlak was het woensdag rustig in de eurozone. Donderdag volgt het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Wijzigingen worden niet verwacht.

De markt zal daarom vooral uitkijken naar details van de strategische review. Op concrete informatie hoeven beleggers echter niet te rekenen, denkt analist Neil Wilson van Markets.com.

"Het is vooral interessant hoe het mandaat [van de ECB] zich verhoudt tot de prijsstabiliteit en het inflatiedoel", aldus Wilson, die verwacht dat de centrale bank uiteindelijk een symmetrisch inflatiedoel zal kiezen waarbij er ruimte is voor fluctuaties. Momenteel hanteert de ECB een prijsstabiliteit van rond de, maar net onder 2 procent.

Kijkend naar het bredere economische plaatje, is er voorlopige geen reden om het monetaire beleid verder te verruimen, vindt econoom Fritzi Koehler-Geib van KfW. Over monetaire verkrapping hoeven beleggers zich echter ook niet druk te maken want dit is "nog mijlenver weg", aldus Koehler-Geib.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1085. Olie werd twee procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Daimler heeft de winst over 2019 zien halveren en een extra kostenvoorziening genomen tot 1,5 miljard euro die verband houdt met de dieselaffaire. Het aandeel verloor 2,1 procent.

ASML heeft in het laatste kwartaal van 2019 aan de verwachtingen voldaan en kondigde tevens een nieuw omvangrijk aandeleninkoopprogramma aan. ASML zal verder een dividend van 2,40 euro per aandeel uitkeren over 2019, een stijging van 14 procent. Analisten spraken van weinig verrassende cijfers maar wezen wel op de zwakke orderinstroom. Het aandeel ASML verloor 0,4 procent.

Burberry heeft over het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar iets meer omzet geboekt dan een jaar eerder en verhoogde de outlook. Het modebedrijf verwacht voor het gehele boekjaar een omzetgroei van 1 tot 5 procent tegen constante wisselkoersen. Eerder ging de onderneming nog uit van een stabiele omzettrend. Verder rekent Burberry op een stabiele operationele marge. Het aandeel daalde toch 5 procent.

Het Canadese Bombardier en het Franse Alstom overwegen hun spoorwegactiviteiten te combineren, aldus Bloomberg. Het aandeel Alstom steeg woensdag 1,9 procent.

Naspers heeft 22 miljoen aandelen Prosus verkocht door een plaatsing bij institutionele beleggers voor 67,50 euro per stuk, waardoor de transactie goed was voor circa 1,5 miljard euro. Door de plaatsing stijgt de free float van Prosus van 26,2 naar 27,5 procent. Het aandeel Prosus daalde woensdag 2,7 procent.

Reisorganisatie TUI, mogelijk geraakt door de vrees voor druk op de reisbereidheid van Chinezen als gevolg van het coronavirus, daalde woensdag 5,5 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden woensdag rond het sluiten van de aandelenmarkten in Europa licht hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX sluit lager

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 1,0 procent tot 605,62 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,1 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,4 procent.

De daling van de koersen komt langzaam op gang, gaf vermogensbeheerder Cees Smit van Today's Groep aan. "Beleggers moeten nog een beetje wennen aan het feit dat de beurzen ook kunnen dalen. Ik verwacht dat we de komende maand lagere niveaus op gaan zoeken. Een beweging richting de 570 punten sluit ik niet uit voor de AEX."

Een zwaargewicht als ASML zou de AEX lager kunnen zetten. "Ik denk dat het bij beleggers nog niet is geland wat de mogelijke consequentie is als ASML onder druk van de VS zijn EUV-technologie niet aan China zou mogen leveren. Dit kan de koers onder behoorlijk onder druk zetten", aldus Smit.

De daling is breed gedragen in Europa en steviger dan in Amerika, stelde Smit vast. "Dit heeft te maken met uitspraken van Trump dat hij ook bereid is een handelsoorlog met Europa te voeren. Amerika voelt zich gesterkt door het akkoord met China. Hoewel dat eerste fase akkoord eigenlijk niets voorstelt", aldus Smit.

Ook noemde de vermogensbeheerder het coronavirus een bedreiging voor de beurs. "Mocht het virus nog meer om zich heen gaan grijpen, dan zal dit invloed gaan hebben. Denk maar eens aan de impact die het zal hebben op de vliegtuigmaatschappijen."

De Europese Centrale Bank handhaafde donderdag, zoals ook voorzien, het monetaire beleid en kondigde tegelijk officieel de start van een strategische evaluatie aan. Daarmee blijft de belangrijkste rente staan op 0,00 procent. De depositorente blijft 0,50 procent negatief en de strafrente 0,25 procent.

Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in januari onveranderd gebleven. De index bleef in januari zoals in december op een stand van 8,1 negatief.

Olie noteerde donderdag lager. Een maart-future West Texas Intermediate noteerde 2,1 procent in het rood op 55,53 dollar, terwijl voor een maart-future Brent 61,94 dollar werd betaald, een daling van 2,0 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1042. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1087 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er 1,1091 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten slechts 4 van de 25 aandelen in het groen. Adyen stak er bovenuit met een winst van 1,0 procent. Woensdag blonk het aandeel ook al uit.

De cyclische fondsen Philips, Randstad, ASML en ArcelorMittal hadden het moeilijk met verliezen van 1,8 tot 2,1 procent.

De Italiaans-Franse fabrikant van halfgeleiders STMicroelectronics kwam vanochtend met cijfers. Het bedrijf verwacht in het lopende eerste kwartaal een omzet van 2,36 miljard dollar, een afname van ruim 14 procent op kwartaalbasis, met een brutomarge van 38,0 procent. Verder kreeg ASML verschillende koersdoelverhogingen, na de kwartaalcijfers van woensdag.

ArcelorMittal South Africa waarschuwde donderdagmiddag voor een flink lager resultaat. Het Zuid-Afrikaanse bedrijf zei dat 2019 het meest uitdagende jaar was voor de mondiale staalindustrie sinds de financiële crisis. Dit maakte dat ArcelorMittal South Africa in actie moest komen, wat gevolgen had voor het personeelsbestand, dat met duizenden werd teruggebracht. Het aandeel Arcelormittal South Africa daalde op beurs van Johannesburg met ruim 4 procent.

IMCD presteerde het zwakst met een verlies van 3,5 procent.

In de Midkap wist Besi 1,0 procent aan te dikken. GrandVision kwam niet van zijn plaats. De optiekketen rapporteerde een omzetgroei op autonome basis in 2019 van 5,2 procent. EssilorLuxottica is evenwel bezig GrandVision in te lijven.

Boskalis verloor 0,1 procent. ABN AMRO haalde Boskalis van de kooplijst, nadat het aandeel sinds afgelopen zomer al meer waard werd, maar verhoogde wel het koersdoel van 19,80 naar 22,50 euro.

PostNL en OCI stonden onderaan met verliezen van respectievelijk 3,0 en 3,9 procent.

In de AScX won Sligro Food Group 3,9 procent. Sligro stelde donderdag voor 2019 een dividend voor van 1,40 euro per aandeel, gelijk aan het dividend over 2018. Een concrete outlook voor 2020 werd niet afgegeven, na een iets hogere omzet afgelopen jaar, maar een afgenomen winst. ING noemde de cijfers beter dan voorzien, maar zag ook weinig verrassingen.

Maar Sligro was niet het beste presterende fonds. Sif deed het met 4,6 procent, en Vivoryon met 4,2 procent, nog beter.

Alfen sloot de rij met een verlies van 3,7 procent.

Centenfonds Esperite daalde 25,7 procent, nadat het aandeel in de afgelopen dagen nog flink steeg. RoodMicrotec verloor 7,6 procent na het afgeven van omzetcijfers, die NIBC weinig verrassend noemde.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent lager op 3.305,47 punten. De Dow Jones index daalde 0,6 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen sluiten in het rood

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag in het rood geëindigd. De STOXX Europe 600 index sloot 0,7 procent in de min op 420,03 punten. De Duitse DAX daalde 0,9 procent tot 13.388,42 punten. De Franse CAC 40 sloot op een stand van 5.971.79 punten, 0,7 procent lager. De Britse FTSE eindigde 0,9 procent in het rood op een slot van 7.507,67 punten.

"Beleggers waren nerveus omdat de situatie rond de verspreiding van het coronavirus erger lijkt te worden", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. Een mondiale gezondheidscrisis kan de economische activiteit schaden.

Om het gevaar van het virus in te perken, worden in grote Chinese steden maatregelen genomen, waaronder in Wuhan waar het virus voor het eerst werd geconstateerd.

Wat het sentiment donderdag ook niet hielp, waren opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump die waarschuwde dat de Europese Unie geen andere keus heeft dan een nieuwe handelsdeal te sluiten met de Verenigde Staten. Trump dreigde eerder deze week al met hoge importtarieven op onder meer Europese auto's tijdens een ontmoeting met voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen.

Veel aandacht was er donderdag verder voor het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, dat zijn monetaire beleid handhaafde. Wijzigingen werden ook niet verwacht. De ECB kondigde officieel de strategische review van het monetaire beleid aan. De evaluatie richt zich onder meer op het inflatiedoel van de centrale bank.

"Volgens [voorzitter] Lagarde zijn de risico's voor de economische outlook minder negatief geworden", aldus Madden. Wel benadrukte Lagarde donderdag dat een ruime mate van stimulering nog langere tijd nodig blijft.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1042. Olie werd ruim twee procent goedkoper. De Amerikaanse olievoorraden bleken afgelopen week licht gestegen.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van makers van luxeproducten als Burberry, Kering en LVMH Moët Hennessy-Louis Vuitton stonden donderdag onder druk en verloren gemiddeld zo'n 3 procent vanwege de zorgen over het coronavirus in China, dat een belangrijke afzetmarkt is voor de bedrijven.

STMicroelectronics heeft in het vierde kwartaal van 2019 de omzet en de winst zien stijgen. De chipfabrikant verwacht in het lopende eerste kwartaal wel een omzetdaling van 14 procent tot 2,36 miljard dollar, bij een brutomarge van 38,0 procent. De koers van het aandeel ging wel 6,5 procent hoger.

Lufthansa overweegt om de onderhoudsdivisie Technik te verkopen of af te splitsen via een beursgang. Dit meldde persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Een beursgang zou goed kunnen uitpakken voor de waardering van Lufthansa en tevens geld vrijmaken voor een verdere groei van de betreffende tak. Technik wordt volgens Bloomberg gewaardeerd op 7,5 miljard euro. Het aandeel van Luftansa sloot donderdag 0,5 procent lager.

Citigroup verlaagde het advies voor het aandeel Renault van Neutraal naar Verkopen en het koersdoel van 52,00 naar 30,00 euro. Het aandeel werd donderdag in Parijs 5,1 procent minder waard.

GrandVision heeft in 2019 een omzetgroei van 8,6 procent gerealiseerd, waarbij het EBITDA-resultaat overeenkomstig de eigen verwachting steeg. GrandVision sloot donderdag 0,1 procent hoger, overnemende partij EssilorLuxottica zakte in Parijs 0,8 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden donderdag rond het slot in Europa ook lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Felgroen slot voor AEX

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag met een stevige winst gesloten. De AEX eindigde 1,4 procent hoger op 614,24 punten, waarbij de winst ook breed gedragen was.

De markt opende hoger, geholpen door een kleine rally donderdagavond op Wall Street waardoor eerdere verliezen in New York werden goedgemaakt.

“De markt maakt een eindsprint”, zag marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank. “Het is lente op de beurs in Amsterdam gezien alle groene uitslagen”, voegde hij toe.

De vrees voor het coronavirus leek wat af te nemen, totdat vanmiddag uit de VS het bericht kwam dat een tweede besmetting was vastgesteld en dat nog tientallen gevallen worden onderzocht.

Marktanalist Naeem Aslam van Ava Trade noemde de huidige maatregelen door de Chinese overheid om een verdere verspreiding van het virus te voorkomen slechts een tijdelijke oplossing. "Het feit dat we niet veel weten over het virus en er nog geen vaccinatie of geneesmiddel is, maakt het gevaarlijk", aldus de marktvorser. "Nog belangrijker is dat we niet eens weten hoe het virus kan worden ingedamd."

Een reactie op de Chinese aandelenmarkten zal uitblijven. Vanwege de viering van het Chinese nieuwjaar blijven de beurzen een week gesloten.

Verder keek de markt vooral naar de inkoopmanagersindexen. In Europa duidden die op een verbetering. En in de VS bleek vooral de dienstensector een stap vooruit te hebben gezet.

De euro/dollar handelde op 1,1021 en olie werd 2,5 procent goedkoper.

Stijgers en dalers

In de AEX eindigden vrijwel alle aandelen in het groen. Koploper was Adyen met 2,8 procent. Deze week steeg het aandeel maar liefst 7,4 procent.

ASML en RELX stegen 2,3 procent.

Indexzwaargewicht Unilever won 1,8 procent. Jefferies zette een koopadvies op het aandeel. De analisten rekenen op maatregelen bij Unilever om de groei aan te jagen en zo mogelijke activistische aandelenhouders van het lijf te houden.

Unibail wist er nog een kleine winst van 0,5 procent uit te persen, maar ING leverde 0,3 procent in, ondanks een kleine koersdoelverhoging van KBC Securities.

In de AMX won Fugro 2,4 procent en TKH en Besi werden 2,1 en 2,3 procent duurder. De kwartaalcijfers van het Amerikaanse Intel werden goed ontvangen, het aandeel steeg in New York maar liefst 7,8 procent.

Takeaway daalde 1,2 procent. Beleggers vrezen vermoedelijk voor vertraging nu de Britse mededingingswaakhond de overname van Just Eat wil onderzoeken.

OCI leverde zelfs 3,5 procent in.

Opnieuw was Alfen de uitblinker in de AScX. Het aandeel steeg 5,2 procent en staat alleen dit jaar al op een plus van zo’n 60 procent. Pharming won 3,2 procent en Accell 3,7 procent.

Vivoryon verloor 4,7 procent.

Centenfonds Esperite won 12,3 procent en Dutch Star One werd 8,3 procent duurder. Voldoende aandeelhouders van Dutch Star staan achter de deal met CM.com, zo bleek vanmiddag.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent lager op 3.312,53 punten. De Dow Jones index daalde 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
De Europese beurzen zijn vrijdag hoger gesloten.

(ABM FN-Dow Jones) De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,9 procent tot 423,64 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 1,4 procent op 13.576,68 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,9 procent op 6.024,26 punten. De Britse FTSE 100 sloot 1,0 procent hoger op 7.585,9 punten.

De Europese beurzen kenden een goede handelsdag. Een deel van de verliezen van eerder deze week werden ingelopen. In het laatste deel van de handelsdag werd wel weer wat terrein prijsgegeven doordat het Centers for Disease Control and Prevention in de Verenigde Staten een tweede besmetting met het coronavirus in de VS meldde.

De beleggers kregen de nodige macro-data te verwerken.

De Franse economie zat in januari volgens voorlopige metingen nog wel in een groeidynamiek, maar zag het tempo met een samengestelde inkoopmanagersindex van 51,5 wel dalen ten opzichte van de 52,0 in december.

De Duitse economie liet volgens Markit in een voorlopige meting in januari iets meer groei zien dan in december, maar de industrie zit nog altijd in een krimpfase, ofschoon in mindere mate dan een maand eerder. De Duitse dienstensector liet een groeiversnelling zien. De deelindices waren in het geval van Duitsland beter dan voorzien.

"De meting van januari suggereert dat de donkere wolken boven de Duitse economie mogelijk beginnen te verdwijnen", aldus econoom Phil Smith, hoofdeconoom van IHS Markit.

In het speelveld van de eurozone als geheel kwam de groei van de economie onveranderd uit, maar de industrie kromp minder hard, terwijl de dienstensector in groeitempo terrein moest prijsgeven.

Het Verenigd Koninkrijk liet met de samengestelde index weer groei zien, terwijl de industrie de krimp kon verminderen en op een haar na een groei kon laten optekenen. De dienstensector van de Britten liet wel een duidelijke groei zien met een index van 52,9, de hoogste notering in vijf kwartalen.

Bank of America heeft zijn weging voor Europese aandelen neerwaarts bijgesteld van positief naar neutraal, na de rally die sinds augustus al een winst van 15 procent opleverde. Hoewel Bank of America op een aantrekkende Europese economie rekent, meent de bank ook dat veel goed nieuws al is ingeprijsd.

Een maart-future West Texas Intermediate noteerde vrijdag 2,5 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,1021. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1048 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1057 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Carrefour realiseerde in het vierde kwartaal een vrijwel stabiele omzet. Verder verwacht Carrefour dat de winst in 2019 stijgt dankzij de groei in Latijns-Amerika en een herstel in Spanje. De terugkerende operationele winst is afgelopen jaar naar verwachting met 7,4 procent gestegen. De koers van het aandeel van de supermarktketen steeg vrijdag 4,6 procent.

Ericsson heeft in het vierde kwartaal van 2019 de resultaten zien aantrekken. Ericsson stelde dat het bedrijf door de resultaten in 2019 op schema ligt om de doelstellingen voor 2020 en 2022 te halen. Wel verwacht de onderneming hogere kosten in 2020. De koers van het aandeel van het bedrijf uit Zweden noteerde vrijdag 5,8 procent lager.

Remy Cointreau zag in het afgelopen kwartaal de omzet op jaarbasis autonoom met 11,3 procent afnemen. De destillateur onthield zich vrijdag van een herhaling van de outlook die het gaf bij de resultaten over het eerste halfjaar. Bij de jaarresultaten die op 4 juni van dit jaar worden gepubliceerd, wil het bedrijf een nieuw traject bekend maken voor zijn strategische visie. De koers van het aandeel zakte vrijdag 11,7 procent.

InsingerGilissen heeft het koersdoel voor ASML verhoogd van 275,00 naar 325,00 euro met een onveranderd Overwogen advies. De koers noteerde 2,3 procent hoger.

Jefferies heeft het advies voor Unilever verhoogd van Houden naar Kopen en het koersdoel van 53,00 naar 59,00 euro. De analisten verwachten dat de top van Unilever meer maatregelen zal treffen, bijvoorbeeld door te snijden in de portfolio, om de groeiverwachtingen omhoog te krijgen om zo activistische aandeelhouders van zich af te houden. Het aandeel steeg 1,8 procent.

Takeaway daalde 1,2 procent. Beleggers vrezen vermoedelijk voor vertraging nu de Britse mededingingswaakhond de overname van Just Eat wil onderzoeken. Just Eat moest 1,7 procent in waarde achteruit.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent lager op 3.312,53 punten. De Dow Jones index daalde 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX geplaagd door coronavirus

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is afgelopen week licht gedaald. Op een slotstand van 614,24 punten op vrijdag, verloor de index 0,2 procent. Vorige week sloot de hoofdindex op 615,57 punten.

De daling van de koersen komt langzaam op gang, gaf vermogensbeheerder Cees Smit van Today's Groep aan. "Beleggers moeten nog een beetje wennen aan het feit dat de beurzen ook kunnen dalen. Ik verwacht dat we de komende maand lagere niveaus op gaan zoeken. Een beweging richting de 570 punten sluit ik niet uit voor de AEX."

Een zwaargewicht als ASML zou de AEX lager kunnen zetten. "Ik denk dat het bij beleggers nog niet is geland wat de mogelijke consequentie is als ASML onder druk van de VS zijn EUV-technologie niet aan China zou mogen leveren. Dit kan de koers onder behoorlijk onder druk zetten", waarschuwde Smit.

Beleggers maakten zich afgelopen week in toenemende mate zorgen over het coronavirus, dat overdraagbaar is van mens op mens en in China al levens eiste. Deze week dook het virus ook buiten China op, waaronder in de Verenigde Staten.

Vrijdagmiddag werd een tweede besmetting in de VS bevestigd en tientallen patiënten worden momenteel onderzocht op het virus. Wall Street kreeg tikken na deze mededelingen door Centers for Disease Control and Prevention, maar de AEX wist de vrijdag opgebouwde koerswinst vast te houden, waardoor er op de laatste weekdag 1,4 procent in de index bijkwam.

Volgens kenners is de uitbraak extra gevaarlijk vanwege de viering van Chinees Nieuwjaar, waardoor miljoenen Chinezen gaan reizen en het virus dus kan worden verspreid.

"In 2003 beïnvloedde de SARS-epidemie de koersen flink", waarschuwde analist Corne van Zeijl van Actiam dan ook.

"Mocht het virus nog meer om zich heen gaan grijpen, dan zal dit invloed gaan hebben. Denk maar eens aan de impact die het zal hebben op de luchtvaartmaatschappijen", aldus vermogensbeheerder Smit.

Wat het sentiment ook niet hielp, waren opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump die deze week waarschuwde dat de Europese Unie geen andere keus heeft dan een nieuwe handelsdeal te sluiten met de Verenigde Staten. Trump dreigde opnieuw met hoge importheffingen op onder meer Europese auto's tijdens een ontmoeting met voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, in Davos.

Aandacht was er verder voor het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, dat zijn monetaire beleid handhaafde. Wijzigingen werden ook niet verwacht. De ECB kondigde officieel de strategische review van het monetaire beleid aan. De evaluatie richt zich onder meer op het inflatiedoel van de centrale bank.

Al met al weinig spannend, concludeerde econoom Carsten Brzeski van ING. "De ECB-bijeenkomsten zijn weer zo saai als we gewend zijn", aldus Brzeski.

Vermoedelijk zullen de uitkomsten van de evaluatie pas tegen het einde van het jaar volgen.

De euro/dollar startte de week op 1,1095. Vrijdag handelde het muntpaar op 1,1021. Olie stond deze week onder druk en verloor 7,7 procent.

Volgende week

Komende week openen onder meer Philips, KPN, Shell, Unilever en Signify de boeken. Uit het buitenland komen naast Apple, Microsoft en Tesla, ook Boeing, Facebook, Deutsche Bank, Caterpillar Chevron en Exxon Mobil met kwartaalcijfers.

Op macro-economisch vlak is er aandacht voor de rentebesluiten van de Federal Reserve en de Bank of England. Iets meer dan de helft van de markt denkt momenteel dat de Britse centrale bank de rente zal verlagen bij de vergadering aanstaande donderdag.

Verder staan volgende week groeicijfers uit de eurozone en de VS op het programma.

Stijgers en dalers

In de AEX was Adyen koploper, met een weekwinst van 7,4 procent. Berenberg verhoogde deze week het koersdoel vanwege de sterke margeontwikkelingen bij het betaalbedrijf.

ASML, dat met cijfers kwam, maakte per saldo een pas op de plaats. De resultaten in het vierde kwartaal waren geen grote verrassing, al vonden sommige analisten dat de orderinstroom aan de zwakke kant was. De afgegeven outlook voor het lopende eerste kwartaal was ook niet erg afwijkend van de verwachtingen. ASML verhoogde het dividend met 14 procent en kondigde een aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 6 miljard euro.

ABN AMRO verloor 3,9 procent. RBC verlaagde deze week het advies van Outperform naar Sector Perform en het koersdoel van 20,00 naar 17,00 euro. Mogelijk dat door strengere regels het dividend niet kan worden verhoogd, waarschuwden de analisten. Ook ING kwam met een weinig positief analistenrapport.

Sterkste daler in de AEX was Prosus. Het aandeel daalde 4,9 procent, nadat eerder in de week door grootaandeelhouder Naspers 22 miljoen aandelen werden verkocht voor 67,50 euro per stuk.

In de AMX verloor Air France-KLM deze week 9,6 procent. Davy's verlaagde het advies van Outperform naar Neutraal. "We verwachten dat de kosten per unit omlaag gaan, maar wel in een lager tempo dan de doelstelling van één procent", aldus de analisten. Verder werd bekend dat Air France-KLM geen belang neemt in Malaysia Airlines.

OCI deed het nog een stapje slechter dan Air France-KLM met een koersdaling van 10,4 procent.

GrandVision opende de boeken maar vanwege de aanstaande overname door EssilorLuxottica, zorgden de cijfers niet voor grote koersuitslagen. In 2019 werd een omzetgroei van 8,6 procent behaald. Het EBITDA-resultaat was in lijn met de eigen verwachtingen. KBC Securities haalde het aandeel van zijn kooplijst.

Sterkste stijgers in de Midcap waren ASMI en Besi, die 5,2 en 3,7 procent wonnen. Mogelijk profiteerden de aandelen van positief nieuws van sectorgenoten als Intel.

In de AScX ging Sif 10,8 procent hoger, maar opnieuw was het Alfen dat de koppositie nam met een weekwinst van 14,3 procent. Afgelopen week meldde Alfen dat het aan de slag kan met een grote biomassacentrale in Estland. Hoeveel hiermee is gemoeid, werd niet bekend gemaakt. Dit jaar won het aandeel al meer dan 60 procent.

Kiadis Pharma droeg de rode lantaarn en daalde 8,5 procent.

Sligro Food Group steeg 3,6 procent. Afgelopen jaar steeg de omzet, maar daalde de winst. Een concrete outlook voor 2020 werd niet afgegeven. ING noemde de cijfers beter dan voorzien, maar zag ook weinig verrassingen. Sligro stelt over 2019 een dividend voor van 1,40 euro per aandeel, gelijk aan het dividend over 2018.

Het lokaal genoteerde Marel verloor deze week 6,8 procent na een winstwaarschuwing voor 2019. Volgens Marel laten de vooruitbetalingen op orders die tegen het einde van het vierde kwartaal werden ontvangen, wel zien dat de marktomstandigheden en investeringsbereidheid van klanten aantrekken.

Centenfonds Esperite steeg afgelopen week maar liefst 84 procent. Dutch Star One werd 40,0 procent meer waard. Voldoende aandeelhouders van Dutch Star staan achter de deal met CM.com, zo werd aan het einde van de handelsweek bekend. Dit jaar steeg de koers van het aandeel al 300 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
2.905 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 140 141 142 143 144 145 146 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Europese beurzen in het groen, KPN fors lager

17:42 De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag opnieuw hoger gesloten. Op het Damrak ging veel aandacht uit naar... 3

  Indices

  AEX 605,22 +0,37%
  EUR/USD 1,1003 -0,17%
  Germany30^ 13.361,40 +0,28%
  Gold spot 1.570,57 +0,22%
  LDN100-24h 7.498,15 +0,07%
  NY-Nasdaq Composite 9.269,68 +1,43%
  US30# 28.889,36 +0,55%

  Stijgers

  Wereld...
  +3,50%
  Corbion
  +3,01%
  NSI
  +3,00%
  ASML
  +2,73%
  Sif Ho...
  +2,72%

  Dalers

  KPN
  -5,60%
  PostNL
  -1,58%
  SBM Of...
  -1,52%
  Fugro
  -1,33%
  Flow T...
  -1,32%

  Nieuws Forum Meer»

  (4)

  Kaviaar op 29 jan 2020 19:28
  (4)

  Kaviaar op 29 jan 2020 19:15
  (8)

  jarijn60 op 29 jan 2020 19:10
  (1)

  Kaviaar op 29 jan 2020 18:57
  (15)

  langetermijner op 29 jan 2020 18:17

  Column Forum Meer»

  (362)

  The Short Caller op 29 jan 2020 19:33
  (2)

  gva380 op 29 jan 2020 18:42
  (47)

  Knight V op 29 jan 2020 18:21
  (589)

  silverwheaton op 29 jan 2020 15:10
  (5)

  linke loetje ? op 29 jan 2020 14:02