Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Blockchain: de toekomst!

Blockchain: de toekomst!

Begin januari ontploften op de Britse beurs de koersen van aandelen die iets te maken hadden met blockchain en cybermunten.

Voor de liefhebbers enkele namen: Argo Blockchain, Online Blockchain en Pires Investments. Gemiddelde koersstijging: ±400%!

Als conservatieve waarde-belegger heb ik weinig feeling met deze aandelen. Ze staan niet op mijn watchlist en normaal zouden de koersstijgingen me niet eens opgevallen zijn. Tot een van onze aandelen in portefeuille eenzelfde koerssprong maakte.

Triad

Triad plc levert diensten op het gebied van informatietechnologie en digitale oplossingen, zowel aan de private als publieke sector. De oprichter, tevens voorzitter van de raad van bestuur, bezit 28% van het bedrijf. Wij kochten de aandelen in 2018 en 2019 op gemiddelde koersen van 47 pence.

Het bedrijf maakte in 2019 licht verlies maar keerde de voorbije jaren 5 pence per aandeel dividend uit. Er zijn geen schulden en de netto cashpositie bedroeg eind september 2020 ± 25 pence per aandeel. Dat betekent dat je het bedrijf in de herfst van 2020 bijna gratis kon kopen, want de beurskoers was ongeveer gelijk aan de aanwezige cashpositie.

Blockchainrally

Begin 2021 ging de koers binnen enkele dagen van 50 pence naar even 150 pence. De reden: iemand ontdekte dat Triad een samenwerkingsverband was aangegaan met Stratis Group Ltd, een aanbieder van blockchainoplossingen. Die samenwerking werd ongeveer een jaar geleden al bekendgemaakt. Maar omdat blockchaintechnologie nu echt ‘hot’ is, werd Triad meegezogen in de kooppaniek van het moment.

Omdat het een klein bedrijfje met een beperkte verhandelbaarheid betreft, kon een relatief kleine koopinteresse, aangevuurd door wat online aandacht en getwitter, voor snelle en scherpe koersstijgingen zorgen. Het werkt natuurlijk ook in de andere richting en er volgde snel een koersdaling.

Realistische verwachtingen

Momenteel kost het aandeel ongeveer 70 pence. We denken dat het aandeel correct gewaardeerd wordt. Dit is echter zonder rekening te houden met blockchain. Mocht blockchain in de toekomst inderdaad zorgen voor een snelle groei, of mochten beleggers alleen al maar uitgaan van die groei, dan kan de koers volgens ons weer naar 150 pence of hoger.

In ieder geval groeit het bedrijf als kool, heeft het momenteel een recordaantal consultants in dienst en verschillende vacatures openstaan.

Enkele jaren geleden verdiende het bedrijf tot 10 pence per aandeel. Passen we daarop een k/w toe van 10, met daarbij opgeteld de 25 pence per aandeel cash, dan geeft dit al een beurskoers van 125 pence. Wat ons betreft is dat een veel realistischer waardering dan die van de drie bovenaan vermelde aandelen. Die moeten het voor het grootste deel hebben van verwachtings-waarde, omdat ze vaak nog geen omzet, laat staan winst genereren.

Meer informatie over o.a. Triad Plc vindt u in onze maandelijkse nieuwsbrief, aan te vragen via de website, samen met alle informatie over ons fonds en hoe in te schrijven: www.janbelco.nl.

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare