Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

KK DD AEX vrijdag 27 april

150 Posts
Pagina: «« 1 ... 3 4 5 6 7 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 27 april 2012 17:59
    AMSTERDAM VANDAAG: AEX sluit hoger


    AMSTERDAM (Dow Jones)--De Amsterdamse beurs is vrijdag licht hoger gesloten, waarbij goede bedrijfscijfers, tegenvallende groei van de Amerikaanse economie en negatieve berichten over Spanje elkaar in evenwicht hielden.

    De AEX-index sloot vrijdag 0,1% lager op 310,75 punten, de Midkap won 0,5% op 516,14 punten en de Smallcap eindigde 0,1% hoger op 414,68 punten.

    "We gingen vanochtend omlaag in reactie op de berichten over Spanje. In de middag kwam daar nog het tegenvallende Amerikaanse GDP bij, maar je ziet toch dat de bedrijfscijfers goed waren en de beurzen omhoog trokken", vat vermogensbeheerder Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer de dag samen.

    Kredietbeoordelaar Standard & Poor's verlaagde donderdagavond de kredietwaardigheid van Spanje met twee stappen op basis van aanhoudende risico's van een krimpende Spaanse economie. Tevens werd bekend, wat volgens Bender misschien nog wel belangrijker was, dat de werkloosheid in Spanje in het eerste kwartaal is gestegen tot 24,4%, wat een recordhoogte is.

    Daar tegenover stonden goede bedrijfscijfers. Zo maakte het Amerikaanse Amazon donderdag na het slot van Wall Street sterke resultaten bekend en won het aandeel rond het slot van de beurzen in Europa ruim 13%. Op de Nederlandse beurzen was USG de uitblinker. De midkapper won dik 11% vanwege beter dan verwachte kwartaalcijfers.

    In de middaghandel dook de AEX even omlaag toen bekend werd dat de Amerikaanse economische groei in het eerste kwartaal 2,2% bedroeg. Dat was teleurstellend aangezien analisten op een hogere groei van 2,6% hadden gerekend.

    "Het merendeel van de bedrijven presteert beter dan verwacht en dat legt een sterk fundament onder de markt, ondanks de problemen in de eurozone en de wisselende macro-data", concludeert Bender.

    Volgende week maandag is de Amsterdamse beurs open tijdens Koninginnedag. Dinsdag zijn de de beurzen in heel Europa gesloten omdat het de dag van de arbeid is. De aandacht zal in de komende week vooral liggen op een Spaanse obligatieveiling van donderdag, het ECB rentebesluit en het commentaar van president Mario Draghi, wat ook donderdag staat gepland, meerdere inkoopmanagersindices die gedurende de week verschijnen en de belangrijke arbeidsrapporten uit de Verenigde Staten. Woensdag verschijnt eerst het private banenrapport en vrijdag het maandelijkse banencijfer van het Amerikaanse ministerie van arbeid.

    De macro-economische agenda uit Europa bevat maandag twee items. Om 8.00 uur worden de Duitse detailhandelsverkopen over maart bekendgemaakt en om 10.00 uur volgt de M3 geldhoeveelheid van de eurozone over maart.

    De Amerikaanse agenda bevat drie publicaties. Allereerst verschijnen om 14.30 uur de persoonlijke inkomens en uitgaven over maart. Hiervoor zijn geen verwachtingen beschikbaar. In maart stegen de persoonlijke inkomen met 0,2% en de bestedingen met 0,8%. De Chicago inkoopmanagersindex over april komt om 15.45 uur. Ook hier zijn geen taxaties voorhanden. Een maand eerder kwam de index uit op 62,2. Tot slot wordt om 19.00 uur het economisch sentiment gemeten door Dow Jones verwacht. Deze index bedroeg in maart 48,1.

    Staatsobligaties sloten hoger. De euro noteert omstreeks 17.45 uur op $1,3250, ten opzichte van $1,3167 om 8.50 uur.


    Door Levien de Feijter; Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; levien.defeijter@dowjones.com


  2. [verwijderd] 27 april 2012 18:22
    quote:

    Hendrikus schreef op 27 april 2012 18:01:

    Een beurs die omhoog gedreven is door Aplle. Niet te geloven. Geen enkele werkgelegenheid van betekenis voor de states. Maar ja de index he. Tsja en dan ondersteund Aplle die "onafhankelijke" zendertjes ook nog en zo krijg je een non-economie.
    Wat is dat Aplle? Of bedoel jij soms Apple?
  3. forum rang 10 voda 27 april 2012 18:31
    WEEKSLOT: AEX +0,5%; begrotingsakkoord in focus


    Door Andre Sterk

    Van DOW JONES NIEUWSDIENST


    AMSTERDAM (Dow Jones)--Week 17 was de week van "terug bij af', in meerdere opzichten. Nederland zakte weg in tijdelijke stuurloosheid, bijgevolg de lange rente van Nederland maandagochtend flink opliep. In Frankrijk was na 1 ronde van presidentsverkiezingen Hollande de winnaar. De vraag was nu of de aanhang van Le Pen in mei tijdens de tweede, beslissende ronde toch voor Sarkozy kiest en daarmee hervormingen mogelijk maakt. De markten willen het, en zien de behouden Hollande niet zo zitten.

    Philips bracht maandag beter dan verwachte cijfers naar buiten en was daarmee de enige stijger in de AEX. De rest van de markt hield het helemaal voor gezien.

    De tegenvallende inkoopmanagersindex voor de industrie uit Duitsland en de eurozone gaven de markten niet de steun die gezocht werd, en ook de Chinese economie bleek maandag nog steeds te vertragen. In de VS kwam daar nog eens een weggemoffelde omkoopaffaire van Wal-Mart in Mexico bij, hetgeen de markt in New York geen goed deed.

    Het falen van de Nederlandse regering om na zeven weken met een sluitende begroting naar buiten te treden die Brussel kon behagen, zorgde voor een stijging van de lang rente naar 2,4%, terwijl de Duitse lange rente juist daalde. De spread tussen deze twee liep hierdoor behoorlijk op.

    Alles, op een handvol fondsen na, sloot maandag lager. Philips wist zich, miraculeus, te onttrekken aan de malaise. De AEX zakte op het slot 2,6% op 301.27 punten, onder het belangrijke steunniveau van 304 punten.

    Er was deze week nogal wat Spaans nieuws: het land riep maandag Europa en wereldleiders op om concrete sancties aan Argentinie op te leggen in een poging het land te dwingen tot volledige financiele compensatie voor de overname van YPF, de Argentijnse unit van het Spaanse Repsol YPF. De Europese Unie is de op e e n na grootste handelspartner van Argentinie. De Argentijnse president Cristina Kirchner diende vorige week maandag een wetsvoorstel in om het grootste olie- en gasconcern van Argentinie, dat nu nog voor het grootste deel in handen is van Repsol, voor 51% te nationaliseren, waardoor het Spaanse bedrijf een belang van 6,4% behoudt. De wet werd afgelopen week behandeld in de Argentijnse Senaat en werd later deze week aangenomen.

    Later liet Spanje weten er alles aan te doen de bilaterale betrekkingen met Argentinie in stand te houden.

    De Spaanse economie kromp in de eerste drie maanden van 2012 op kwartaalbasis met 0,4%, aldus de Spaanse centrale bank maandag in zijn maandelijkse economische rapport. De krimp maakt het nog moeilijker voor de Spaanse regering om de ambitieuze bezuinigingsdoelen te halen die nodig zijn om het begrotingstekort in 2012 niet hoger te laten oplopen dan 5,3% van het bruto binnenland product.

    Maandagavond verlaagde Standard & Poor's Ratings Services de outlook van de kredietstatus van Argentinie naar negatief van stabiel, waarbij het de recente plannen van het Zuid-Amerikaanse land om olie- en energieconcern YPF SA (YPF) voor een meerderheidsdeel te nationaliseren en de risico's van internationale handelssancties daardoor als voornaamste redenen aanvoerde.

    De ogen waren dinsdag voornamelijk gericht op de veiling van Nederlandse staatsobligaties. De vraag was natuurlijk of de belangstelling op peil bleef en wat de vergoeding zou zijn die Nederland nu moest betalen.

    Wel, het viel allemaal ontstellend mee en het belangrijkste effect daarvan was dat de lange rente dinsdag zo mogelijk nog sneller daalde dan deze maandag was opgelopen. De opening was dinsdag voorzichtig hoger, maar gaandeweg wist de index zich weer boven de 304 uit te werken.

    De lange rente van Nederland veerde ondertussen weer op van 2,30 naar 2,34 en een beetje en dat maakte de markt toch wel wat nerveus. Niettemin bleken bedrijfsresultaten van niet alleen AT&T, maar ook 3M goed te vallen, zoals bedrijfsresultaten tot nog toe weinig teleurstellingen veroorzaakten. Zelfs KPN werd beloond met koerswinst, omdat het de al aangekondigde reorganisatie nu versneld zal doorvoeren, omdat de business nog niet op orde is.

    Naats de Nederlandse veiling stond er ook een Italiaanse veiling op de planning. Italie haalde het maximale bedrag op tegen hogere financieringskosten dan waar bij de vorige veiling sprake van was. Dat laatste gold ook voor Spanje die met een veiling net niet het maximale bedrag ophaalde.

    De beurs kwam in de tweede helft van de middagsessie onder invloed te staan van Wall Street, dat hoger tendeerde. De markt bleef echter nerveus, maar zag wel kans om boven de voormalige steun van 304 punten te sluiten. De winst bedroeg 1,1% op een slot van 304,68 punten.

    Apple kwam dinsdag na 22.00 uur met een floorfiller aan cijfers. Reden voor de AEX om woensdag hoger te openen. En daarmee vervolgde de index zijn herstel, dat gedurende de dag zoveel omvang kreeg dat het verlies van maandag al weer bijna was weggewerkt. Zelfs de gedaalde hypotheekaanvragen en de fors tegenvallende orders voor duurzame goederen over maart brachten de markt niet van zijn stuk.

    "De markt beweegt al tijden tussen hoop en vrees. Er is iets dat de index tegenhoudt opwaarts uit te breken en er is iets dat de index er van weerhoudt om diep te zakken. Het economisch herstel dat nodig is voor een uitbraak tekent zich niet af en de aandelenmarkten zijn nog steeds het beste beleggingsplatform dat er is. Dat zijn de twee verklaringen voor de patstelling voor de AEX", aldus een vermogensbeheerder woensdag.

    In combinatie met Apple zorgden de bedrijfsresultaten voor een positief sentiment, terwijl de schuldenstress duidelijk verminderde, hetgeen zichtbaar bleef in een teruglopende lange rente. Het resultaat was een winst van 1,1% op een slotstand van 308,00, ondanks de tegenvaller bij orders voor duurzame goederen in de VS.

  4. forum rang 10 voda 27 april 2012 18:33
    Deel 2:

    Donderdag werd de AEX stevig geraakt door bedrijfsresultaten. Shell, Unilever en Randstad noteerden na opening flink hoger en met name de eerste twee zijn zwaargewichten. Daardoor liep de AEX meer op dan andere indices in Europa. Deutsche Bank zorgde echter voor een domper, waardoor financials flink onder druk kwamen te staan.

    Het goede nieuws kwam donderdag uit de VS, want daar was eindelijk weer eens een gunstig huizencijfer te bewonderen: de aanstaande huizenverkopen stegen in maart met 4,1% en dat was een stuk meer dan de geprognosticeerde plus van 1,3%.

    Daar waren wel tegenvallende steunaanvragen aan vooraf gegaan. Die zorgden voor een dip in de index, mede omdat dit het zoveelste signaal van een vertragend herstel van de economie in de VS was waar de markten mee werden geconfronteerd.

    Maar om 16.00 uur, toen dat huizencijfer de markt in kwam, veerde de markt weer op naar zelfs een niveau boven de 312 punten. Dat hield de index niet vast, maar zag wel kans de dag met winst af te sluiten op 310,55, of een dagrendement van 0,8%.

    Ondertussen was Nederland nauwelijks met de markt bezig, maar met de totstandkoming van het bezuinigingsakkoord. Zou dat er komen en hoe zou dat er uitzien? Dat waren de twee centrale vragen. Het kwam er en het oogde ingrijpend genoeg. En nu maar afwachten in hoeverre een nieuw kabinet van zins is de besparingen door te voeren.

    Op de valreep mooie ontwikkelingen in een land, dat op het Europese toneel hard op weg was de risee van de maand te worden. Maar die rol was toch weer weggelegd voor Spanje dat donderdagavond door de Amerikaanse kredietwaardigheidsbeoordelaar Standard & Poor's in twee stappen werd verlaagd naar BBB+ van A. De outlook is negatief.

    Vrijdagochtend kwam daar nog eens een Spaans werkloosheidspercentage over het eerste kwartaal overheen waarbij een argeloze lezer zich al snel begon af te vragen of al die werklozen nu ook echt allemaal thuis zaten: 24,44%, op de kop af. Gestegen van 22,85% over het vierde kwartaal.

    De opening oogde vooraf nog vlak, met een versoepeling van het monetaire beleid in Japan in het achterhoofd, maar de index leverde gewoon 3 punten in. "Spanje, iets anders is het niet". aldus een handelaar.

    Naderhand trad een herstel in, mede door het geruststellende verloop van de Italiaanse veiling. De spread tussen de Nederlandse en Duitse rente was inmiddels weer onder de 60 basispunten gezakt.

    De bedrijfsresultaten waren over het geheel genomen goed en zorgden ook vrijdag voor steun.

    's Middag kwamen in de VS twee belangrijke data: de eerste raming voor de groei van de economie over het eerste kwartaal en het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan.

    De groei viel licht tegen. Die kwam uit op 2,2%, terwijl 2,6% was verwacht en dat zette de AEX weer terug op het slot van donderdag. Het consumentenvertrouwen steeg in april onverwacht, tot 76,4 van 76,2 in maart. Er was een daling tot 75,7 voorzien.

    Volgende week, week 18, wordt een rommelig geheel, met maandag in Nederland Koninginnedag en dinsdag 1 mei, met 'vieringen' in geheel Europa, als gevolg waarvan de beurzen van Euronext gesloten zijn. Maandag kunnen de markten reageren op Duitse detailhandelsverkopen, Amerikaanse inkomens en bestedingen en de inkoopmanagersindex van Chicago.

    Daarnaast veilt Frankrijk drie kortlopende lening voor een beoogd bedrag van EUR6,8-8,0 miljard.

    Bedrijfscijfers zijn afkomstig van NYSE Euronext, Anheuser Busch Inbev en Herbalife. In Nederland is de agenda leeg.

    De AEX sloot vrijdag af met een winst van 0,1% op 310,75 punten. Op weekbasis bedroeg de winst 0,5%.

    De sterkste stijgers in de AEX en de Midkap van de afgelopen week, (slotstand vandaag vergeleken met vrijdag een week geleden):


    - USG People +11,11%
    - TomTom + 8,93%
    - Philips + 6,49%
    - SBM Offshore + 5,37%
    - Heijmans + 5,01%

    De sterkste dalers in de AEX en de Midkap van de afgelopen week, (slotstand vandaag vergeleken met vrijdag een week geleden):


    - PostNL -13,84%
    - Mediq -12,86%
    - Wessanen -10,65%
    - CSM - 8,59%
    - BAM - 8,27%

    Door Andre Sterk; Dow Jones Nieuwsdienst; andre.sterk@dowjones.com; +31-20-571 5201


    (END) Dow Jones Newswires

    April 27, 2012 12:27 ET (16:27 GMT)
150 Posts
Pagina: «« 1 ... 3 4 5 6 7 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.