Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

39.162 Posts
Pagina: «« 1 ... 1583 1584 1585 1586 1587 ... 1959 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 9 nine_inch_nerd 1 september 2021 20:46
    Overschot aan groene stroom is kostenpost voor energiebedrijven
    20:05
    Op een winderige en zonnige, maar tegelijkertijd rustige dag kan er een overschot aan stroom ontstaan in Nederland. Dan moeten energiebedrijven betalen om hun stroom kwijt te kunnen.

    Nederlandse producenten van elektriciteit hebben begin augustus te maken gehad met een contradictie: ze moesten betalen om hun stroom te kunnen verkopen. Veel aanbod van wind- en zonne-energie in combinatie met een lage vraag naar elektriciteit doordat veel mensen op vakantie waren, zorgde voor een overschot aan groene stroom. Energiebedrijven moesten tot ruim €60 per opgewekte eenheid elektriciteit toeleggen.

    Dat blijkt uit maandcijfers van de website Energieopwek.nl, een datawebsite die bijhoudt hoeveel duurzame energie er in Nederland is. 'De situatie kan door de groei van wind en zonne-energie de komende jaren vaker voorkomen', zegt Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen.

    Veel meer hernieuwbare energie

    Om de uitstoot van CO2 terug te dringen en klimaatverandering tegen te gaan, geeft de overheid miljarden aan subsidie uit voor de bouw van zonne- en windparken en moeten steenkoolcentrales per 2030 dicht. Dat is te zien aan de groei van hernieuwbare stroom. In augustus kwam 37% van alle gebruikte elektriciteit uit een hernieuwbare bron, tien procentpunt meer dan vorig jaar, aldus Energieopwek.nl. Het aantal zonnepanelen nam fors toe en er zijn vorig jaar twee windparken op zee bijgekomen.

    Maar dat kun dus ook negatief uitpakken voor de inkomsten van energiebedrijven. Waar een conventionele energiecentrale op steenkool of aardgas aan- en uitgezet kan worden, is de productie van een zonne- of windpark afhankelijk van de weersomstandigheden. Op een winderige én zonnige dag kan er te veel aanbod van groene stroom zijn, zegt Visser. Is tegelijkertijd de vraag laag, dan krijgt de energiesector te maken met negatieve stroomprijzen.

    'We zien negatieve prijzen vaak op zondagochtend', zegt Roland Pechtold, ceo bij GroenLeven, een van de grootste zonneparkbouwers van Nederland. Op zich kunnen energiebedrijven deze kosten dragen, maar vervelend wordt het wanneer de prijs meer dan zes uur negatief blijft. Volgens Europese regels mag de Nederlandse overheid dan geen subsidie meer verstrekken. 'Nu is die impact nog miniem, maar komt dit te vaak voor, dan heeft het effect op onze businesscase', zegt Pechtold.

    Uitzetten windturbines

    Begin augustus was het de derde keer in ruim een jaar tijd dat de energiesector te maken kreeg met langdurige negatieve stroomprijzen. 'Het is een verlies aan inkomsten. Wij maken ons in toenemende mate zorgen hierover', zegt Amelie Veenstra, directeur beleid bij de branchevereniging voor zonne-energie. Investeringszekerheid is nodig. Banken en beleggers zullen minder happig zijn geld te steken in een bedrijf dat geld moet verdienen op een instabiele markt, schetst Veenstra.

    Wat het probleem zou kunnen oplossen, is het simpelweg uitzetten van windturbines, zonnepanelen en steenkoolcentrales op uren met een groot aanbod. Maar dat kan niet altijd, zegt Visser. Sommige steenkoolcentrales leveren stadswarmte en moeten daarom blijven draaien. Daarnaast hebben veel zonneparken die tot nu toe zijn gebouwd helemaal geen op afstand bestuurbare aan- of uitknop. Ook is het verschijnsel nog zo nieuw dat energiebedrijven huiverig zijn zonneparken en windturbines massaal uit te zetten, terwijl fossiele centrales wel blijven draaien.

    Batterijen in parken

    Ook zijn er veel energiebedrijven die contracten hebben gesloten met een vaste prijs voor stroomlevering. Voor hen is er geen noodzaak de productie terug te schroeven, terwijl hun aanbod wel de prijs drukt voor de rest van de markt.

    De ceo van GroenLeven hoopt dat de negatieve stroomprijzen een nieuwe markt creëren, namelijk die van batterijen. Als we een overschot aan elektriciteit kunnen opslaan, dan kunnen we het op een later moment verkopen, vertelt hij. 'Een negatieve stroomprijs maakt een rendabele businesscase voor het plaatsen van een grote batterij bij onze zonneparken', aldus Pechtold.
  2. forum rang 5 DurianCS 1 september 2021 21:14
    quote:

    nine_inch_nerd schreef op 1 september 2021 20:46:

    Overschot aan groene stroom is kostenpost voor energiebedrijven
    20:05
    Op een winderige en zonnige, maar tegelijkertijd rustige dag kan er een overschot aan stroom ontstaan in Nederland. Dan moeten energiebedrijven betalen om hun stroom kwijt te kunnen.
    ...
    Qua principe eenvoudig oplosbaar. Gewoon buffercapaciteit installeren, bijvoorbeeld aanmaak groene waterstof. Lost meteen het probleem op dat groene waterstof zo duur is.
  3. forum rang 9 nine_inch_nerd 1 september 2021 21:23
    quote:

    DurianCS schreef op 1 september 2021 21:14:

    [...]
    Qua principe eenvoudig oplosbaar. Gewoon buffercapaciteit installeren, bijvoorbeeld aanmaak groene waterstof. Lost meteen het probleem op dat groene waterstof zo duur is.
    Klopt.
    Ik heb al eens eerder vermeld dat Tegenlicht (VPRO) een tijd geleden een docu had over opslaan energie bij pieken.
    H2 is een oplossing, oude zoutmijnen (wel gesloten) of gasruimten onder de bodem op druk brengen met perslucht op druk (en bij energiedaling die perslucht weer gebruiken voor opwekking energie) of mechanisch blokken opstapelen en bij dipje deze weer dmv dynamo energie opwekken. Zeer interessant...Diversen worden al in praktijk uitgevoerd.
  4. forum rang 5 Ronald Engels 1 september 2021 21:38
    quote:

    DurianCS schreef op 1 september 2021 21:14:

    [...]
    Qua principe eenvoudig oplosbaar. Gewoon buffercapaciteit installeren, bijvoorbeeld aanmaak groene waterstof. Lost meteen het probleem op dat groene waterstof zo duur is.
    =====================

    DurianCS,

    Waarom de gratis geproduceerde waterstof van overtollige windenergie niet gewoon bijmengen in het bestaande Aardgasnet van Nederland, tot maximaal 15 % vol? Dit is de aller goedkoopste oplossing en makkelijkste oplossing en bovendien zeer milieuvriendelijk!

    M.v.g. Ronald

  5. forum rang 5 Ronald Engels 1 september 2021 23:43
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 1 september 2021 01:44:

    [...]
    Ronald, bedankt voor je adequate en leesbare reactie. Zou je wellicht nog bronnen kunnen noemen voor de getallen die je noemt in je eerste drie alinea's?

    Salomon Kroonenberg staat bekend als een zeer dwarse geoloog die idd niks op heeft met de rapporten van het IPCC. Ik zal zijn boek gaan lezen, lijkt me interessant, maar ik merk nu al op dat hij een geoloog is, geen klimatoloog.

    =========================

    Beperktedijkbewaking,

    In het verre verleden 2014 tot 2018 volgde ik uitgebreid bijna dagelijks de You-tube Videos van Adapt 2030 David Dubyne en Oppenheimer Ranch Project en vele anderen en in deze videos kwam Prof. Dr. Zharkova regelmatig zeer uitgebreid aan het woord en vielen de cijfers van 5 Watt/m2 TSI-daling op de Stratosphere over de komende 200 jaar, dankzij dalende Zonneactiviteit en de toenemende afstand Aarde / Zon naar 154.5 miljoen km voor winter / zomer afhankelijk Noordelijk of Zuidelijk Halfrond (zij sprak in land miles = "1.6 km") en ik heb dat zelf omgerekend van land miles naar km, "conform de Milankovitch Eccentricity Cycle".

    Overigens als ik me goed herinner was op 3 januari 2018 of 2019 de afstand Aarde / Zon 152 miljoen km voor winter / zomer afhankelijk Noordelijk of Zuidelijk Halfrond en op diezelfde 3 januari 2018 of 2019 was de afstand Aarde / Zon 147 miljoen km voor zomer /winter afhankelijk Noordelijk of Zuidelijk Halfrond.

    Overigens in de vele Milankovitch Videos, "de Eccentricity Cycles", worden regelmatig de afstanden Aarde / Zon vermeld en ter informatie, ruwweg 12.000 jaar geleden waren de afstanden Aarde / Zon bijna volledig cirkel vormig en toen cirkelde de Aarde in een loopbaan dicht bij de Zon met afstanden van 126 miljoen km en 129 miljoen km voor winter / zomer afhankelijk Noordelijk of Zuidelijk Halfrond of vice versa.

    Planeet Aarde was toen (~11.600 en 8.000 jaar geleden) veel warmer ongeveer 3 graden celcius warmer als de mini ijstijd de Dalton Minimum periode 1790-1830 en ongeveer 2 graden warmer als ons huidige Modern Warming periode sinds het jaar 1830 met temperatuur hoogtepunten door warme El Niño stromingen in jaar 1998 en jaren 2015/2016.

    Over ongeveer 40.000 jaar is de afstand Aarde / Zon 189 miljoen km en 127 miljoen km via een ovale omloop baan, voor winter / zomer afhankelijk Noordelijk of Zuidelijk Halfrond of vice versa, Planeet Aarde is dan glacial koud in alle winter periodes met temperaturen van -10 à -15 graden celcius kouder als nu in 2021 en de TSI is dan gedaald naar ruwweg 1330 Watt/m2 op de Stratosphere van Planeet Aarde tijdens de afstand van 189 miljoen km van de ovale omloopbaan en ruwweg 1370 Watt/m2 tijdens de afstand van 127 miljoen km van de ovale omloop baan, dit over 40.000 jaar!

    De meeste sneeuw en ijs gevormd in de glaciale winterperiodes op zowel de Noordeelijke als Zuidlijke Halfrond Landmassa`s blijven dan liggen en smelten niet of nauwelijks weg in de warme zomerperiodes en Planeet Aarde zal dan in Europa bedekt zijn continu met honderden meters en wellicht duizenden meters hoge sneeuw en ijsmassa tot aan Zuid-Frankrijk en tot aan Texas/Louisiana rivieren-delta USA, enzv.

    Dit alles over 40.000 jaar echter deze nieuwe glaciale begin periode start denk ik reeds over 700 à 1400 jaar en heeft een totale tijdsspanne van ruwweg 90.000 jaar.

    We zitten nu aan het einde van de Interglaciale Warmte Periode die reeds loopt sinds ruwweg 12.000 jaar en die normaal gesproken nooit langer duurt dan 11.000 à 14.000 jaar, dus we zitten nu op het einde van de Interglaciale Warmte Periode, conform de Milankovitch Eccentricity Cycle, met te verwachten over enkele honderden jaren de beginstart van de nieuwe Glaciale Periode, zoals gezegd verwacht te starten over 700 à 1400 jaar, dit zijn mijn schattingen!

    Dus hoe dan ook; "Alle 3 de Milankovitch Cycles, Eccentricity, Obliguity en Precession zijn de komende paar duizend jaar in afkoelingsmodus voor wat betreft puur minder Zonne energie richting Noordelijk Halfrond Planeet Aarde met langzaam dalende TSI waarden in Watt/m2 op de Stratosphere van Planeet Aarde met de aller koudste periode te verwachten over 40.000 jaar, zoals hierboven geschreven in TSI = Watt/m2, 1330 Watt/m2 en 1372 Watt/m2 extremen tijdens de ovale jaarlijkse loopbaan van Planeet Aarde rond de Zon!

    S.v.p. aan alle klimaat geintereseerden, als jullie dit goed willen begrijpen zul je vele complexe Milankovitch Cycles Videos en wetenschappelijke informatie met veel enthousiasme door moeten worstelen, dit was voor mij complexe ook zeer mathematische materie en heeft lang geduurd voor ik goed kon begrijpen, wat vele wetenschappers /videos en publicaties probeerden uit te leggen!

    Zonder het serieus volledig bestuderen van de Milankovitch Cycles, is het heel moeilijk te begrijpen, wat er met onze Planeet Aarde korte termijn van 200 à 400 jaar en lange termijn klimaatveranderingen gebeurt, zowel opwarming als afkoeling!

    M.v.g. Ronald
  6. forum rang 5 Ronald Engels 2 september 2021 00:53
    quote:

    rationeel schreef op 1 september 2021 11:55:

    Sebastien Valkenberg, maar ook andere auteurs van Wynia’s Week leggen regelmatig hun vinger bij de even snelle, als sluipende infiltratie van ‘woke’-identiteitspolitiek via overheid, onderwijs, cultuur en media. Wynia’s Week gaat onverminderd door met kritische publicaties over deze gevaarlijke ontwikkeling. Steunt u onze broodnodige berichtgeving? Doneren kan op verschillende manieren. Kijk HIER. Hartelijk dank!
    ======================

    rationeel,

    Heel goed om dit artikel van Wynia`s Week over onze gemanipuleerde zich niet verdedigende Universiteiten, over de politieke financiele dwang en manipulatie en politieke indoctrinatiedwang door onze minister van OCW van de Vrijheid van Meniguiting en Vrijheid van Wetenschappelijk Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek, hier te plaatsen.

    Met zekerheid als je op onze Nederlandse linkse gemanipuleerde Universiteiten niet in de politieke en universitaire massa pas meeloopt, dan ben je werkeloos of zonder studie funding, voor dat je het weet.

    Dus helaas mijn respect voor onze Nederlandse Universitaire Wetenschap en onze Universiteiten zoals Amsterdam, Utrecht en Leiden zijn tot historische dieptepunten gedaald!

    Jammer voor mijn vele neven, nichtjes en kennissen die juist helaas op die 3 Universiteiten zijn afgestuurd en inderdaad helaas triestig links zijn geindoctrineerd en helaas niet aan Gezond Verstand denken doen, alles onmiddellijk arrogant beter menen te weten als Gezond Verstand met levens en werk ervaring hoogopgeleide technici en ingenieurs, hun familie en kennissen!

    Triestig, maar zo is onze Nederlandse maatschappij, was dit mij niet bewust in het buitenland voor mijn pensionering, dat onze Nederlandse Universitaire Wereld zo diep gezonken was, enzv?

    Was dan met zekerheid nooit terug gekeerd naar Nederland en was dan Zwitser geworden na mijn pensionering!

    Mijn ervaring met de Universiteit van Lausanne in Zwitserland en ook met die van Zürich is in dat opzicht vele malen positiever, daar wil men graag praktisch/theoretische kennis van Technici en Ingenieurs met één goed verhaal en kennis zeer graag benutten en men gebruikt dit dan ook en je blijft er nog jaren bij betrokken, ook bij het ontstaan van nieuwe technische Startups/bedrijfjes door Professoren, enzv.

    Sorry, het is absoluut noodzakelijk deze Syp Wynia Week informatie te horen en te plaatsen door rationeel en als vele andere IEX Forumvrienden niet willen begrijpen, wat voor een puinhoop het is in het huidige totaal verziekte politieke Mark Rutte chaotische rampen Nederland, dan is dat zeer jammer voor hen die bewust blind en doof willen zijn in dit land Nederland, wat aan zelfvernietiging doet onder de briljante zeer foute manipulator Mark Rutte.

    Dus rationeel bedankt voor het plaatsen van dit artikel, ik denk er ook zo over als Wynia Week!

    M.v.g. Ronald, uit het helaas VVD/PVV-Bolwerk Hulst.
  7. forum rang 9 rationeel 2 september 2021 01:35
    quote:

    Ronald Engels schreef op 1 september 2021 23:43:

    [...]

    =========================

    Beperktedijkbewaking,

    In het verre verleden 2014 tot 2018 volgde ik uitgebreid bijna dagelijks de You-tube Videos van Adapt 2030 David Dubyne en Oppenheimer Ranch Project en vele anderen en in deze videos kwam Prof. Dr. Zharkova regelmatig zeer uitgebreid aan het woord en vielen de cijfers van 5 Watt/m2 TSI-daling op de Stratosphere over de komende 200 jaar, dankzij dalende Zonneactiviteit en de toenemende afstand Aarde / Zon naar 154.5 miljoen km voor winter / zomer afhankelijk Noordelijk of Zuidelijk Halfrond (zij sprak in land miles = "1.6 km") en ik heb dat zelf omgerekend van land miles naar km, "conform de Milankovitch Eccentricity Cycle".

    Overigens als ik me goed herinner was op 3 januari 2018 of 2019 de afstand Aarde / Zon 152 miljoen km voor winter / zomer afhankelijk Noordelijk of Zuidelijk Halfrond en op diezelfde 3 januari 2018 of 2019 was de afstand Aarde / Zon 147 miljoen km voor zomer /winter afhankelijk Noordelijk of Zuidelijk Halfrond.

    Overigens in de vele Milankovitch Videos, "de Eccentricity Cycles", worden regelmatig de afstanden Aarde / Zon vermeld en ter informatie, ruwweg 12.000 jaar geleden waren de afstanden Aarde / Zon bijna volledig cirkel vormig en toen cirkelde de Aarde in een loopbaan dicht bij de Zon met afstanden van 126 miljoen km en 129 miljoen km voor winter / zomer afhankelijk Noordelijk of Zuidelijk Halfrond of vice versa.

    Planeet Aarde was toen (~11.600 en 8.000 jaar geleden) veel warmer ongeveer 3 graden celcius warmer als de mini ijstijd de Dalton Minimum periode 1790-1830 en ongeveer 2 graden warmer als ons huidige Modern Warming periode sinds het jaar 1830 met temperatuur hoogtepunten door warme El Niño stromingen in jaar 1998 en jaren 2015/2016.

    Over ongeveer 40.000 jaar is de afstand Aarde / Zon 189 miljoen km en 127 miljoen km via een ovale omloop baan, voor winter / zomer afhankelijk Noordelijk of Zuidelijk Halfrond of vice versa, Planeet Aarde is dan glacial koud in alle winter periodes met temperaturen van -10 à -15 graden celcius kouder als nu in 2021 en de TSI is dan gedaald naar ruwweg 1330 Watt/m2 op de Stratosphere van Planeet Aarde tijdens de afstand van 189 miljoen km van de ovale omloopbaan en ruwweg 1370 Watt/m2 tijdens de afstand van 127 miljoen km van de ovale omloop baan, dit over 40.000 jaar!

    De meeste sneeuw en ijs gevormd in de glaciale winterperiodes op zowel de Noordeelijke als Zuidlijke Halfrond Landmassa`s blijven dan liggen en smelten niet of nauwelijks weg in de warme zomerperiodes en Planeet Aarde zal dan in Europa bedekt zijn continu met honderden meters en wellicht duizenden meters hoge sneeuw en ijsmassa tot aan Zuid-Frankrijk en tot aan Texas/Louisiana rivieren-delta USA, enzv.

    Dit alles over 40.000 jaar echter deze nieuwe glaciale begin periode start denk ik reeds over 700 à 1400 jaar en heeft een totale tijdsspanne van ruwweg 90.000 jaar.

    We zitten nu aan het einde van de Interglaciale Warmte Periode die reeds loopt sinds ruwweg 12.000 jaar en die normaal gesproken nooit langer duurt dan 11.000 à 14.000 jaar, dus we zitten nu op het einde van de Interglaciale Warmte Periode, conform de Milankovitch Eccentricity Cycle, met te verwachten over enkele honderden jaren de beginstart van de nieuwe Glaciale Periode, zoals gezegd verwacht te starten over 700 à 1400 jaar, dit zijn mijn schattingen!

    Dus hoe dan ook; "Alle 3 de Milankovitch Cycles, Eccentricity, Obliguity en Precession zijn de komende paar duizend jaar in afkoelingsmodus voor wat betreft puur minder Zonne energie richting Noordelijk Halfrond Planeet Aarde met langzaam dalende TSI waarden in Watt/m2 op de Stratosphere van Planeet Aarde met de aller koudste periode te verwachten over 40.000 jaar, zoals hierboven geschreven in TSI = Watt/m2, 1330 Watt/m2 en 1372 Watt/m2 extremen tijdens de ovale jaarlijkse loopbaan van Planeet Aarde rond de Zon!

    S.v.p. aan alle klimaat geintereseerden, als jullie dit goed willen begrijpen zul je vele complexe Milankovitch Cycles Videos en wetenschappelijke informatie met veel enthousiasme door moeten worstelen, dit was voor mij complexe ook zeer mathematische materie en heeft lang geduurd voor ik goed kon begrijpen, wat vele wetenschappers /videos en publicaties probeerden uit te leggen!

    Zonder het serieus volledig bestuderen van de Milankovitch Cycles, is het heel moeilijk te begrijpen, wat er met onze Planeet Aarde korte termijn van 200 à 400 jaar en lange termijn klimaatveranderingen gebeurt, zowel opwarming als afkoeling!

    M.v.g. Ronald
    Een inspirerend betoog, Ronald:)

    Het was helemaal een inspirerende dag, doordat je ons gewezen hebt op Salomon Kroonenberg:)

    Wat moet het motiverend zijn van zo'n man college te krijgen.

    Hij heeft een zeer uitgebreide site, zodat er nog veel te genieten valt.

    Wij mogen niet te somber zijn, want overal komen toch mensen met hun eigen, echte, waardevolle meningen naar voren.

    Hopenlijk zal het slechte tij toch nog gekeerd worden.

    Welterusten:)

    Rationeel.
  8. forum rang 6 izdp 2 september 2021 01:38
    quote:

    nine_inch_nerd schreef op 1 september 2021 20:46:

    Overschot aan groene stroom is kostenpost voor energiebedrijven
    20:05
    Op een winderige en zonnige, maar tegelijkertijd rustige dag kan er een overschot aan stroom ontstaan in Nederland. Dan moeten energiebedrijven betalen om hun stroom kwijt te kunnen.

    Nederlandse producenten van elektriciteit hebben begin augustus te maken gehad met een contradictie: ze moesten betalen om hun stroom te kunnen verkopen. Veel aanbod van wind- en zonne-energie in combinatie met een lage vraag naar elektriciteit doordat veel mensen op vakantie waren, zorgde voor een overschot aan groene stroom. Energiebedrijven moesten tot ruim €60 per opgewekte eenheid elektriciteit toeleggen.

    Dat blijkt uit maandcijfers van de website Energieopwek.nl, een datawebsite die bijhoudt hoeveel duurzame energie er in Nederland is. 'De situatie kan door de groei van wind en zonne-energie de komende jaren vaker voorkomen', zegt Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen.

    Veel meer hernieuwbare energie

    Om de uitstoot van CO2 terug te dringen en klimaatverandering tegen te gaan, geeft de overheid miljarden aan subsidie uit voor de bouw van zonne- en windparken en moeten steenkoolcentrales per 2030 dicht. Dat is te zien aan de groei van hernieuwbare stroom. In augustus kwam 37% van alle gebruikte elektriciteit uit een hernieuwbare bron, tien procentpunt meer dan vorig jaar, aldus Energieopwek.nl. Het aantal zonnepanelen nam fors toe en er zijn vorig jaar twee windparken op zee bijgekomen.

    Maar dat kun dus ook negatief uitpakken voor de inkomsten van energiebedrijven. Waar een conventionele energiecentrale op steenkool of aardgas aan- en uitgezet kan worden, is de productie van een zonne- of windpark afhankelijk van de weersomstandigheden. Op een winderige én zonnige dag kan er te veel aanbod van groene stroom zijn, zegt Visser. Is tegelijkertijd de vraag laag, dan krijgt de energiesector te maken met negatieve stroomprijzen.

    'We zien negatieve prijzen vaak op zondagochtend', zegt Roland Pechtold, ceo bij GroenLeven, een van de grootste zonneparkbouwers van Nederland. Op zich kunnen energiebedrijven deze kosten dragen, maar vervelend wordt het wanneer de prijs meer dan zes uur negatief blijft. Volgens Europese regels mag de Nederlandse overheid dan geen subsidie meer verstrekken. 'Nu is die impact nog miniem, maar komt dit te vaak voor, dan heeft het effect op onze businesscase', zegt Pechtold.

    Uitzetten windturbines

    Begin augustus was het de derde keer in ruim een jaar tijd dat de energiesector te maken kreeg met langdurige negatieve stroomprijzen. 'Het is een verlies aan inkomsten. Wij maken ons in toenemende mate zorgen hierover', zegt Amelie Veenstra, directeur beleid bij de branchevereniging voor zonne-energie. Investeringszekerheid is nodig. Banken en beleggers zullen minder happig zijn geld te steken in een bedrijf dat geld moet verdienen op een instabiele markt, schetst Veenstra.

    Wat het probleem zou kunnen oplossen, is het simpelweg uitzetten van windturbines, zonnepanelen en steenkoolcentrales op uren met een groot aanbod. Maar dat kan niet altijd, zegt Visser. Sommige steenkoolcentrales leveren stadswarmte en moeten daarom blijven draaien. Daarnaast hebben veel zonneparken die tot nu toe zijn gebouwd helemaal geen op afstand bestuurbare aan- of uitknop. Ook is het verschijnsel nog zo nieuw dat energiebedrijven huiverig zijn zonneparken en windturbines massaal uit te zetten, terwijl fossiele centrales wel blijven draaien.

    Batterijen in parken

    Ook zijn er veel energiebedrijven die contracten hebben gesloten met een vaste prijs voor stroomlevering. Voor hen is er geen noodzaak de productie terug te schroeven, terwijl hun aanbod wel de prijs drukt voor de rest van de markt.

    De ceo van GroenLeven hoopt dat de negatieve stroomprijzen een nieuwe markt creëren, namelijk die van batterijen. Als we een overschot aan elektriciteit kunnen opslaan, dan kunnen we het op een later moment verkopen, vertelt hij. 'Een negatieve stroomprijs maakt een rendabele businesscase voor het plaatsen van een grote batterij bij onze zonneparken', aldus Pechtold.
    Het vertelt vooral de enorme blunder van Wiebes.
    Die dacht in groot en stimuleren met zakken geld en dreigde klein met belasten.
    Een macrodenker die de basis niet snapte.
    Immers we produceren nog ontzettend weinig met behulp van zon en wind en dan al overproductie?
    Kijk nog eens terug naar zomergasten met Wiebes als gast en zie het ontluisterende denken in de breedte van een op zich hoog intelligente man.
    Zulke mensen zijn toch dom en hebben dat niet door.

  9. forum rang 4 New dawn 2 september 2021 08:53
    Het IPCC kwam dit keer met de verklaring dat de klimaatverandering onomkeerbaar is. Dus het weer met soms extrreem hoge temperaturen en de wereldwijde overstromingen zullen waarschinlijk blijven. Zo had New York agv de afgezwakte storm IDA, zware regenval die voor overstroming zorgde van oa de metro. We kunnen theoretisch de verandering stoppen, maar niet nu repareren. We kunnen dus min of meer alleen achterhoedegevechten leveren.

    Stoppen we met de uitstoot van kooldioxyde dan gaan de terugkoppeleffecten nog steeds door ook en 10 jaaar naijl-effect. Dat is de siuatie nu.

  10. forum rang 4 New dawn 2 september 2021 09:58
    De omvang vh zeeijs over de jaren. Het smelten van zeeijs nu vormt niet zo`n probleem nu, maar het ijs smelt en is ook een indicator voor de opwarming.

    Het is de vraag of hier ook een versnelling plaats vindt. Maar we kunnen rustig achterover leunen en op de Zharkova afkoeling wachten en..... al vast nieuwe Noren kopen.

  11. forum rang 9 nine_inch_nerd 2 september 2021 12:14
    BMW wil CO2-uitstoot drastisch beperken
    11:37
    Oliver Zipse, ceo van BMW, vorig jaar tijdens de Autoshow IAA van Frankfurt. Op 7 september gaat de IAA in München van start.

    BMW is van plan om de uitstoot van het broeikasgas CO2 drastisch beperken. De autofabrikant uit Beieren wil in 2030 de uitstoot van zijn productieprocessen, en de uitstoot van de auto's gedurende hun gebruiksduur. met ten minste 40% verminderen ten opzichte van de uitstoot van 2019. Daarmee scherpt BMW zijn doelstelling, die eerst op 30% lag, aan.

    Dat heeft de ceo van BMW, Oliver Zipse gezegd in aanloop naar de Autoshow IAA die dat volgende week in München wordt gehouden, aldus persbureau Reuters. 'We zetten ons in voor een duidelijke koers om de doelstelling van 1,5 graad te halen', aldus Zipse, verwijzend naar het internationale Klimaatverdrag van Parijs uit 2015.

    Meer hergebruik

    De landen die dat verdrag hebben ondertekend, hebben zich verplicht de opwarming van de aarde beperkt te houden tot 1,5 graden Celsius. Dat houdt in dat er snel een einde moet komen aan het gebruik van fossiele brandstoffen die als oorzaak worden gezien van het broeikaseffect.

    BMW wil zijn aangescherpte doelstelling onder meer bereiken door nog meer materialen en onderdelen opnieuw te gebruiken. Het hergebruik wordt opgeschroefd van 30% naar 50%. BMW wil geen scherpe deadline stellen om te stoppen met de productie van brandstofauto's. Als reden geeft de autofabrikant dat het in Europa nog altijd schort aan de infrastructuur voor de grootschalige inzet van elektrische auto's.

    Chiptekort

    Evenals andere autofabrikanten leidt BMW onder de chiptekorten en de stijgende grondstofprijzen. In juli moest het concern zijn productie opschorten. Volgens het Duitse onderzoeksinstituut Ifo kampte 83,4% van de autofabrikanten en hun toeleveranciers in juli met een tekort aan halfgeleiders. Desondanks kwam BMW een maand geleden met positieve halfjaarcijfers.
  12. forum rang 9 nine_inch_nerd 2 september 2021 12:18
    Kijk eens of deze link voor iedereen te openen is.

    Vond de presentatie wel oké (BinckBank webinar). Geeft een goed beeld: transitie moet plaatsvinden, maar kan niet direct en zal een tijdlang parallel lopen met de old-kool olie/gas energie levering. tevens is het zeer ingewikkeld, omdat veel landen qua inkomsten afhankelijk zijn van gas/olie.

    www.binck.nl/docs/librariesprovider9/...
  13. forum rang 9 rationeel 2 september 2021 12:49
    soitatech.com/wp-content/uploads/2021...

    Zo zien we het graag toch?

    Kleinschalig, welvarend, geen armoede?

    Natuurlijke aanwas van mensen, die in ons welvarende land inmiddels mooi stabiel was geworden.

    Geen overmatige aanwas van buiten die niet in deze fenomenale ontwikkeling past, van vrije burgers die in een democratie leven, gezond en doorvoed zijn en hun leven naar wens kunnen inrichten, na passend, excellent onderwijs te hebben genoten.

    Probeer het zo weer terug te krijgen. Ga voor ONZE wijze van leven:)
  14. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 2 september 2021 13:40
    quote:

    !@#$!@! schreef op 29 augustus 2021 20:32:

    [...]
    ...
    Dat is namelijk het echte probleem. Als je iets echt wil begrijpen dan moeten mensen ZELF de tijd, moeite en energie erin steken om het echt goed te begrijpen. Waarom ? Omdat zulke ingewikkelde zaken NIET in simpele jip en janneke taal goed is uit te leggen.
    Ik ben dat slechts zeer ten dele met je eens.

    Hier een voorbeeld van een geweldige docent die zogenaamd moeilijke natuurkundige dingen geweldig kon uitleggen:
    www.youtube.com/channel/UCiEHVhv0SBMp...
    www.youtube.com/watch?v=vHljZ7AA-gQ

    Het schijnt dat ook studenten die iets anders studeerden naar zijn colleges kwamen omdat ze het zo leuk vonden en ook nog snapten...

  15. forum rang 9 rationeel 2 september 2021 14:43
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 2 september 2021 13:40:

    [...]
    Ik ben dat slechts zeer ten dele met je eens.

    Hier een voorbeeld van een geweldige docent die zogenaamd moeilijke natuurkundige dingen geweldig kon uitleggen:
    www.youtube.com/channel/UCiEHVhv0SBMp...
    www.youtube.com/watch?v=vHljZ7AA-gQ

    Het schijnt dat ook studenten die iets anders studeerden naar zijn colleges kwamen omdat ze het zo leuk vonden en ook nog snapten...

    Vroeger was alles beter:)

    Toen had je nog inspirerende hoogleraren;)
39.162 Posts
Pagina: «« 1 ... 1583 1584 1585 1586 1587 ... 1959 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.