Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Frauduleuze bedrijven.

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2.060 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 98 99 100 101 102 103 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
Walmart schikt voor $282 mln in buitenlandse corruptiezaak

Walmart WMT$110,89+0,52% betaalt de Amerikaanse beurswaakhond SEC een boete van $144 mln voor het niet op orde hebben van de interne compliance om corruptie tegen te gaan. Daarnaast koopt de supermarktketen voor $138 mln strafvervolging af bij het Amerikaanse ministerie van justitie.

Walmart lapte anticorruptiewetgeving aan zijn laars, om internationaal snel te kunnen uitbreiden.Foto: Reuters

Dat heeft de SEC bekendgemaakt. De supermarktketen gebruikte meer dan tien jaar tussenpersonen om wereldwijd nieuwe locaties te openen. Deze personen deden dubieuze betalingen aan buitenlandse overheden.
De zaak kwam in 2012 door een onthulling van The New York Times aan het licht. De krant ontdekte dat medewerkers van Walmart via bemiddelaars verdachte betalingen deden aan ambtenaren in Mexico en deze probeerden te verbergen voor het hoofdkantoor. Het bedrijf schond ook anticorruptiewetgeving in onder meer China, India en Brazilië.

Lageprijzenfilosofie
Het Amerikaanse ministerie van justitie en de SEC startten een onderzoek dat zeven jaar zou duren. Het was een van de grootste onderzoeken ooit onder een wet die buitenlandse corruptie tegengaat (Foreign Corrupt Practices Act).
Volgens de autoriteiten zorgden de ambities om internationaal snel te groeien en de 'lageprijzenfilosofie' ervoor dat het slecht gesteld was met de interne controles. Terwijl medewerkers aan de bel trokken, deed de leiding van het bedrijf te weinig om de illegale praktijken te voorkomen, aldus justitie.

$900 mln aan advocaten
De boete van $282 mln is lager dan de $600 mln waar aanklagers tijdens het presidentschap van Barack Obama voor pleitten. Walmart wist onder president Donald Trump een lagere boete te bedingen. Trump heeft de Foreign Corrupt Practices Act bekritiseerd.

Naast de schikking betaalde Walmart de laatste jaren ook al ruim $900 mln aan advocaten, onderzoekers en medewerkers die moesten toezien op de naleving van de regels. In het boekjaar 2018 behaalde de supermarktketen een winst van zo'n $7 mrd.

fd.nl/economie-politiek/1305673/walma...
voda
0
'Groot onderzoek naar handel met voorkennis'

Gepubliceerd op 26 jun 2019 om 09:12 | Views: 6.825

NEW YORK (AFN) - Amerikaanse aanklagers doen mee met een groot internationaal onderzoek naar handel met voorkennis. Dat meldden ingewijden rond de zaak aan persbureau Bloomberg. Het Amerikaanse onderzoek loopt tegelijkertijd met onderzoeken door autoriteiten in Groot-Brittannië en Frankrijk.

De kwestie draait om een groep handelaren in Europa en het Midden-Oosten die tientallen miljoenen zouden hebben verdiend met verdachte beleggingen. Die werden gedaan voorafgaand aan mediaberichten over bijvoorbeeld fusies en overnames. Daarbij werden onder meer adviseurs, bestuurders, advocaten en ambtenaren omgekocht met geld en geschenken om zo vertrouwelijke informatie in handen te krijgen, aldus de bronnen.

De handelaren zijn actief zijn vanuit steden als Londen, Parijs, Genève en Dubai. Ze probeerden ook gebruik te maken van de media door tips te lekken aan journalisten om zo te profiteren van koersbewegingen van aandelen. Om hun sporen uit te wissen maakten de handelaren gebruik van schimmige bedrijfsconstructies en complexe financiële instrumenten, met behulp van gecodeerde communicatiemiddelen. Een van de verdachte handelaren werd in mei vanuit Servië uitgeleverd aan de Verenigde Staten.
haas
0
CumEx-Files
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
The CumEx-files.png
De CumEx-Files is een onderzoek naar belastingfraude ontdekt in 2011 nadat een klokkenluider zich bij het Duitse gerecht meldde. Het werd door een samenwerkingsverband, genaamd Correctiv, een collectief van onderzoeksjournalisten van verscheidene Europese nieuwsmedia, bestudeerd en in de openbaarheid gebracht. Een netwerk van banken, aandelenhandelaars en topadvocaten zou door fraude met dividendbelastingen miljarden euro's onttrokken hebben aan de Europese staatskassen. In Duitsland alleen zou de fraude sinds de eeuwwisseling de staatskas meer dan 31,8 miljard euro gekost hebben. Geschatte verliezen zouden verder nog 17 miljard euro voor Frankrijk, 4,5 miljard euro voor Italië, 1,7 miljard voor euro Denemarken en 201 miljoen euro voor België bedragen.[1][2][3]

De term refereert aan ex- en cum-dividend.

Volgens Eric Smit werd de techniek al een eerste keer aangeklaagd door een klokkenluider binnen Fortis in 2004, die vervolgens met een gouden handdruk werd ontslagen. Smit schreef er in 2006 een artikel over in Quote.[4]

nl.wikipedia.org/wiki/CumEx-Files
haas
0
Miljardair Radovan Vitek heeft de eerste ronde gewonnen in een zaak tegen het in New York gevestigde Kingstown Capital Management, dat hij beschuldigd van een 1 miljard dollar grote fraude.
voda
0
Tot vier jaar cel in zaak beleggingsfraude

Gepubliceerd op 28 jun 2019 om 09:53 | Views: 131

AMSTERDAM (AFN) - De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag straffen tot vier jaar cel en beroepsverboden tot drie jaar opgelegd aan zeven mannen die zich schuldig hebben gemaakt aan grootschalige beleggingsfraude bij de fondsen Hollandsche Wind en Noordenwind. De straffen waren nagenoeg gelijk aan de eisen van het Openbaar Ministerie.

Volgens de rechtbank staat vast dat de mannen enkele honderden beleggers hebben opgelicht en het geld hebben witgewassen. Met de fraude was in totaal zo'n 8,7 miljoen euro gemoeid. Geld dat binnenkwam, werd meteen uitgegeven. "Investeerders is van meet af aan een vertekend beeld van de werkelijkheid voorgeschoteld", aldus de rechtbank.

Hoofdverdachten Stefan S. (36) uit Doesburg en Ronald de G. uit Ede (62) kregen de hoogste gevangenisstraffen opgelegd.
haas
0
Jarenlange celstraffen voor Stefan S. uit Zutphen en andere leden ‘Sprinkhanenbende’ vanwege zwendel
De twee hoofdverdachten van miljoenenzwendel met de beleggingsbedrijven Noordenwind en Hollandsche Wind moeten vier en drie jaar de cel in. De rechter in Amsterdam oordeelt dat Stefan S. uit Zutphen en Ronald de G. uit Terschuur schuldig zijn aan oplichting en witwassen. Ook kregen zij beroepsverboden opgelegd van drie en vijf jaar.

Henk van Gelder en Sjors Molenaar 28-06-19, 09:59 Laatste update: 10:11 Bron: de Stentor
3
Vijf andere verdachten kregen straffen aan hun broek variërend van 240 uur taakstraf tot twee jaar cel. Het vonnis van Stefan S. is conform de eis van de officier van justitie, die van De G. viel iets lager uit. Een schadeclaim namens gedupeerden - zo’n 300 beleggers legden ruim 8 miljoen euro in - werd door de rechtbank afgewezen.

leest u verder voor meer details
www.destentor.nl/zutphen/jarenlange-c...
haas
0
Honderdduizenden klanten van Yarden
moeten in de toekomst gaan bijbetalen
voor hun uitvaart.Hun verzekering dekt
alle kosten,maar het uitvaartbedrijf
zegt dat die polis niet houdbaar is
vanwege de stijgende kosten.De waarde
van hun polis stijgt nu niet meer mee
met de inflatie.

Door de dalende rente is de financiële
situatie van Yarden de afgelopen tijd
verder verslechterd.Het bedrijf heeft
al eens geprobeerd zijn verzekeringen
aan te passen,maar toen stak de rechter
daar een stokje voor.

De 380.000 polishouders krijgen vandaag
een brief van het bedrijf.
objectief
0
quote:

haas schreef op 2 jul 2019 om 09:57:


Honderdduizenden klanten van Yarden moeten in de toekomst gaan bijbetalen
voor hun uitvaart.Hun verzekering dekt alle kosten, maar het uitvaartbedrijf zegt dat die polis niet houdbaar is vanwege de stijgende kosten.De waarde
van hun polis stijgt nu niet meer mee met de inflatie.
Er is echter geen sprake van fraude; de polishouders profiteren al jaren van een verkeerde inschatting van het management en dat voordeel wordt onder dwang van de DNB verminderd in de toekomst.
hirshi
0
Uiteraard kunnen polishouders ook de polis opzeggen zodra de voorwaarden worden veranderd.
DeZwarteRidder
0
quote:

hirshi schreef op 2 jul 2019 om 10:31:


Uiteraard kunnen polishouders ook de polis opzeggen zodra de voorwaarden worden veranderd.

En wat schieten ze daar mee op...??
haas
0
Woeker"polis" of sjoemelcontract ?Polishouder of lidmaatschap van 'n fonds ?
=============================================
De Wet toezicht natura-uitvaartverzekeringsbedrijf (WTN) stelt natura-uitvaartverzekeraars - met uitzondering van bepaalde kleine natura-uitvaartverzekeraars- onder toezicht van de Pensioen- en Verzekeringskamer. Dit toezicht wordt als gevolg van de fusiewet van de Nederlandsche Bank N.V. en de Pensioen- en Verzekeringskamer sinds november 2004 feitelijk uitgeoefend door de Nederlandsche Bank

PS uit AD:Wat op de achtergrond ook speelt is dat Yarden meer pakketpolissen blijkt te hebben dan gedacht. Het bedrijf is erachter gekomen dat het omzetten van pakketpolissen naar zogeheten sommenpolissen in 2007 niet volgens polisvoorwaarden is gebeurd, waardoor die klanten nog altijd recht hebben op een pakket met bijvoorbeeld kist, rouwbrieven en verzorging van de overledene.

‘Zuur’
De Consumentenbond vindt het zuur hoe het loopt bij Yarden, maar snapt de stap wel. ,,Het was dit of een faillissement, hebben wij begrepen”, zegt een woordvoerster. Volgens de zegsvrouw is er erg laat ingegrepen bij Yarden.

,,Hoe dat komt is een vraag die ook bij toezichthouders neergelegd mag worden.” De Consumentenbond is wel blij dat polishouders eindelijk duidelijkheid hebben. Bij de belangenbehartiger kwamen al jaren klachten binnen van mensen die verbolgen waren over de omzetting van hun pakketpolis naar een sommenpolis.
haas
0
De Nederlandse overheid probeert de WW fraude rond Poolse werknemers aan te pakken en heeft daarom in Helmond invallen laten doen. Poolse werknemers worden er van verdacht via stromannen op grote schaal misbruik te maken van onze WW wetgeving. Ze werken hier drie maanden, gaan dan drie maanden met behoudt van de WW uitkering naar Polen en komen daarna weer drie maanden werken
voda
0
'Dertig miljoen verdwenen door goudfraude'

Gepubliceerd op 9 jul 2019 om 17:52 | Views: 1.317

NAARDEN (AFN) - De ruim zeshonderd klanten van beleggingsfirma Gold Investment Europe zijn samen voor ongeveer dertig miljoen euro het schip ingegaan. Dat is volgens De Telegraaf naar voren gekomen uit de eerste onderzoeksresultaten van het strafrechtelijk onderzoek.

In april deed de Fiscale Inlichtingen en OpsporingsDienst (Fiod) een inval bij het bedrijf uit Naarden. Gold Investment Europe zou zich schuldig hebben gemaakt aan fraude bij de handel in goud. Het zou gaan om zogeheten forward gold sale (FGS), waarbij consumenten goud "rechtstreeks uit de goudmijn" met 10 procent korting geleverd zouden krijgen binnen tien maanden.

De levering bleef in dit geval echter uit. Het bedrijf zou dat wijten aan problemen in de goudmijn in Tanzania, maar volgens het Openbaar Ministerie was er sprake van oplichting. De hoofdverdachten zit sinds april vast.
voda
0
'Voormalig specialist Delta Lloyd gearresteerd'

Gepubliceerd op 9 jul 2019 om 19:16 | Views: 195

AMSTERDAM (AFN) - Een voormalig financieel specialist die werkte voor verzekeraar Delta Lloyd, tegenwoordig eigendom van NN Group, is door de Fiscale Inlichtingen en OpsporingsDienst (Fiod) gearresteerd in Den Haag. Dat meldt Het Financieele Dagblad op basis van bronnen. Interpol zou om zijn arrestatie hebben gevraagd omdat hij wordt verdacht van faillissementsfraude, valsheid in geschrifte en witwassen.

Het gaat volgens de krant om de 49-jarige Britse econoom Ramesh D. uit België. Er loopt een zaak tegen hem op Bermuda. Hij zou er misdrijven hebben gepleegd als directeur van de op het eiland gevestigde verzekeraar St George's Ltd. Het OM wilde de naam van D. tegenover het FD niet bevestigen.

Tijdens een Nederlandse rechtszaak vorig jaar claimde D. nog tientallen miljoenen euro's van Delta Lloyd en Nationale-Nederlanden. Daarop beweerde hij recht te hebben als sleutelfiguur achter het beleggingsbeleid van Delta Lloyd. Dankzij hem zou de verzekeraar in het verleden bovengemiddeld rendement hebben kunnen boeken. Maar de miljoenenclaim werd door de rechter afgewezen, omdat D. vervalste documenten als bewijs aangevoerd zou hebben.

Delta Lloyd had sinds 2002 een consultancy-overeenkomst met een rechtsvoorganger van het bedrijf van D. De specialist zou adviesdiensten verzorgen voor Delta Lloyd en werknemers van de verzekeraar trainen in financiële derivaten. Op een gegeven moment sloeg de twijfels toe over zijn kennis en kunde. Delta Lloyd brak definitief met hem na een aantal twijfelachtige transacties.
voda
0
Het FD artikel!

Fiod arresteert voormalig financiële goochelaar van verzekeraar Delta Lloyd

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de man die als belangrijkste financieel specialist gold van verzekeraar Delta Lloyd, dinsdag door de Fiod in Den Haag laten arresteren. Hij wordt verdacht van faillissementsfraude, valsheid in geschrifte en witwassen.

Het gaat om de 49-jarige Britse econoom Ramesh D. uit België, melden bronnen aan Het Financieele Dagblad. Het OM gaat niet in op zijn naam. De politie van Bermuda meldt dat het vorige week Interpol heeft verzocht D. aan te houden.

De gearresteerde Ramesh D. stond bij Delta Lloyd bekend als 'sleutelfiguur' in het beleggingsbeleid.Foto: Dijkstra

Sleutelfiguur
Tijdens een rechtszaak in Nederland claimde Ramesh D. vorig jaar nog $29 mln van Delta Lloyd en Nationale-Nederlanden. Op dat bedrag beweerde hij recht te hebben als geestelijk vader en sleutelfiguur achter het beleggingsbeleid van Delta Lloyd. Binnen de verzekeraar, tegenwoordig eigendom van branchegenoot NN GroupNN€35,86-0,39%, stond hij bekend als 'The Key Man'. Dankzij zijn derivatenkennis zou Delta Lloyd bovengemiddeld rendement hebben kunnen boeken.
Onder leiding van beleggingsgoeroe Alex Otto investeerde Delta Lloyd meer geld in aandelen dan andere verzekeraars. D. zou ervoor hebben gezorgd dat de risico’s werden afgedekt met opties. Dit was zo succesvol, dat Delta Lloyd na de kredietcrisis als een van de weinige grote Nederlandse financiële instellingen trots kon zeggen geen staatssteun nodig te hebben gehad.

Tweedehands levensverzekeringen
De samenwerking verliep begin dit decennium zo goed, dat Delta Lloyd met D. het beleggingsbedrijf Orca Finance Netherlands oprichtte. Deze onderneming, die tegenwoordig Rolsa heet, gaf obligaties uit en belegde de opbrengst in tweedehands Amerikaanse levensverzekeringen.

Delta Lloyd moest volgens D. 1% van de derivatenportefeuille van €17 mrd bij Rolsa beleggen. Omdat Delta Lloyd dit contract zou schenden, claimde hij $29 mln. Maar dit contract heeft volgens de Amsterdamse rechtbank nooit bestaan. Rolsa is inmiddels failliet met €168 mln aan schuld. Bij dit faillissement heeft D. volgens de verdenkingen van het Nederlandse OM gefraudeerd.
Vervalsen van handtekeningen
De Amsterdamse rechtbank wees de miljoenenclaim van Ramesh D. en zijn Cypriotische onderneming Lioncross 16 november vorig jaar van de hand. Het beleggingsgenie bracht volgens de rechter vervalste e-mails, handtekeningen en contracten de procedure in. D. vervalste volgens de rechtbank onder meer de handtekening van Alex Otto om zijn claim te onderbouwen. Delta Lloyd-eigenaar Nationale-Nederlanden deed in 2015 aangifte deed tegen D.

Beleggingsfraude op Bermuda
De autoriteiten van Bermuda verdenken Ramesh D. in een andere zaak van beleggingsfraude en witwassen. Daar zou het om miljoenen dollars gaan. Bermuda klaagt hem ook aan voor verstrekken van valse informatie aan de financiële toezichthouder van het eiland. Deze misdrijven zou D. hebben gepleegd als directeur van de op het eiland gevestigde verzekeraar St George's Ltd. Dat noemt zich onderdeel van 'een substantieel Europees familiebedrijf'.

Volgens de politie van Bermuda is Ramesh D. onlangs ook al eens aangehouden. Bermuda liet hem daarna vrij in afwachting van zijn voorgeleiding aan de rechtbank op het eiland op 21 maart dit jaar. Daar kwam hij niet opdagen. Maandag meldde de politie van Bermuda te vermoeden dat D. het eiland is ontvlucht.

Huizen in Londen en Antwerpen
Omdat de verblijfplaats van D. bij de politie van Bermuda onbekend zou zijn, heeft zij de voormalige whizzkid van Delta Lloyd bij Interpol op de internationale opsporingslijst laten plaatsen. De autoriteiten van Bermuda wezen er daarbij op dat D. huizen heeft in Londen en Antwerpen en zakelijke belangen in Nederland, Cyprus en Malta.

In reactie op navraag door Het Financieele Dagblad liet D. maandagavond een communicatiebureau terugbellen. Volgens een medewerker van dat bureau, die anoniem wil blijven, was D. verbaasd dat Bermuda hem door Interpol liet opsporen. 'Als ze bij zijn huis in Antwerpen hadden aangebeld, had hij gewoon open gedaan.'
'Onverwachte medische behandeling'
Dinsdag voegde het pr-bureau daaraan toe dat het beloofde nader commentaar van D. moet uitblijven vanwege 'een onverwachte medische behandeling'. Dat D. dinsdag is gearresteerd, zegt het bureau niet te weten.

Onbekend is wie nu de advocaat is van D. St. Georges is onbereikbaar.

fd.nl/economie-politiek/1307828/fiod-...
voda
0
Arrestaties in beleggingsfraude

Gepubliceerd op 11 jul 2019 om 09:31 | Views: 2.192

UTRECHT (ANP) - De FIOD heeft twee mannen uit Amsterdam en uit Schagen (55 en 48 jaar) aangehouden wegens beleggingsfraude. Ze worden verdacht van witwassen, oplichting en verduistering. Er is beslag gelegd op de administratie, 20 bankrekeningen, 3 auto’s, een goudbaar van 500 gram, geld, dure horloges en 6 schilderijen. De FIOD doorzocht twee woningen, een bedrijfspand en een opslagbox in Amsterdam, Amstelveen en Schagen.

Uit het onderzoek blijkt dat twee bedrijven van het duo, Anglo Dutch Mining (ADM) en Royal Gold Mining (RGM), vermoedelijk 2 miljoen euro hebben ontvangen door de verkoop van certificaten van aandelen voor de financiering van mijnbouwconcessies. Ze hadden de investeerders voorgehouden dat geld aan te wenden voor goudmijnen in Australië, Canada, Suriname en West-Afrika, maar dat gebeurde niet. Vermoedelijk is de inleg van de investeerders door beide verdachten gebruikt voor privébestedingen.

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na een aangifte van de Autoriteit Financiële Markten. De FIOD roept gedupeerde investeerders op zich te melden.
voda
0
Meer winkelmedewerkers op de zwarte lijst gezet

Na een aantal jaren van dalingen was er vorig jaar weer een duidelijke toename van het aantal winkelmedewerkers die wegens fraude op de zwarte lijst zijn gezet.

In 2018 zijn 457 personen opgenomen in het Waarschuwingsregister. Dat is een zwarte lijst van oud-medewerkers die ontslagen zijn voor diefstal, oplichting of andere fraude. Daarmee is een einde gekomen aan een aantal jaren waarin het aantal registraties afnam. Dat blijkt uit het vrijdag gepubliceerde jaarverslag van de Stichting Fraude Aanpak Detailhandel.

De toename komt volgens de stichting omdat meer winkeliers zich aansluiten bij het frauderegister. Inmiddels doen 71 winkelketens, zoals Action of Mediamarkt, en meer dan duizend mkb-bedrijven mee. De deelnemers raadplegen het register ook steeds vaker – vorig jaar 423.000 keer - om potentiële werknemers te checken op hun verleden.

Daardoor wordt het systeem, in het leven geroepen om te voorkomen dat fraudeurs en dieven opnieuw schade aanrichten, effectiever. In 2018 is het 595 keer gebeurd dat het register een waarschuwing gaf aan een werkgever over een sollicitant. Dat is een stijging van 60% ten opzichte van het jaar daarvoor.

Inmiddels vallen 245.000 winkelmedewerkers onder de werking van het register. Iemand komt in het Waarschuwingsregister als er sprake is van een aangifte bij de politie, bewezen fraude en ontslag. Bij registratie riskeert een frauderende winkelmedewerker voor maximaal vier jaar te worden uitgesloten van werk bij een groot deel van de detailhandelssector.

De stichting onderzoekt nu de mogelijkheid van een landelijk aangiftepunt voor fraude in de detailhandel.

fd.nl/ondernemen/1308745/meer-winkelm...
haas
0
Vestia schikt met Deutsche Bank voor 175 miljoen
Door BART MOS

1 min geleden in FINANCIEELAMSTERDAM - Deutsche Bank betaalt woningcorporatie Vestia 175 miljoen euro in een schikking rond het derivatenschandaal dat Vestia bijna deed omvallen. Met de schikking zijn alle vorderingen van de Rotterdamse corporatie op de Duitse bank van tafel.
voda
0
Vestia en Deutsche Bank schikken fraudezaak

Woningcorporatie Vestia is vrijdag met Deutsche Bank een definitieve overeenkomst aangegaan over de afwikkeling van alle vorderingen met betrekking tot de tussen hen gesloten derivatentransacties. Dit hebben Vestia en Deutsche Bank zojuist bekendgemaakt.

REUTERS
Als onderdeel van de schikking betaalt Deutsche BankDBK€6,73+1,45% een bedrag van €175 mln aan Vestia zonder erkenning van enige aansprakelijkheid. Vestia en Deutsche Bank doen over en weer afstand van alle vorderingen in verband met deze derivaten-transacties.

Claim bedroeg €840 mln
Vestia procedeerde sinds 2016 tegen Deutsche Bank bij de High Court of Justice in Londen. Met deze schikking komt een einde aan het geschil tussen Deutsche Bank en Vestia. De corporatie eiste een schadevergoeding van €840 mln, omdat de bank medeverantwoordelijk zou zijn voor de miljardenverliezen die Vestia in 2012 leed op ingewikkelde rentederivaten. De rente daalde, terwijl de derivaten bescherming tegen rentestijgingen moesten bieden.

Deutsche Bank zou volgens Vestia hebben geweten dat tussenpersoon Arjan Greeven, die met zijn Nederlandse bedrijf Fifa bemiddelde tussen banken en Nederlandse woningcorporaties, steekpenningen betaalde aan Vestia-kasbewaarder Marcel de Vries. Deutsche stelde daarvan geen enkel vermoeden te hebben gehad en wees alle beschuldigingen af.

De rechtszaak in Londen van Vestia tegen Deutsche Bank was de eerste keer dat een bank zich moest verantwoorden voor het derivatenschandaal. Nederlands grootste woningcorporatie van dat moment ging bijna failliet aan de tientallen miljarden aan derivatencontracten die het had afgesloten. De corporatiesector voelt nog steeds de gevolgen van deze affaire. Vestia probeert er bovenop te komen door duizenden huurwoningen te verkopen.

Kreeftenfeest
Op de eerste zittingsdag eerder dit jaar in Londen publiceerde Vestia een lijst van gelegenheden waarbij Deutsche Bank Vestia-kasbewaarder de Vries excessief fêteerde. Zo was er een diner van bijna €1600 in het Rotterdamse restaurant Parkheuvel, waarvoor negen mensen op de declaratie stonden, terwijl er volgens de reservering maar vier aanwezig waren. Op de pagina’s lange lijst van traktaties stond verder een kreeftenfeest in Zweden, bezoeken aan voetbal- en honkbalwedstrijden en een avond in de Londense Boujis, waar ook leden van het Britse koningshuis kwamen.

Er was een officiële richtlijn voor uitgaven, die moest voorkomen dat klanten vanwege de dure diners zaken deden met Deutsche. Maar de medewerkers van de bank zeiden daar geen weet van te hebben, en leken niet op of om te kijken van een fles champagne meer. Voor de uitgaven hadden ze alleen een handtekening van een leidinggevende nodig. Die vatte zijn houding tegenover traktaties als volgt samen: ‘Mensen zijn nu eenmaal sociale dieren. Als daar bubbelwijn voor nodig is, dan is dat maar zo.’

Gevangenisstraf
Eerder stond naast Vestia's kasbeheerder Marcel de Vries onder meer ook bemiddelaar Arjan Greeven voor de rechter. Laatstgenoemde verkocht de derivaten met zijn bedrijf Fifa Finance namens Deutsche Bank en andere banken aan Vestia. Van de €20 mln aan commissies die hij van de banken ontving, betaalde Greeven de helft als steekpenningen aan De Vries. De rechtbank in Rotterdam veroordeelde De Vries hiervoor vorig jaar tot 36 maanden cel. Greeven moest dertig maanden de gevangenis in. De behandeling van het hoger beroep hierover moet nog plaatsvinden.

Wapenstilstand verbroken
Met de rechtszaak tegen Deutsche Bank verbrak Vestia de wapenstilstand die de corporatie zomer van 2012 sloot met tien banken, waaronder Deutsche. De banken gaven de woningcorporatie destijds lucht door de oplopende financiële verplichtingen van Vestia aan de banken te bevriezen. Door de betalingen van de corporatie aan de banken af te toppen op €2,1 mrd wendde Vestia faillissement af.
Vestia stelde de wapenstilstand te kunnen verbreken door de clausule dat 'in geval van fraude, omkoping of ander ernstige verwijtbaarheid aan de kant van de banken' Vestia alsnog mocht procederen tegen haar banken. Omgekeerd gold dat overigens ook. Deutsche kon alsnog de hele uitstaande negatieve waarde van de geleverde derivaten opeisen. Hoe groot dat bedrag is, is onbekend.

fd.nl/economie-politiek/1308757/vesti...
haas
0
Facebook heeft voor 5 miljard dollar geschikt in de Cambridge Analytica zaak. Wederom een prachtig voorbeeld van hoe je met genoeg geld iedere strafvervolging kan ontlopen.
2.060 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 98 99 100 101 102 103 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Wall Street sluit lager

16 jul De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag licht lager geëindigd. Beleggers verwerkten de kwartaalresultat... 2

  Indices

  AEX 571,21 0,00%
  EUR/USD 1,1213 +0,01%
  Germany30^ 12.420,60 -0,08%
  Gold spot 1.405,37 -0,07%
  LDN100-24h 7.560,64 +0,10%
  NY-Nasdaq Composite 8.222,80 -0,43%
  US30# 27.347,67 +0,07%

  Stijgers

  AALBER...
  0,00%
  ABN AM...
  0,00%
  Accell
  0,00%
  Accsys
  0,00%
  Acomo
  0,00%

  Dalers

  AALBER...
  0,00%
  ABN AM...
  0,00%
  Accell
  0,00%
  Accsys
  0,00%
  Acomo
  0,00%

  Nieuws Forum Meer»

  (12)

  dasokwat op 17-jul-19 05:29
  (6)

  dasokwat op 17-jul-19 05:24
  (1)

  dasokwat op 17-jul-19 05:14
  (3)

  dasokwat op 17-jul-19 04:24
  (1)

  dasokwat op 17-jul-19 04:13

  Column Forum Meer»

  (141)

  ren-je-dement op 17-jul-19 06:27
  (10)

  Ronald Engels op 17-jul-19 00:40
  (4)

  Partout op 16-jul-19 19:33
  (6)

  Jeroentje-2018 op 16-jul-19 16:37
  (10)

  Tradingjunkie op 16-jul-19 14:21