Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Chinese aandeelhouder wacht forse kater ...

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 bp5ah 12 mei 2007 11:42
    De chinese aandelengekte neemt zulke vormen aan dat zelfs boeddhistische monniken een gokje wagen. Ondanks het doorbreken van de magische 4000 puntengrens van de Shanghai Composite Index, waarschuwen experts voor een beurscrash.
    -----------------------------------------------

    De 91 miljoen Chinese beleggers in aandelen lijken onverbeterlijke optimisten. Ondanks twee dramatische koersdalingen in de afgelopen drie maanden, blijft de animo voor beleggen in aandelen onverminderd groot. Sterker, die lijkt alleen maar toe te nemen, en na iedere crash leven de koersen weer vrolijk op.

    Voor veel beginnende beleggers is dat aanleiding genoeg om ook maar eens een gokje te wagen in het 'door de communistische partij georganiseerde casino', zoals de beurs ook wel wordt genoemd. De effektenmakelaars openen inmiddels 200.000 nieuwe rekeningen per dag.

    Er wordt steeds luider gewaarschuwd voor de volgende, onvermijdelijke crash. Beleggers laten zich gek maken door het idee, dat er in korte tijd gigantische winsten gemaakt kunnen worden. Zelfs boeddhistische monniken kunnen de verleiding niet weerstaan en leggen hun gelofte van armoede tijdelijk af om wat rijker te worden.

    Wanneer die crash zich aandient, kunnen de gevolgen weleens ingrijpender zijn dan voorgaande keren. Beleggers die nu aandelen kopen doen dat niet alleen meer van hun spaarcenten. Er wordt fors geleend bij de banken. Omdat de inflatie hoger ligt dan de rente, die banken in rekening brengen, leent de klant feitelijk gratis. Het gevolg is dat er nog meer wordt geleend.

    Beleggen op de beurs is eigenlijk een pyramidespel geworden, zegt een analist van een europese bank in China. Het werkt alleen als de koersen blijven stijgen en de beleggers zo geld verdienen om de leningen terug te kunnen betalen. Maar zodra koersen snel dalen en mensen geld verliezen, breekt de hel los.

    Een belangrijke oorzaak dat de crash niet kan uitblijven , is de gebrekkige informatieverstrekking van de beursgenoteerde bedrijven. Omdat onervaren beleggers toch iets willen weten, pompen allerlei experst via mobieltjes en e-mail informatie rond. De belegger kan dankzij de computer en internet meteen reageren en doet dat ook.

    Daarnaast is er de illegale verkoop van informatie: Werknemers van effektenhandelaars lichten tegen betaling vrienden en familie in, wat leidt tot handel met voorkennis. De markt wordt daardoor nog ondoorzichtiger en onvoorspelbaarder.

    Ik denk dat de zeepbel binnenkort uitelkaar spat, zegt Andy Xie, to voor kort één van de belangrijkste economen bij de bank Morgan Stanley. Hij en anderen wijzen dan op een fatale combinatie van teveel geld, inflatie en overwaardering van onroerend goed en aandelen in een onvolwassen en weinig transparante markt.

    De waardevan het aandelenkapitaal van Chinese beursgenoteerde banken bijvoorbeeld ligt op 100 maal de winst. Voor de ING-bank ligt dat op een factor 9. De regering slaagt er maar mondjesmaat in om grip te krijgen op de speculatie.
    Volgens Xie komt dat door de angst voor gedonder binnen de communistische partij. Beursgenoteerde bedrijven worden voorzichtig of niet aangepakt, uit vrees voor paniek.

    De crash zal diep ingrijpen in de Chinese samenleving, zo verwacht Xie. Voor veel kleine beleggers zijn aandelen namelijk het pensioen dat de staat niet meer betaald vanwege privatiseringen, de studiefinanciering voor het enige kind of een aanvulling op het inkomen.

    ***************************
    © Erwin Tuil - LC 12-5-'07
    ***************************

    Gr.

    Dirk
  2. [verwijderd] 12 mei 2007 12:10
    Chinese overheid heeft nog 1200 MILJARD dollar liggen om eventuele problemen op te lossen. Dus een crash lijkt niet voorhanden wel dat papiergeld geen tot weinig waarde meer zal hebben. In dit scenario kan dus ook de DOWJ. makkelijk doorstijgen tot 100.000. De enorme geldpersing door praktisch alle landen ter wereld heeft (zal) de beurzen wereldwijd in getalswaarde flink doen stijgen. In de EUROzone zal zodra Frankrijk, Italie e.a. problemen krijgen met hun pensioen betalingen de persen ook een tandje hoger worden gezet. Dus ook hier zullen de beurzen getalsmatig nog flink oplopen met uiteraard af en toe een correctie.
    GrRS

4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 891,13 +0,42%
EUR/USD 1,0769 +0,05%
FTSE 100 8.213,49 +0,51%
Germany40^ 18.217,90 +1,20%
Gold spot 2.325,67 +1,04%
NY-Nasdaq Composite 16.349,25 +1,19%

Stijgers

Avantium
+3,70%
NSI
+3,67%
SBM Of...
+2,87%
TKH
+2,75%
Aegon
+2,04%

Dalers

NX FIL...
-4,34%
PostNL
-3,86%
Flow T...
-1,96%
DSM FI...
-1,53%
SIGNIF...
-1,44%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links