Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Vijf misverstanden over crowdfunding

Vijf misverstanden over crowdfunding

Crowdfunding was een aantal jaren geleden nog een vrij onbekend fenomeen in het financiële landschap, maar inmiddels staat het volop in de schijnwerpers.

Particulieren zien crowdfunding steeds meer als aantrekkelijk alternatief naast hun bestaande beleggingsportefeuille en ook institutionele partijen hebben hun eerste stappen op dit terrein gezet.

Dat er veel aandacht is voor crowdfunding en er dus ook veel over wordt geschreven, betekent echter dat er ook een aantal misverstanden in de markt zijn geslopen. Ik heb de vijf grootste misverstanden op een rij gezet.

1. Alleen kleine bedragen

De hoogte van de financieringen die door de platforms worden opgepakt stijgt elk jaar. Hiermee trekt crowdfunding ook steeds meer vermogende particulieren en institutionele investeerders aan.

Naast de vele kleine investeerders die crowdfunding trekt zijn er nu ook platformen die zich juist op dit hogere segment richten.

2. Risicovol

Vrijwel alle platforms doen een screening van het bedrijf (of de particulier) voordat een financieringsaanvraag wordt aangeboden aan de investeerders. Wel zitten er verschillen tussen de platformen voor wat betreft de diepgang van deze screening.

Zo zijn er bijvoorbeeld platforms die alleen naar de cijfers van de onderneming kijken en platforms die ook onder andere een persoonlijk gesprek met de ondernemer voeren en het businessplan toetsen.

Geld lenen aan particulieren is over het algemeen risicovoller dan aan bedrijven. Een van de uitkomsten van de screening is dat een bedrijf wordt ingedeeld in een risicoklasse waarmee het risico van de investering inzichtelijk wordt gemaakt.

3. Geen toezicht

De meeste partijen die actief zijn met crowdfunding vallen onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten. Dit geldt in ieder geval als er een financiële tegenprestatie wordt geboden in de vorm van rente of een potentiële koersstijging.

Afhankelijk van de vorm is hierbij een vergunning of een ontheffing vereist.

4. Reguliere beleggingen zijn beter

Als u op de beurs een obligatie koopt, dan kunt u die op elk moment ook weer verkopen. Deze mogelijkheid hebt u bij crowdfunding niet. Een bedrijfslening die u heeft aangeschaft via crowdfunding houdt u tot het eind van de looptijd. Daar staat tegenover dat het rendement op deze leningen een stuk hoger ligt.

Gemiddeld geven ze tussen de 6% tot 9% aan jaarlijkse rente.

Indien u al een reguliere beleggingsportefeuille heeft kan het toevoegen van een lening in het Nederlandse MKB daarnaast een welkome aanvulling zijn voor een betere spreiding van uw bestaande beleggingsportefeuille.

5. Alleen voor bedrijven die bij de bank geen financiering krijgen

Opvallend veel bedrijven weten voor hun financiering hun weg inmiddels te vinden zonder gebruik te maken van de banken. Ook intermediairs die de ondernemers begeleiden bij een financieringsaanvraag zijn inmiddels goed geïnformeerd over de mogelijkheden van crowdfunding.

Hiermee is crowdfunding dan ook een volwaardig alternatief geworden voor alle betrokken partijen

Dit artikel is geschreven door Ivo Feeke

 


Het auteursteam van Voordegroei bestaat uit Bart Vemer, Vera van Kesteren en Ivo Feeke. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Alle informatie over het investeringsaanbod en mogelijkheden van financiering bij Voordegroei vindt u op de website. Voordegroei heeft een ontheffing bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.


Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links