Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Aandeel KPN Koninklijke AEX:KPN.NL, NL0000009082

Laatste koers (eur) Verschil Volume
3,640   -0,015   (-0,41%) Dagrange 3,629 - 3,667 329.261   Gem. (3M) 7,6M

KPN koopt gouden aandeel terug van staat

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 december 2005 09:10
    KPN koopt gouden aandeel terug van staat


    DEN HAAG (ANP) - KPN heeft het zogeheten gouden aandeel teruggekocht van de staat. Dit speciale aandeel gaf de Nederlandse overheid de macht een overname van het telecomconcern te blokkeren. Dat liet KPN vrijdag weten. Met de teruggave van het gouden aandeel aan het concern is de privatisering van het voormalig staatsbedrijf afgerond.
    Vorige week halveerde de staat zijn belang in het telecombedrijf tot 8 procent en ontving daarvoor 1,4 miljard euro. KPN betaalt de staat het symbolische bedrag van 48 cent voor het gouden aandeel. Op de aandeelhoudersvergadering van 11 april 2006 zal KPN voorstellen het bijzondere aandeel te schrappen.
    Bij de onderhandelingen met het Spaanse Telefónica in het voorjaar van 2000 bleek dat een groot obstakel. Onder druk van de Europese Commissie heeft minister Zalm van Financiën besloten het gouden aandeel af te stoten.
  2. [verwijderd] 16 december 2005 09:39
    KPN koopt gouden aandeel terug van Staat
    vrijdag 16 december 2005 08:46

    AMSTERDAM (Dow Jones)--De Nederlandse Staat en KPN hebben overeenstemming bereikt over de verkoop van het bijzonder aandeel van de Staat in KPN.

    De transactie volgt op de eerdere verkoop van 165 miljoen aandelen op 7 december, waarmee de Staat zijn aandeel in KPN terugbracht tot ongeveer 8%.

    Met ingang van vandaag heeft KPN het bijzonder aandeel voor de nominale waarde van 48 eurocent teruggekocht zoals voorzien in de Statuten.

    Op de eerstvolgende Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 11 april 2006, zal KPN middels een statutenwijziging voorstellen het bijzonder aandeel te schrappen. Tot die tijd zal KPN het aandeel noch gebruiken, noch verkopen.
  3. [verwijderd] 16 december 2005 14:40
    laatst gewijzigd: 16-12-2005 10:27
    KPN koopt gouden aandeel terug voor 0,48 euro
    De Nederlandse Staat heeft niet langer een gouden aandeel in KPN. Dat betekent dat de Staat een eventuele overname niet langer kan blokkeren. De privatisering van KPN is hiermee voltooid.

    KPN heeft gouden aandeel weer in handen

    Gouden aandeel schrappen
    Vorige week halveerde de staat zijn belang in het telecombedrijf tot 8% en ontving daarvoor 1,4 miljard euro. KPN betaalt de staat het symbolische bedrag van 48 cent. Op de aandeelhoudersvergadering van 11 april 2006 zal KPN voorstellen het bijzondere aandeel te schrappen.

    Druk vanuit Europa
    Dat de Staat nu afstand doet van het gouden aandeel, heeft te maken met druk vanuit Europa. De Europese Commissie vindt dat het staatsveto de eerlijke concurrentie belemmert en in strijd is met de Europese regels over het vrije verkeer van kapitaal. Zalm (Financiën) wilde eerst haar aandeel in KPN verkleinen, voordat afstand werd gedaan van het gouden aandeel. In 2003 had de Staat nog een belang van 35% in KPN.

    Overname
    Een overname van KPN door het Spaanse Telefónica ketste eerder af doorhet gouden aandeel. De Spanjaarden waren huiverig voor de staatsinmenging, hoewel Zalm onder voorwaarden bereid was het gouden aandeel af te staan. Nu het gouden aandeel van de baan is, staat de weg open voor een overname van KPN. Er wordt al tijden gespeculeerd op een verkoop van het telecomconcern aan een grote buitenlandse branchegenoot.

    Flinke kluif
    De waarde van het telecombedrijf, een slordige 18 miljard euro, maakt het echter moeilijk een geschikte koper te vinden. Het aandelenpakket van de staat is momenteel 1,5 miljard euro waard. Een overnemende partij zou hier een aantrekkelijke premie bovenop moeten leggen.

11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.