Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Larry Summers pleit voor afschaffing contant geld

130 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 mei 2015 11:04
    quote:

    fred 53 schreef op 18 mei 2015 10:53:

    [...]

    Conclusie is dat zonder dit "zwarte" circuit het er een stuk rotter uitziet in NL.
    raar om te bevestigen, maar helemaal waar in mijn optiek.

    Ik ben van mening dat zwart geld meer is dan alleen crimineel...het is nivellerend en smeermiddel. Zwart geld komt uiteindelijk altijd weer terug in de witte economie (en de overheden rekenen dat zwarte circuit ook al mee om hun boekinghouding en statistieken op te leuken)

    www.ftm.nl/de-vruchten-van-de-schaduw...

    www.quotenet.nl/Nieuws/Zwart-geld-sta...

    www.volkskrant.nl/dossier-archief/ik-...

    ook belangrijk: zwart geld zorgt voor omloopsnelheid vh geld...
    www.nu.nl/economie/2955151/zwart-geld...

  2. forum rang 7 ffff 18 mei 2015 11:12
    Toch best grappig: Het hele scala van argumenten voor en tegen het zwartgeldcircuit komen weer naar voren. Het is toch opmerkelijk en eigenlijk toch gewoon leezaam dat er NIETS, maar dan ook niets veranderd is sinds de eerste grote onderzoekingen naar zwartgeldcircuit zo'n halve eeuw, zo'n veertig jaar geleden.

    Voor mij blijft al die decennia kristalhelder: De grootste oorzaak van zwart geld is het te hoge belastingtarief. Zolang in zovele landen burgers drie uur moeten werken om daarmee netto het geld te verdienen waarvoor een ander één uurtje bij jou komt werken, zit er iets fundamenteels verkeerd in de maatschappij. Vandaar dat nu alk drie generaties opgroeien en werken met zwart geld omdat diensten en goederen in het zwart nu eenmaal een stuk goedkoper zijn. De winnaars zijn dus de mensen die zwart geld ontvangen en de mensen die zwart geld uitgeven, want ze krijgen meer goederen en diensten voor hun geld. De verliezer is de Overheid die dan ook al vijftig jaar van alles en nog wat overhoop haalt om dat zwarte circuit uit te bannen, maar niet wil accepteren dat ze zelf de allerbelangrijkste oorzaak zijn: de belastingtarieven zijn echt te hoog.

    Zwart geld, zwartgeldcircuit is ook heel duidelijk in een taboesfeer gebracht. Velen durven er niet over te praten, waardoor het feit dat het overal bestaat weggedrukt wordt. Of nog erger: Gecriminaliseerd, verbonden met drugs, uitbuiting etc. Terwijl in werkelijkheid precies omgekeerde: Gewone burger komt er beter uit, profiteert er juist van.

    Om politieke redenen, om redenen dat de Overheid het hele economische systeem in zijn macht wil hebben. Daar zou je nog vrede mee kunnen hebben als de tarieven niet zo absurd hoog zijn, dan wel als de Overheid eens een eind maakt aan haar doorgeslagen verpamperde verzorgingsmaatschappij, die uiteindelijk toch door die veel te hoge belastingen gefinancierd worden.

    Peter
  3. [verwijderd] 18 mei 2015 11:13
    aanvullend: zwart geld maakt de economie niet kapot en benadeelt de overheid niet bijzonder omdat zwart geld van alle tijden is...het ging ook rond in de bloeiende/florerende economie!
    Nu de economie minder draait gaat men piepen, terwijl er m.i. vooral één belangrijke reden aan ten grondslag ligt aan de jacht op zwart geld:
    de overheid kan niet met geld omgaan!...ze leent zich vrijwel altijd suf en accent ligt niet op 'rondkomen met het geld dat je hebt!'

    Ook de overheid heeft een zwart potje: het verkoopt en vervreemd staatseigendommen aan private partijen die op hun beurt burgers uitmelken! Zoiets zou nooit mogen gebeuren, maar we hebben te maken met onrechtvaardige ziektekostenverzekeringen, openbaar vervoer, nutsbedrijven etc. etc.
    Ook de politie wordt straks geprivatiseerd en dan staat er op elke hoek vd straat een agent met lasergun en moet je een betaald alarmnummer bellen ad 2,50euro per minuut waarbij je vnl moet aanhoren: 'er zijn nog 30 wachtenden voor u'.
  4. forum rang 7 ffff 18 mei 2015 11:18
    IVTP,

    Zoals ik gisteren al schreef: Ik ben overtuigd van het feit dat als zwart geld werkelijk verdrongen zou worden er heel veel economische activiteit gewoonweg niet meer gedaan wordt: de schilder, de monteur, de pianolerares, de kapper, de quasi-taxichauffeur, de boekhouder, de tuinier etc. etc.
  5. [verwijderd] 18 mei 2015 12:41
    quote:

    invoorentegenspoed schreef op 18 mei 2015 10:38:

    [...]
    lees bijv. dit maar eens door: leoverhoef.nl/
    Grappig hoe inconsistent een accountant kan zijn.

    Enerzijds leggen gemeentes/provincies onterecht belastingen op omdat ze een overschot hebben (hetgeen niet impliceert dat ze geen belastingen hoeven op te leggen, maar dat terzijde). Anderzijds stelt hij dat gemeentes/provincies overschotten presenteren maar in werkelijkheid tekorten hebben.

    Bij dit soort gewauwel haak ik direct af.
  6. [verwijderd] 18 mei 2015 12:43
    quote:

    ffff schreef op 18 mei 2015 11:12:

    Voor mij blijft al die decennia kristalhelder: De grootste oorzaak van zwart geld is het te hoge belastingtarief.
    Kristalhelder, maar niet gerelateerd aan de werkelijkheid.

    Andersom, het officiele belastingtarief moet hoog als er veel zwart gewerkt wordt.
  7. Zilverduit 18 mei 2015 13:15
    Het begint toch echt bij het goed runnen van de overheidsfinancien en dat is juist het grote probleem. Er gaat veelmeer geld uit dan dat er binnenkomt. Dus schrappen al die luxe kostenposten. Cultuur en met name ontwikkelingssamenwerking. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de geweldige fyre en soortgelijke debacles. Ondernemen zou aangemoedigd moeten worden en je hand ophouden niet. Veel mensen zijn de belastingen en verplichte winkelnering wel beu. Volksverzekeringen verplichte ziektekostenverzeeringen.
  8. [verwijderd] 18 mei 2015 13:41
    quote:

    Zilverduit schreef op 18 mei 2015 13:15:

    Het begint toch echt bij het goed runnen van de overheidsfinancien en dat is juist het grote probleem. Er gaat veelmeer geld uit dan dat er binnenkomt. Dus schrappen al die luxe kostenposten. Cultuur en met name ontwikkelingssamenwerking. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de geweldige fyre en soortgelijke debacles. Ondernemen zou aangemoedigd moeten worden en je hand ophouden niet. Veel mensen zijn de belastingen en verplichte winkelnering wel beu. Volksverzekeringen verplichte ziektekostenverzeeringen.
    Cultuur is niet star, maar verandert steeds iets...mensen geven geld uit aan 'cultuur' zoals zij cultuur beschouwen en waarderen. Als de overheid cultuur beschouwt als iets wat geld oplevert, dan is het geen kostenpost maar een investering die moet renderen (toerisme, handel etc.).
    Cultuur moet niet zo zijn dat we dolgraag willen dat we over 500 jaar nog steeds worden beschouwd als een volk op houten schoenen met een bos tulpen in de hand.
    In het buitenland (en dus ook door toeristen in NL) worden we vnl gezien als een hippe narcotica-staat...kom je elders op een festival, dan vragen ze je of je cannabis bij je hebt en in NL vragen toeristen op straat je de weg naar de dichtstbijzijnde koffiesshop...alsof we niet anders weten en doen in NL. In Amsterdam normaalste zaak van de wereld waar smartshops en koffieshops onderhand in elke straat lijken te zitten....maak dat imago maar eens ongedaan!
    Uiteraard kan je ook gewoon ouderwets en cultureel geaccepteerd dronken worden in één van de vele kroegen en na afloop even een dame van plezier nemen...héél gewoon in NL.

    Dan ontwikkelingssamenwerking; ik vraag me af hoeveel geld gaat naar dumpgoederen van bijv.een Unilever, om vervolgens ergens in donker Afrika te droppen...logistiek gaat dat prima samen met de levering van wat wapens en munitie aldaar (vliegtuig gaat toch die kant op).
    Ook hier lijkt onze economie toch garen te spinnen bij ontwikkelingsgelden: die steun komt gewoon aan ons eigen kikkerlandje ten goede...althans, aan de bedrijven hier die amper belasting betalen).
  9. forum rang 8 josti5 18 mei 2015 14:14
    Over zwart geld gesproken: 10 miljard Fyra-debacle (tóch weer interessant om de parlementaire enquete te volgen, want dat zie en hoor je wat voor stelletje amateurs zich her en der omhoog gewerkt hebben!), woningcorporatie-debacle van miljarden: is dit nu witte of zwarte geldverspilling???
  10. [verwijderd] 18 mei 2015 15:14
    ik ben niet tegen belastingen, maar als we het toch over de balk gooien dan hebben we daar geen overheid bij nodig lijkt me.

    Waar moeite voor gedaan is, daar gaan we zuiniger mee om; de overheid doet amper moeite voor het geld dat het binnen krijgt (dwz geen bloed,zweet en tranen-geld)...en ook geleend geld komt/kwam té makkelijk aanwaaien en gaven we dus té makkelijk uit (huizenprijzen stegen de pan uit).

    Een goede belegging cq investering komt ook niet zomaar aanwaaien en wordt niet in de schoot geworpen (al willen volgers van analisten graag anders denken...'free-lunch' verhaal). Het vergt goed onderzoek, geduld en niet zelden een psychologische roller coaster doorstaan.

    Als bankiers hun boetes uit eigen zak moesten betalen (ipv op kosten van de aandeelhouders), dan bedachten ze zicht veel eerder)...ook dit gaat hen veel te makkelijk af en komen er doorgaans ongestraft mee weg.
    Ook politici lopen altijd risico...zo doe je goed en zo loopt het fout met je af: nl.wikipedia.org/wiki/Moord_op_de_geb...
  11. [verwijderd] 18 mei 2015 16:26
    quote:

    invoorentegenspoed schreef op 18 mei 2015 15:14:

    Als bankiers hun boetes uit eigen zak moesten betalen (ipv op kosten van de aandeelhouders), dan bedachten ze zicht veel eerder)...ook dit gaat hen veel te makkelijk af en komen er doorgaans ongestraft mee weg.
    Kop ik win, munt jij verliest.

    Maar als ze wel risico lopen betekent niet automatisch dat het wel goed gaat. De top van Bear Stearns verloor honderden miljoenen door te grote ego's en te veel risico.
  12. forum rang 7 Fred 62 18 mei 2015 17:30
    quote:

    BEN hofnar schreef op 18 mei 2015 17:19:

    Er is een verschil tussen effectieve belastingdruk en officiele tarieven Fred.
    Ik raak een beetje in de war.

    De belastingen moeten omhoog bij een toename van zwartwerken
    maar er is geen verband met de hoogte van de belastingen en zwartwerken.

    Wat uitleg is welkom?
  13. bub 18 mei 2015 22:29
    Het alleen toestaan van giraal betalen maakt de burger 100% transparant in zijn handelen. Sta daar eens een bij stil voordat je roept 'ik heb niets te verbergen'. Ja zeggen ze dan: daar zijn garanties voor. Als je dat gelooft denk dan maar terug aan het kwartje van Kok of de fiscus die je vervolgt via een camerasysteem waar nooit toestemming voor is gegeven.
    We hebben een overheid die alles van je wil weten zodra ze de mogelijkheid er toe zien. Worden we daar beter van?
  14. [verwijderd] 19 mei 2015 00:34
    fred 53 18 mei 2015 om 17:30
    0

    quote:

    BEN hofnar schreef op 18 mei 2015 om 17:19:

    Er is een verschil tussen effectieve belastingdruk en officiele tarieven Fred.

    Ik raak een beetje in de war.

    De belastingen moeten omhoog bij een toename van zwartwerken
    maar er is geen verband met de hoogte van de belastingen en zwartwerken.

    Wat uitleg is welkom?
    ===============================

    ik ben ook benieuwd naar je uitleg Ben... bij een belasting van 0% is zwartwerken onbestaanbaar, want onbelast en dus wit/legaal. Bij 1% belastingdruk loont het amper om risico te nemen, terwijl bij 99% belastingdruk niemand nog zin heeft om te werken (voor het geld).

    Daar tussenin kan het variëren en spelen mogelijk ook andere zaken een rol; bijv. de hoeveelheid regels en eisen waaraan voldaan moet worden. Bij zwart werk heb je ook amper verhaalsrecht en een consument kan gewoon verkiezen om een klus wit uit te laten voeren. Ook bedrijven kunnen vanwege fiscale aftrek een witte klus prefereren.

    Hoe hoger de belastingdruk, des te groter de beloning van het ontduiken middels zwartwerken. Hoe lager de belastingdruk, des te minder profijt en meer verhaalsrecht (klagen over de slechte kwaliteit vh zwarte werk gebeurt minder snel).

    De belastingdruk is doorgaans fors te noemen; een ondernemer betaalt inkomstenbelasting over de verdiensten, terwijl de klant vaak ook nog eens 21% BTW betaalt over het (nog te belasten) inkomen vd ondernemer.
130 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.