Air France-KLM: geen interesse in Malaysian Airlines

Malaysian Airlines gaat nog steeds gebukt onder een schuldenlast. Foto: Reuters

Air France-KLM AFR€9,13-4,36% zal geen belang kopen in Malaysian Airlines. Er is wel contact geweest met de kwakkelende Aziatische luchtvaartmaatschappij, maar dat mondt niet uit in een aankoop.

De Frans-Nederlandse groep voelde zich dinsdag geroepen meer duidelijkheid te verschaffen, na negatieve reacties van beleggers op een bericht van persbureau Reuters over Malaysian Airlines. Daarin werd AF-KLM genoemd als een van de mogelijke partners van de luchtvaartmaatschappij uit Maleisië.

Koersdaling
De koers van het aandeel AF-KLM daalde dinsdag enkele procenten. Maandag was de koers ook al gedaald. De onderneming wil naar eigen zeggen een ‘actieve maar pragmatische’ speler zijn in de consolidatie van de industrie.

Volgens de mediaberichten zou ook Japan Airlines (JAL) azen op een belang. De Japanners zouden mikken op een kwart van de stukken. Ook de lokale maatschappij AirAsia en Malindo Air, de Maleisische tak van Lion Air, hebben voorstellen ingediend voor strategische samenwerking. Malaysia Airlines en JAL zijn beide lid van de luchtvaartalliantie Oneworld. Air France-KLM is onderdeel van de rivaliserende SkyTeam-alliantie.

Vliegrampen
De Maleisische regering zoekt een sterke partner voor het luchtvaartbedrijf dat nog kampt met de gevolgen van twee vliegrampen. Het bedrijf werd hard getroffen door zowel het neerhalen van vlucht MH17 boven Oekraïne als het verdwijnen van MH370 boven de Indische Oceaan in 2014.

Voor de luchtvaartmaatschappij waren de twee rampen onder meer aanleiding zich in 2016 grotendeels uit Europa terug te trekken. Maar ondanks die ingreep gaat de onderneming nog steeds gebukt onder een schuldenlast. Er zouden nog kasmiddelen zijn tot het voorjaar van 2020.

fd.nl/ondernemen/1331793/air-france-k...
Bijlage: