- De kredietcrisis heeft ook jouw pensioenspaarpotje zwaar aangetast. Het gemiddelde pensioenspaarfonds verloor sinds begin 2008 meer dan 20 procent.

(netto) - De 5 best presterende pensioenspaarfondsen zijn niet toevallig de 5 zogenoemde defensieve fondsen. Dit zijn fondsen die ongeveer 30 procent in aandelen beleggen, terwijl de overige 70 procent in veilige obligaties investeren. Gemiddeld verloren de defensieve fondsen 11,6 procent.

De overige 14 pensioenspaarfondsen beleggen gemiddeld 65 procent in aandelen. Sinds begin 2008 liep het verlies van die fondsen op tot gemiddeld 23,5 procent. Toch moeten die verliezen in de juiste context geplaatst worden. Pensioenspaarfondsen zijn langetermijnbeleggingen en beleggers laten zich best niet afschrikken door een beurscrisis. Bekijken we het rendement op lange termijn, dan halen de 8 pensioenspaarfondsen die al langer dan 15 jaar bestaan, een rendement van gemiddeld 6,8 procent per jaar.

Voor wie op pensioenleeftijd met een toegetakeld pensioenspaarpotje te maken krijgt, biedt die langetermijnvisie minder troost. Toch hoeft ook de oudere belegger niet te wanhopen. Vanaf 60-jarige leeftijd kunt je je kapitaal opvragen, maar dat hoeft niet. Je kunt zelf beslissen wanneer je dat doet. Je kan ook beslissen om slechts een gedeelte op te vragen en het overige gedeelte te laten staan in afwachting van een heropleving van de beurzen.
Best presterende fondsen*

Dexia Pension Fund Defensive (Dexia) -10,9%
Fortis B Pension Fund Stability (Fortis) -11,7%
Metropolitan-Rentastro Stability (Fortis, Fintro) -11,7%
AXA B Pension Fund Stability (AXA) -11,7%
Pricos Defensive (KBC) -11,9%
Slechtst presterende fondsen*

Argenta Pensioenspaarfonds (Argenta) -29,4%
Accent Pension Fund (SG Private banking) -26,8%
Metropolitan-Rentastro Growth (Fortis, Fintro) -26,7%
Fortis B Pension Fund Growth (Fortis) -26,7%
AXA B Pension Fund Growth (AXA) -26,7%


*Return in % sinds 1/1/2008