Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Dagafsluiting van de AEX, en andere beurzen.

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2.769 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 133 134 135 136 137 138 139 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
AEX sluit toch in het groen

(ABM FN-Dow Jones)

AEX sluit toch in het groen

Herstel na tegenvallend ISM cijfer.

De Amsterdamse beurzen zijn donderdag alsnog met winst gesloten. De AEX index won 0,1 procent tot 558,50 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,2 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,4 procent.

"We konden merken dat de DAX vandaag gesloten was, tot aan het ISM-cijfer gebeurde er weinig op het Damrak", constateerde sales trader Gert Berendse van ING.

De activiteit in de Amerikaanse dienstensector bleek in september veel minder sterk gegroeid te zijn dan gedacht. De inkoopmanagersindex daalde van 56,4 in augustus tot 52,6 afgelopen maand. Geraadpleegde economen hadden voor september op een veel minder sterke daling gerekend.

De beurzen reageerden net als dinsdag, na het tegenvallende ISM-cijfer voor de maakindustrie, negatief, maar herpakten zich nu vervolgens wel. "De markt beweegt tussen hoop en vrees", aldus de sales trader.

Cijfers over de Europese dienstensector leidden vanochtend eveneens tot weinig enthousiasme. De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid meet, daalde in de eurozone van 53,5 in augustus naar 51,6 in september. In de meeste lidstaten nam het groeitempo van de dienstensector afgelopen maand af. Vooral in Duitsland daalde de index flink, van 54,8 naar 51,4.

De bedrijvigheid in de Britse dienstensector is in september zelfs gekrompen. Deze index daalde van 50,6 in augustus naar 49,5 in september.

"De belegger kent op dit moment drie angsten, brexit-angst, angst hoe het handelsconflict zich ontwikkeld en de recessie-angst". Deze laatste vindt de sales trader van ING het belangrijkst. "Als de komende cijfers steeds gaan tegenvallen, dan kan de vraag gesteld worden of de maatregelen die genomen zijn om een recessie tegen te gaan wel zullen werken. Vervolgens kan men zich afvragen welke maatregelen de centrale banken nog kunnen nemen."

De euro/dollar noteerde op 1,0993. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0942 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0961 op de borden.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een november-future West Texas Intermediate daalde 1,4 procent tot 51,88 dollar, terwijl een december-future Brent 1,0 procent lager bewoog op 57,09 dollar.


Stijgers en dalers


In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 11 van de 25 aandelen in het groen.

Galapagos ging aan kop met een winst van 2,8 procent. ArcelorMittal was onderaan te vinden met min 1,4 procent. Ook Randstad en Aalberts hadden het lastig. Beide fondsen verloren 1,1 procent,

In de AMX was BAM Groep nummer laatst met een verlies van 3,1 procent. Eurocommercial Properties won juist 2,2 procent.

Onder de kleinere aandelen won Alfen 2,3 procent. Berenberg verhoogde het koersdoel voor Alfen van 19,00 naar 21,50 euro met een onveranderde koopaanbeveling. De analisten van Berenberg stelden hun taxaties voor Alfen opwaarts bij, na de publicatie van de halfjaarcijfers. Ook gingen de analisten met de onderneming op roadshow.

Ook Ajax zat in de lift met een winst van 1,9 procent. De Amsterdamse voetbalclub zette woensdagavond een grote stap naar overwintering in de Champions League, door met 0-3 te winnen bij het Spaanse Valencia.

Heijmans was de grootse daler met 4,6 procent

Tussenstanden Wall Street


Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent hoger op 2.890,80 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,6 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V.
voda
0
Europese beurzen blijven dicht bij huis

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag verdeeld geëindigd. De STOXX Europe 600 index sloot vrijwel vlak op 377,46 punten en de Franse CAC 40 won 0,3 procent op 5,438,77 punten. De Duitse beurs was vandaag gesloten vanwege de Dag van de Eenheid.

De Londense FTSE 100 sloot 0,6 procent lager op 7.077,64 punten en deed het daarmee aanzienlijk slechter dan de beurzen op het Europese vasteland, zag marktanalist David Madden van CMC Markets.

"Grondstoffenaandelen stonden flink onder druk en dit woog op de index", aldus Madden, die erop wees dat de Londense beurs een relatief groot aantal energie- en mijnbouwaandelen heeft en juist die hebben last van de zorgen over een mondiale groeivertraging. Verder stonden consumentenaandelen onder druk door zwakke inkoopdata over de Britse dienstensector en woog ook een sterker pond op de Londense aandelen.

Na de stevige verliezen van woensdag was donderdag sprake van stabilisatie voor de overige grote indexen in Europa. Daar kan vrijdag verandering in komen wanneer de Duitse beurs weer open is, waarschuwt Madden.

Woensdagavond laat werd bekend dat de Verenigde Staten van plan zijn om vanaf 18 oktober aanstaande importheffingen te zetten op 7,5 miljard dollar aan een reeks aan industriële en agrarische goederen uit de Europese Unie. Het bedrag is gelijk aan de compensatie die de VS volgens de Wereldhandelsorganisatie moeten krijgen vanwege de jarenlange illegale subsidie die de EU verstrekte aan de Europese vliegtuigbouwer Airbus.

Het nieuws had niet direct een grote negatieve impact op de Europese beurzen, vermoedelijk omdat het bedrag vooralsnog niet hoger uitvalt en een aantal belangrijke Europese exportproducten vrijstelling krijgen of minder zwaar belast worden dan verwacht.

Inkoopdata, ditmaal over de dienstensector werden opnieuw niet enthousiast ontvangen, nadat de cijfers over de industrie eerder deze week al hintten op een aanstaande mondiale recessie.

De index voor de eurozone daalde van 53,5 in augustus naar 51,6 in september. In de meeste lidstaten groeide de activiteit in de dienstensector afgelopen maand veel minder hard. Vooral in Duitsland daalde de index flink, van 54,8 naar 51,4.

In een toelichting zei econoom Chris Williamson van Markit dat de economie in de eurozone tot stilstand is gekomen. "De economie groeide in het derde kwartaal op zijn best met 0,1 procent." En voor het vierde kwartaal rekent Williamson op een verdere verslechtering. "De kans op een recessie is nu erg reëel", voorspelt de econoom.

Het economisch plaatje in de VS is niet veel beter. Nadat de inkoopmanagersindex voor de industrie van ISM eerder deze week al een krimp liet zien, toonde dezelfde index voor de Amerikaanse dienstensector over de maand september een flinke daling en het traagste groeitempo in drie jaar, op een stand van 52,6.

Volgens marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets is alle hoop gevestigd op een goed Amerikaans banenrapport op vrijdag, "maar dat alleen kan het huidige economische beeld niet veranderen." Aslam stelt dat de Federal Reserve nu aan zet is om duidelijk te maken dat men de rente verder zal verlagen.

De euro/dollar verhandelde rond het slot in Europa 0,3 procent hoger op 1,0990. Olie werd ruim een procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Aandelen gerelateerd aan de Britse energie- en mijnbouwsector waren donderdag niet in trek. Royal Dutch Shell daalde 0,8 procent, BP verloor 1,4 procent, Anglo American leverde 1,0 procent in en Glencore eindigde 2,1 procent lager.

Europese destillateurs deden het vandaag goed op de beurs. Zakenbank Jefferies stelde dat de nieuwe importheffingen minder hoog blijken als vooraf werd gevreesd. Cognac, champagne en likeur uit Frankrijk zijn bijvoorbeeld niet op de tarievenlijst geplaatst. Remy Cointreau sloot de dag 6,4 procent hoger en Pernod Ricard steeg 4,3 procent.

Airbus eindigde de dag 4,3 hoger. Onderdelen die geproduceerd worden in een van hun fabrieken in de Amerikaanse staat Alabama werden vrijgesteld van de importheffingen die de VS hebben aangekondigd.

Hennes & Mauritz heeft een "veelbelovende" start van het nieuwe seizoen achter de rug, nadat in het derde kwartaal de verwachtingen voor de winst licht werden overtroffen. Het Zweedse bedrijf zag de nettowinst stijgen van 3,10 miljard naar 3,86 miljard Zweedse kroon, waar analisten hadden gerekend op 3,76 miljard. Op de beurs werd het aandeel 3,9 procent meer waard.

Sika stelde de winstverwachting omhoog bij. Het Zwitserse speciaalchemiebedrijf denkt jaarlijks een omzetgroei van 6 tot 8 procent te kunnen realiseren, met een EBIT-marge van 15 tot 18 procent. Eerder rekende het nog op een marge van 14 tot 16 procent. Het aandeel werd 1,9 procent duurder.

Thales Group heeft donderdag nieuwe financiële doelen gepresenteerd, maar die konden beleggers niet bekoren. Het aandeel daalde in Parijs 3,3 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het slot in Europa verdeeld. De S&P 500 steeg 0,1 procent en de Dow Jones index leverde 0,2 procent in. De Nasdaq steeg 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Damrak hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 1,1 procent tot 564,59 punten, terwijl de AMX een winst van 1,0 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,6 procent.

De handelsdag stond volledig in het teken van het Amerikaans banenrapport van september. Uit de cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid bleek dat het aantal banen in de Verenigde Staten in september is gestegen met 136.000, terwijl werd gerekend op een stijging van 145.000 banen, terwijl de data van de twee voorgaande maanden met in totaal 45.000 banen opwaarts werden bijgesteld. De werkloosheid daalde van 3,7 procent naar 3,5 procent, terwijl het gemiddeld uurloon op jaarbasis steeg met 2,9 procent. De markt rekende echter op een onveranderde werkloosheid van 3,7 procent met een loongroei van 3,2 procent.

Op maandbasis daalde het gemiddeld uurloon in Amerika echter met 0,04 procent. "Deze component wordt de laatste tijd nauwgezet gevolgd, omdat werknemers die meer verdienen, meer geld uitgeven", zei de marktanalist David Madden van CMC Markets. De arbeidsparticipatie bedroeg 63,2 procent.

"Het Amerikaanse banenrapport was niet zo slecht als werd gevreesd na de slechte macrocijfers die eerder in de week verschenen", concludeerde Philip Marey van Rabobank vrijdag tegen ABM Financial News. “Per saldo valt het mee”, aldus Marey. Het rapport past volgens de analist in het beeld van een afkoelende economie.

Volgens analisten van ING geeft het banenrapport aanleiding tot renteverlagingen, aangezien de groei iets zwakker was dan de consensus, wat de boodschap versterkt dat de banengroei vertraagt, terwijl dit tevens wordt onderschreven door de loonontwikkeling. "De fundamenten die de consumentenbestedingen ondersteunen zijn niet zo sterk als we hadden gedacht", zei ING.

Op macro-economisch vlak stonden vrijdag in Europa geen grote publicaties geagendeerd. Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de VS tevens het nieuws dat het tekort op de Amerikaanse handelsbalans in augustus is gestegen tot 54,9 miljard dollar, terwijl de export en import stegen met respectievelijk 0,2 procent en 0,5 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0977. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0974 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0964 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 0,6 procent hoger.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten alle 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Adyen met een winst van 3,6 procent, gevolgd door Ahold Delhaize en KPN met winsten van respectievelijk 2,4 procent en 2,3 procent. ABN AMRO was met een winst van 0,2 procent de minst sterke stijger. Takeaway.com steeg 0,2 procent, evenals Unilever.

ING won 0,6 procent. Meerdere, al dan niet voormalige, bestuursleden van ING lopen het risico alsnog persoonlijk strafrechtelijk te worden vervolgd vanwege de witwasaffaire bij de bank, meldde het Financieele Dagblad vrijdagochtend.

In de AMX ging AMG aan kop met een winst van 3,4 procent, terwijl BAM 3,2 procent steeg en Air France-KLM 3,0 procent won. Flow Traders verloor 3,3 procent en Aperam daalde 1,7 procent.

ASMI steeg 1,5 procent. Credit Suisse heeft vrijdag het koersdoel voor ASM International verhoogd van 75,00 naar 90,00 euro met een onveranderd Outperform advies. ASMI profiteert volgens Credit Suisse van de investeringen van halfgeleiderfabrikanten in steeds kleinere chips.

Van de kleinere fondsen ging Kiadis Pharma aan kop met een winst van 7,3 procent. Sif steeg 2,3 procent, terwijl Heijmans eveneens 2,3 procent won. ICT Group daalde 0,8 procent en Van Lanschot verloor 0,9 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,8 procent hoger op 2.933,75 punten. De Dow Jones index steeg 0,8 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,8 procent in het groen.


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europa sluit de week hoger af

(ABM FN-Dow Jones)De Europese beurzen zijn vrijdag hoger gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,7 procent tot 380,22 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,7 procent op 12.012,81 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,9 procent op 5.488,32 punten. De Britse FTSE 100 sloot 1,1 procent hoger op 7.155,38 punten.

Analist David Madden van CMC gaf aan dat de aandelenmarkten in Europa vandaag hoger zijn gesloten doordat het banenrapport van de VS positief werd ontvangen.

"Over het algemeen was het een redelijk goed banenrapport. Vorige maand werden 136.000 banen toegevoegd, wat wel beneden de verwachting van 145.000 banen lag. Maar het banenrapport van augustus werd herzien van 130.000 naar 168.000. Het werkloosheidspercentage daalde van 3,7 procent naar 3,5 procent, het laagste niveau in 50 jaar", aldus Madden.

De analist van CMC stelde dat deze week de vrees groeide over de stand van de algehele wereldeconomie door de tegenvallende ISM-cijfers voor de dienstensector en de maakindustrie. Dit leidde tot zware verliezen op de aandelenmarkten wereldwijd.

"Dit banenrapport inspireerde koopjesjagers doordat een deel van die angst verdampte omdat uit het banencijfer blijkt dat de Amerikaanse economie nog behoorlijk draait."

Olie noteerde vrijdag in het groen. Een november-future West Texas Intermediate steeg 0,8 procent tot 52,87 dollar, terwijl een december-future Brent 1,1 procent hoger bewoog op 58,38 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0977. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0974 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0964 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Bayer noteerde 2,2 procent hoger. Jim Swanson, hoofd van Bayers wetenschapsafdeling, wordt chief information officer bij het Amerikaanse Johnson & Johnson.

De vastgoedtak van de Duitse verzekeraar en vermogensbeheerder Allianz koopt voor 1,1 miljard euro aan Japanse vastgoed van fondsen beheerd door Blackstone. Allianz daalde 0,3 procent.

ING noteerde halverwege de handelsdag 0,3 procent hoger. Meerdere, al dan niet voormalige, bestuursleden van ING lopen het risico alsnog persoonlijk strafrechtelijk te worden vervolgd vanwege de witwasaffaire bij de bank.

CEO Bob Dudley van BP gaat per 31 maart met pensioen en wordt opgevolgd door Bernard Looney. BP noteerde 2,06 procent hoger.

Tussenstanden Wall Street


Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,9 procent hoger op 2.936,30 punten. De Dow Jones index en technologiebeurs Nasdaq koersten ook 0,9 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Goede weekstart AEX

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de week positief begonnen. De AEX sloot maandag 0,9 procent in de plus op 569,60 punten.

Daarmee deed de AEX het nog beter dan veel omringende Europese beurzen, geholpen door mooie plussen voor zwaargewichten Unilever, ASML, ING en Shell.

"Een sterke [Amerikaanse] arbeidsmarkt en het vooruitzicht op extra stimulering door de Fed vormen prima omstandigheden voor risicovolle beleggingscategorieën", volgens investmentmanager Simon Wiersma van ING. Op basis van het banenrapport kan de Amerikaanse centrale bank een renteverlaging "prima" onderbouwen, meent Wiersma.

Verder was het voor beleggers vooral een kwestie van vooruitkijken naar een nieuwe onderhandelingsronde tussen de Verenigde Staten en China. Het Witte Huis bevestigde maandag dat de twee landen vanaf donderdag inderdaad weer gaan praten, onder meer over intellectuele eigendomsrechten, landbouw en technologieoverdracht.

Wiersma verwacht geen "allesomvattende" deal omdat Beijing slechts over een beperkt aantal onderwerpen wil praten. "Een verdere de-escalatie, of in ieder geval geen verslechtering van de situatie, zou voldoende moeten zijn om het beurssentiment te steunen", aldus Wiersma.

Verder kunnen beleggers deze week aan de slag met de notulen van de laatste rentevergaderingen van de Federal Reserve en Europese Centrale Bank, op respectievelijk woensdag en donderdag. De markt zal vooral op zoek zijn naar hints over verdere renteverlagingen en andere stimuleringsmaatregelen.

Volgens marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank is de richting van het monetaire beleid van de Fed vrij duidelijk, namelijk dat er nog een renteverlaging komt later in het jaar.

Op macro-economisch vlak was het maandag rustig. De Duitse fabrieksorders zijn in augustus onverwacht gedaald met 0,6 procent, waar een stijging met 0,2 procent was voorzien.

De euro verhandelde rond het slot in Amsterdam op 1,0990 dollar. Olie werd ongeveer twee procent duurder.

Stijgers en dalers

De AEX werd maandag aangevoerd door ArcelorMittal, met een plus van 2,9 procent. De meeste fondsen gingen hoger en verliezen bleven dan ook zeer beperkt. Ahold Delhaize verloor 0,5 procent en Galapagos leverde 0,3 procent in.

In de AMX ging Air France-KLM aan kop, met een koerswinst van 4,9 procent. Flow Traders daalde 1,6 procent bij een gebrek aan volatiliteit op de markten.

AMG won 4,3 procent. ING heeft het koersdoel voor AMG verlaagd van 37,00 euro naar 35,00 euro, maar handhaafde het koopadvies. Analist Stijn Demeester ziet een opwaarts potentieel voor het aandeel van 74 procent. In zijn rapport wees de analist op een scala aan koersaanjagers, waaronder de nieuwsstroom over de samenwerking met Royal Dutch Shell op het vlak van vanadium, de goedkeuring voor Lithium Chemicals en de vooruitzichten die AMG hiervoor geeft, maar ook hogere afzetprijzen, nieuwe groeiplannen en de waarde die wordt vrijgemaakt als het tot een afsplitsing van de divisie Technologies komt.

Bouwaandelen waren maandag in trek omdat de sector lijkt te worden ontzien bij de aanpak van de stikstofproblematiek. "De maatregelen om de stikstofproblematiek aan te pakken die het kabinet afgelopen week aankondigde zorgen ervoor dat de bouwbedrijven weer aan de slag kunnen", zei analist Nico Inberg van IEX maandag tegen ABM Financial News.

Het aandeel BAM won maandag 2,3 procent, Heijmans werd 6,2 procent duurder en VolkerWessels steeg zelfs 7,4 procent.

Onder de kleinere fondsen deed ook Kiadis Pharma het goed. Het aandeel steeg 4,3 procent in waarde. Sterkste daler in de AScX was Sif met een verlies van 1,6 procent.

Lokaal waren er opvallende koersbewegingen voor Curetis, dat 7,7 procent steeg, en MKB Nedsense, dat 8,3 procent aan waarde verloor.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen noteerden de Amerikaanse indexen licht hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen overtuigend hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen hebben maandag gedurende de middag de weg omhoog gevonden en sloten uiteindelijk overtuigend hoger.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,7 procent tot 382,87 punten, de Duitse DAX sloot eveneens 0,7 procent hoger op 12.097,43 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,6 procent op 5.521,61 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,6 procent hoger op 7.197,88 punten.

Het was voor beleggers vooral een kwestie van vooruitkijken naar een nieuwe onderhandelingsronde tussen de Verenigde Staten en China. Het Witte Huis bevestigde maandag dat de twee landen vanaf donderdag inderdaad weer gaan praten, onder meer over intellectuele eigendomsrechten, landbouw en technologieoverdracht.

"De aandelenmarkten in Europa laten bescheiden winsten zien, waarbij beleggers wachten op een hervatting van de handelsbesprekingen", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. "De stemming is gematigd enthousiast, hoewel het erop lijkt dat China net staat te springen om een allesomvattende deal te sluiten."

Beijing heeft volgens berichtgeving in de media de lijst met onderwerpen waarover onderhandeld zal worden, fors ingekort. De leider van de Chinese handelsdelegatie, vicepremier Liu He, zou hebben aangegeven zich niet te willen committeren aan hervormingen van het industriële beleid en overheidssubsidies, twee van de belangrijkste klachten van de regering Trump.

"Dit wil niet zeggen dat er geen vooruitgang kan worden geboekt in de komende gesprekken", aldus Madden. Robert Carnell, econoom van ING, constateerde enig optimisme over de handelsbesprekingen, maar waarschuwde al dat dit in het verleden vaak misplaatst bleek. Het lijkt er volgens de econoom op dat de markt genoegen zal moeten nemen met een beperkte handelsdeal.

Volgens Madden van CMC houden beleggers het positieve sentiment na het Amerikaanse banenrapport op vrijdag, deze week vast. "De markt lijkt zich minder zorgen maken over de gezondheid van de wereldeconomie."

Een ander punt van focus waren de onderhandelingen tussen de VS en Pyongyang afgelopen weekeinde over een denuclearisatie van Noord-Korea. Hoewel de VS graag over twee weken verder praten, lijken de Koreanen hier alleen toe bereid als Washington significante concessies doet.

Op macro-economisch vlak werd maandagochtend bekend dat de Duitse fabrieksorders in augustus op maandbasis zijn gedaald met 0,6 procent, terwijl op jaarbasis sprake was van een daling met 6,7 procent. Verder bleken de huizenprijzen in de eurozone in het tweede kwartaal op jaarbasis met 4,2 procent te zijn gestegen, terwijl het vertrouwen van beleggers in de regio verder verzwakte.

De euro/dollar noteerde op 1,0990. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0974 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0976 op de borden.

Olie noteerde maandag tot zo'n twee procent hoger.

Bedrijfsnieuws

HSBC sloot 0,4 procent hoger. De Financial Times meldde dat de Britse bank mogelijk 10.000 banen gaat schrappen. De banenreductie zou onderdeel zijn van een kostenbesparingsplan waaraan de bank werkt.

SIG gaf maandag een winstwaarschuwing, vanwege de slechte marktomstandigheden, en kondigde aan twee onderdelen te willen verkopen. De Britse afbouwspecialist en leverancier van isolatiematerialen en dakbedekkingen sloot de handelsdag 15,9 procent lager af.

Osram Licht daalde 3,3 procent, nadat AMS bekendmaakte niet de benodigde steun van aandeelhouders te hebben voor de overname van de Duitse lampenfabrikant. AMS verloor 0,9 procent.

Bayer daalde 0,5 procent. Het Duitse dagblad Handelsblatt meldde dat een Amerikaanse proces met betrekking tot de pesticide Roundup is uitgesteld tot volgend jaar, wat volgens de krant suggereert dat het bedrijf ernaar streeft een schikking te treffen.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen noteerden de Amerikaanse indexen licht hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX flink in het rood gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag met een flink verlies gesloten. De AEX index daalde 1,2 procent tot 562,72 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,6 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,5 procent.

Zorgen over de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China, die donderdag in Washington worden hervat, wogen dinsdag op het sentiment. Washington zei maandag 28 Chinese bedrijven en instellingen op een zwarte lijst geplaatst te hebben in verband met vermeende schendingen van mensenrechten. De Amerikaanse regering zou volgens persbureau Bloomberg tevens overwegen restricties in te voeren op de kapitaalinstroom richting China.

De maatregel, die volgens de Verenigde Staten geen verband houdt met de handelsbesprekingen, zal door Chinese functionarissen waarschijnlijk toch als een schop tegen het zere been wordt ervaren, op een moment waarop Beijing toch al boos zijn over de Amerikaanse steun voor de demonstranten in Hong Kong.

Naast pessimisme over het handelsconflict werd de druk op de markt volgens vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Vermogensbeheer versterkt door de aanhoudende onzekerheid rond de Amerikaanse president Donald Trump en de afzettingsprocedure tegen hem. Daarnaast is er de zorg over de naderende Brexit, die gepland staat voor 31 oktober. "De politiek domineert momenteel", concludeerde Vermeulen.

Daarnaast is de markt in afwachting van de start van het cijferseizoen. "Het is afwachten wat het cijferseizoen gaat brengen", aldus Vermeulen.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dinsdag dat de Nederlandse consumentenprijzen in september op jaarbasis zijn gestegen met 2,6 procent, tegenover een stijging van 2,8 procent in augustus. In Duitsland werd bekend dat de industriële productie in augustus met 0,3 procent is gestegen ten opzichte van een maand eerder.

Met de onverwachte groei van de industriële productie van Duitsland over augustus lijkt de tegenwind waar het land mee kampte voor nu even geluwd te zijn, maar het is nog te vroeg om nu al te spreken van een verandering in de trend, zei econoom Carsten Brzeski van ING.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de Amerikaanse producentenprijzen in september op maandbasis onverwacht zijn gedaald met 0,3 procent, terwijl op jaarbasis sprake was van een stijging met 1,4 procent. Het ondernemersvertrouwen in het Amerikaanse midden- en kleinbedrijf is in september ook gedaald. De index daalde van 103,1 in augustus naar 101,8 afgelopen maand.

De euro/dollar noteerde op 1,0949. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0990 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0970 op de borden.

Olie noteerde dinsdag tot 0,6 procent lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 4 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Galapagos met een winst van 0,6 procent, gevolgd door IMCD en RELX met winsten van 0,6 procent en 0,3 procent. ASR Nederland steeg 0,1 procent.

Halfgeleider ASML daalde met 2,2 procent. Volgens analist Edwin de Jong van NIBC zijn de door Samsung Electronics vanochtend afgegeven indicaties voor het derde kwartaal evenwel een opsteker voor de sector. In de AMX won ASMI 2,0 procent.

Randstad was een opvallende daler met 2,3 procent, na een winstwaarschuwing van het Britse PageGroup. ArcelorMittal was de sterkste daler met een verlies van 3,1 procent. Takeaway.com volgde de staalgigant op de voet met een verlies van 2,4 procent. Takeaway komt woensdag met een update over het derde kwartaal.

In de AMX steeg AMG 2,8 procent. AMG en Shell Catalysts & Technologies zijn een joint venture aangegaan om een langdurige duurzame oplossing te bieden voor het terughalen en recyclen van gebruikte katalysatoren. ING merkte op dat er weinig informatie beschikbaar is over de financiële uitwerkingen van de joint venture. Toch is analist Stijn Demeester van mening dat de joint venture positief is voor het sentiment, omdat het groeimogelijkheden biedt voor AMG Vanadium buiten Noord-Amerika en het de recyclingtechnologie van AMG erkent. Bovendien is de analist te spreken over de intensivering van de relatie met Shell, als langdurige partner en leverancier van gebruikte katalysatoren aan AMG.

Air France-KLM daalde 1,3 procent. Afgelopen maand vervoerde de luchtvaartmaatschappij, inclusief alle dochterondernemingen, in totaal 9,3 miljoen passagiers, een stijging van 2,2 procent ten opzichte van september 2018. In augustus vervoerde het luchtvaartconcern nog 9,8 miljoen passagiers.

Besi steeg 0,7 procent en Altice Europe won 1,4 procent. PostNL verloor 3,3 procent, Wereldhave daalde 2,6 procent en Fugro leverde 2,4 procent in.

Onder de kleinere aandelen steeg Sif 2,6 procent. Lucs Bols won 1,8 procent en Sligro steeg 0,2 procent. Kiadis verloor 5,3 procent. Kendrion daalde 6,0 procent.

De lokaal genoteerde aandelen Ease2Pay en Fastned wonnen 8,4 en 4,6 procent. Ease2pay heeft in samenwerking met de Rabo Wallet de nieuwe dienst 'Tanken' geïntroduceerd. Fastned zag de omzet in het derde kwartaal met 171 procent op jaarbasis stijgen naar 1,05 miljoen euro. Zowel het aantal klanten als de verkochte hoeveelheid stroom steeg. Voor de middellange termijn verwacht CEO Michiel Langezaal dat het bedrijf op EBITA-niveau break-even kan draaien. De topman schat in dat dit het geval zal zijn bij een marktpenetratie van elektrische auto's van rond de 1,5 procent. Een uitspraak over wanneer Fastned zwarte cijfers zou gaan schrijven wilde de CEO tegenover ABM Financial News niet doen.

Vivoryon Therapeutics daalde 3,7 procent. Vivoryon Therapeutics lanceert een claimemissie ter financiering van de Fase 2b klinische studie voor zijn middel tegen Alzheimer. De nieuwe aandelen worden uitgegeven tegen 5,61 euro per aandeel, een korting van 5 procent ten opzichte van de gemiddelde koers ten opzichte van de 5 handelsdagen tot en met 7 oktober.

Euronext verloor 1,4 procent, nadat CEO Stéphane Boujnah werd herbenoemd. Daarnaast werden de benoemingen van bestuurders Håvard Abrahamsen en Simone Huis in 't Veld goedgekeurd.

Lavide won 1,9 procent na een halfjaarbericht. De lege beurshuls is nog altijd verlieslatend.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,3 procent lager op 2.900,16 punten. De Dow Jones index daalde 1,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,3 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen eindigen lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag lager gesloten, door aanhoudende zorgen over de Amerikaans-Chinese handelsoorlog.

De STOXX Europe 600 index eindigde 1,1 procent lager op 378,71 punten. De Duitse DAX zakte 1,0 procent naar 11.970 punten. De Franse CAC 40 verloor 1,2 procent tot 5.457 punten. De Britse FTSE daalde 0,8 procent op 7.143 punten.

De Verenigde Staten kondigden maandag sancties aan tegen Chinese technologiebedrijven die gezichtsherkennings- en andere kunstmatig intelligente technologie ontwikkelden. Deze technologie wordt volgens de VS gebruikt om moslim-minderheden in het noordwesten van China te onderdrukken, waarbij de mensenrechten worden geschonden.

De Amerikaanse stap sloog de hoop bij beleggers op productieve handelsbesprekingen tussen de twee landen de bodem insloeg.

Volgens de Amerikanen stond de sancties los van het handelsoverleg, maar de Chinezen, die al verontwaardigd zijn over Amerikaanse steun aan de protestacties in Hongkong voor meer democratie, zullen deze stap zeker niet in dank afnemen.

"Ik denk dat de Chinezen waarschijnlijk een verband zullen leggen, zelfs als de Amerikaanse regering zegt dat het er niet is", schreef Matthew Goodman van denktank CSIS in Washington. "Het zal de gesprekken deze week compliceren. De timing is ongemakkelijk voor de Chinezen."

"De kans op zelfs een gedeeltelijke handelsdeal is hierdoor afgenomen", zei Paul Donovan van UBS.

Eerder kortten de Chinezen het aantal onderwerpen waarover vanaf donderdag zou worden onderhandeld rond het handelsdispuut tussen de landen al fors in.

De daling van de Britse aandelenbeurs werd iets getemperd doordat het Britse pond onderuit ging na de afwijzing van het Brexit-plan van de Britse premier Johnson door bondkanselier Angela Merkel. Een goedkopere pond pakt doorgaans positief uit voor de Londense aandelenmarkt.

Op economisch gebied was er een meevallend cijfer voor de Duitse industriële productie in augustus, die met 0,3 procent groeide, waar een geringe daling was voorzien na de daling met 0,4 procent in juli.

In Amerika bleken 's middags de producentenprijzen onverwacht te zijn gedaald in september, terwijl het vertrouwen van mkb-ondernemers daalde, maar solide bleef.

De olieprijs daalde. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 1 procent lager op 52,23 dollar, terwijl voor een december-future Brent 57,85 dollar werd betaald, een min van 1 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0948. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0982 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dag stond er een stand van 1,0973 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Diagnosticabedrijf Qiagen werd voorzichtiger over de omzet het derde kwartaal, vanwege de zwakker dan verwachte ontwikkelingen in China. Het diagnosticabedrijf, dat CEO Peer Schatz ziet vertrekken, stopt met de ontwikkeling van een nieuwe generatie sequencing-gerelateerde instrumenten en nam daarvoor een herstructureringslast van ruim een kwart miljar dollar. Dinsdag ging er 20,5 procent van de koers af.

Aan de rode zijde van de FTSE 100-index leverde de koers van de London Stock Exchange Group 5 procent in, nadat Hong Kong Exchanges & Clearing zijn bod van 36,6 miljard dollar op de groep liet varen.

Wirecard werd positiever over de komende jaren. Het betaalbedrijf verwacht in 2025 een omzet te kunnen realiseren van meer dan 12 miljard euro. Het aandeel verloor niettemin 4,6 procent.

Luchtvaarders waren uit de gratie. Easyjet verloor 7,5 procent, nadat het bedrijf beter dan verwachte winst dit jaar aankondigde. Mogelijk was er sprake van winstneming. In Frankfurt was er voor Deutsche Lufthansa een min van 2,8 procent. Air France-KLM verloor 1,3 procent. De luchtvaarder vervoerder in september meer passagiers dan een jaar eerder.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Damrak eindigt met winst

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag hoger gesloten, geholpen door hernieuwd optimisme over een Amerikaans-Chinees handelsakkoord, terwijl AMG en Takeaway.com zich in positieve zin onderscheidden.

De AEX sloot 0,4 procent hoger op 565 punten. De Midkap-index steeg 0,6 procent.

Het optimisme was volgens analist Albert Jellema van Deaandeelhouder.nl te danken aan een bericht dat China open zou staan voor een gedeeltelijke handelsdeal met de Verenigde Staten. De Chinezen zouden meer Amerikaanse landbouwproducten willen kopen, mits de VS geen extra importheffingen doorvoert. Er staan zowel in oktober als in december fors hogere heffingen te wachten.

Wat mogelijk ook hielp was een onbevestigd bericht dat de EU toch een handreiking zou willen doen aan de Britse premier Boris Johnson om een Brexit-deal mogelijk te maken.

Er is veel twijfel ontstaan of de handelsbesprekingen tussen de VS en China morgen tot iets vruchtbaars zullen leiden. Jellema zei er niet veel zinnigs over te kunnen zeggen. "Ik zou iedereen willen adviseren: volg het Twitter-account van Trump." Diens tweets duwen de markten afwisselend omhoog en omlaag. "Je kunt je nog wel afvragen of dit rationele bewegingen zijn, of dat de emotie overheerst", aldus de analist.

Maandag kondigden de VS sancties aan tegen 28 Chinese bedrijven, die een rol zouden spelen bij de onderdrukking van de Oejgoeren, een moslimminderheid in het noordwesten van China. Ook Chinese hoogwaardigheidsbekleders zouden op de zwarte lijst zijn gezet.

Vanochtend verzocht het Chinese ministerie van Handel met klem de Chinese bedrijven van de zwarte lijst te halen en gaf aan "alle noodzakelijke maatregelen" te treffen om de Chinese belangen te verdedigen. De Chinese overheid dreigde ook met vergeldingsacties tegen de VS.

Economisch nieuws leek weinig indruk te maken. In de middag bleek het aantal vacatures in de VS licht te zijn gedaald, van 7,2 miljoen naar 7,1 miljoen.

De olievoorraden in de VS zijn de afgelopen week voor de vierde week op rij gestegen, bleek verder, met 2,9 miljoen vaten waar een stijging met 1,5 miljoen vaten was voorspeld.

Ook keken beleggers uit naar de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. De overwegingen van die vergadering lijken overigens al te zijn achterhaald door slechtere economische cijfers. Fed-voorzitter Jerome Powell kondigde dinsdagavond aan weer effecten te gaan opkopen, in verband met de liquiditeitsprobelemen in de markt. Volgens Powell moet dit echter "absoluut niet" als een monetaire stimulering (QE) worden gezien. Powell zei ook dat hij geloofde dat de huidige langdurige economische groeiperiode nog wat langer zou kunnen worden uitgerekt, maar dat dit ook onzekerheden met zich meebrengt.

De euro/dollar noteerde op 1,0979. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0955 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,0948 op de borden. De olieprijzen koersten twee procent hoger.

Stijgers en dalers

Galapagos was de sterkste stijger. Het aandeel steeg 2,2 procent. Partnerbedrijf Gilead heeft een aanvraag gedaan in Japan om het middel filgotinib te mogen gebruiken bij reumapatiënten, werd dinsdag al bekend.

Onder de hoofdfondsen werd Takeaway.com 1,9 procent meer waard, nadat het bedrijf het cijferseizoen aftrapte. De ordergroei in het derde kwartaal verdubbelde bijna, met 87 procent. JPMorgan Cazenove sprak van een "korte maar krachtige" update, terwijl ING opmerkte dat de onderliggende klantenaanwas "zeer sterk" bleef. Jellema sprak van ijzersterke groei en vond het bijzonder positief dat het bedrijf in Duitsland operationeel winstgevend was, na de overname van Delivery Hero Duitsland. Lastig is wel dat Delivery Hero intussen probeert een fusie van Takeaway met JustEat te frustreren door aandelen Takeaway te verkopen.

Ook Randstad en ASML waren in trek.

De banken ABN AMRO en ING zorgden voor tegenwicht met verliezen van 1,0 en 0,4 procent, respectievelijk. Door de lage rente en de concurrentie van fintechbedrijven zal het winstmomentum de komende jaren wel negatief zijn, verwacht Jellema.

Bij de Midkap-fondsen was AMG de uitblinker met een koerswinst van 4,5 procent. De metaalspecialist had voor de tweede dag op rij interessant nieuws, met een overname, nadat dinsdag een deal met Shell werd aangekondigd. Vorige week werd al de vanadiumvoorraad verkocht. "Het momentum is hier positief", zei Jellema, hoewel de details bij de berichten volgens de analist summier blijven. Het aandeel was de afgelopen tijd overigens in waarde gehalveerd.

IMCD won 0,7 procent. Het bedrijf rondde de integratie van zijn acquisitie Velox af.

SBM Offshore eindigde 0,2 procent hoger. De Schiedamse dienstverlener aan de olie- en gassector kreeg bericht dat de corruptiezaak in Brazilië formeel afgerond is. SBM betaalt 200 miljoen Braziliaanse reaal of krap 45 miljoen euro aan Petrobras.

Sectorgenoot Fugro sloot 1,8 procent lager.

PostNL steeg 0,3 procent. De analisten van Berenberg zien in PostNL het goedkoopste Europese postbedrijf, hoewel een bepaalde korting op de koers gerechtvaardigd is door de onzekerheid over het dividend. Berenberg handhaafde vanochtend het koopadvies met een koersdoel van 2,65 euro.

Air France-KLM won 1,4 procent.

Onder de kleinere aandelen won Kiadis Pharma 3 procent.

De handel in het aandeel Esperite werd opnieuw stilgelegd door de AFM, in afwachting van een persbericht. Eerder maakte het bedrijf bekend zich neer te leggen bij de liquidatie van zijn stamcelactiviteiten. Voordat de handel woensdag werd stilgelegd, noteerde het aandeel Esperite 1,7 procent lager op 0,046 euro.

Tussenstanden Wall Street

Wall Street stond woensdagmiddag rond sluitingstijd in Europa op winst. De S&P500-index steeg 0,7 procent en de Nasdaq werd 0,9 procent meer waard.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Optimisme op Europese beurzen richting handelsbesprekingen

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn woensdag hoger geëindigd in aanloop naar de nieuwe ronde handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China op donderdag. De Stoxx Europe 600 index won 0,4 procent op 380,30 punten, de Duitse DAX steeg 1,0 procent tot 12.094,26 punten, de Franse CAC 40 sloot 0,8 procent in het groen op 5,499,14 punten en de Britse FTSE 100 eindigde 0,3 procent hoger op een slot van 7.166,50 punten.

"Het sentiment in Europa was positief vanwege de berichten dat China openstaat voor een gedeeltelijke handelsdeal met de VS", zag marktanalist David Madden van CMC Markets.

Beijing zou bereid zijn de import van agrarische producten uit de VS op te voeren wanneer Washington afziet van hogere importtarieven op Chinese goederen die later deze maand en in december van kracht zullen worden.

"Het nieuws uit China legt een redelijk optimistisch fundament voor de handelsbesprekingen die donderdag starten", aldus Madden. De marktanalist houdt wel een slag om de arm want Beijing lijkt geen toezeggingen te willen doen over belangrijke kwesties, zoals overheidssubsidies.

Met nog iets meer dan drie weken tot de Brexit-deadline en in aanloop naar een Europese top over de kwestie eind volgende week, meldde The Times dat de Europese Unie bereid is het Verenigd Koninkrijk en premier Boris Johnson een handreiking te doen ten aanzien van de zogeheten backstop, een oplossing voor het Noord-Ierse grensprobleem. EU-onderhandelaar Michel Barnier noemde de voorstellen die Johnson heeft gedaan niet acceptabel maar ziet wel goede wil aan beide kanten.

Het Britse pond noteerde woensdag licht lager ten opzichte van de euro. De euro/pond koers steeg 0,2 procent op 0,8983.

De macro-economische agenda was woensdag leeg in Europa. Donderdag kan de markt aan de slag met de notulen van het meest recente rentebesluit van de euro.

De euro/dollar noteerde rond het slot in Europa 0,2 procent hoger op 1,0982. Olie werd ruim een half procent duurder, ondanks een verdere stijging van de Amerikaanse olievoorraden.

Bedrijfsnieuws

Financials noteerden woensdag verdeeld. Deutsche Bank en Commerzbank leverden 0,2 procent in en ING Groep verloor 0,1 procent. BNP Paribas sloot echter 0,4 procent hoger, Santander steeg 0,7 procent en Barclays eindigde 0,8 procent in de plus.

Het beeld bij energie- en mijnbouwaandelen was ook verdeeld. BP en Total stegen 0,9 procent. Royal Dutch Shell verloor 0,3 procent. Verder won Anglo American 1,9 procent maar leverde Rio Tinto 0,2 procent in.

Takeaway.com steeg 2 procent in Amsterdam, nadat de maaltijdbezorger een ordergroei rapporteerde van 87 procent in het derde kwartaal. JPMorgan Cazenove sprak van een "korte, maar krachtige" update, terwijl ING de groeicijfers conform verwachting noemde. Takeaway liet verder weten dat het de fusie met Just Eat tegen het einde van het jaar wil afronden. Just Eat sloot in Londen x procent in het groen.

GVC Holdings steeg 5,2 procent. Het platform voor sportweddenschappen en gaming verhoogde zijn outlook.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteren woensdag hoger. De S&P 500 index stijgt 0,7 procent, de Nasdaq wint 0,8 procent en de Dow Jones index staat 0,5 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Philips houdt winst AEX in toom

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag in het groen gesloten. De AEX eindigde 0,5 procent hoger op 568,37 punten.

De winst werd in toom gehouden door Philips, dat met een winstwaarschuwing kwam. "Philips trok de index naar beneden", zei beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij.

Vannacht gingen de Amerikaanse futures nog fors lager, nadat een Chinese krant meldde dat de gesprekken tussen China en de VS slecht verliepen.

De markt herstelde hier vervolgens van, en kreeg een extra duw in de rug na uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij zal de Chinese vicepremier Liu He vrijdag ontmoeten in het Witte Huis. "Een belangrijke dag van onderhandelingen met China. Zij willen een deal sluiten, maar wil ik dat?", schreef Trump op Twitter.

"Trump stelt gerust, en dan volgt de markt", aldus Schutte. "Nu is het afwachten of er morgen een akkoord wordt gepresenteerd." De beleggingsadviseur kan zich niet voorstellen dat er een omvangrijk akkoord volgt, maar een gedeeltelijke deal met bijvoorbeeld het uitstellen van een verhoging van de Amerikaanse importheffingen en bereidheid van Beijing om meer Amerikaanse landbouwgoederen te kopen, zou volgens Schutte voldoende moeten zijn voor de markt om de stijging een vervolg te geven.

Econoom Bernard Keppenne van CBC Bank is verbaasd over de inhoud van de notulen van de Federal Reserve, gepubliceerd op woensdagavond. Deze "tonen een verdeling onder hun leden die zelden is ervaren en versterken ook een beetje het gevoel dat de Federal Reserve niet alles onder controle heeft, wat op zich niet geruststellend is."

De notulen van de Europese Centrale Bank laten volgens ING ook zien dat de leden van deze centrale bank verdeeld zijn over vrijwel alle onderwerpen. Hoe amusant de stammenstrijd ook mag zijn voor de neutrale toeschouwer, schreef econoom Carsten Brzeski nu rust op de nieuwe voorzitter Christine Lagarde een urgente taak om de scheuring te repareren, omdat de geloofwaardigheid en effectiviteit van de centrale bank er door wordt aangetast.

Zolang de boel niet is gelijmd, verwacht ING geen verdere stimuleringsmaatregelen van de ECB, zelfs niet als de economische vooruitzichten verder zouden verslechteren.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1017. Olie werd ruim een procent duurder. De OPEC heeft zijn groeiverwachting voor de vraag naar olie in 2019 opnieuw neerwaarts bijgesteld, bleek donderdagmiddag.

Stijgers en dalers

Koploper in de AEX was ArcelorMittal met een koerswinst van 6,2 procent. ING steeg 4,5 procent. Adyen, dat een koopaanbeveling van Goldman Sachs ontving, werd 3,2 procent duurder.

Ook Aegon en NN deden het goed met winsten van 3,4 en 2,2 procent.

De meeste aandacht ging echter uit naar Philips, dat na een winstwaarschuwing 8,8 procent inleverde. Philips denkt niet dat het dit jaar de voorgestelde margegroei zal kunnen halen. In plaats van 1,0 procent zal het vermoedelijk 0,1 of 0,2 procent worden. Vooral tegenwind bij Connected Care is de boosdoener. Berenberg sprak van een tegenvaller, maar denkt ook dat de problemen oplosbaar zijn. UBS wees nog op de meevallende omzetgroei in het derde kwartaal. Toch zoomden beleggers vooral in op de negatieve punten.

Net als in de AEX waren het de staalgerelateerde aandelen die de koppositie namen in de AMX. AMG werd 3,8 procent duurder en Aperam 3,4 procent. In aanloop naar een kwartaalupdate morgen, steeg Fagron 3,7 procent.

Corbion was de grootste daler, met een verlies van 1,1 procent. ASMI daalde 0,4 procent, ondanks een koersdoelverhoging van Kepler Cheuvreux.

In de AScX ging Kendrion 4,6 procent in het groen. Daar stond ForFarmers tegenover met een koersdaling van 1,8 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse aandelenmarkten noteerden rond het Europese slot bijna een procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen hoger door handelshoop

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag hoger geëindigd, in afwachting van de uitkomsten van de onderhandelingen in Washington tussen China en de VS over een handelsakkoord.

De Stoxx Europe 600 index won 0,7 procent op 382,76 punten, de Duitse DAX steeg 0,6 procent tot 12.164,20 punten, de Franse CAC 40 sloot zelfs 1,3 procent in het groen op 5.569,05 punten en de Britse FTSE 100 eindigde 0,3 procent hoger op een slot van 7.186,36 punten.

Vrijdag ontmoeten de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese vicepresident Liu He elkaar.

"De kloof tussen de twee partijen is groot maar de bereidheid om te praten en te onderhandelen geeft de markten hoop", volgens marktanalist David Madden van CMC Markets.

De laatste notulen van de Europese Centrale Bank laten zien dat er meningsverschillen binnen de centrale bank bestaan over nagenoeg elk onderwerp. Na de vergadering in september kondigde de ECB een stevig pakket aan stimuleringsmaatregelen aan.

"De ECB lijkt zich midden in een 'War of the Roses' te bevinden", als we mogen afgaan op alle nieuwsberichten, persverklaringen, interviews en geruchten”, stelde econoom Carsten Brzeski van ING in een analyse.

De notulen bevestigen de grote verdeeldheid, op bijna alle punten, stelde de econoom. Slechts op twee punten waren de bankiers het eens: dat meer versoepeling van het monetaire beleid nodig was en dat overheden, vermoedelijk Duitsland en Nederland, het stokje moeten overnemen met fiscale stimulering.

Donderdagochtend onthulde dagblad Financial Times al dat het besluit van de ECB om het opkoopprogramma na negen maanden te herstarten inging tegen het advies van de monetaire beleidscommissie van de centrale bank. Die commissie gelooft niet dat de monetaire verruiming veel zin had, omdat de rente al op ongekend lage niveaus staat.

Verder was er op macro-economisch vlak aandacht voor Duitse exportcijfers.

In augustus daalde de uitvoer van Duitse goederen met 3,9 procent op jaarbasis, na een stijging in juli. Ten opzichte van een maand eerder daalde de export met 1,8 procent. Export naar landen in de eurozone slonk met 3,3 procent. Ook de Duitse import daalde op jaarbasis, terwijl op maandbasis sprake was van een lichte toename.

"Er zijn sterke macro-economische data over de maand september nodig om een recessie te voorkomen maar dat lijkt onwaarschijnlijk", zei econoom Carsten Brzeski van ING.

Verder werd bekend dat de industriële productie in Frankrijk in augustus met 0,9 procent is gedaald. Er was een stijging met 0,2 procent voorzien.

Er kwamen donderdagochtend ook drie Britse cijfers uit, namelijk de industriële productie, de handelsbalans en de economische groei, alle drie over augustus.

De industriële productie in het Verenigd Koninkrijk daalde op maandbasis met 0,6 procent waar een kleinere afname was voorzien. De Britse economie liet in de drie maanden tot en met augustus een groei zien van 0,3 procent, maar over de maand augustus alleen was sprake van lichte krimp van 0,1 procent. Verder liep het Britse handelstekort terug.

Het Britse pond werd donderdag een half procent duurder ten opzichte van de euro. De euro/dollar noteerde 0,4 procent hoger op 1,1010.

Olie werd een procent duurder. De OPEC verlaagde in zijn maandrapport opnieuw de groeiverwachting voor de vraag naar olie in 2019.

Bedrijfsnieuws

Philips heeft in het derde kwartaal van dit jaar meer omzet geboekt, maar verwacht wel dat de margegroei dit jaar beduidend lager zal uitvallen dan aanvankelijk gedacht. Philips mikt tussen 2017 en 2020 op een vergelijkbare omzetgroei van 4 tot 6 procent per jaar en een verbetering van de EBITA-marge van gemiddeld 100 basispunten per jaar. Voor dit jaar acht Philips een dergelijke margeverbetering niet mogelijk, onder meer vanwege tegenwind bij Connected Care. Als gevolg zal de aangepaste EBITA-marge dit jaar niet stijgen met 100 basispunten, zoals in de afgelopen drie jaar, maar met 10 tot 20 basispunten. Het aandeel werd 8,8 procent minder waard.

Goldman Sachs verhoogde donderdag het koersdoel voor Adyen van 800,00 naar 960,00 euro en zette het aandeel op zijn favorietenlijst. De analisten verhoogden hun taxaties voor de winst per aandeel in de periode 2019 tot en met 2023 met 11 tot 25 procent, op basis van de sterke groei. Het aandeel Adyen sloot 3,2 procent hoger.

LVMH heeft met een autonome omzetstijging van 11 procent de verwachtingen voor het derde kwartaal overtroffen. Het aandeel van de producent van luxe goederen steeg donderdag 5,6 procent.

Volkswagen heeft in september 10 procent meer auto’s verkocht dan een jaar eerder, toen de verkoop haperde omdat auto's met name in Duitsland eerst nieuwe emissietests moesten ondergaan. Het aandeel steeg 2,5 procent.

Südzucker heeft in het eerste helft van het gebroken boekjaar 2019/2020 de resultaten zien dalen vergeleken met een jaar eerder. Dit was vooral het gevolg van mindere prestaties bij de suikeractiviteiten. Südzucker bevestigde donderdag wel outlook voor het hele jaar. Het aandeel daalde 13,1 procent.

Credit Suisse verlaagde donderdag het koersdoel voor ArcelorMittal van 29,00 naar 27,00 dollar bij handhaving van het advies op Outperform. De aandelenkoers van het staalconcern steeg donderdag 2,0 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het slot in Europa circa een procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Damrak houdt handelshoop vast

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is het weekend positief ingegaan. Op een slot van 577,42 punten op vrijdag steeg de AEX 1,6 procent. Op weekbasis won de hoofdgraadmeter ruim twee procent.

Het optimistisch sentiment voert momenteel de boventoon volgens onlinebroker Lynx. Dit komt vooral door de handelsgesprekken die de Verenigde Staten en China deze dagen voeren in Washington. En die verlopen vooralsnog goed.

"Er gebeuren goede dingen in het handelsoverleg met China", zei Trump vrijdag op Twitter. Vanavond Nederlandse tijd ontmoet hij de Chinese vicepremier Liu He. Volgens Trump wil iedereen dat er een "betekenisvol" resultaat komt.

Die gedachte is duidelijk merkbaar op de financiële markten, volgens beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx. "Beleggers hebben blijkbaar het volste vertrouwen op een handelsdeal tussen de twee grootmachten. China is overigens gebaat bij een snelle handelsdeal, aangezien er op 15 oktober een deadline ligt. Op die datum staat oorspronkelijk het plan om de tarieven te verhogen van 25 naar 30 procent."

Ook niet onbelangrijk voor de markten is de naderende Brexit deadline, over minder dan drie weken. Positieve berichten zorgden vrijdag voor een verdere stijging van het Britse pond.

De voorzitter van Europese Raad Donald Tusk liet weten dat de deur toch nog openstaat voor een Brexit-deal, na positieve geluiden vanuit Ierland.

De EU heeft daarom afgesproken om de "constructieve" onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk te intensiveren om voor 31 oktober alsnog een deal te bereiken. Analisten van Citigroup denken dat Londen aardige concessies heeft moeten doen. Zij verwachten geen deal voor de deadline maar een verlenging van Artikel 50 en nieuwe parlementsverkiezingen.

Marktanalist Stefan Koopman van Rabobank gaf aan dat de markt momenteel vooral speculeert en acteert op hoop en niet op feiten. Het Britse pond steeg vrijdag ten opzichte van de euro en de dollar zo'n anderhalf procent. Rond het slot in Amsterdam verhandelde de euro/pond koers op 0,8704. De euro/dollar steeg tot 1,1041.

De Federal Reserve maakte vrijdag bekend dat het tot zeker in het tweede kwartaal van 2020 Amerikaanse Treasury-leningen gaat opkopen om ervoor te zorgen dat het financiële systeem in de VS voldoende reserves behoudt. Vanaf volgende week koopt het maandelijks oor 60 miljard dollar aan Amerikaanse schatkistleningen. Dat bedrag geldt tot in elk geval half november. De eendaagse repo-operaties die de Fed sinds september uitvoert, worden verlengd tot zeker eind januari 2020.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Duitse consumentenprijzen in september minder hard zijn gestegen dan in augustus. Verder stegen de Amerikaanse importprijzen in september onverwacht en liep het consumentenvertrouwen in de VS volgens de Universiteit van Michigan verder op in oktober.

De olieprijzen liepen vrijdag op, na berichten over een explosie op een Iraanse olietanker nabij de kust van Saoedi-Arabië. Volgens Iraanse staatsmedia zou de tanker geraakt zijn door raketten. Een vat Wet Texas Intermediate werd vrijdag ruim twee procent duurder.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen waren de verliezen redelijk beperkt. Galapagos leverde 1,4 procent in ondanks positieve onderzoeksresultaten met ontstekingsremmer filgotinib.

Cyclische aandelen als Randstad, ArcelorMittal en Aperam waren in trek in de AEX en AMX, met winsten van ruim drie tot bijna zes procent.

Onder de Midcap fondsen viel verder Fagron op na een kwartaalupdate en het nieuws dat grootaandeelhouders Waterland en Baltisse hun resterende belang van 12,98 procent verkopen. De omzet van de magistrale bereider kwam in het derde kwartaal bijna 20 procent hoger uit op 137,5 miljoen euro wat boven de verwachting was. Zowel KBC Securities als NIBC spraken van een sterk derde kwartaal. Fagron meldde ook dat het zijn divisie HL Technology verkoopt voor 5,2 miljoen euro. Vanwege de private plaatsing van de aandelen van Waterland en Baltisse, werd de handel in het aandeel vrijdag stilgelegd op 16,47 euro.

BAM won 2,6 procent. Samen met VolkerWessels slaagde de bouwer erin de tweede deurkas van de nieuwe zeesluis in IJmuiden succesvol af te zinken. De deurkas ligt nu op zijn definitieve positie. KBC Securities sprak van een mijlpaal, maar het is slechts een eerste stap om het vertrouwen van investeerders te herstellen, aangezien het project nog moet worden afgerond en het niet uitgesloten is dat er voor dit project in het derde kwartaal kleine extra kosten worden aangekondigd.

In de AScX steeg VolkerWessels 3,6 procent, terwijl Heijmans 1,2 procent in de plus sloot. Het bouwbedrijf Heijmans gaat de tweede fase van de weginfrastructuur van Eindhoven-Noordwest aanleggen. De contractwaarde van de opdracht is ruim 21 miljoen euro.

Euronext presenteerde donderdag nabeurs een nieuw driejarig strategisch groeiplan. Onder het ‘Let’s Grow Together 2022’ plan verwacht de beursuitbater tot 2022 een samengestelde jaarlijkse autonome omzetgroei van 2 tot 3 procent, dat wil zeggen exclusief potentiële overnames. De EBITDA-marge komt in dezelfde periode boven de 60 procent uit en de beursuitbater verwacht jaarlijks een dividend pay-out ratio van 50 procent van de gerapporteerde nettowinst. Analisten van UBS noemden het plan geloofwaardig, maar niet voldoende om het aandeel verder te ondersteunen. Het aandeel verloor vrijdag 2,5 procent.

CM.com, dat vrijdag zijn beursdebuut had willen maken aan het Damrak, maakte bekend de IPO uit te stellen vanwege ongunstige marktomstandigheden.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs, noteerden de Amerikaanse beurzen stevig in het groen. De S&P 500 steeg 1,6 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen sluiten fors hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag hoger gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 2,3 procent tot 391,61 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 2,9 procent op 12.511,65 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 1,7 procent op 5.665,48 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,8 procent hoger op 7.247,08 punten.

Analist David Madden van CMC stelde dat de aandelenmarkten in Europa opgetogen de week zijn uitgegaan vanwege de hoop rond de handelsbesprekingen tussen de VS en China en de Brexit-besprekingen.

Later vandaag zal Amerikaanse president Donald Trump een ontmoeting hebben met de vice-premier van China, Liu He. In de aanloop naar de besprekingen twitterde Trump: "er gebeuren goede dingen in handelsoverleg met China."

"De handelaren hebben deze signalen overgenomen, dus zijn de verwachtingen hooggespannen", aldus Madden.

Ook rond het Brexit-dossier vielen positieve geluiden waar te nemen.

De voorzitter van Europese Raad Donald Tusk stuurde vrijdag rond het middaguur via een tweet het bericht uit dat de Ierse premier Leo Varadkar "positieve signalen" vernam rondom de onderhandelingen en dat een deal mogelijk was. De EU zou inmiddels intensievere gesprekken voeren met het VK in de hoop alsnog een deal te sluiten voor de deadline op 31 oktober.

Gisteren meldden de Britse premier Boris Johnson en zijn Ierse ambtsgenoot Leo Varadkar meldden dat er misschien een uitweg gevonden is naar een Brexit-akkoord. Inhoudelijke details hierover ontbreken vooralsnog.

De aandelenmarkten reageerden ook positief op de aankondiging van de Federal Reserve dat het naast de eendaagse repo-operaties vanaf volgende week ook Treasury-leningen gaat opkopen, in eerste instantie voor 60 miljard dollar per maand.

De definitieve inflatie van Duitsland over september kwam vanochtend uit en bleek ook nu 1,2 procent, een cijfer waar vooraf al geen twijfel over bestond.

Vanuit de VS kwamen twee macro-cijfers. De Amerikaanse importprijzen zijn in september onverwacht gestegen. De importprijzen stegen vorige maand op maandbasis met 0,2 procent, na een herziene daling van 0,2 procent in augustus, waar aanvankelijk een daling met 0,5 procent was gemeld. Er was vooraf geen verandering van de importprijzen op maandbasis voorzien.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in oktober verder opgelopen. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 93,2 eind september naar 96,0 halverwege deze maand.

Olie noteerde vrijdag hoger. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 1,3 procent in het groen op 54,26 dollar, terwijl voor een december-future Brent 60,01 dollar werd betaald, een stijging van 1,5 procent. In de oliecommentaren wordt een verband gelegd tussen deze stijgingen en de explosies op een Iraanse olietanker die volgens Teheran werden veroorzaakt door twee raketten.

De euro/dollar noteerde op 1,1041. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1010 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1007 op de borden.

Bedrijfsnieuws

De koersen van de Britse banken Lloyds en Royal Bank of Scotland stegen respectievelijk 12,3 en 12,5 procent op de verhalen over een mogelijke uitweg naar een Brexit akkoord. "De rente op de Britse staatsobligaties steeg op de positieve berichten, hetgeen voor de banken over het algemeen een positief is voor het verbeteren van het kredietmarges", aldus David Madden van CMC.

Hugo Boss noteerde vrijdag in Duitsland flink lager nadat het donderdag nabeurs teleurstellende resultaten over het derde kwartaal had gepubliceerd en zijn verwachtingen naar beneden bijstelde vanwege aanhoudende macro-economische onzekerheden. De koers van het modebedrijf sloot vrijdag 13,5 procent lager.

SAP publiceerde vrijdag een sterk derde kwartaal en meldde dat de zittende CEO zijn contract niet heeft verlengd en opstapt. De koers van het aandeel steeg vrijdag met 10,2 procent.

De totale omzet van BMW is over de negen eerste maanden van het jaar verder gegroeid. Dit bleek vrijdag uit de cijfers van de Duitse automaker. De totale omzet steeg met 1,7 procent tot circa 1,9 miljoen stuks. Het aandeel noteerde 2,5 procent hoger.

AB InBev heeft de expansie van zijn Londense hoofdkantoor stopgezet door onzekerheden rond Brexit. Dit schreef het persagentschap Bloomberg vrijdag op basis van bronnen. De Belgische bierreus was in bespreking om extra ruimte in het Londense gebouw te huren, aldus Bloomberg. AB InBev was volgens de bronnen op zoek naar extra ruimte om de uitbreidingsplannen in het Verenigd Koninkrijk te vergemakkelijken, maar de gesprekken zijn stukgelopen. De koers van Ab Inbev sloot 0,4 procent hoger.

Publicis Groupe raakte 14,5 procent kwijt, nadat het donderdag nabeurs zijn outlook voor de autonome omzet verlaagde, terwijl ook hier de kwartaalresultaten lager uitkwamen dan voorzien.

Renault heeft zijn CEO Thierry Bollore de laan uitgestuurd. Bollore wordt voorlopig vervangen door financieel directeur Clotilde Delbo. Het aandeel van Renault eindigde 5,1 procent hoger.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,6 procent hoger op 2.984,72 punten. De Dow Jones index steeg 1,6 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,8 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Weekoverzicht: Handelsoptimisme stuwt AEX

(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak wist de recessievrees deze week af te schudden. Op een slotstand van 577,42 punten op vrijdag, won de AEX op weekbasis ruim twee procent. Vorige week vrijdag eindigde de Amsterdamse hoofdindex nog op 564,59 punten.

Veel aandacht ging uit naar de nieuwe ronde handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. De ontwikkelingen volgden elkaar in aanloop naar de gesprekken snel op. Volgens de laatste berichten verlopen de gesprekken goed. Later op de avond Nederlandse tijd hebben de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese vicepremier Liu He een ontmoeting.

De markt lijkt te rekenen op een gedeeltelijke deal en in elk geval geen verdere verhoging van Amerikaanse importtarieven op Chinese producten.

Markt hoopt op volgende renteverlaging Fed

De Federal Reserve was vorige maand in toenemende mate bezorgd over de impact van de mondiale groeivertraging en de onzekerheid rond het Amerikaans-Chinese handelsconflict op de economie in de Verenigde Staten, toen de beleidsmakers besloten de belangrijkste rente te verlagen met een kwartje naar een bandbreedte van 1,75 tot 2,00 procent. Dat bleek deze week uit de notulen van de beleidsvergadering op 17 en 18 september.

De notulen boden geen nieuw inzicht in toekomstige renteverlagingen. Zwakke economische data over de Amerikaanse maakindustrie en dienstensector, hebben er de afgelopen weken voor gezorgd dat de verwachtingen voor het komende rentebesluit van de centrale bank hooggespannen zijn. Ongeveer 75 procent van de markt rekent op wederom een renteverlaging met 25 basispunten, wanneer de Fed eind oktober zijn rentebesluit bekendmaakt.

"De Federal Reserve kijkt vooral naar de actualiteit en die is niet al te positief", aldus valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank. "Daarmee zou een renteverlaging met zelfs 50 basispunten geen vreemd besluit zijn", aldus de handelaar.

De Federal Reserve maakte vrijdag bekend dat het tot zeker in het tweede kwartaal van 2020 Amerikaanse Treasury-leningen gaat opkopen om ervoor te zorgen dat het financiële systeem in de VS voldoende reserves behoudt. Vanaf volgende week koopt het maandelijks oor 60 miljard dollar aan Amerikaanse schatkistleningen. Dat bedrag geldt tot in elk geval half november. De eendaagse repo-operaties die de Fed sinds september uitvoert, worden verlengd tot zeker eind januari 2020.

ECB verdeeld over stimulering

De laatste notulen van de Europese Centrale Bank lieten deze week zien dat er meningsverschillen binnen de centrale bank bestaan over nagenoeg elk onderwerp. Na de vergadering in september kondigde de ECB een stevig pakket aan stimuleringsmaatregelen aan.

"De ECB lijkt zich midden in een 'War of the Roses' te bevinden", als we mogen afgaan op alle nieuwsberichten, persverklaringen, interviews en geruchten", stelde econoom Carsten Brzeski van ING in een analyse.

De notulen bevestigen de grote verdeeldheid, op bijna alle punten, stelde de econoom. Slechts op twee punten waren de bankiers het eens: dat meer versoepeling van het monetaire beleid nodig was en dat overheden, vermoedelijk Duitsland en Nederland, het stokje moeten overnemen met fiscale stimulering.

Deze week onthulde dagblad Financial Times dat het besluit van de ECB om het opkoopprogramma na negen maanden te herstarten inging tegen het advies van de monetaire beleidscommissie van de centrale bank. Die commissie gelooft niet dat de monetaire verruiming veel zin heeft, omdat de rente al op een ongekend lage niveau staat.

Recessie dreigt in Duitsland

Voor de Duitse economie begon de week nog aardig met een onverwachte stijging van de industriële productie in augustus, nadat de fabrieksorders over dezelfde maand eerder nog daalden. Duitse exportcijfers waren echter zorgwekkend.

In augustus daalde de uitvoer van Duitse goederen met 3,9 procent op jaarbasis, na een stijging in juli. Ten opzichte van een maand eerder daalde de export met 1,8 procent. Export naar landen in de eurozone slonk met 3,3 procent. Ook de Duitse import daalde op jaarbasis, terwijl op maandbasis sprake was van een lichte toename.

"Er zijn sterke macro-economische data over de maand september nodig om een recessie te voorkomen maar dat lijkt onwaarschijnlijk", zei econoom Carsten Brzeski van ING.

Brexit nadert

Met nog drie weken tot de Brexit-deadline en in aanloop naar een Europese top over de kwestie eind volgende week, zit er wat schot in de zaak en lijken het Verenigd Koninkrijk, de Europese Unie en Ierland iets optimistischer over de mogelijkheid van een deal.

De EU heeft afgesproken om de "constructieve" onderhandelingen met het VK te intensiveren om voor 31 oktober alsnog een deal te bereiken. Analisten van Citigroup denken dat Londen aardige concessies heeft moeten doen. Zij verwachten geen deal voor de deadline maar een verlenging van Artikel 50 en nieuwe parlementsverkiezingen.

Marktanalist Stefan Koopman van Rabobank gaf aan dat de markt momenteel vooral speculeert en acteert op hoop en niet op feiten. Mocht er toch een Brexit-deal komen, dan verwacht valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank een koers van 0,8500 Britse pond. Zonder deal ligt zijn verwachting op een niveau tot 0,9300 Britse pond. Bij uitstel van de Brexit-datum kan de euro in zijn prognose naar 0,8700 Britse pond. Vrijdag noteerde het muntpaar euro/pond op 0,8705.

Volgende week

Naast de continue aandacht voor al het nieuws rond het handelsconflict tussen de VS en China, kan de markt zich volgende week richten op de EU-top over Brexit, op donderdag en vrijdag.

Op macro-economisch gebied zijn Chinese handelscijfers interessant in het kader van de handelsoorlog, net als groeicijfers uit het land. Verder kijken beleggers naar de Duitse ZEW index, inflatiecijfers uit de eurozone en het Beige Book van de Federal Reserve.

In binnen- en buitenland barst het cijferseizoen echt los. ASML en TomTom komen woensdag met resultaten over het derde kwartaal. Donderdag is het de beurt aan NSI, Flow Traders, Unilever, Sligro Food Group en RoodMicrotec.

In de VS publiceren komende week de grootste Amerikaanse banken hun cijfers over het afgelopen kwartaal, net als onder meer Johnson & Johnson, Netflix en Coca-Cola.

voda
0
Deel 2:

Stijgers en dalers

In de AEX was Philips de sterkste daler, met een verlies van 4,7 procent op weekbasis. Philips denkt niet dat het dit jaar de voorgestelde margegroei zal kunnen halen. In plaats van 1,0 procent zal het vermoedelijk 0,1 of 0,2 procent worden. Vooral tegenwind bij Connected Care is de boosdoener. Berenberg sprak van een tegenvaller, maar denkt ook dat de problemen oplosbaar zijn. UBS wees nog op de meevallende omzetgroei in het derde kwartaal. Toch zoomden beleggers vooral in op de negatieve punten. ING verlaagde zijn koersdoel.

Cyclische aandelen waren in trek. ArcelorMittal was koploper en steeg op weekbasis 13,6 procent en Randstad won 6,0 procent.

AMG won liefst 14,3 procent in de AMX na het sluiten van een joint venture met Royal Dutch Shell en de overname van International Specialty Alloys. ING wees in een rapport op een scala aan koersaanjagers, waaronder de nieuwsstroom over de samenwerking met Shell, de goedkeuring voor Lithium Chemicals en de vooruitzichten die AMG hiervoor geeft, maar ook hogere afzetprijzen, nieuwe groeiplannen en de waarde die wordt vrijgemaakt als het tot een afsplitsing van de divisie Technologies komt.

Onder de Midcap fondsen viel verder Fagron op na een kwartaalupdate en het nieuws dat grootaandeelhouders Waterland en Baltisse hun resterende belang van 12,98 procent verkopen. De omzet van de magistrale bereider kwam in het derde kwartaal bijna 20 procent hoger uit op 137,5 miljoen euro en dit was boven verwachting. Zowel KBC Securities als NIBC spraken van een sterk derde kwartaal. Fagron meldde ook dat het zijn divisie HL Technology verkoopt voor 5,2 miljoen euro. Vanwege de private plaatsing van de aandelen van Waterland en Baltisse, die ruim 151 miljoen euro opleverde, werd de handel in het aandeel vrijdag stilgelegd op 16,47 euro. Op die koers resteerde voor Fagron op weekbasis een winst van 5,9 procent.

Bouwaandelen waren in trek omdat de sector lijkt te worden ontzien bij de aanpak van de stikstofproblematiek. "De maatregelen om de stikstofproblematiek aan te pakken die het kabinet afgelopen week aankondigde zorgen ervoor dat de bouwbedrijven weer aan de slag kunnen", zei analist Nico Inberg van IEX. Verder werd bekend dat BAM en VolkerWessels erin zijn geslaagd de tweede deurkas van de nieuwe zeesluis in IJmuiden succesvol af te zinken. BAM Groep ging 3,7 procent hoger, Heijmans won 4,7 procent en VolkerWessels steeg 9,9 procent.

Euronext heeft deze week een nieuw driejarig strategisch groeiplan gepresenteerd. Onder het ‘Let’s Grow Together 2022’ plan verwacht Euronext tot 2022 een samengestelde jaarlijkse autonome omzetgroei van 2 tot 3 procent, dat wil zeggen exclusief potentiële overnames. De EBITDA-marge komt in dezelfde periode boven de 60 procent uit en de beursuitbater verwacht jaarlijks een dividend pay-out ratio van 50 procent van de gerapporteerde nettowinst. Analisten van UBS noemden het plan geloofwaardig maar niet voldoende om het aandeel verder te ondersteunen. Op weekbasis was er dan ook een verlies van 2,7 procent.

Onder de lokale fondsen steeg Fastned 13,6 procent. In het derde kwartaal steeg de omzet met liefst 171 procent op jaarbasis naar 1,05 miljoen euro. Zowel het aantal klanten als de verkochte hoeveelheid stroom nam toe. Volgens ING heeft Fastned daarmee zijn groeiprofiel opnieuw bevestigd. "We denken dat Fastned dicht tegen break-even aan zit", merkte analist Marc Hesselink op. Hij verwacht dat dit voor het jaareinde zal lukken, terwijl de vooruitzichten voor 2020 erg sterk zijn.

CM.com, dat vrijdag zijn beursdebuut had willen maken aan het Damrak, maakte bekend de IPO uit te stellen vanwege ongunstige marktomstandigheden.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX weet verlies te beperken

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag in het rood gesloten, hoewel in de middaghandel een deel van het verlies weer werd goedgemaakt.

De AEX eindigde 0,4 procent lager op 575,21 punten.

De handel was al in de min van start gegaan en kreeg tegen het einde van de ochtend een extra duw omlaag, nadat bekend werd dat China de vrijdag gesloten deal met de VS niet zonder slag of stoot zal ondertekenen.

"China wil opnieuw om de tafel voor het de fase 1 deal met de VS tekent", aldus sales trader Gert Berendse van ING. "En dat betekent dat we terug bij af zijn."

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vooralsnog niet gereageerd op de geluiden uit China.

Analisten van Morgan Stanley zeiden dat beleggers voorzichtig moeten zijn met de deal, omdat er nog veel onzeker is. “Escalatie ligt nog altijd op de loer”, aldus de zakenbank.

Vannacht werd bekend dat de Chinese import in september harder daalde dan de export. Daardoor was er nog altijd een handelsoverschot van krap 40 miljard dollar.

De industriële productie in de eurozone is in augustus op maandbasis gestegen met 0,4 procent. In juli daalde de productie juist nog met 0,4 procent.

Steun uit de VS kreeg de AEX niet echt. Vanwege de viering van Columbus Day waren de volumes in New York aan de lage kant en was de agenda helemaal leeg.

De euro/dollar handelde op 1,1019. Olie werd ruim 2,5 procent goedkoper.

Stijgers en dalers

Koplopers in de AEX waren Unibail en Heineken met elk een koerswinst van 0,8 procent. Philips volgde met 0,6 procent, daarmee wat herstellend van het verlies van vorige week na het afgeven van een winstwaarschuwing.

ASR Nederland daalde maandag 1,6 procent en ArcelorMittal verloor 2,6 procent.

In de Midcap ging Fagron maar liefst 6,6 procent hoger. Basic-Fit won 2,4 procent. Afgelopen vrijdag hebben de referentieaandeelhouders Waterland en Baltisse hun aandelenposities in de Fagron volledig verkocht, en dit haalt volgens NIBC de 'overhang' weg.

De slechte prestatie in de AMX was voor Signify met een verlies van 1,2 procent. En in de AScX eindigde Sligro onderaan met een daling van 1,2 procent.

Koploper onder de smalcaps was Alfen met een winst van 2,2 procent.

Voor de grootste koersuitslagen moest de belegger evenwel naar de lokale lijst. Beter Bed spoot 23,5 procent omhoog, nadat er een akkoord werd bereikt over de verkoop van Matratzen Concord aan Magic Honour. Beter Bed ontvangt voor Matratzen Concord 5 miljoen euro in contanten en afhankelijk van de toekomstige prestaties van het verkochte onderdeel in het eerste jaar na afronding van de transactie een extra bedrag dat kan oplopen tot 7,5 miljoen euro. Ook heeft Magic Honour belooft 15 miljoen euro in Matratzen Concord te investeren en koopt het voor 2,32 euro per aandeel in totaal 2,15 miljoen aandelen Beter Bed. Zo verkrijgt Magic Honour een belang van 8,9 procent in de Udense beddenspecialist.

Voor KBC Securities was het nieuws van vandaag reden om het advies voor Beter Bed te verhogen van Houden naar Kopen met een onveranderd koersdoel van 2,50 euro. De transactievoorwaarden zijn duidelijk beter dan analist Alan Vandenberghe had verwacht. Daarbij neemt de deal ook een flink stuk onzekerheid weg.

De AFM gaf de handel in Esperite weer vrij en het aandeel duikelde 57 procent lager. Esperite meldde voorbeurs dat het bedrijf in beroep gaat tegen de uitspraak van de rechtbank Gelderland, die het stamcelbedrijf vorige week dinsdag failliet verklaarde.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen kwamen nauwelijks van hun plek.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen sluiten lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag lager gesloten, nadat onzekerheden rond het handelsconflict en Brexit weer de kop opstaken.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,5 procent tot 389,69 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,2 procent op 12.486,56punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,4 procent op 5.643,08 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,5 procent lager op 7.213,45 punten.

"Het optimisme dat vorige week de markten overspoelde met betrekking tot Brexit en de handelsrelatie tussen de VS en China is ingeruild door een minder hoopvol vooruitzicht", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

"Eerder vandaag hoorden we dat China meer gesprekken wil voor de ondertekening van de eerste fase van het handelsakkoord met Amerika", vervolgde Madden.

Dit nieuws heeft aantal beleggers verrast, "omdat er een gevoel was dat een deel van de overeenkomst was afgewikkeld".

Voorlopig heeft Amerikaanse president Donald Trump nog niet op het nieuws gereageerd.

Verder blijken beleggers ook minder optimistisch te worden over een Brexit-akkoord, nadat de hoofdonderhandelaar van de EU, Michel Barnier, de besprekingen dit weekend als "moeilijk" heeft omschreven.

"De toespraak van de [Britse] koningin leverde vandaag veel politieke krantenkoppen op, maar handelaren maken zich grote zorgen over de mogelijkheid dat het Verenigd Koninkrijk de EU op een chaotische manier verlaat", aldus Madden van CMC Market.

Olie noteerde maandag in het rood. Een november-future West Texas Intermediate daalde 2,8 procent tot 53,17 dollar, terwijl een december-future Brent 2,7 procent lager bewoog op 58,87 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1019.

Bedrijfsnieuws

De Amerikaanse private-equity-groep Thomas Bravo neemt de Britse cyberbeveiliger Sophos over voor 3,8 miljard dollar in contanten. Het is de eerste overname buiten de Verenigde Staten voor Thomas Bravo, dat in tal van technologiebedrijven investeert, waaronder ook het cybersecurity-bedrijf McAfee. Eerder dit jaar werd nog 3,7 miljard dollar gestoken in softwarebedrijf Ellie Mae. Het aandeel Sophos spurte 36 procent hoger.

Bayer heeft een positief advies gekregen van het Committee for Medicinal Products for Veterinary Use van het Europees Geneesmiddelenbureau voor Neptra, een middel tegen ooronsteking bij honden. Het aandeel won 0,6 procent.

Het Franse Total neemt een belang van 37,4 procent in het Indiase Adani Gas voor een bedrag van omgerekend circa 725,3 miljoen euro. Het aandeel verloor 1,2 procent.

Britse banken deden ook een stap terug, na de sterke stijging van vrijdag. Lloyds verloor 2,7 procent en RBS 1,4 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot op de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 2.969,36 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde nipt in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Fugro uitblinker op groen Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag met een nette winst gesloten. De AEX steeg 0,8 procent naar 579,87 punten.

Het optimisme werd volgens sales trader Gert Berendse van ING "100 procent" gedragen door hoop op een Brexit-deal.

De beurzen trokken zich vanochtend al op aan uitspraken van EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier, die zei dat een Brexit-deal deze week nog steeds een haalbare kaart is. "Ondanks dat het steeds moeilijker wordt om tot een Brexit-akkoord te komen, is een overeenkomst deze week nog steeds mogelijk", aldus Barnier.

"Het ziet er heel erg naar uit dat het gaat lukken", zei Berendse.

"Het pond staat al de hele dag hoger", constateerde ook Georgette Boele van ABN AMRO. "Vanavond zal moeten blijken of er echt een akkoord is." Om voor de Brexit-deadline van 31 oktober een akkoord goedgekeurd te krijgen moet er vanavond duidelijkheid komen, stelde de analist.

De markt loopt daar nu op vooruit en wordt steeds optimistischer. Als de feiten straks tegenvallen, dan kan er weer een terugval worden verwacht, waarschuwde Boele.

Berendse van ING benadrukte dat een deal tussen Johnson en EU-onderhandelaar Michel Barnier nog niet betekent dat het Britse parlement, of de parlementen in de EU ook akkoord zullen gaan.

Macrocijfers waren er ook, en die vielen mee. De zogeheten Empire State index steeg tegen de verwachting in, terwijl de Duitse ZEW index minder sterk daalde dan gevreesd.

Daarentegen verlaagde het IMF weer de groeiramingen vanwege de handelsoorlog. Vooral Duitsland krijgt het zwaar te verduren, waarschuwde het Fonds.

De euro/dollar noteerde op 1,1034. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1023.

De olieprijzen daalden nipt.

Stijgers en dalers

In de AEX was Galapagos koploper met een dagwinst van 3,3 procent. ASML, dat woensdag de boeken opent, won 3,0 procent.

Het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics zou een opdracht van 15 EUV-systemen hebben ingediend bij het Nederlandse ASML. De mediaberichtgeving uit Korea wilde ASML tegen ABM Financial News evenwel niet bevestigen. Woensdag komt ASML met cijfers en analisten vertrouwen erop dat de Veldhovenaren de eigen outlook hebben gehaald. "De kwartaalresultaten zullen in lijn of zelfs beter zijn", denken de analisten van JPMorgan Cazenove.

Verder steeg ING 2,1 procent en ABN AMRO 1,6 procent. De verhoging van de risicowegingen voor Nederlandse hypotheken door De Nederlandsche Bank is hooguit een "tegenvallertje" voor ABN AMRO en ING, zo stelde JPMorgan Cazenove.

Er waren slechts vier dalers. De defensieve waarden Heineken en Unilever verloren 0,3 en 0,6 procent, terwijl Philips ook 0,6 procent daalde. RELX was met een daling van 1,3 procent de sterkste daler.

In de AMX ging alle aandacht uit naar Fugro, dat 11,5 procent duurder werd. ING zei met vertrouwen uit te kijken naar de komende kwartaalupdate van de bodemonderzoeker. Ook ABN AMRO werd een stuk positiever en besloot het aandeel van de verkooplijst te halen. "Voor het eerst in vijf jaar tijd voorzien we dat de komende kwartaalresultaten van Fugro mogelijk positief zullen verrassen, geholpen door het relatief kalme zomerweer in de Noordzee en de Golf van Mexico", schreven de analisten van ABN AMRO.

Eurocommercial Properties steeg 3,3 procent, maar Fagron daalde 3,0 procent. De magistrale bereider was maandag juist nog een uitblinker.

In de AScX ging ForFarmers met 4,2 procent aan de leiding en won Kendrion 2,7 procent. Alfen was de sterkste daler onder de smallcaps en verloor 1,0 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot in Europa stegen de Amerikaanse beurzen ruim een procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
2.769 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 133 134 135 136 137 138 139 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Takeaway.com koploper in AEX

16:10 Maaltijdbestelsite Takeaway.com voerde dinsdagmiddag de hoofdfondsen aan op de beurs in Amsterdam. Techinve...

  Indices

  AEX 575,18 -0,13%
  EUR/USD 1,1135 -0,12%
  Germany30^ 12.749,50 +0,01%
  Gold spot 1.486,03 +0,10%
  LDN100-24h 7.201,54 +0,36%
  NY-Nasdaq Composite 8.162,99 +0,91%
  US30# 26.804,94 -0,06%

  Stijgers

  TomTom
  +7,01%
  Takeaw...
  +2,75%
  Alfen ...
  +2,31%
  Kiadis...
  +2,25%
  Wolter...
  +1,78%

  Dalers

  Sligro
  -2,14%
  NIBC H...
  -1,64%
  OCI
  -1,62%
  Arcelo...
  -1,52%
  ADYEN NV
  -1,46%

  Nieuws Forum Meer»

  (1)

  thejaguar op 22-okt-19 16:15
  (2)

  Jopie1962 op 22-okt-19 15:30
  (20)

  TA=verlies op 22-okt-19 14:46
  (15)

  dlklkdjkldk op 22-okt-19 14:00
  (1)

  derftrep op 22-okt-19 13:30

  Column Forum Meer»

  (125)

  BenR op 22-okt-19 16:18
  (4)

  Rolling Thunder op 22-okt-19 14:34
  (4)

  Stiefan op 22-okt-19 13:47
  (8)

  dasokwat op 22-okt-19 12:48
  (2)

  Snugger op 22-okt-19 12:39