Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Dagafsluiting van de AEX, en andere beurzen.

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2.447 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 117 118 119 120 121 122 123 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
KPN en Shell schitteren op Damrak

Gepubliceerd op 31 jan 2019 om 17:43 | Views: 0

AEX 17:43
520,63 +2,15 (+0,41%)

KPN 17:28
2,70 +0,17 (+6,64%)

Royal Dutch Shell A 17:28
27,10 +1,05 (+4,03%)

AMSTERDAM (AFN) - KPN en Shell waren donderdag positieve uitschieters op een hogere beurs in Amsterdam. KPN zat in de lift na berichten dat de Canadese investeerder Brookfield overweegt een bod uit te brengen op het telecomconcern. Shell was in trek dankzij meevallende cijfers. De resultaten van Unilever vielen minder goed bij beleggers.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,4 procent hoger op 520,63 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 725,80 punten. Parijs en Londen wonnen 0,4 procent, Frankfurt zakte licht.

KPN was koploper in de AEX met een plus van 6,3 procent. Volgens persbureau Bloomberg heeft Brookfield gesprekken gevoerd met Nederlandse pensioenbeleggers APG en PGGM over een mogelijk gezamenlijk bod, maar knopen zijn nog niet doorgehakt. De Canadezen hebben KPN nog niet benaderd. Een woordvoerster van KPN weigerde commentaar te geven op de ,,geruchten in de markt''.

Shell volgde met een koerswinst van 4 procent. De olie- en gasreus profiteerde afgelopen jaar van de hogere olie- en gasprijzen en zette een fors hogere winst in de boeken. Topman Ben van Beurden sprak van een ,,zeer sterke financiële prestatie''.
voda
0
Licht hogere AEX na koersgeweld Shell en Unilever

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is licht donderdag licht hoger gesloten. De AEX steeg 0,4 procent op 520,63 punten.

"We gingen donderdagmorgen positief van start, vanwege goede cijfers van Royal Dutch Shell, Roche en Facebook", stelde vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer. "De goede stemming werd daarna wel wat bedorven door enkele tegenvallende macro-economische cijfers. Hieruit bleek onder meer dat Italië in een recessie is beland. Vanmiddag werd de stemming weer wat beter, na een veel beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse huizenmarkt."

Volgens Nijkamp is de opwaartse trend van de Amerikaanse beurs al een maand intact, al wordt er af en toe wel wat winst genomen. "De AEX werd vandaag op de been gehouden door zwaargewichten als Royal Dutch Shell en Philips. Daarentegen stonden de financials en Unilever, dat met tegenvallende cijfers kwam, in de min. De financials hebben last van de tegenvallende macro-economische cijfers", aldus Nijkamp.

China en de Verenigde Staten boeken goede vooruitgang in hun gesprekken over een handelsakkoord, zo viel af te leiden uit de berichten van de Amerikaanse president Donald Trump op Twitter. "De besprekingen gaan goed met goede intenties en wil aan beide kanten", aldus de president over de gesprekken die gisteren en vandaag in Amerika plaatsvinden.

"China wil geen verhoging van de importheffingen en voelt dat ze veel beter af zijn als ze een deal maken", voegde hij toe. "En ze hebben gelijk."

Beleggers verwerkten ook het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag. Zoals verwacht werd de beleidsrente ongewijzigd gelaten. In plaats van de rente verder te verhogen, wordt er nu een pauze ingelast om de gevolgen van de wereldwijde groeivertraging op de Amerikaanse economie af te wachten.

De macro-economische agenda was donderdag goed gevuld. Vanochtend werd bekend dat de Duitse detailhandelsverkopen flink onder druk stonden in december, terwijl het aantal Duitse werklozen in januari is gestegen. Het werkloosheidspercentage steeg op maandbasis van 4,9 procent naar 5,3 procent.

De economie in de eurozone is in het vierde kwartaal groeide in hetzelfde tempo als in het voorgaande kwartaal. Het bruto binnenlands product steeg in de periode oktober tot en met december met 0,2 procent op kwartaalbasis. Er was ook gerekend op een groei van 0,2 procent.

In november 2018 zijn er meer eengezinswoningen in de Verenigde Staten verkocht dan in oktober. Door de gedeeltelijke shutdown van de Amerikaanse overheid, die nu tijdelijk is opgeschort, was er vorige maand geen cijfer over november gepubliceerd. Het aantal verkochte nieuwe eengezinswoningen steeg in november met 16,9 procent op maandbasis tot 657.000 stuks. Op jaarbasis ging het echter om een daling van 7,7 procent.

Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast op 1,1453. Woensdag stond er nog een stand van 1,1421 op de borden.

De olieprijzen stegen tot 1,8 procent.

Stijgers en dalers

KPN was bij de hoofdfondsen koploper met een winst van 6,3 procent. Brookfield Asset Management overweegt een bod uit te brengen op het telecombedrijf, zo meldde Bloomberg donderdag op basis van bronnen. Het zou in gesprek zijn met Nederlandse pensioenfondsen over een bod op KPN, aldus het persbureau. Er zou nog geen toenadering zijn gezocht tot KPN zelf en een definitief besluit is nog niet genomen door Brookfield.

Een bod richting de drie euro "zou mogelijk een hele mooie oplossing voor beleggers zijn", meent analist Jim Tehupuring van Deaandeelhouder.nl, die denkt dat waar rook is, ook vuur is.

De cijfers van Royal Dutch Shell kregen met een winst van 4 procent een warm onthaal. RBC sprak van een beter dan verwachte winst. Naast de meevallende winst, versterkte Shell het afgelopen kwartaal de balans en kondigde het bedrijf tevens aan het huidige tempo van het aandeleninkoopprogramma voor te zetten, aldus RBC. De divisie Downstream presteerde het afgelopen kwartaal extreem goed, voegde ABN AMRO toe.

Unilever gaf daarentegen 1,5 procent prijs na zijn kwartaalrapportage. Volgens analisten van JPMorgan Cazenove schoten de cijfers tekort. "Alle regio's presteerden zwakker dan verwacht", aldus de analisten. Vooral de onderliggende omzetgroei viel tegen, maar dit werd volgens Bernstein wel goedgemaakt door een "mooie" margegroei en meevallende winstontwikkeling.

Ahold Delhaize verloor 1,3 procent nadat JP Morgan het advies verlaagde naar Onderwogen met een koersdoel van 20,00 euro. Volgens de analisten zijn de brutomarges van Ahold te hoog om duurzaam te zijn. Daarnaast ziet de zakenbank voor de Amerikaanse dochter Stop & Shop een neerwaarts risico voor de korte termijn, vanwege een mismatch in de timing tussen investeringen en volumegroei.

ING haalde Randstad van de kooplijst, waarbij ook het koersdoel naar beneden ging van 64,00 euro naar 42,50 euro. Analist Marc Zwartsenburg gaf aan voor de korte termijn nog neerwaartse risico's te zien. Bovendien stelde branchegenoot Manpower donderdag dat de marktomstandigheden in het vierde kwartaal zijn verslechterd. Het aandeel verloor 2,3 procent.

AkzoNobel verloor 0,8 procent. De Amerikaanse branchegenoot Sherwin-Williams zag de winst vorig jaar flink dalen. Vooral in het vierde kwartaal vielen de resultaten tegen.

In de AMX won BAM 5,5 procent. De vastgoedfondsen Wereldhave en Eurocommercial Properties verloren tot 4,5 procent. ING haalde Eurocommercial Properties van de kooplijst en zette Wereldhave zelfs op de verkooplijst.

Sligro Food Group zakte 0,8 procent. KBC Securities heeft donderdag het advies voor het voedingsbedrijf verhoogd van Houden naar Accumuleren, maar stelde wel het koersdoel neerwaarts bij van 42,00 naar 37,50 euro. Analist Alan Vandenberghe merkte op dat het aandeel in de afgelopen maanden sterk is gedaald en dat de markt daarmee een deel van de waarde van de Heineken-deal negeert. Gezien het opwaarts potentieel van 11 procent, wordt het advies verhoogd naar Accumuleren.

Onder de kleinere aandelen won B&S Group 1,5 procent. Alfen verloor 5 procent.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Amsterdamse beurs stond de brede S&P 500 index 1 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Verdeeld slot Europese beurzen

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag verdeeld gesloten. Onder meer slecht nieuws over Italië drukte het sentiment op de beurzen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot fractioneel hoger op 358,67 punten. De Duitse DAX liet een verlies zien van 0,1 procent op 11.173,10 punten. De Franse CAC 40 eindigde met een plus van 0,4 procent met een stand van 4.992,72 punten. De Britse FTSE 100 won donderdag 0,4 procent op 6.968,85 punten.

“De Italiaanse economie is in een recessie terecht gekomen, zo bleek vandaag”, zei analist David Madden van CMC Markets. “Het is de op drie na grootste economie in de eurozone en dit nieuws kan gevolgen hebben voor de gehele eurozone.”

Italië publiceerde donderdag voorlopige groeicijfers en daaruit bleek voor het vierde kwartaal een krimp van 0,2 procent op kwartaalbasis. Op jaarbasis kromp de Italiaanse economie met 0,1 procent. Beide cijfers vielen tegen.

“De laatste Italiaanse bbp-cijfers vormen wellicht geen verrassing voor beleggers, ze tonen wel aan dat het land en de regering voor een flinke uitdaging staan. Voor een deel heeft de recessie in Italië te maken met de vertraging van de economische groei van de handelspartners van het land. De impasse tussen de Italiaanse regering en de Europese autoriteiten over de begroting in de zomer van 2018 hebben de zwakheden van het land echter verergerd”, stelden analisten van Fidelity International.

De Duitse detailhandelsverkopen over december daalden op zowel maand- als jaarbasis in de voorlopige metingen flink. Op jaarbasis bedroeg de daling in december 2,1 procent, op jaarbasis zelfs 4,3 procent.

De Duitse werkloosheid steeg in januari daarentegen naar 5,3 procent. In november was dit percentage nog 4,9 procent. De werkloosheid uit de eurozone kwam in januari uit op 7,9 procent gelijk een maand eerder.

De groei van de economie van de eurozone over het vierde kwartaal van 2018 bedroeg in een voorlopige meting 0,2 procent. Op jaarbasis kwam de groei voorlopig uit op 1,2 procent tegen 1,6 procent over het derde kwartaal op jaarbasis. Deze cijfers kwamen overeen met de verwachtingen.

In november 2018 zijn er meer eengezinswoningen in de Verenigde Staten verkocht dan in oktober. Door de gedeeltelijke shutdown van de Amerikaanse overheid, die nu tijdelijk is opgeschort, was er vorige maand geen cijfer over november gepubliceerd. Het aantal verkochte nieuwe eengezinswoningen steeg in november met 16,9 procent op maandbasis tot 657.000 stuks. Op jaarbasis ging het echter om een daling van 7,7 procent.

De euro/dollar noteerde donderdag op 1,1453 dollar. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1494 dollar en woensdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1477 dollar op de borden.

Olie noteerde donderdag hoger. Een april-future West Texas Intermediate noteerde 1,2 procent in het groen op 54,88 dollar, terwijl voor een april-future Brent 61,81 dollar moest worden neergeteld, een winst van 0,5 procent.

Bedrijfsnieuws

Royal Dutch Shell heeft in het vierde kwartaal van 2018 conform verwachting de winst zien stijgen, dankzij hogere energieprijzen. Shell stelt over het vierde kwartaal een dividend voor van 0,47 dollar per aandeel. Het aandeel Shell sloot donderdag 4 procent hoger.

De geruchten over een mogelijke fusie van Deutsche Bank en Commerzbank houden aan, zo constateerde analist Madden van CMC Markets. De Duitse regering zou de fusie steunen, om zo het vertrouwen in Deutsche Bank te herstellen. Beleggers ontvingen de fusieplannen negatief. Deutsche Bank verloor donderdag 4 procent, terwijl Commerzbank bijna 7 procent moest prijsgeven.

Ook elders in Europa deden banken het slecht. Zo verloor bijvoorbeeld ING 2,3 procent en Société Générale 3,7 procent. De Amerikaanse rente zal niet vlot oplopen. Verder meldde de Europese Commissie acht banken in het vizier te hebben die mogelijk hebben gefraudeerd met de handel in Europese staatsobligaties. Om welke banken het gaat, is niet bekend.

British Telecom heeft het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht, ondanks een daling van de aangepaste winst en omzet. BT bevestigde zijn outlook voor het hele boekjaar, dat eindigt op 31 maart 2019. Het aandeel BT noteerde in Londen procent 0,7 lager.

Diageo steeg 4,7 procent. Het drankenbedrijf publiceerde solide cijfers over de eerste zes maanden van het gebroken boekjaar. Het wil bovendien meer eigen aandelen gaan inkopen.

Nokia heeft over het vierde kwartaal van 2018 de omzet licht zien stijgen, terwijl het operationeel resultaat een flinke sprong maakte. De koers van het aandeel noteerde donderdag een verlies van 3,1 procent.

Hennes & Mauritz heeft in het vierde kwartaal, dat liep tot en met 30 november 2018, de omzet zien stijgen, terwijl de operationele marge onder druk kwam te staan. Het kledingbedrijf noteerde donderdag een stijging van 2,2 procent.

Petroleum Geo-Services heeft in het vierde kwartaal van 2018 een operationeel verlies weten om te buigen naar een winst. PGS verwacht dat het herstel op de seismische markt zich in 2019 zal voortzetten. Het Noorse bedrijf noteerde 18,8 procent in het groen.

Het Brits-Nederlandse Unilever gaf 1,5 procent prijs na zijn kwartaalrapportage. Volgens analisten van JPMorgan Cazenove schoten de cijfers tekort. "Alle regio's presteerden zwakker dan verwacht", aldus de analisten. Vooral de onderliggende omzetgroei viel tegen, maar dit werd volgens Bernstein wel goedgemaakt door een "mooie" margegroei en meevallende winstontwikkeling.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen stond de brede S&P 500 index 0,5 procent hoger. De Dow Jones liet daarentegen een min van 0,3 procent zien, terwijl de Nasdaq dankzij de koerssprong van Facebook ruim een procent won.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Damrak licht hoger de week uit

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag licht hoger geëindigd. De AEX klom 0,5 procent naar 523,24 punten.

"De stemming was eerst afwachtend op de beurs. Beleggers keken uit naar de banencijfers in de VS. Die waren beter dan verwacht", concludeerde beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx. "De werkloosheid was wel wat opgelopen, maar dat kwam doordat meer mensen in de VS op zoek zijn gegaan naar een baan. De loonstijging viel ook mee en dat betekent dat de Amerikaanse inflatie niet hard oploopt", aldus Blekemolen.

Volgens de beleggingsspecialist is het momenteel één grote goednieuwsshow voor beleggers. "De bedrijfscijfers zijn goed en de Federal Reserve in de VS stelt zich terughoudend op. De Chinese economie koelt daarentegen wel wat af. Volgende week is het Chinese nieuwjaar en dan komt de Chinese regering mogelijk met opvallende uitspraken. Dat is een soort traditie. Er gaat een gerucht over een mogelijke renteverlaging in China." Blekemolen denkt dat er mogelijk een "rondje winstnemen" op de beurs komt, als aanjagers voor hogere koersen wegvallen.

Vrijdagmiddag bleek dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in januari veel meer is gestegen dan verwacht, terwijl de werkloosheid ook nu weer onverwacht steeg. Er kwamen afgelopen maand 304.000 banen bij, terwijl de markt uitging van een groei van ongeveer 170.000 banen. De werkloosheid kwam uit op 4,0 procent. Economen rekenden op 3,9 procent.

De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone daalde conform een eerdere raming van 51,4 in december naar 50,5 afgelopen maand. Dit is de traagste groei in vier jaar tijd. De Duitse industrie liet een krimp zien en de inkoopmanagersindex bereikte het laagste niveau in meer dan vier jaar.

De economische activiteit in de Amerikaanse industrie steeg daarentegen juist, maar het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie daalde van 98,3 in december naar 91,2 in januari. Voorlopige cijfers wezen op een stand van 90,7.

Het muntpaar euro/dollar koerste stabiel noteerde op 1,1448. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1449 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1445 op de borden.

De olieprijs noteerde tot zo’n 1,8 procent hoger.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen verloor Signify 1,2 procent na vrijgave van kwartaalcijfers. De omzet van Signify daalde in het afgelopen kwartaal met bijna 9 procent naar 1.726 miljoen euro. Op vergelijkbare basis was de krimp 7,3 procent. Gemiddeld rekenden analisten voor het vierde kwartaal op een omzet van 1.765 miljoen euro. De verwachting van Signify dat de vrije kasstroom dit jaar tenminste 5 procent van de omzet zal zijn, geeft volgens ING ruimte voor een verlaging van de consensus met 6 procent. De rest van afgegeven outlook noemde ING "geruststellend", maar de vrije kasstroom is nu net het belangrijkste punt, vinden de analisten.

KPN ging 2,3 procent omhoog en zette daarmee zijn opmars voort. Donderdag waren er geruchten over een mogelijke overname van het telecombedrijf. ING ziet overigens heel wat beren op de weg voor een eventuele overname.

DSM steeg 1,4 procent. Goldman Sachs zette DSM op de kooplijst. Ook het koersdoel werd opwaarts bijgesteld, van 91,00 naar 101,50 euro. De zakenbank vindt het momenteel een goed instapmoment voor een belegging in het speciaalchemiebedrijf, na de koersdalingen in deze sector sinds oktober.

Koploper bij de hoofdfondsen was ArcelorMittal, dat 3,5 procent steeg.

In de AMX ging WDP aan kop met een winst van 4,4 procent. De EPRA-winst van vastgoedbedrijf WDP kwam in 2018 uit op 134,4 miljoen euro, een stijging van 10,7 procent op jaarbasis. Per aandeel ging de winst met zeven procent omhoog naar 6,00 euro. Volgens KBC Securities waren de resultaten over 2018 "robuust" en het groeiplan voor 2019 tot en met 2023 ambitieus.

Adyen verloor dan weer 2,7 procent, nadat KBC Securities het aandeel van de kooplijst haalde.

Onder de kleinere aandelen won Sif Holding 2,7 procent. Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij verhoogde HSBC het advies voor Sif Holding van Houden naar Kopen, met een koersdoel van 14,00 euro.

Alfen steeg 6,3 procent, nadat het donderdag nog ruim 5 procent moest inleveren. Acomo verloor 1,8 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden bij het slot van het Damrak in de plus. De toonaangevende S&P 500 noteerde 0,3 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen overwegend hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend hoger gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,3 procent tot 359,71 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,1 procent op 11.180,66 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,5 procent op 5.019,26 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,7 procent hoger op 7.020,22 punten.

De Europese indices hadden het vrijdag desondanks moeilijk break-even te spelen, met name vanwege verliezen op de Italiaanse en Spaanse beurzen. De aandelen van Deutsche Bank stonden vrijdag onder druk vanwege tegenvallende winstcijfers, maar andere Europese banken stonden overwegend hoger.

"Hoewel de Europese markten in januari goede prestaties hebben geleverd, is het herstel van de afgelopen weken tot dusver nog niet voldoende geweest om de verliezen van december goed te maken, maar het begin van dit jaar was nog steeds een bemoedigend signaal", zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Uit China kwam vrijdag het nieuws dat de activiteit in de industriële sector in januari verder is gekrompen. De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 49,7 in december naar 48,3 in januari, wat de zorgen over het mondiale effect van de economische vertraging in China opnieuw de kop op deed steken. Azië, Europa en de Verenigde Staten worstelen al om zich aan te passen aan veranderingen in de vraag en de verschuivende exportpatronen veroorzaakt door de groeivertraging in China, meldde The Wall Street Journal.

Vrijdagochtend werd gedomineerd door de inkoopmanagersindices van de eurozone en diens lidstaten en van het Verenigd Koninkrijk voor de respectievelijke industrieën over de afgelopen maand.

Het algemene beeld was niet al te rooskleurig met krimp in Italië en Duitsland en een gedaalde index voor de eurozone. Frankrijk draaide in januari weer naar groei. De industrie van het Verenigd Koninkrijk bleef in januari wel groeien, maar in een duidelijk lager tempo.

De inflatie van de eurozone liet over januari in een eerste meting een lagere inflatie zien dan in december, maar deze kwam met 1,4 procent wel overeen met de verwachtingen. De kerninflatie beliep 1,1 procent en die viel daarmee iets hoger uit dan de 1,0 procent die voorzien was.

Olie noteerde vrijdag tot 1,5 procent hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,1475. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1448 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1444 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Deutsche Bank is voor eerst sinds jaren weer winstgevend en ziet ruimte om dividend aan aandeelhouders uit te keren. Deutsche Bank meldde een nettowinst van 341 miljoen euro in 2018, tegenover een verlies van 735 miljoen euro in 2017. De kernkapitaalratio daalde op jaarbasis van 14,0 naar 13,6 procent, maar nog wel boven de eigen doelstelling van 13 procent. Deutsche Bank verloor 0,6 procent.

Danske Bank noteerde 5,2 procent hoger, Metro Bank won ruim 10 procent, terwijl Banco Bilbao Vizcaya Argentaria 0,5 procent steeg, dankzij een beter dan verwachte nettowinst het afgelopen kwartaal.

Electrolux noteerde vrijdag dik 10 procent hoger na cijfers over het vierde kwartaal en door de aandeelhouders gesteunde plannen voor opsplitsing. De onderneming uit Zweden kampte in het laatste kwartaal met hogere grondstofprijzen, die het niet afdoende kon terugverdienen.

Novo Nordisk steeg meer dan 4 procent, nadat het concern over het vierde kwartaal een hogere winst rapporteerde.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent hoger. De Dow Jones index steeg 0,6 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX in januari hersteld van dip

(ABM FN-Dow Jones) De AEX is deze week verder gestegen. Op een slotstand van 523,24 punten op vrijdag won de Amsterdamse hoofdindex deze week bijna 1,5 procent. Vorige week vrijdag eindigde de AEX op 515,10 punten.

"Beleggers kunnen met een goed gevoel terugkijken op de afgelopen maand. Na de koersdalingen in december, zijn deze in januari weer flink hersteld", zag investmentmanager Simon Wiersma van ING.

Afnemende zorgen over de handelsoorlog tussen de VS en China en het vooruitzicht op een minder verkrappend beleid van centrale banken zijn volgens ING de belangrijkste aanjagers van het optimisme. "Verder zien we dat bedrijfscijfers lang niet overal tegenvallen en zijn er hier en daar ook veel beter dan verwachte resultaten en hoopvolle vooruitzichten. Alle reden dus om met veel vertrouwen aan de nieuwe maand te beginnen", aldus Wiersma.

Progressie in handelsoverleg tussen VS en China maar nog geen deal

Washington en Beijing kwamen deze week bijeen voor twee dagen van handelsbesprekingen. Die onderhandelingen verliepen tegen een moeizame achtergrond met de aanklachten van de VS tegen het Chinese bedrijf Huawei, dat wordt beschuldigd van patentinbreuk en het overtreden van Amerikaanse sancties tegen Iran. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump verliepen de gesprekken positief, maar wordt een definitieve deal mogelijk pas bereikt wanneer hij een ontmoeting heeft met de Chinese president Xi Jinping. De twee landen hopen een handelsakkoord te sluiten voor begin maart, wanneer importheffingen stevig worden verhoogd.

Brits Lagerhuis tegen uitstel Brexit

Deze week stemde het Britse parlement opnieuw over Brexit, dit maal over een reeks mogelijke aanpassingen aan de huidige deal, die eerder werd afgewezen. Duidelijk werd dat een meerderheid van het Lagerhuis geen uitstel van Brexit wil. Wel stuurde men May terug naar Brussel om opnieuw te praten over de zogenoemde Ierse backstop. De EU liet echter weten dat niet opnieuw zal worden onderhandeld over het bestaande akkoord. In februari stemt het parlement opnieuw, ofwel over een alsnog aangepaste deal of mogelijk over een verlenging van artikel 50.

Tijdelijke oplossing shutdown VS

De gedeeltelijke overheidssluiting in de VS werd eind vorige week voor even opgeheven. De overheid blijft tot 15 februari open en Democraten en Republikeinen moeten voor die tijd een deal bereiken over verdere financiering. Lukt dat niet, dan roept president Trump vermoedelijk de noodtoestand uit. De meer dan een maand durende shutdown kost de Amerikaanse economie dit kwartaal zo'n 8 miljard dollar, of 0,2 procent van het bbp. De schade in het vierde kwartaal van 2018 wordt ingeschat op 3 miljard dollar, of 0,1 procent. De verwachting is dat de economie de schade deels inloopt. Nu de shutdown voor even is opgeheven, krijgen overheidswerkers weer betaald. Ook kan de State of the Union worden uitgesproken door Trump. Dat gebeurt op dinsdag 5 februari in Washington. In Nederland is de toespraak in de nacht van dinsdag op woensdag live te volgen.

Fed hint niet meer op renteverhogingen

De Federal Reserve handhaafde de belangrijkste rente deze week conform verwachting op 2,25 tot 2,50 procent. Opvallender was dat het beleidscomité FOMC de passage heeft geschrapt die wees op meer renteverhogingen.

"Gezien de mondiale economische en financiële ontwikkelingen en gematigde inflatieverwachtingen, zal de Commissie geduldig zijn in het bepalen welke de toekomstige aanpassingen aan de federal funds rate passend kunnen zijn", aldus de centrale bank.

Ook meldde de Fed bereid te zijn om, indien nodig, aanpassingen te doen aan de details omtrent het afbouwen van zijn balans, waar het eind 2017 mee begon.

"Geduld met een hoofdletter G was duidelijk aanwezig in de verklaring van de Fed", aldus valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe. "Voor sommigen is dat een teken dat de Fed op het punt staat om een pauze in te lassen en dat de centrale bank inderdaad gevoelig is voor de ontwikkelingen op de financiële markten en de markten zelfs wil ondersteunen met een ruimer beleid voor langere tijd."

Hordijk plaatst evenwel een kanttekening: "De Fed zal vermoedelijk afwachten hoe het economische plaatje zich ontwikkelt voordat het zijn koers wijzigt. Omdat ze de rente in 2018 al vier keer hebben verhoogd, kunnen ze tot het derde of vierde kwartaal van 2019 wachten om de rente verder te verhogen", aldus de marktkenner, die niet uitsluit dat de rente in de tweede helft van het jaar alsnog twee keer wordt verhoogd.

De dollar kwam onder druk te staan door het rentebesluit. "De Fed was meer verruimingsgezind dan verwacht", volgens valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO. "We verwachten dat de euro/dollar langzaam zal stijgen. De zwakke macro-economische cijfers van de eurozone zitten namelijk grotendeels in de koers van de euro verdisconteerd. We handhaven onze prognose voor eind maart van 1,17", aldus Boele. Vrijdag noteerde de euro op 1,1471 dollar.

Amerikaanse banenrapporten robuust

Een belangrijke indicator voor de Fed is de ontwikkeling van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Uit het tweetal banenrapporten dat deze week verscheen bleek dat het daarmee goed gaat. Woensdag bleek de banengroei in de private sector, zoals loonstrookjesverwerker ADP die rapporteert, al sterker dan verwacht en ook het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid vrijdag was ook meevallend.

Er kwamen in januari 304.000 banen bij, waar de markt rekende op 170.000. De werkloosheid kwam met 4,0 procent licht boven verwachting uit terwijl de loongroei van 0,03 dollar wat bescheiden was.

Volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank blijft de conjuncturele trend voor de arbeidsmarkt met dit banenrapport intact. Over de bescheiden groei van het uurloon zei Marey dat dit aantoont dat de opwaartse trend daar nog niet echt van de grond komt.

Andere Amerikaanse data waren gemengd. Inkoopmanagersindex voor de industrie van Markit en ISM lieten een toegenomen activiteit zien in januari, terwijl het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan daalde.

In Europa stond de industrie in januari onder druk. De inkoopmanagersindex voor de eurozone steeg in de eerste maand van 2019 in het traagste tempo in vier jaar en kwam uit op 50,5.

"De inkoopmanagersindex draagt bij aan de waarschijnlijkheid dat de industrie [in de eurozone] inmiddels krimpt en daarom druk zal zetten op de economie in het eerste kwartaal", aldus econoom Chris Williamson van Markit.

Verder bleek deze week dat de inflatie in de eurozone in januari is afgezwakt tot 1,4 procent, van 1,6 procent in december. De kerninflatie liep juist iets op, van 1,0 naar 1,1 procent.

Amerikaans tech-geweld

Populaire bedrijven als Apple, Tesla en Facebook openden afgelopen week de boeken. Apple had eerder al een omzetwaarschuwing afgegeven en kwam nu ook met een wat tegenvallende outlook. Toch steeg het aandeel van de techreus, want de outlook, een omzet van tussen de 55 miljard en 59 miljard dollar, was nog altijd wat beter dan gevreesd. Dat zou slechts licht onder de omzet van 61 miljard dollar een jaar eerder uitkomen. Het aandeel Apple steeg deze week zo'n 5 procent.

voda
0
Deel 2:

De resultaten van Tesla waren gemengd. De omzet kwam licht boven verwachting uit maar de aangepaste winst juist daaronder. Analisten van Deutsche Bank waren wel te spreken over de outlook van sterke marges en kasstroom, terwijl die van Goldman Sachs juist wezen op de guidance voor af te leveren voertuigen, die tegenviel. Het aandeel Tesla won deze week ongeveer 3 procent aan beurswaarde.

Facebook, dat in 2018 geplaagd werd door privacy-gerelateerde schandalen, zag dit niet terug in de resultaten. In het vierde kwartaal werd namelijk een recordwinst behaald en ook de omzet was boven verwachting. Het aandeel steeg op weekbasis dan ook ruim 13 procent.

De kwartaalcijfers van Amazon.com waren beter dan verwacht, maar de outlook over het lopende kwartaal viel analisten tegen. Amazon verwacht voor het lopende kwartaal een omzet in de bandbreedte van 56 tot 60 miljard dollar. Dit is lager dan de analistenconsensus van 60,83 miljard dollar.

Komende week

Volgende week gaat het kwartaalcijferseizoen verder. Maandag is het de beurt aan BinckBank en woensdag openen ING Groep en TomTom de boeken. Donderdag publiceert Intertrust cijfers en vrijdag vastgoedfondsen Eurocommercial Properties en Wereldhave plus flitshandelaar Flow Traders. Air France-KLM komt dan met vervoercijfers over januari.

Qua buitenlandse bedrijven is er maandag aandacht voor de resultaten van Alphabet, het moederbedrijf van Google, en die van GIlead Sciences, de samenwerkingspartner van Galapagos. Verder komen BP, Disney, Snap, GoPro, Spotify, Delivery Hero, General Motors en Twitter met kwartaalcijfers.

Op macro-economisch vlak is er aandacht voor een reeks aan mondiale inkoopmanagersindexen en het rentebesluit van de Bank of England, dat tegelijkertijd ook met een nieuw inflatierapport komt.

Stijgers en dalers

Sterkste stijger in de AEX was KPN, dat op weekbasis 9,0 procent aan beurswaarde won. Het telecombedrijf stond aanvankelijk in de schijnwerpers vanwege de kwartaalcijfers waarmee het telecombedrijf kwam. Daarin viel vooral de outlook tegen, vonden analisten van Morgan Stanley en ING. Het echte verhaal was echter de overnamegeruchten waarmee het bedrijf werd geconfronteerd.

Brookfield Asset Management zou overwegen een bod uit te brengen op het telecombedrijf, meldde Bloomberg donderdag op basis van bronnen. Het zou in gesprek zijn met Nederlandse pensioenfondsen over een bod op KPN, aldus het persbureau. Er zou nog geen toenadering zijn gezocht tot KPN zelf en een definitief besluit is nog niet genomen door Brookfield.

Een bod richting de drie euro "zou mogelijk een hele mooie oplossing voor beleggers zijn", meent analist Jim Tehupuring van Deaandeelhouder.nl, die denkt dat waar rook is, ook vuur is. Analisten van ING zeiden wel beren op de weg te zien om goedkeuring te krijgen voor een overname.

De cijfers van Royal Dutch Shell kregen met een winst 4,6 procent een warm onthaal. RBC sprak van een beter dan verwachte winst. Naast de meevallende winst, versterkte Shell het afgelopen kwartaal de balans en kondigde het bedrijf tevens aan het huidige tempo van het aandeleninkoopprogramma voor te zetten, aldus RBC. De divisie Downstream presteerde het afgelopen kwartaal extreem goed, voegde ABN AMRO toe.

Philips heeft in de laatste maanden van 2018 beter dan verwacht gepresteerd en kondigde een dividendverhoging van 6 procent aan. Dit bleek dinsdag uit de kwartaalcijfers van de onderneming, waarbij ook een inkoopprogramma van eigen aandelen ter waarde van 1,5 miljard euro werd gelanceerd. Met name de vergelijkbare omzetgroei van 5 procent was beter dan verwacht, meenden analisten van ABN AMRO. Het solide kwartaal nam bovendien wat zorgen van de markt weg, aldus Berenberg. Het aandeel won 3,6 procent.

Unilever steeg een bescheiden 0,7 procent na zijn kwartaalrapportage. Volgens analisten van JPMorgan Cazenove schoten de cijfers tekort. "Alle regio's presteerden zwakker dan verwacht", aldus de analisten. Vooral de onderliggende omzetgroei viel tegen, maar dit werd volgens Bernstein wel goedgemaakt door een "mooie" margegroei en meevallende winstontwikkeling.

Onder de hoofdfondsen noteerde Signify vrijdag, na vrijgave van kwartaalcijfers, in het rood. De omzet was onder verwachting maar het aangepaste bedrijfsresultaat en de marge waren beter dan verwacht. De verwachting van Signify dat de vrije kasstroom dit jaar tenminste 5 procent van de omzet zal zijn, geeft volgens analisten van ING ruimte voor een verlaging van de consensus met 6 procent. De rest van afgegeven outlook noemde ING "geruststellend", maar de vrije kasstroom is nu net het belangrijkste punt, vinden de analisten. Op weekbasis restte er toch een winst van 0,9 procent.

Sterkste dalers in de Amsterdamse hoofdindex waren de financials, nu een verdere verkrapping van het monetaire beleid voorlopig in de ijskast is gezet door grote centrale banken. ING Groep daalde 3,1 procent en ABN AMRO verloor 3,8 procent.

In de Midcap waren toeleveranciers aan de chipindustrie zoals Besi en ASMI in trek, met winsten van respectievelijk 5,8 en 2,4 procent.

De EPRA-winst van vastgoedbedrijf WDP kwam in 2018 uit op 134,4 miljoen euro, een stijging van 10,7 procent op jaarbasis. Per aandeel ging de winst met zeven procent omhoog naar 6,00 euro. Volgens KBC Securities waren de resultaten over 2018 "robuust" en het groeiplan voor 2019 tot en met 2023 ambitieus. Het aandeel steeg op weekbasis 6,1

Adyen, dat door KBC Securities van zijn kooplijst werd gehaald, leverde 5,1 procent in op weekbasis.

Onder de kleinere fondsen vielen vastgoedaandelen op. NSI kwam met resultaten die de eigen verwachting overtroffen en die van analisten. Het aandeel verloor op weekbasis toch 1,4 procent. Vastned steeg juist 4,5 procent.

Sterkste daler was Sif Holding, dat 8,0 procent moest laten gaan ten opzichte van afgelopen week, na negatieve analistenrapporten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,5 procent tot 525,68 punten, terwijl de AMX een winst van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,2 procent.

In heel Europa bleven de beurzen maandag dicht bij huis, nadat de zorgen over de groei in de Verenigde Staten zijn afgenomen, door positieve Amerikaanse macro-data, accommoderende beleidssignalen van de Federal Reserve en aanwijzingen over vooruitgang in de handelsbesprekingen met Beijing.

Er was vandaag evenwel weinig richtinggevend nieuws.

Econoom Han de Jong van ABN AMRO merkte echter op dat het steeds moeilijker wordt om macrocijfers te interpreteren. "Er zijn namelijk veel verstorende factoren", zei hij, waaronder de de inmiddels beëindigde gedeeltelijke sluiting van het Amerikaans overheidsapparaat, het handelsconflict, waardoor bedrijven mogelijk hun inkopen vervroegen, en de Brexit, wat mogelijk hetzelfde effect kan hebben.

Valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe zei dat de euro zich vorige week sterk heeft weten te weren tegen een recessie in Italië, neerwaarts herziene groeiprognoses uit Duitsland en een reeks negatieve verrassingen in de macro-data. "Deze week is de macro-kalender van de eurozone tot de nok gevuld", zei Hordijk. Waarbij hij met name uitkijkt naar de publicatie van de Duitse fabrieksorders en het driemaandelijkse economische bulletin van de ECB, aangezien de de activiteit in de Duitse industrie krimpt en de economische groei van de eurozone vertraagt.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de producentenprijzen in de eurozone in december op jaarbasis zijn gestegen met 3,0 procent, tegenover 4,0 procent in november. Op maandbasis daalden de prijzen in december met 0,8 procent.

De inflatie in Italië bedroeg in januari op jaarbasis 0,9 procent, versus 1,1 procent in december. Op maandbasis stegen de Italiaanse consumentenprijzen met 0,1 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de orders geplaatst bij Amerikaanse fabrieken in november zijn gedaald met 0,6 procent, terwijl de orders voor duurzame goederen met 0,7 procent stegen.

De euro/dollar noteerde op 1,1429. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1447 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1454 op de borden.

Olie noteerde maandag tot 2,0 procent lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 15 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altic Europe met een winst van 4,2 procent, gevolgd door Signify met een winst van 4,1 procent. De Europese Commissie is akkoord met de verkoop van een minderheidsbelang in SFT FTTH door Altice Europe.

Galapagos was met een verlies van 2,1 procent de sterkste daler in de sterindex. ABN AMRO verloor 1,8 procent.

ASML steeg 0,6 procent, na een koopadvies van Liberum.

In de AMX profiteerde Adyen van een koopadvies van Goldman Sachs met een koersdoel van 775 euro. Volgens de analisten van Goldman is Adyen een aandeel uit de Europese techsector die een belegger in portefeuille moet hebben. Het fintechbedrijf won 3,8 procent op 648,70 euro.

Verder stegen de oliedienstverleners Fugro en SBM Offshore respectievelijk 1,9 en 3,6 procent. GrandVision was met een verlies van 2,1 procent de sterkste daler.

Onder de kleinere aandelen won KasBank 1,0 procent. Alfen verloor 2,9 procent.

Basic-Fit won 2,3 procent. Degroof Petercam heeft het advies voor Basic-Fit verhoogd van Houden naar Kopen en verhoogde het koersdoel met 1 euro naar 32,00 euro. Volgens de analisten heeft Basic-Fit een winnende formule in handen. "Naar onze mening zou het positieve effect van de nieuwe lidmaatschappen op de gemiddelde inkomsten per lid per maand wel eens kunnen worden onderschat", zei Degroof.

Het aandeel Binck, waar een bod op ligt van Saxo Bank, sloot vlak. Kepler Cheuvreux zag weinig verrassingen in de cijfers van de online broker. ING constateerde dat de strategische transformatie meer tijd kost. Positief is dat het aantal transacties in het afgelopen kwartaal stevig opliep. De winst werd aangejaagd door eenmalige posten.

Het lokaal genoteerde Euronext schreef 0,5 procent bij, nadat het zich niet uit het veld laat slaan in de biedingsstrijd om Oslo Børs. De beursuitbater wil zijn bod doorzetten en gaat daarmee de strijd aan met Nasdaq, dat de Noorse beursexploitant ook wil inlijven en daartoe een hoger bod uitbracht

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 2.711,63 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,8 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Optimisme op groen Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag hoger gesloten, aangevoerd door zwaargewichten als Unilever en ING, die ruim twee procent meer waard werden.

De AEX eindigde 1,3 procent hoger op 532,49 punten. De Midkap index steeg 0,8 procent en de AScX index kon 0,9 procent bijschrijven.

"Ik heb met open mond zitten kijken", zei vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management over de sterke koersstijgingen. Hij vroeg zich wel af waar het hervonden optimisme vandaan kwam, nadat eind vorig jaar de onzekerheid nog zo hard toesloeg.

"Blijkbaar kreeg de markt aan het eind van het jaar last van hoogtevrees, maar er is sindsdien feitelijk niets veranderd", zei Montfrooij. Er is nog altijd geen handelsakkoord tussen de VS en China en in het Brexit-verhaal lijken nieuwe verkiezingen een kwestie van tijd. Wel vallen de bedrijfsresultaten tot nu toe mee en lijkt Fed-voorzitter Powell gezwicht voor de druk van president Trump om een rentepauze in te lassen.

"Ik ben er blij mee, maar hoe ver kan deze rally nog gaan?", aldus de vermogensbeheerder.

Volgens Montfrooij kan de snelle stijging van de aandelenmarkten sinds het begin van dit jaar ook worden gezien als een laatste kans voor beleggers om uit te stappen, voordat de beurs een stap terug doet vanwege de lagere economische groei. Een sterkte-indicator voor de beurs staat op zo'n hoog niveau, dat je nu eigenlijk niet aan de koopkant actief zou moeten zijn, zei Montfrooij.

De vermogensbeheerder is benieuwd naar de resultaten van de Nederlandse financials, met name ING, dat woensdag met zijn kwartaalcijfers komt. "Als de beurs verder omhoog wil, zouden de financials dat kunnen dragen."

Economische cijfers waren er over de Amerikaanse dienstensector, die iets minder hard groeide in januari, met een indexcijfer van 54,2. De samengestelde index voor de industrie en dienstensector van de eurozone bleef nagenoeg gelijk op 51,0. In Duitsland versnelde de groei van de dienstensector, in Frankrijk stond de groei onder druk en Italië was er zelfs krimp.

Volgens Markit wijst de index voor de eurozone op een magere groei van het bruto binnenlands product van de eurozone van 0,1 procent in het eerste kwartaal. "Zo’n zwakke start van het jaar zou betekenen dat de groeiraming voor 2019 van 1,5 procent vermoedelijk neerwaarts moet worden bijgesteld", zei econoom Chris Williamson van Markit.

De detailhandelsverkopen in de eurozone bleken te zijn gedaald in december, zoals economen al voorzagen.

Het muntpaar euro/dollar noteerde licht lager op 1,1408, na de zwakke cijfers voor de dienstensector in de eurozone.

De olieprijs daalde tot 1,3 procent. Handelaren waren voorzichtig over de vraag na de teleurstellende fabrieksorders uit de VS maandag, stelde marktanalist David Madden van CMC Markets.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging Signify aan kop met een winst van 3,3 procent. Zwaargewichten als Unilever en ING wonnen ook meer dan 2 procent. ING publiceert woensdag voorbeurs zijn kwartaalcijfers. Analisten rekenen op meer winst door hogere overige inkomsten en lagere belastingen. "De financiële waarden hebben tot nu toe het herstel niet echt geleid", zei Montfrooij.

Unibail-Rodamco en ArcelorMittal waren de enige dalers.

Dochteronderneming Tagetik van Wolters Kluwer gaat de cijfers van de Zwitserse retailer Maus Frères consolideren. Het aandeel won 2 procent.

KPN won 1,6 procent. ING haalde het telecombedrijf van zijn lijst met koopwaardige aandelen. Analist David Vagman gelooft niet in een overname door Brookfield, hoewel de gedachte achter de overname wel logisch is.

In de AMX was Takeaway.com een sterke stijger met een winst van 2,5 procent, net als Corbion.

Roestvrijstaalconcern Aperam werd 1,5 procent meer waard, in aanloop naar de kwartaalcijfers op woensdag.

Dalers waren vastgoedfonds Eurocommercial Properties en handelshuis Flow Traders. Eurocommercial kreeg een verkoopadvies van Société Générale, met een koersdoel van 26,00 euro. De analisten zijn pessimistischer over de toekomst van ‘big retail’. De analisten betwijfelen of de aankoop van een eerste winkelcentrum in België ook waarde zal toevoegen. Flow Traders daalde 1,4 procent.

TomTom steeg 1,1 procent. De navigatiespecialist gaat zijn samenwerking met Microsoft uitbreiden naar Bing Maps. Omgekeerd wordt Microsoft Azure de voorkeursaanbieder van clouddiensten voor Tomtom. Met dit contract vervangt TomTom concurrent Here, denkt NIBC. De analist schat de omzet uit Bing op 11 miljoen euro per jaar en noemt de samenwerking goed nieuws voor het navigatiebedrijf.

Onlinebroker BinckBank kwam op de verkooplijst van KBC Securities. Zonder het overnamebod van Saxo Bank zou het aandeel minder dan 4 euro waard zijn, stelde de analist. Het aandeel sloot licht lager.

Onder de kleinere aandelen was Kiadis Pharma de winnaar met een stijging van 4 procent. Het biotechbedrijf benoemde Robert Friesen tot wetenschappelijk directeur per 1 februari. Friesen komt van Ablynx, dat werd overgenomen door Sanofi.

Opvallend was verder de koerswinst van 15 procent voor Morefield, het voormalige Headfirst.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot in Europa noteerde Wall Street grofweg een half procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag hoger gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 1,4 procent tot 364,99 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 1,7 procent op 11.367,98 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 1,7 procent op 5.083,34 punten. De Britse FTSE 100 sloot 2,0 procent hoger op 7.177,37 punten.

De belangrijkste Europese indices noteerden dinsdag hoger, gesteund door een positieve start van de handelsweek op Wall Street, waarbij de Europese banken en de oliefondsen het voortouw namen.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets sprak van een rustige start van de handelsweek, waarbij Azië een pas op de plaats maakte vanwege het Chinese Nieuwjaar, terwijl Europese beurzen een verdeelde sessie lieten zien, vanwege een aantal zwakke bedrijfscijfers. "In de afgelopen twaalf maanden is ons verteld dat de geleidelijke verslechtering van Europese economische data, wat vorig jaar in het eerste kwartaal begon, waarschijnlijk slechts een tijdelijk fenomeen zou zijn, maar nu een volledig jaar later bevindt Italië zich in een recessie, terwijl de Duitse groei eind 2018 stagneerde", aldus Hewson.

Europa kreeg dinsdag een reeks inkoopmanagersindices voor de dienstensector te verwerken. De economische activiteit in de dienstensector van de eurozone is in januari in een stabiel tempo gegroeid. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector in de muntunie bleef op 51,2 staan.

In Spanje trok de activiteit daarentegen in januari in de dienstensector aan, evenals in Duitsland. In Italië was sprake van een krimp in activiteit en ook in Frankrijk nam de activiteit in de dienstensector af in januari. Ook in het Verenigd Koninkrijk daalde de activiteit in de dienstensector.

De detailhandelsverkopen in de eurozone zijn in december op maandbasis gedaald met 1,6 procent. Op jaarbasis stegen de volumes met 0,8 procent.

Olie noteerde dinsdag tot 0,8 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,1410. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1418 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1435 op de borden.

Bedrijfsnieuws

BP wist het afgelopen kwartaal een verlies om te buigen in een nettowinst en presteerde daarmee beter dan verwacht, waarbij alle segmenten van het concern sterke operationele prestaties lieten zien. Het aandeel BP won 5,2 procent.

Sectorgenoten als Shell en Tullow Oil presteerden dinsdag tevens sterk. Shell won 1,2 procent, terwijl Tullow Oil 2,3 procent steeg.

De Europese financials deden het tevens goed. Metro Bank won 6,3 procent, Banco Comercial Portugues noteerde 2,4 procent hoger, terwijl het Duitse Aareal Bank 2,4 procent steeg.

AMS verloor 6,9 procent, nadat de toeleverancier aan de chipindustrie een lagere winst rapporteerde en zijn aangepaste winstverwachting voor het vierde kwartaal neerwaarts bijstelde, vanwege ongunstige marktomstandigheden.

Salzgitter verwacht dit jaar fors minder winst te boeken dan in 2018, door het versomberde en uitdagende marktklimaat en de "talrijke" economische en politieke onzekerheden. Het Duitse staalbedrijf daalde 8,3 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent hoger op 2.732,87 punten. De Dow Jones index steeg 0,6 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,6 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
ING hoogvlieger op groen Damrak

Gepubliceerd op 6 feb 2019 om 17:42 | Views: 0

AEX 17:46
536,63 +4,14 (+0,78%)

ING 17:29
11,07 +0,65 (+6,20%)

AMSTERDAM (AFN) - Het aandeel ING was woensdag duidelijk in trek op Beursplein 5. Het financiële concern werd door beleggers beloond voor beter dan verwachte resultaten. Mede door de stevige koerswinst van ING eindigde de AEX-index de sessie duidelijk met winst. Ook cijfers van roestvrijstaalbedrijf Aperam werden in Amsterdam positief ontvangen. Elders in Europa deden graadmeters een stapje terug.

De AEX-index sloot uiteindelijk 0,8 procent in de plus op 536,63 punten. De MidKap, met daarin Aperam, won 0,6 procent tot 738,40 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,4 procent.

ING won dik 6 procent aan beurswaarde en was daarmee de sterkste stijger onder de hoofdfondsen. Het concern boekte in 2018 minder winst door de megaboete die de bank kreeg in verband met witwassen. De bank zegt scherper op de kosten te letten. Analisten spraken van goede resultaten. Aperam voerde de MidKap aan met een plus van 6 procent na beter dan verwachte resultaten.
voda
0
AEX hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag met winst gesloten, geholpen door de koersopstoot van ING. De AEX index steeg 0,8 procent tot 536,63 punten, terwijl de AMX een winst van 0,6 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,2 procent.

Het beeld op de Europese beursvloeren was verdeeld, na tegenvallende Duitse macrocijfers en verdeelde kwartaalcijfers. Markten haalden steun uit het nieuws dat de handelsbesprekingen tussen Washington en Beijing volgende week worden hervat, wat de weg zou kunnen vrijmaken voor een laatste ontmoeting tussen Donald Trump en Xi Jinping om de laatste details van een akkoord glad te strijken. De Amerikaanse minister van financiën, Steven Mnuchin, sprak woensdag op CNBC van "zeer productieve" gesprekken en bevestigde volgende week richting Beijing af te reizen.

"De Europese beurzen zijn het gehele jaar al positief gestemd ondanks soms tegenvallende economische data", zei analist Justin Blekemolen van online broker Lynx. De analist wees onder andere op een daling van de detailhandelsverkopen in de eurozone in december. "Beleggers lijken vooral oog te hebben voor kwartaalcijfers, die vallen namelijk in goede aarde", constateerde Blekemolen.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat De Duitse fabrieksorders in december op maandbasis onverwacht zijn gedaald met 1,6 procent. Op jaarbasis daalden de orders met 7,0 procent. Ondanks de daling van de Duitse fabrieksorders schijnt er licht aan het einde van de tunnel, zo stelde econoom Carsten Brzeski van ING. Gecorrigeerd voor de zogeheten bulkorders was er namelijk een stijging op maandbasis van 3,5 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het tekort op de Amerikaanse handelsbalans in november 49,31 miljard dollar bedroeg, wat veel minder was dan verwacht.

De euro/dollar noteerde op 1,1380. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1384 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1412 op de borden.

Uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 1 februari zijn gestegen met 1,3 miljoen vaten tot 447,2 miljoen vaten. De olieprijs noteerde woensdag tot 0,9 procent hoger.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 13 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ING met een winst van 6,1 procent. De bank boekte in het vierde kwartaal meer winst, dankzij stijgende rente- en fee-inkomsten en lagere belastingen, terwijl de kapitaalbuffer aandikte door lagere risicowegingen. Volgens ABN AMRO was de kapitaalbuffer sterker dan verwacht, omdat de leningengroei beperkt bleef. Ook KBC Securities sprak van een sterke buffer. De groeicijfers vielen echter tegen en de personeelskosten stegen met 4 procent, waardoor de ambitieuze doelstellingen moeilijker te halen lijken, stelde analist Jason Kalamboussis van KBC.

Altice Europese was met een winst van 4,6 de op één na sterkste stijger, gevolgd door ASML dat 3,4 procent steeg. KPN en Galapagos bungelden met verliezen van respectievelijk 1,7 procent en 1,6 procent onderaan.

In de Midkap was het Aperam dat op bijval van beleggers kon rekenen met een winst van 6,0 procent, net als ING na publicatie van resultaten. Aperam zag in het afgelopen kwartaal de winstgevendheid teruglopen bij een vrijwel stabiele omzet en wil voor 100 miljoen eigen aandelen inkopen, terwijl de dividenduitkering wordt verhoogd. Jefferies sprak vooral van een zwakke outlook voor het lopende eerste kwartaal.

ASMI steeg 2,5 procent en AMG won 1,7 procent.

Minder enthousiast waren beleggers over de cijfers van TomTom, ondanks dat het bedrijf aan de eigen verwachten voldeed. Voor het lopende boekjaar mikt TomTom op een omzet van 675 miljoen euro met een brutomarge van meer dan 70 procent. "Een zwakke outlook", concludeerde NIBC. Wel presteerde de navigatiespecialist boven verwachting, aldus NIBC. Ook ING sprak van solide resultaten, maar denkt dat de outlook voor 2019, aangepast voor allerlei bijzonderheden, redelijk conform de consensus is. Het aandeel daalde 5,6 procent en was daarmee de sterke daler van de AMX-fondsen.

Onder de kleinere aandelen nam Fagron het voortouw met een winst van 2,6 procent, terwijl Brunel 1,2 procent aandikte en VolkerWessels 1,3 procent steeg. Kiadis verloor 1,2 procent.

Ajax daalde 0,3 procent, na het nieuws dat ICONIX Energy Drink een sponsorcontract heeft getekend met met de Amsterdamse voetbalclub voor een periode van 9,5 jaar. De financiële details werden niet vermeld.

Het lokaal genoteerde Probiodrug steeg 11,6 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent lager op 2.733,18 punten. De Dow Jones index noteerde vlak en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
voda
0
Europese beurzen sluiten verdeeld

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag verdeeld gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot woensdag met een plusje van 0,2 procent op 365,52 punten. De Duitse DAX liet een daling zien van 0,4 procent naar 11.324,72 punten. De Franse CAC 40 noteerde een verlies van 0,1 procent met een stand van 5.079,05 punten. De Britse FTSE 100 noteerde woensdag 0,1 procent lager op 7.173.09 punten.

Volgens analist David Madden van CMC Markets hadden de Europese aandelen woensdag last van winstnemingen. “Beleggers namen vandaag een adempauze, maar de positieve trend van eind december blijft nog steeds intact. Gezien de gematigde toon van de centrale banken wereldwijd kunnen de beurzen nog verder omhoog.”

De State of the Union van de Amerikaanse president Donald Trump was afgelopen nacht mild van toon, zonder dat Trump houvast bood waarmee de tijdelijke opheffing van de shutdown een definitief karakter kan krijgen.

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin stelde woensdag op de tv-zender CNBC dat de huidige handelsbesprekingen tussen de VS en China “heel productief” verlopen. “We stoppen veel energie in het halen van de deadline en het bereiken van een overeenkomst. Dat is ons doel", aldus Mnuchin.

De Duitse fabrieksorders over december kwamen op maandbasis onverwacht lager uit. De orders daalden met 1,6 procent op maandbasis. In november werd er op maandbasis nog een daling gerapporteerd van 0,2 procent. De prognose voor december lag op een plus van 0,3 procent. Op jaarbasis daalden de orders met 7,0 procent.

In de VS bleek het handelstekort in november flink te zijn gedaald. Het tekort ging van 55,7 miljard dollar in oktober naar 49,3 miljard dollar. De Amerikaanse arbeidsproductiviteit nam in het vierde kwartaal van 2018 verder toe.

Olie noteerde woensdag hoger. Een maart-future West Texas Intermediate noteerde 0,6 procent in het groen op 54,00 dollar, terwijl voor een april-future Brent 62,549 dollar moest worden neergeteld, een stijging van 1,0 procent. De Amerikaanse olievoorraden stegen vorige week, maar de stijging was minder groot dan door analisten was verwacht.

De euro/dollar noteerde woensdag op 1,1368 dollar. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1387 dollar en dinsdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1412 dollar op de borden.

Bedrijfsnieuws

GlaxoSmithKline sloot 1,7 procent hoger. De farmaceut boekte in het vierde kwartaal van 2018 een fors hoger operationeel resultaat op een eveneens hogere omzet, maar waarschuwde wel voor een winstdaling in 2019.

Daimler zag in het vierde kwartaal van 2018 de winst teruglopen, ondanks dat de omzet steeg en er meer auto's werden verkocht. De autobouwer verwacht voor 2019 een lichte groei van de verkopen, omzet en EBIT. Het aandeel Daimler eindigde woensdag 1,8 procent lager.

BNP Paribas stelde de verwachtingen voor de omzetontwikkeling neerwaarts bij en wil de kostenbesparingen opvoeren, ondanks dat de winst in het vierde kwartaal van 2018 steeg. De Franse bank steeg 1,8 procent.

ING boekte in het vierde kwartaal meer winst, dankzij stijgende rente- en fee-inkomsten en lagere belastingen, terwijl de kapitaalbuffer aandikte door lagere risicowegingen. De koers van de bank noteerde 6,1 procent hoger.

Carlsberg wakkerde in 2018 de groei aan en besloot aandeelhouders te belonen. Carlsberg kondigde woensdag de start van een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 4,6 miljard Deens kroon aan. Ook gaat het dividend omhoog met 13 procent naar 18 kroon per aandeel. De koers dikte 3,7 procent aan.

Delivery Hero zag in het vierde kwartaal van 2018 de omzet aantrekken en overtrof zelfs de eigen verwachtingen voor heel het jaar. Het aandeel steeg met 2,6 procent.

De halfgeleidersector deed het ook goed, met een winst van 4,8 procent in Parijs voor STMicroelectronics en 2,7 procent voor Infineon in Frankfurt.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden woensdag bij het sluiten van de Europese beurzen lager. De toonaangevende S&P 500 noteerde 0,3 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Damrak doet stapje terug

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag lager gesloten. De AEX verloor 1,1 procent op 530,50 punten.

"Na het forse herstel van de afgelopen weken nemen beleggers wat gas terug", stelde vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management. "De Amsterdamse beurs deed daarom vandaag een stapje terug, al valt het verlies in Amsterdam ten opzichte van andere Europese beurzen nog wel mee. We hebben momenteel te maken met een economische groeivertraging en die werd vandaag nog eens bevestigd door enkele macro-economische cijfers, waaronder uit Duitsland. De meevallende bedrijfscijfers hebben tot dusver het sentiment wel ondersteund."

Montfrooij wees ook op enkele onzekerheden, die beleggers bezighouden. "Er is nog geen handelsakkoord tussen de VS en China en er is ook nog geen duidelijkheid rond de Brexit. Dat zorgt ervoor dat beleggers momenteel een adempauze nemen", aldus de vermogensbeheerder.

De markten kwamen aan het einde van de dag onder druk te staan. Adviseur van het Witte Huis Larry Kudlow meldde dat de VS en China in hun onderhandelingen nog flink van elkaar verwijderd zijn. CNBC meldde op basis van een bron dat de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese leider Xi Jinping elkaar vermoedelijk niet voor 1 maart ontmoeten. Dat is het moment dat de VS de importheffingen op Chinese goederen zullen verhogen.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat de Duitse industrie in december 0,4 procent minder heeft geproduceerd ten opzichte van een maand eerder. Op jaarbasis was sprake van een daling van 1,9 procent. Data uit Spanje lieten eenzelfde beeld zien. De industriële productie daalde in december op maand- en jaarbasis met respectievelijk 1,8 procent en 6,2 procent.

De Bank of England hield donderdag zijn belangrijkste rentetarief ongewijzigd, maar verwacht de komende jaren de rente nog wel te verhogen, ondanks lagere groeiverwachtingen voor de Britse economie.

Het unanieme besluit om de rente te handhaven op 0,75 procent was vooraf verwacht door economen. In augustus vorig jaar werd de rente voor het laatst verhoogd en de kans dat dit in 2019 opnieuw gebeurt, schat de markt momenteel in op 52 procent, volgens Citi Research.

De euro/dollar noteerde op 1,1355. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1349 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1360 op de borden.

Olie noteerde donderdag tot 2,4 procent lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter stonden bijna alle fondsen lager. Grootste stijger was Galapagos, met een winst van 1,5 procent. Galapagos en Evotec gaan een samenwerking aan op het gebied van de ontwikkeling van een behandeling van fibrotische ziekten van de lever en andere organen.

De winst van ArcelorMittal voor aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie van goodwill, kortweg EBITDA, kwam het afgelopen kwartaal uit op 1.951 miljoen dollar. Analisten rekenden in aanloop naar de cijfers op 1.958 miljoen dollar. De staalreus wil over 2018 het dividend voor het lopende boekjaar verhogen naar 0,20 dollar per aandeel. ArcelorMittal heeft in het vierde kwartaal conform verwachting gepresteerd, zo concludeerde ING. Het aandeel noteerde desondanks 4,8 procent lager en was daarmee een sterke daler in de hoofdindex.

Vopak daalde 1,7 procent, nadat KBC Securities het koersdoel verhoogde van 37,00 naar 45,00 euro en het advies handhaafde op Houden.

ING daalde 1,8 procent naar 10,85 euro, na de koerssprong van woensdag. Credit Suisse verhoogde vandaag het koersdoel voor de bank van 11,50 naar 12,00 euro na een sterk vierde kwartaal, maar handhaafde het neutrale advies op het aandeel. De Zwitserse zakenbank noemde de kwartaalcijfers van ING van goede kwaliteit, met inkomsten die 1 procent hoger waren dan verwacht, kosten die 2 procent meevielen en voorzieningen voor oninbare leningen die 4 procent lager waren dan voorzien.

In de AMX won Arcadis 0,5 procent. De advies- en ingenieursonderneming is door DP World gevraagd om de capaciteitsvergroting en modernisering van de containerterminal 'Antwerp Gateway' in goede banen te leiden. Hoeveel met deze opdracht is gemoeid, werd niet bekend gemaakt.

Intertrust steeg 3,5 procent. Het heeft in het vierde kwartaal van 2018 zoals verwacht minder winst geboekt maar behaalde zijn doelstelling voor de jaaromzet, geholpen door sterke groei in Luxemburg, terwijl in Nederland de omzet nog steeds onder druk stond. Volgens analist Michael Roeg van Degroof Petercam waren de resultaten, evenals de afgegeven doelstelling voor 2019, in lijn met de verwachting.

Flow Traders, dat vrijdag met kwartaalcijfers komt, was in de AMX de grootste stijger met een winst van 3,8 procent.

Boskalis heeft een contract gekregen voor het transport van modules voor een LNG-uitvoerhaven in Noord-Amerika. Het contract heeft een waarde van 55 miljoen dollar, met opties voor meerwerk ter waarde van 30 miljoen dollar. Het aandeel noteerde 0,7 procent in de min.

Bij de kleinere fondsen nam Fagron het voortouw met een winst van 3,5 procent. In 2018 behaalde Fagron een omzet van 471,7 miljoen euro, een stijging van 8,8 procent ten opzichte van 2017, of 3,9 procent autonoom. Volgens analisten zou de omzet uitkomen op 471 miljoen euro. ING stelde dat Fagron in 2018 conform verwachting heeft gepresteerd.

Wessanen verloor liefst 12,1 procent op 7,95 euro. Kempen verlaagde donderdag het advies voor het fonds van Houden naar Verkopen en het koersdoel van 14,50 naar 6,60 euro. De analist van Kempen twijfelt aan de positionering van Wessanen en denkt dat de grootste merken van Wessanen marktaandeel verliezen. Daarbij zetten grote retailers druk op de speciaalzaken, waar Wessanen 40 procent van zijn omzet vandaan haalt. Ook roeren deze retailers zich in de markt door overnames. En dit zal voor lagere prijzen in de winkels zorgen, wat ook tot margedruk bij Wessanen kan leiden.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden donderdag bij het slot van de Amsterdamse lager. De toonaangevende S&P 500 index noteerde 1,5 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen doen stapje terug

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag lager gesloten, mede vanwege zorgen over een economische neergang.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot donderdag 1,4 procent lager op 360,56 punten. De Duitse DAX liet een verlies zien van 2,7 procent naar 11.022,02 punten. De Franse CAC 40 noteerde een verlies van 1,8 procent op een notering van 4.985,56 punten. De Britse FTSE 100 daalde donderdag 1,1 procent naar 7.093,58 punten.

"De Europese aandelenmarkten staan flink lager, nadat de Europese Commissie en de Bank of England de groeiverwachtingen neerwaarts bijstelden", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. Volgens Madden bestaat er de vrees dat een economische neergang ophanden is.

De centrale bank, geleid door gouverneur Mark Carney, zei dat de Britse economie begin dit jaar verder lijkt te zijn verzwakt, na een vertraging eind vorig jaar. De centrale bank verlaagde zijn groeiraming naar 1,2 procent in 2019 en 1,5 procent in 2020, waar eerder nog voor beide jaren 1,7 procent was voorspeld. In 2018 daalde de groei naar 1,4 procent, van 1,8 procent in 2017. De monetaire beleidsmakers hielden verder de rente onveranderd op 0,75 procent.

Ook de Europese Commissie ziet de economische groei van de eurozone in 2019 en 2020 vertragen. De groei komt dit jaar naar verwachting uit op 1,9 procent en in 2020 op 1,7 procent. Bij de laatste herfstraming mikte de Commissie nog op een groei van de eurozone van 2,0 procent in 2019.

Verder blijven de ontwikkelingen rond de Brexit boven de markt hangen en het is volgens Madden van CMC "zeer onduidelijk" hoe de toekomstige relatie [tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie] er na 29 maart uit zal zien. "De EU heeft veel te verliezen als het Verenigd Koninkrijk zonder deal vertrekt en een economische neergang kan niet op een slechter moment komen", aldus Madden.

De markten kwamen aan het einde van de dag verder onder druk te staan, nadat adviseur van het Witte Huis Larry Kudlow meldde dat de VS en China in hun onderhandelingen nog flink van elkaar verwijderd zijn. CNBC meldde op basis van een bron dat de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese leider Xi Jinping elkaar vermoedelijk niet voor 1 maart ontmoeten. Dat is het moment dat de VS de importheffingen op Chinese goederen zullen verhogen.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat de Duitse industrie in december 0,4 procent minder heeft geproduceerd ten opzichte van een maand eerder. Op jaarbasis was sprake van een daling van 1,9 procent. Data uit Spanje lieten eenzelfde beeld zien. De industriële productie daalde in december op maand- en jaarbasis met respectievelijk 1,8 procent en 6,2 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1355. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1349 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1360 op de borden.

Olie noteerde donderdag tot 2,4 procent lager.

Bedrijfsnieuws

Total heeft in 2018 een hogere winst en omzet geboekt, maar presteerde desondanks licht onder de verwachting. Total verhoogt het dividend met 3,1 procent, wat in lijn is met de doelstelling om tussen 2018 en 202 het dividend te verhogen met in totaal 10 procent. Het aandeel Total verloor donderdag 1,5 procent.

TUI gaf woensdag nabeurs een winstwaarschuwing op basis van margedruk en verlate boekingen. Aanvankelijk mikte TUI op een groei van de onderliggende winst van ten minste tien procent, maar in de nieuwe prognose gaat de reisorganisatie uit van een vlakke trend. TUI leverde hierop donderdag 19,1 procent in.

ArcelorMittal heeft in het vierde kwartaal van 2018 op kwartaalbasis conform verwachting een lager operationeel resultaat geboekt dan een jaar eerder bij een eveneens gedaalde omzet. De staalreus wil over 2018 het dividend voor het lopende boekjaar verhogen naar 0,20 dollar per aandeel ArcelorMittal. Het concern kondigde vandaag eveneens aan dat het een aandeleninkoopprogramma voorstelt met een maximum van vier miljoen aandelen. Voor 2019 verwacht het bedrijf een lichte stijging van de mondiale vraag naar staal op jaarbasis. De raming van ArcelorMittal voor deze toename ligt op 0,5 procent tot 1 procent. De prijzen voor ijzererts blijven in de verwachting van het concern dit jaar stabiel in vergelijking tot 2017. Het aandeel ArcelorMittal sloot donderdag 4,8 procent lager.

Osram Licht heeft de omzet het afgelopen kwartaal fors onder druk zien staan, waar vorige maand ook al voor werd gewaarschuwd. Osram schreef de zwakke resultaten toe aan een toegenomen tegenwind in het eerste kwartaal, met name in automotivesector, die volgens het bedrijf een significante verslechtering liet zien. Die tegenwind werd ook ervaren bij mobiele apparaten en algemene verlichting. Osram zei donderdag inmiddels de nodige maatregelen te hebben genomen om het tij te keren. Het bedrijf heeft een nieuwe organisatiestructuur met een aandachtsverschuiving naar fotonica en optische technologie. Bij het eerste aandachtsveld gaat het over de wisselwerking tussen licht en elektronen. Osram ging met 4,4 procent omlaag.

Pernod Ricard heeft in het afgelopen kwartaal een licht hogere omzet behaald, terwijl de outlook voor het gehele boekjaar werd verhoogd. Er wordt voor het huidige boekjaar nu gerekend op een autonome groei van zes tot acht procent tegen eerder van vijf tot zeven procent. Voor de periode 2019 tot en met 2021 blijft de producent mikken op 4 tot 7 procent. De drankenproducent won 1,2 procent.

Société Générale gaat voor een half miljard euro kosten besparen bij zijn zakenbank en meer regionale onderdelen verkopen om zijn kapitaalpositie te versterken. De bank meldde voor het vierde kwartaal een omzetdaling van 5 procent tot 5,9 miljard euro, maar zag de omzet over heel 2018 wel licht stijgen, met 0,6 procent tot 25,2 miljard euro. Het aandeel daalde 6,8 procent.

UniCredit heeft in het vierde kwartaal van 2018 fors meer winst geboekt. De bank herhaalde zijn winstdoel van 4,7 miljard euro voor 2019. UniCredit wil een dividend van 0,27 euro per aandeel uitkeren. UniCredit maakte een pas op de plaats.

Tussenstand Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden donderdag bij het slot van de Europese aandelenmarkten lager. De toonaangevende S&P 500 index noteerde 1,5 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX sluit week negatief af

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag in het rood geëindigd. De AEX verloor 0,5 procent op 527,99 punten.

"De Amsterdamse beurs is vrijdag als een nachtkaars uitgegaan", stelde vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management. "De beurs moest wat terrein prijsgeven en ook de VS noteerde wat lager. We hebben wel een positieve week achter de rug. De AEX bereikte woensdag de 536 punten en dat is 10 procent hoger in vergelijking met het begin van het jaar. Nu wordt er wat gas teruggenomen", zo zei Van Eerden.

"Het negatieve nieuws over de handelsbesprekingen tussen de VS en China was deze week het omslagpunt. In combinatie met de mondiale economische groeivertraging zette dit de koersen lager. Ik verwacht dat we een rustige periode tegemoet gaan, met wat lagere koersen", zo voegde Van Eerden toe.

Adviseur van het Witte Huis Larry Kudlow meldde donderdagmiddag dat de VS en China in hun onderhandelingen nog flink van elkaar verwijderd zijn. CNBC meldde verder op basis van een bron dat de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese leider Xi Jinping elkaar vermoedelijk niet voor 1 maart ontmoeten.

Op macro-economisch vlak bleek vrijdag zowel de Duitse export als import te zijn gestegen in december. Verder steeg de Franse industriële productie, maar daalde deze in Italië.

Er stonden vrijdag geen richtinggevende macro-economische cijfers in de VS op de agenda.

De dollar zette daarnaast zijn opmars ten opzichte van de euro voort. Vanmiddag noteerde het muntpaar op 1,1331. Eind vorige week stond er nog een stand van 1,1500 op de borden.

De olieprijzen daalden tot 0,7 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen was RELX met 1,0 procent de grootste stijger, gevolgd Heineken met een winst van 0,9 procent. De bierbrouwer komt volgende week met de kwartaalcijfers.

ArcelorMittal verloor 4,9 procent. Een Braziliaanse mijn van het staalbedrijf wordt bedreigd door een dam die mogelijk zal bezwijken en dit kan nare gevolgen hebben, schreven analisten van Jefferies vrijdag. Volgens de analisten is de betreffende ijzerertsmijn Serra Azul goed voor 2,8 procent van de wereldwijde productie van ArcelorMittal. "Een bescheiden portie", aldus de marktvorsers. "Het aandeel ArcelorMittal is laaggeprijsd”, meent vermogensbeheerder Van Eerden. “Maar beleggers zijn beleggers zijn bevreesd dat door de economische groeivertraging de vraag naar grondstoffen afneemt."

Altice gaf 5,4 procent prijs en was daarmee de grootste daler in de AEX.

Kredietbeoordelaar Fitch verhoogde de waardering voor de kredietwaardigheid van ING Bank van A+ naar AA-. Fitch verhoogde tevens een aantal afzonderlijke waarderingen voor een aantal korte- en langetermijnleningen. Het koersdoel voor ING werd daarnaast door Kepler Cheuvreux verhoogd naar 13,30 euro bij handhaving van het koopadvies. Het aandeel ING verloor echter 1,1 procent.

In de Midkap werden cijfers van Flow Traders negatief ontvangen. De netto handelsomzet verdubbelde weliswaar bijna op kwartaalbasis, maar dit was door beleggers ook al ingecalculeerd. Volgens ING was de netto handelsomzet in de VS tegenvallend, terwijl de flitshandelaar verder in het vierde kwartaal iets boven de verwachting presteerde. Analist Albert Jellema van Deaandeelhouder.nl vond vooral het dividend en de marges tegenvallen. Het aandeel daalde 8,3 procent.

Ook de cijfers van Wereldhave kregen geen positief onthaal. Het vastgoedfonds daalde 8,5 procent, nadat het in de rode cijfers is gedoken in 2018. In het afgelopen jaar boekte Wereldhave een verlies van 55,6 miljoen euro, terwijl er een jaar eerder nog een winst van 84,3 miljoen euro onder de streep resteerde. UBS bleek niet te spreken over de cijfers en ook de vooruitzichten blijven volgens de Zwitserse zakenbank zwak.

Eurocommercial Properties zag in het eerste halfjaar van het lopende gebroken boekjaar het direct resultaat fractioneel oplopen en ook de huurinkomsten stijgen, maar het indirect resultaat verzwakte. Het vastgoedbedrijf stelde met de mededeling dat het dividend van 2018 van 2,15 euro erg eenvoudig kan worden gehaald in 2019 de belegger enigszins gerust tegen de achtergrond van de zorgen omtrent de leverage van 46 procent, zo schreef ING in reactie op de cijfers. Het aandeel Eurocommercial Properties verloor 1,2 procent.

Air France-KLM, dat vervoerscijfers prijs gaf, stond met een verlies van 4,5 procent eveneens onder druk. Afgelopen maand vervoerde Air France-KLM, inclusief alle dochterondernemingen, in totaal miljoen 7,4 passagiers, een stijging van 1,5 procent op jaarbasis.

Onder de kleinere aandelen nam Basic-Fit de leiding, met een winst van 1,5 procent. Wessanen gaf juist 3,7 procent aan waarde prijs. Gisteren ging het voedingsbedrijf al flink onderuit na een adviesverlaging van zakenbank Kempen.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden bij het sluiten van de Amsterdamse beurs lager. De S&P 500 index stond 0,8 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,6 procent tot 358,07 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 1,1 procent op 10.906,78 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,5 procent op 4.961,64 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,3 procent lager op 7.071,18 punten.

Zorgen over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China domineerden vrijdag opnieuw het sentiment, nadat donderdag bekend werd dat de Amerikaanse president Donald Trump geen plannen zou hebben om de Chinese president Xi Jinping te ontmoeten voor de deadline voor een handelsovereenkomst op 1 maart.

"Het sentiment werd niet geholpen door de opmerkingen over Trump", merkte marktanalist Michael Hewson op. "Nadat de Europese beurzen de afgelopen dagen moeite hadden nieuwe jaarrecords te zetten, gleden de aandelenmarkten gisteren scherp terug, toen beleggers geld van de tafel begonnen te halen, na enkele weken van behoorlijke winsten", voegde hij toe.

Daarnaast richtte de markt de focus op het Verenigd Koninkrijk. De Europese Unie is overeengekomen om de Brexit-onderhandelingen te hervatten en een poging om de politieke impasse over de Brexit te doorbreken, maar de EU-leiders hebben opnieuw het verzoek van de Britse premier Theresa May om het eerder afgesloten akkoord open te breken, verworpen.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de Duitse export in december op maandbasis is gestegen met 1,5 procent, terwijl de import met 1,2 procent opliep. Ten opzichte van december 2017 daalde export echter met 4,5 procent. De import maakte op jaarbasis een pas op de plaats.

Frankrijk publiceerde vanochtend zijn industriële productie over december met een groei op maandbasis van 0,8 procent. Er was een stijging met 0,4 procent voorzien. In november nam de productie nog met 1,5 procent op maandbasis af.

De Italiaanse productie daalde in de laatste maand van 2018 gecorrigeerd voor seizoensinvloeden juist met 0,8 procent op maandbasis.

De euro/dollar noteerde op 1,1331. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1336 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1340 op de borden.

Olie noteerde vrijdag vrijwel vlak.

Bedrijfsnieuws

L'Oreal heeft in 2018 flink meer winst geboekt, waarbij er een dubbelcijferige groei werd gerealiseerd binnen de Luxe en Active-takken. Topman Jean-Paul Agon hoopt het in 2019 beter te doen dan de bredere markt voor cosmeticaproducten, waarbij de omzet en winst opnieuw zullen aantrekken. Het aandeel won 1,3 procent.

Air France-KLM heeft in januari meer passagiers vervoerd, terwijl het vrachtvervoer daalde. De koers van het aandeel zakte 4,5 procent.

Duitse autofabrikanten leverden in, nu de VS blijven werken aan eventuele importheffingen voor Europese auto's. Volkswagen daalde 2,1 procent, Daimler verloor 3,0 procent en BMW noteerde 2,4 procent lager.

Britse huizenbouwers en projectontwikkelaars deden het vrijdag goed. Barratt Developments steeg 1,8 procent, Persimmon won 0,9 procent, terwijl Berkeley Group 1,0 procent hoger noteerde.

Grondstofaandelen stonden vrijdag onder druk. BP daalde 0,6 procent, Shell verloor 0,3 procent en Anglo American noteerde 0,7 procent lager.

ArcelorMittal verloor 4,9 procent. Een Braziliaanse mijn van het staalbedrijf wordt bedreigd door een dam die mogelijk zal bezwijken en dit kan nare gevolgen hebben, schreven analisten van Jefferies vrijdag. Volgens de analisten is de betreffende ijzerertsmijn Serra Azul goed voor 2,8 procent van de wereldwijde productie van ArcelorMittal. "Een bescheiden portie", aldus de marktvorsers.

In Brussel kregen de cijfers van Umicore een negatief onthaal. Deze resultaten waren volgens KBC Securities echter redelijk conform verwachting. Voor 2019 liet Umicore zich evenwel iets voorzichtiger uit, hoewel een concrete outlook ontbrak. Dit was reden voor KBC Securities om het koersdoel licht te verlagen van 52,00 naar 50,00 euro, bij een handhaving van de koopaanbeveling. Umicore daalde 7,3 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,9 procent lager op 2.682,40 punten. De Dow Jones index daalde 1,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,8 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Hoop op Amerikaanse deals zorgt voor groen slot

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag flink hoger gesloten, meeliftend op optimisme over politieke deals in de Verenigde Staten en goed ontvangen bedrijfsresultaten.

De AEX sloot 0,6 procent hoger op 534,35 punten. De Midkap-index steeg 1 procent en de AScX klom zelfs 2 procent.

De beurs had al vanaf de ochtenduren wind vol in de rug, hoewel maandagavond op Wall Street de vlag er nog lusteloos bij hing.

Een opvallende uitschieter was Arcadis, zei vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management. Hij had geen verklaring voor de grote koerswinst, behalve wellicht het uitlekken van goede resultaten. "Maar dat kan eigenlijk niet." Arcadis publiceert donderdag zijn kwartaalcijfers.

De andere uitblinkers, Randstad en Wessanen, publiceerden goed ontvangen resultaten. De komende dagen volgen nog veel bedrijven op het Damrak met cijfers. In totaal rapporteren deze week tien AEX-fondsen cijfers.

De beurs werd geholpen door nieuws uit de Verenigde Staten, waar een hernieuwde shutdown van het overheidsapparaat lijkt te zijn vermeden door een akkoord van de regering Trump met Democraten over de grensbewaking van Mexico.

Ook wordt gerekend op een positieve uitkomst van de handelsbesprekingen tussen de VS en China. "Beide partijen hebben belang bij een akkoord, dus verwacht de markt dat dit er ook zal komen", zei Van Eerden.

Donderdag en vrijdag wordt er door de VS en China onderhandeld in Beijing. Mogelijk dat de presidenten Donald Trump en Xi Jinping elkaar kort daarna ontmoeten, aldus sales trader Gert Berendse van ING eerder dinsdag.

In de middag waren er cijfers over het Amerikaanse midden- en kleinbedrijf, waar het vertrouwen in januari net als in december daalde. Het aantal vacatures in de VS steeg in december nog flink.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1312.

De olieprijs steeg 1,6 procent, wat zorgde voor stijgingen bij de oliegerelateerde fondsen. Oliekartel OPEC zag de productie van ruwe olie in januari afnemen met bijna 800.000 vaten per dag, tot 30,8 miljoen vaten. Bijna de helft van de daling kwam voor rekening van Saoedi-Arabië.

Stijgers en dalers

In de AEX ging Randstad aan de leiding met een koersstijging van 4,9 procent. Het uitzendconcern boekte meer omzet, hoewel de groei afvlakte. Het dividend was echter redelijk gul, volgens analisten van Jefferies, en KBC Securities verhoogde na de cijfers het koersdoel naar 44,50 euro.

Ook verzekeraars NN Group, ASR Nederland en Aegon waren in trek, met stijgingen van anderhalf tot twee procent. "De verzekeraars zijn sterk gedaald nu de Fed heeft laten blijken dat de rente niet verder omhoog gaat", zei Van Eerden, die een aandeel als Aegon belachelijk laag gewaardeerd noemde. Omdat de verzekeraars al lang gewend zijn aan het ongunstige renteklimaat verwacht de vermogensbeheerder toch goede kwartaalcijfers. NN Group en Aegon publiceren donderdag hun resultaten over de laatste periode van 2018

Verder wonnen Aalberts Industries en DSM beide 2,1 procent. Dalers waren schaars. RELX en sectorgenoot Wolters Kluwer verloren beide 0,9 procent.

Arcadis blonk uit onder de Midkappers met een winst van 8,3 procent. Er was geen duidelijke aanleiding voor de koerswinst van het ingenieursbureau.

Ook oliedienstverlener SBM Offshore was in trek, met een stijging van 3,3 procent. Sectorgenoot Fugro werd 1,4 procent meer waard. De sector heeft onder druk gestaan en profiteert van de olieprijs die weer oploopt, volgens Van Eerden.

TomTom sloot 0,8 procent hoger. Het navigatiebedrijf kondigde een samenwerking aan met Microsoft en Moovit. Rivaal Garmin koopt het Nederlandse bedrijf Tacx, een bekende leveranciers van fietstrainers.

Adyen leverde de ochtendwinst in de middag weer in en sloot slechts 0,1 procent hoger. Het aandeel wordt einde van deze maand opgenomen in de MSCI World Index.

Besi was een van de zeldzame dalers in de Midkap-index, met een verlies van 0,7 procent. Eerder op de dag stond het aandeel nog bijna 4 procent lager. De kleinere Japanse sectorgenoot Shinkawa heeft een bod gedaan op APIC Yamada. Hoewel de combinatie volgens NIBC veel sterker oogt dan de twee bedrijven afzonderlijk, meent analist Edwin de Jong dat de impact voor Besi, dat meer gefocust is op Advanced Packaging, relatief beperkt is.

In de AScX werd Wessanen 19,3 procent meer waard na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Volgens Van Eerden heeft het bedrijf een omslag gemaakt, na een neergaande spiraal is de omzet van de eigen merken eindelijk autonoom aan het groeien. "En scherp, met 6 procent." Wessanen speelt in op de trend van gezondere voeding. Analisten van KBC Securities verwachten hogere winstverwachtingen na de cijfers. ING twijfelt of de meevaller eenmalig is of een trendbreuk.

Ook biotechfonds Pharming was weer eens in trek, na een positief rapport van een Frans analistenhuis, dat een koersdoel van 1,80 afgaf. De analisten van Portzamparc, een onderdeel van BNP Paribas, zien de omzet van Pharming dit jaar met bijna 50 procent groeien. Het aandeel steeg 8 procent tot 0,85 euro. "Pharming is een leuk aandeel voor speculanten", zei Van Eerden.

Bouwbedrijven Heijmans en VolkerWessels boekten fraaie koerswinsten, van 5 en 2,4 procent.

Vastgoedfonds NSI sloot 1,6 procent lager. Het vastgoedfonds wil de kantorenspecialist in de randstad worden, meldde de topman maandag in een strategie-update.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden dinsdag rond het sluiten van de Amsterdamse markt op winst. De SP500 won 1,2 procent, de Dow Jones-index eveneens en de Nasdaq 1,3 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen omhoog door optimisme over handelsakkoord

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten zijn dinsdag hoger geëindigd. De Stoxx Europe 600 index steeg 0,5 procent op een slot van 362,78 punten, de Duitse DAX won 1,0 procent tot 11.126,08 punten, de Franse CAC 40 sloot 0,8 procent in de plus op een slot van 5.056,35 punten en de Britse FTSE 100 eindigde 0,1 procent hoger en sloot op 7.133,14 punten.

"De Europese aandelenmarkten hebben hun winst vast weten te houden", zag marktanalist David Madden van CMC Markets. Hij wees in het bijzonder op het optimisme over de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. Deze week hebben Washington en Beijing weer een ontmoeting om verder te onderhandelen over een akkoord. Volgens Madden ziet de markt het als positief dat twee invloedrijke Amerikaanse onderhandelaars, minister van Financiën Mnuchin en handelsvertegenwoordiger Lighthizer inmiddels in China zijn gearriveerd.

Ook positief was dat in de VS een principe-akkoord is bereikt over financiering voor grensbeveiliging tussen Amerika en Mexico. Hiermee kan een nieuwe shutdown van bepaalde overheidsdiensten worden afgewend, mits president Donald Trump het akkoord van een handtekening voorziet. In december bereikten Democraten en Republikeinen ook al een deal, maar Trump weigerde toen zijn handtekening te zetten omdat daar geen geld in was meegenomen voor een muur tussen de VS en Mexico. In het principe-akkoord dat maandag werd gesloten wordt zo'n 1,4 miljard dollar vrijgemaakt voor een gedeeltelijk grenshek. Er is nog tot vrijdag de tijd om de deal te bekrachtigen, anders wordt een aantal overheidsdiensten opnieuw stilgelegd. President Trump verklaarde dinsdag niet zo blij te zijn met de voorgenomen deal. Hij wilde niets kwijt over het eventueel accepteren of afwijzen ervan.

Op macro-economisch vlak was het dinsdag rustig in Europa. Later deze week kan de markt aan de slag met groeicijfers uit de regio.

Olie werd dinsdag meer dan 2 procent duurder. Een vat West Texas Intermediate steeg tot 53,55 dollar op een gunstig maandrapport van de OPEC. Het oliekartel maakte bekend dat de productie in januari met 797.000 vaten per dag is afgenomen.

De euro/dollar noteerde dinsdag rond het Europese slot op 1,1312 dollar. Bij het begin van de handelsdag verhandelde het muntpaar op 1,1280 dollar.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Michelin werd dinsdag liefst een dikke 13 procent duurder. De resultaten over 2018 van de Franse bandenmaker werden goed ontvangen. Volgens Jefferies was er een goede autonome winstgroei en was de outlook voor 2019 in lijn met de verwachtingen. De Duitse sectorgenoot Continental steeg 3,5 procent.

Randstad publiceerde dinsdag over het vierde kwartaal een omzet en autonome omzetgroei die in de buurt bleven van de analistenverwachtingen. De operationele winstgevendheid van het bedrijf viel beter uit dan verwacht. Aandeelhouders kunnen een recorddividend tegemoet zien, inclusief een speciaaldividend van 1,11 euro per aandeel Randstad. De trend uit het vierde kwartaal zette zich volgens Randstad ook door in januari. Voor het eerste kwartaal verwacht het bedrijf een brutomarge die iets lager uitvalt dan de marge in het vierde kwartaal 2018. KBC Securities verhoogde het koersdoel van 43,00 euro naar 44,50 euro. Het aandeel steeg 4,9 procent in Amsterdam.

TUI Group zag het nettoverlies oplopen in de eerste drie maanden van zijn lopende boekjaar. Het bedrijf noemt de marktomstandigheden voor alle touroperators "uitdagend" maar het aantal zomerboekingen in 2019 ligt vooralsnog in lijn met het aantal een jaar eerder. Het aandeel verloor in Londen 7,5 procent. Concurrent Thomas Cook leverde bijna 5,0 procent in.

Thyssenkrupp boekte in het afgelopen kwartaal een hogere nettowinst en gaf een update over de geplande splitsing van zijn activiteiten. Verder waarschuwde het concern dat de economische en politieke onzekerheden toenemen. Voor het hele gebroken boekjaar voorziet Thyssenkrupp evenwel een stijging van het aangepaste bedrijfsresultaat (EBIT) met meer dan 1 miljard euro. Ook de nettowinst zal naar verwachting oplopen. Het aandeel daalde dinsdag toch 2,0 procent.

Het Franse STMicroelectronics werd 5,2 procent duurder. In Frankfurt steeg Infineon 2,4 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen, kleurden de koersenborden op Wall Street groen. De Dow Jones index, S&P 500 en de Nasdaq noteerden allemaal ruim een procent in de plus.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX sluit onveranderd

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag vlak geëindigd. De AEX sloot onveranderd op 539,63 punten.

De Amerikaanse beurzen blijven vandaag gesloten in verband met Presidents Day.

"Het was vandaag een heel rustige dag. De impulsen van Wall Street ontbraken", stelde fondsmanager Cees Smit van Today’s Groep. "Statistisch gezien eindigen we vaak hoger, als Wall Street de deuren niet opent. Vanmorgen stonden we nog wat lager, maar in de loop van de middag veerde de AEX toch wat op. Met name de kleinere fondsen deden het maandag goed."

Smit denkt dat de beurs de laatste tijd aan de bovenkant van de markt heeft geopereerd. "De beurs ging omhoog, in de hoop dat er een handelsakkoord komt tussen de VS en China. Mocht er een akkoord komen, dan betekent dit het bezit van de zaak en het eind van het vermaak. Dan gaat de beurs omlaag. Hetzelfde geldt als er geen akkoord tot stand komt", waarschuwde Smit.

Later in de week staan er veel bedrijfscijfers en inkoopmanagersindexen op de rol. Zo belooft woensdag een drukke dag te worden in Amsterdam, met cijfers van onder meer ASR, BAM, Besi, Wolters Kluwer en Air France-KLM. Donderdag zet de cijferstroom door met Heijmans, RELX, ASMI en Galapagos, die de boeken openen.

Op macro-economisch vlak was er vandaag weinig te melden. Enkel bleken de machine-orders in Japan in december flink te zijn afgenomen. Dit is echter een volatiel cijfer.

De euro/dollar noteerde op 1,1307. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,1298 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1270 op de borden.

De olieprijzen stegen tot 0,6 procent. Signalen van een krapper aanbod en, wederom, vooruitgang in de handelsgesprekken tussen China en de Verenigde Staten, speelden de olieprijzen in de kaart.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen ging Altice aan kop met een winst van 4,5 procent, gevolgd door AkzoNobel dat 3 procent meer waard werd. UBS verhoogde maandag het koersdoel voor AkzoNobel van 86,00 euro naar 90,00 euro en handhaafde het koopadvies, vanwege een duurzame verbeteringen in de prijs/mix.

DSM steeg 2,1 procent. DSM Venturing, een dochteronderneming van DSM, investeerde in S-Biomedic. De details van de financiering werden niet vermeld.

Aegon klom 2,1 procent. Credit Suisse verhoogde maandag het advies op de verzekeraar van Underperform naar Neutraal en paste het koersdoel opwaarts aan van 4,00 naar 4,50 euro, vanwege een verwachte verbetering van de kasstroom. "Hoewel Aegon in onze recente analyse is geïdentificeerd als één van de risicovollere aandelen in de sector, zijn wij van mening dat de kasstroom en de dividendvooruitzichten aanzienlijk beter kunnen uitvallen dan in onze vorige ramingen, op basis van de recente resultaten en de nieuwe doelstellingen, die haalbaar lijken“, aldus de analisten van de Zwitserse bank.

Heineken ging 0,1 procent omhoog naar 87,72 euro. Morgan Stanley heeft maandag het koersdoel voor de bierbrouwer verhoogd van 73,00 naar 77,00 euro bij handhaving van het Onderwogen advies. Analisten van de Amerikaanse zakenbank merkten op dat zij een verkeerde inschatting hadden gemaakt over de teruggelopen marges in 2018. Deze liepen met 17 basispunten terug op jaarbasis, hetgeen in lijn met de consensusverwachting was. De marktvorsers van Morgan Stanley mikten echter op een sterkere afname van de marges van de brouwer.

Randstad verloor 1,1 procent en daalde naar 46,30 euro. ABN AMRO verlaagde maandag het koersdoel voor het uitzendbedrijf van 41,00 naar 39,00 euro met een onveranderd Houden advies. De risico’s op korte termijn zijn volgens de analisten relatief hoog.

In de AMX wonnen Boskalis en TomTom respectievelijk 4,3 procent en 3,3 procent. Air France-KLM daalde met 0,4 procent in aanloop naar de jaarcijfers op woensdag.

Onder de kleinere aandelen was Kiadis Pharma een opvallende stijger met 4,4 procent. Kiadis wil op 29 maart een buitengewone aandeelhoudersvergadering houden in Amsterdam. De biofarmaceut wil zich beter beschermen tegen overnames.

Heijman steeg liefst 11 procent, zonder aanwijsbare reden.

Kendrion steeg 3,4 procent. Het bedrijf presenteert dinsdag voorbeurs de kwartaalcijfers.

Onder de lokaal genoteerde aandelen won Stern 6,6 procent. Het autobedrijf voert exclusieve onderhandelingen met ALD Automotive Nederland over de verkoop van aandelen in SternLease. Tegelijkertijd wordt onderhandeld over een lange termijn strategische partnerovereenkomst inzake het aanbrengen van leasecontracten en de levering van contractgoederen en mobiliteitsdiensten door Stern. Stern zal volgens NIBC de nodige uitdagingen ondervinden bij de verkoop van de lease-activiteiten, maar de geboekte voortgang in het verkoopproces noemde analist Edwin de Jong positief.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
2.447 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 117 118 119 120 121 122 123 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Wall Street op winst

19:39 De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden vrijdag tijdens de middaghandel in New York op winst. Optimisme over...

  Indices

  AEX 541,37 +0,15%
  EUR/USD 1,1334 -0,02%
  Germany30^ 11.451,90 +0,25%
  Gold spot 1.327,66 +0,30%
  LDN100-24h 7.169,54 +0,05%
  NY-Nasdaq Composite 7.459,71 0,00%
  US30# 25.985,27 +0,55%

  Stijgers

  ASMI
  +11,95%
  Heijmans
  +3,44%
  AMG
  +2,62%
  OCI
  +2,33%
  Volker...
  +1,80%

  Dalers

  Alfen ...
  -6,34%
  Brunel
  -2,36%
  Intert...
  -1,82%
  PostNL
  -1,77%
  Pharming
  -1,69%

  Nieuws Forum Meer»

  (1)

  horscamp op 22-feb-19 21:26
  (9)

  Kaviaar op 22-feb-19 21:17
  (3)

  Bowski op 22-feb-19 19:39
  (4)

  betweeter op 22-feb-19 19:18
  (5)

  het zwaard op 22-feb-19 18:41

  Column Forum Meer»

  (191)

  Call me Put op 22-feb-19 21:27
  (24)

  Beperktedijkbewaking op 22-feb-19 18:58
  (4)

  ronaldus op 22-feb-19 16:33
  (5)

  Snugger op 22-feb-19 14:12
  (56)

  Pomper op 22-feb-19 13:50