Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Gezocht: liquide opties op etf's

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. RT2014 10 oktober 2018 11:06
    In het 'langzame' deel van mijn portefeuille beleg ik al jaren in breed gespreide aandelen etf's. Tot vorig jaar met name in grote liquide Amerikaanse etf's. Nu dat niet meer mogelijk is, ben ik aangewezen op de kleine en duurdere Europese etf's. Voor extra en een stabieler rendement was ik gewoon om regelmatig putopties en gedekte callopties te schrijven (2-3 mnds). Probleem is dat er bij de meeste Europese etf's, zelfs de grotere, geen opties beschikbaar zijn. Voor zover ik weet zijn er alleen opties op een zevental etf's van Ishares:
    iShares MSCI Emerging Markets (IEM)
    iShares Eurostoxx50 (EUE)
    iShares MSCI Europe (IME)
    iShares S&P500 (ISS)
    iShares MSCI World (IWR)
    iShares Japan euro hedged (IJP)
    iShares Core FTSE 100 (ISF)

    Er wordt echter weinig gehandeld in deze opties en de spread in de bied- en laatprijzen is enorm. Daartegen handelen levert je dus gelijk al een significant verlies op. Orders binnen de door de marketmaker gegeven spread worden nauwelijks uitgevoerd.

    Kent iemand etf's waarvan de opties wel liquide zijn of weet iemand een alternatief?


  2. RT2014 10 oktober 2018 16:57
    quote:

    bearishbull schreef op 10 oktober 2018 14:12:

    omdat de indices al liquide opties hebben?
    Is inderdaad een alternatief, maar ik schrijf het liefst opties op etf's die ik wil bezitten c.q. bezit. Daarnaast speelt de omvang van de posities ook een rol. Bij indices kom ik al gauw in te hoge exposure terecht.
    Het gaat mij bovendien hier niet om het traden, maar om creëren van extra rendement/kasstroom op mijn etf portefeuille. Bij indexopties heb je geen fysieke levering maar cash settlement. Dat is voor mij een andere tak van sport.
  3. RT2014 10 oktober 2018 20:40
    quote:

    BEN RisQuant schreef op 10 oktober 2018 17:24:

    Via IB (en dus waarschijnlijk ook via Lynx) kun je weliswaar geen Amerikaanse ETF's kopen, weer wel CFD's op die ETF's. En daarop dan opties schrijven.
    Of je koopt een deep ITM optie als alternatief voor de ETF positie.
    Heb mij tot nu toe altijd afzijdig gehouden van CFD’s vanwege de hoge kosten/hefbomen. Lijken mij eigenlijk niet geschikt voor lange termijn beleggingen.

    Deep itm optie als basis is inderdaad ook een mogelijkheid. Nadeel is wel weer dat je weer wat verliest op tijdswaarde, terwijl het de bedoeling is om die binnen te harken.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.