Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Value, Microcaps, Verenigd Koninkrijk: Do or Don't?

Value, Microcaps, Verenigd Koninkrijk: Do or Don't?

Ik kan me indenken dat bovenstaande titel voor veel beleggers al een reden is om weg te klikken. Dat feit op zich zou bij een doorwinterde belegger interesse moeten opwekken.

Value- of waarde-aandelen presteren reeds vele jaren slechter dan groei-aandelen terwijl op de lange termijn de prestaties net omgekeerd zijn. Daarom denken de echte waarde-beleggers dat hun goede tijden zullen terugkeren.

De recente vaccinrally was daar een voorbeeld van, maar 1 zwaluw maakt natuurlijk de lente niet. Toch denk ik dat we dichter bij een ommekeer komen. Steeds meer valuefondsen krijgen het moeilijk wegens de dalende belangstelling van investeerders door de jarenlange underperformance.

Slachtoffer is o.a. het kleine ‘deep value’ fonds van Jeroen Bos. Daartegenover zien we erg hoge waarderingen voor groei-aandelen met als gevolg dat (lichte) teleurstellingen de koersen snel kunnen doen dalen. Dit terwijl de meeste value-aandelen geprijsd zijn alsof alles eeuwig zal blijven tegenzitten.

Microcaps zijn de kleine aandelen in de coulissen van de beurs, die door institutionele beleggers niet bestudeerd worden omdat er niet met grote bedragen in gehandeld kan worden. De markt wordt grotendeels gemaakt door privé-beleggers en enkele gespecialiseerde fondsen. Heel wat microcaps, vooral in de grondstoffen- en (bio)technologiesectoren hebben wel hoge (vaak speculatieve) waarderingen, maar in de categorie value microcaps liggen de waarderingen erg laag.

Het Verenigd Koninkrijk

Bekijk je dan de 2 bovenstaande categorieën op de Londense beurs, dan kom je volgens ons terecht bij de echte koopjes. De jarenlange Brexit-onzekerheid speelt hierbij een grote rol, waardoor zelfs de large caps relatief goedkoop noteren. Maar bij de small- en microcaps vind je bedrijven en holdings op waarderingen die onvindbaar zijn op de Benelux-beurzen.

Een mogelijk bewijs voor die lage waardering is de toegenomen overnameactiviteit, niet alleen door concurrenten maar ook door het eigen management of private equity fondsen.

Gezien bovenstaande is het niet verwonderlijk dat we als beheerders van het Janbelco Microcap Value fonds voor bijna 90% van de portefeuille in het V.K. belegd zijn. Slechts 2 Nederlandse aandelen zitten momenteel in portefeuille: Wereldhave en Renewi, waarbij de laatste vooralsnog een hoofdnotering in Londen heeft.

Lees ook: Beleggingsoverwegingen per 28 oktober 2020

De 5 grootste fondsbeleggingen kunt u vinden in de verslagen op onze website:  www.janbelco.nl. Wegens de soms lage verhandelbaarheid willen we geen namen noemen van aandelen die we momenteel kopen, maar om enkele ideeën te geven: we hebben een holding in portefeuille die we kochten op 50% korting op de intrinsieke waarde met een verwacht toekomstig dividendrendement van 8%. En een investeringsmaatschappij waarvoor we slechts de aanwezige cash betaalden en daarbij gratis belangen kregen in meerdere technologiebedrijven die op de vooravond staan van een beursnotering.

Value-beleggen wordt vaak geassocieerd met saai en het klopt dat een deel van onze beleggingen plaatsvinden in traditionele sectoren, (cash)holdings en rustige familiebedrijven. Maar daarnaast zit ons geld ook in innovatie op het gebied van 5G, ontsmettingstechnologie, waterstof, etc.

Meer informatie over ons fonds en hoe in te schrijven: www.janbelco.nl.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links