Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

LEI aanvragen

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 30 oktober 2017 13:59
    Legal Entity Identifier (LEI)
    Nieuwe wetgeving voor beleggers

    Op 3 januari 2018 wijzigt de wetgeving voor beleggingsondernemingen (MiFID II). Dit betekent dat elke onderneming of rechtspersoon een Legal Entity Identifier (LEI) moet hebben voor het doen van aan- en verkooptransacties op de beurs. Een LEI is een uniek nummer waarmee financiële toezichthouders (zoals de Autoriteit Financiële Markten) transacties wereldwijd kunnen volgen en ingrijpen wanneer zij dat nodig achten. Het uiteindelijk doel is om de financiële markten transparanter te maken, risico's beter te beheersen en beleggers te beschermen.

    Wie heeft een LEI nodig?

    Ondernemers of rechtspersonen die aandelen, obligaties of derivaten bezitten moeten vanaf 3 januari 2018 in het bezit zijn van een LEI. Wanneer u geen LEI heeft kunt u mogelijk niet langer aan- of verkopen op de beurs. Neem contact op met uw bank of vermogensbeheerder om te bepalen of u een LEI nodig heeft.
    Aanvraag en kosten via de KvK

    U kunt een LEI in enkele eenvoudige stappen aanvragen via onderstaand formulier. Wij koppelen uw gegevens uit het Handelsregister al aan uw aanvraag. Dat scheelt werk.

    Het eenmalige registratietarief van een LEI bedraagt € 65,- excl. BTW. Na betaling aan de KvK ontvangt u de LEI binnen 10 dagen. De LEI is vanaf de dag van uitgifte één jaar geldig. De bijdrage voor de jaarlijkse verlenging van de LEI bedraagt € 40,- exclusief BTW. We hanteren - internationaal gezien - een gunstig, kostendekkend tarief. Daarin is ook de afdracht aan de internationale toezichthouder op de LEI opgenomen. Het tarief is vastgesteld in overleg met het Ministerie van Economische Zaken.
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 30 oktober 2017 15:25
    quote:

    rationeel schreef op 30 oktober 2017 15:14:

    Hoe is die bijdrage berekend? Lijkt op het eerste gezicht nogal duur.
    Wel goed dat geprobeerd wordt, om oneigenlijke transacties onder controle te krijgen.
    Het is in ieder geval een mooie nieuwe melkkoe voor de KvK.
  3. forum rang 7 ffff 29 november 2017 15:17
    Bovenstaande posting is alweer een maand oud.

    Ik vraag mij wel eens af: Hoeveel bezoekers van de KK van IEX hebben daar nu in de praktijk mee te maken gehad.

    Kunnen er dus over meepraten.....

    Ik ondertussen wel, want het aanvragen van de LEI-code heeft mij........ een halve ochtend werk gekost!

    Oh, Oh die ellendige Overheid toch!

    Ze dus de Overheid is er zogenaamd voor jou, maar ook dit is weer een gedrocht die je meer dan 100 Euro kost voor een of andere " Code" en dat terwijl iedere onderneming zijn jaaropgaven, etc. etc. aan de daarvoor ingestelde Overheids instanties moet inleveren, afgeven. Dus.... ze hebben al alle gegevens!

    Maar het is natuurlijk wel weer een lekkere melkkoe.

    Zijn er nu ONDERNEMENDE lieden in de KK die ook zoveel heisa, toestanden bij het aanvragen van die LEI-code hebben gehad, of ging het bij jullie vlotjes?

    Tenslotte: Grappig om te constateren hoe Overheden ongelooflijk " lokaal" denken en dat het dus..... godsonmogelijk is...... als Nederlander....... wonend en levend in Luxemburg....... in Europees land Q een LEI-code aan te vragen....

    Dat is veel te ingewikkeld voor de Overheden....

    Een halve ochtend werk, zeg dat maar rustig!

    De Overheden zijn er voor jou.....of zijn wij, werkers en ondernemers er voor de Overheden.???? Geintje kost dus behalve 110 Euro ook nog eens een halve dag werk.

    Peter
  4. forum rang 4 ONN 30 november 2017 08:25
    Nou Peter, even inloggen op de site van de Kamer van Koophandel. Daar de LEI aanvragen. Vervolgens stuurt de KvK een factuur (kosten inclusief BTW euro 78,65). Als die betaald is wordt de LEI geactiveerd in het systeem. De hele procedure duurt wel een week of 2 a 3 maar zelf kostte het haar 10 minuten (inclusief online betalen).

    Ik weet natuurlijk niet hoe het in Belgie en Luxemburg is geregeld maar dat zal vast een stuk omslachtiger zijn, lol.
  5. jrxs4all 30 november 2017 10:20
    quote:

    ffff schreef op 29 november 2017 15:17:

    Zijn er nu ONDERNEMENDE lieden in de KK die ook zoveel heisa, toestanden bij het aanvragen van die LEI-code hebben gehad, of ging het bij jullie vlotjes?

    Heeft mij 1 minuut werk gekost om aan te vragen op de website van de KVK plus 1 minuut werk om een paar dagen later de factuur te betalen (65 euro exclusief BTW, eenmalig).

    Valt dus wel mee, hoewel dat hele LEI gedoe natuurlijk wel flauwekul is want de bad guys gaan daar echt geen last van hebben.
  6. forum rang 7 ffff 30 november 2017 11:32
    ONN en JRXS4all,

    Dank voor je helder antwoord. Het kan dus blijkbaar snel, vlug en handig voor " ingezetenen"

    Ik heb zelf natuurlijk wel ontdekt waar de bottleneck lag in mijn geval: Het was een grensoverschrijdende aanvraag en och gottekes, daar houden ze ( De Overheden) geen rekening mee. Legitimeren was namelijk het probleem en die legitimatie was niet berkend, de website niet ontworpen, voor " buitenlandse " legitimatie.

    Verder opvallend het verschil in kosten in verschillende landen en over het aantal reacties hier van de aanwezige ondernemers.... Bedankt, JR ! ( Ik had wel begrepen dat de LEI-factuur jaarlijks terugkomt. En wat ze daar nu precies voor terugdoen? )

    Peter
  7. jrxs4all 30 november 2017 12:18
    quote:

    ffff schreef op 30 november 2017 11:32:

    Ik had wel begrepen dat de LEI-factuur jaarlijks terugkomt.
    Meestal hoeft dat niet, zie bij "Verlengen van een LEI":
    www.kvk.nl/inschrijven-en-wijzigen/in...

    Ik begrijp overigens niet helemaal waarom je in Nederland een LEI hebt aangevraagd, voor zover ik weet ben je inclusief je organisatie(s) in Luxemburg gevestigd, het lijkt me dat je dan ook daar een LEI aan kan vragen.
  8. forum rang 7 ffff 30 november 2017 12:34
    JR,

    Dan toch weer hier iets opgestoken! Ik heb al de mededeling gekregen dat de LEI-code jaarlijks herhaald zou moeten worden.
    Anvraag LEI-code werd vooral gepusht door de bank, want anders zouden er geen transacties meer mogelijk zijn. En die verwijzen je dan door, van ....hoe? .... en waar?

    Inmiddels weet ik dat het ook " internationaal" kan, maar heb aldaar op de websites gezien, dat ze daar nog veel moeilijker, veel ingewikkelder doen. Wat ze daar allemaal niet vragen! Dus ga je maar weer naar de suggestie van de bank. En weet die bank veel, dat er gelegitimeerd moet worden, waar de website niet op voorzien was. Kortom: Uren me bezig geweest.

    Peter
  9. jrxs4all 30 november 2017 14:01
    quote:

    ffff schreef op 30 november 2017 12:46:

    JR,

    Ik denk toch dat je je vergist met: Meestal hoeft dat niet. In de ontzettend heldere website van de Kvk staat dat het jaarlijks verlengd moet worden.
    "Als u een LEI nodig heeft in het kader van EMIR (derivaten, zoals termijncontracten en opties) dan bent u verplicht de LEI te verlengen.
    Als u een LEI nodig heeft in het kader van Mifid2 (aandelen) dan bent u op dit moment niet verplicht te verlengen."

    Je had de LEI inderdaad ook in Luxemburg kunnen aanvragen, maar dan was het 2 keer zo duur geweest en ook in Duitsland is het duurder dan in Nederland.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.