Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Crypto TA-update: Dogecoin - top of flop

Crypto TA-update: Dogecoin - top of flop

Het verhaal van de 'meme-coin' Doge is opmerkelijk. De koers van de digitale munt, die ooit als grap is ontwikkeld als tegenhanger van bitcoin en andere grote cryptomunten, heeft het afgelopen jaar een ongekende stijging laten zien. 

Hoewel er totaal geen waarde aan de munt is toe te schrijven, zien speculanten dat toch anders. Alleen al dit jaar heeft Dogecoin, tot aan het hoogtepunt van begin mei, een stijging laten zien van ongeveer 15.000%. Sinds die top is de koers inmiddels al ruim gehalveerd, maar de munt vertegenwoordigt nu nog een waarde van bijna 40 miljard dollar.

Top?

Het technische plaatje van Dogecoin is de afgelopen weken wel wat verzwakt. De steile stijgende trend is afgebroken en een wat langere consolidatiefase is zichtbaar geworden. De koersuitslagen worden steeds kleiner, wat erop wijst dat speculanten een afwachtende houding hebben aangenomen. Op korte termijn zal de koers wel richting moeten gaan kiezen.

Om het beeld weer te laten opklaren, dient de koers opwaarts uit de correctieve fase te breken. Wanneer de dalende blauwe stippellijn wordt doobroken, zal er ruimte vrijkomen voor een nieuwe stijging.

Eerste richtpunt na de uitbraak is de oude top van begin mei rond $0,75. We hebben echter kunnen zien wat er kan gebeuren als de gekte weer losbarst. Ook fors hogere koersniveaus sluit ik dus niet uit.

Flop?

Mocht de koers echter neerwaarts uit de consolidatiefase breken en dus door de oplopende steunlijn zakken, dan zal het technisch beeld flinke schade oplopen.

Bij een neerwaartse doorbraak zal een zogenaamde kop-schouderformatie worden voltooid. Dit is een bekend toppatroon, dat een flinke daling kan aankondigen. Op basis van dit koerspatroon zou de koers na een doorbraak van de steun verder omlaag kunnen richting $0,10. Dit zou vanaf de huidige koers een daling van ongeveer 65% betekenen.

Vuurwerk

Kortom, het is de afgelopen weken rustig geweest bij Dogecoin, maar de koers zal op korte termijn richting moeten kiezen. De uitbraak uit de consolidatiefase zal de nieuwe richting gaan bepalen. Gezien de forse koersuitslagen van de afgelopen maanden verwacht ik ook nu wel weer wat vuurwerk, omhoog of omlaag.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij de Tostrams Groep binnen IEX. Voor IEX schrijft hij regelmatig technische analyses. Al op jonge leeftijd werd Wouter gegrepen door de beleggingswereld. Zijn werkzame leven is hij begonnen op de private banking afdeling van een grote bank, maar al snel bleek dat hij zich toch liever alleen met...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 15:00 Ripple wil verder omhoog 1
 2. 11:30 Special: Banken zijn weer koopwaardig
 3. 21 okt Verdeeld beeld bij zwaargewichten 102

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
 1. SimpeleZiel 18 juni 2021 18:49
  Beste mensen,

  Crypto's zijn ontstaan als een tegenreactie op iets wat totaal niet deugde en nog steeds niet deugd. Zelf maak ik me drukker over het feit dat als de grote jongens in problemen komen ik wel goed genoeg ben om mee te helpen de boel overeind te houden, maar als het op het uitdelen van rendementen gaat, omdat deze grote jongens weer boven Jan zijn, ze me niet zien staan.

  Inmiddels 13 jaar verder en we blijven nog steeds op de oude voet doorgaan, rijken worden steeds rijker, armen ... vul zelf maar in.

  Zolang Dogecoin met een capitalisatie van 40 miljard op de 6e plaats staat in de crypto top-10 is het wat mij betreft een reden om het onder de loep te nemen. Zelf houd ik alleen crypto's aan volgens eigen crypteria waardoor Dogecoin en Bitcoin ontbreken in mijn portefeuille.

  Zelf geloof ik ook niet in deze coin, maar zolang de trouwe volgers van Elon en Snoop Doggy Dog hun meesters geloven (lang leve social media en influencers) zal het nog wel een tijdje op dit niveau blijven.

 2. SimpeleZiel 19 juni 2021 09:32
  [quote alias=Backfire id=13511560 date=202106181500]
  Wat voor zin heeft Technische Analyse op een meme coin of meme aandeel? Volgens mij past, nagenoeg, niemand TA toe op dit soort zaken. Kan me ook niet voorstellen dat er mensen zijn die Margin traden op Doge met behulp van TA. Maar misschien zit ik ernaast......
  [/quoteBen]

  Zelf ben ik ook niet van de TA. Toch moet ik toegeven dat met TA je een grotere kans maakt om tijdig de juiste richting te kunnen bepalen en heb ik mijn oordeel moeten bijstellen. Ik zou niet verbaasd zijn als Elon en SnoopDog de grootste (margin) traders zijn in Dogecoin.

  Alle markten -dus ook de crypto- worden gedreven door bots. De algoritmes van deze bots zijn gebaseerd op TA en helaas geen inhoudelijke beoordeling van de use-cases van het onderliggende asset. Uitzonderringgen bevestigen de regel.


  De marktkapitlisatie van Dogecoin irechtvaardigt een TA, wetende dat er in "onze" AEX slechts 9 aandelen staan met een hogere kapitalisatie.
 3. SimpeleZiel 19 juni 2021 18:48
  quote:

  putbruy10 schreef op 19 juni 2021 17:55:


  vandaag is de eerste crypto al geïmplodeerd met enorme verliezen voor een miljardair


  Is niet de eerste en zeker niet de laatste. Betrof een DAI (stablecoin) - Titan (speculatief montje zonder enige onderliggende use case) pair welke door Mark Cuban op QuickSwap (slap aftreksel van UNISWAP/SUSHISWAP) als liquidity provider werd gepromoot.

  Wat je ook nu weer ziet is het bijzondere doortrekken naar het algemene. Eén voorval gelijkstellen aan alle crypto.13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links