Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Beleggen met lijfrente

Beleggen met lijfrente

Jaarlijks krijgen zo’n 80.000 Nederlanders bericht van hun verzekeraar dat hun opgebouwde lijfrentekapitaal vrij komt. Dit gebeurt vaak als de AOW-gerechtigde leeftijd wordt bereikt.

In de meeste gevallen moet met het kapitaal dat vrijkomt een uitkerende lijfrente worden gekocht. Een aanvulling op de AOW en het bedrijfspensioen.

Rente of beleggen

Bijna altijd wordt het vrijgekomen kapitaal op rente geparkeerd. Met de verzekeraar spreek je een looptijd af (minimaal 5 jaar). Vervolgens laat de verzekeraar weten hoe hoog de uitkering zal zijn. Maar je kan je natuurlijk afvragen of dit, gezien de lage rente van tegenwoordig, nog wel aantrekkelijk is.

De overheid ziet dat ook. Daarom mag je beleggen met je lijfrentekapitaal. En dat biedt een mooi perspectief. Het historisch rendement van bijvoorbeeld aandelenbeleggingen ligt een stuk hoger dan de huidige rentetarieven. En dat biedt dus uitzicht op meer lijfrente.

Beleggingsvariant

Waar je wel rekening mee moet houden, is dat in de beleggingsvariant de uitkeringen variabel zullen zijn. Gaat het goed met de beleggingen, dan zullen de uitkeringen stijgen. Gaat het wat minder op de beurs, dan kan de waarde van de uitkering ook dalen.

Voor mensen die niet in de positie verkeren dat ze dit risico kunnen dragen is de beleggingsvariant niet aan te bevelen. Maar verkeer je in de luxe positie dat je je dit risico kan permitteren, dan is het zeker het overwegen waard.

Bereken het zelf*

Er zijn nog weinig aanbieders die de beleggingsvariant al aanbieden. Een van de partijen waar (door)beleggen met je lijfrente kan is JOUW-Pensioen. Op de website van JOUW-Pensioen staat een handig tooltje waarmee de hoogte van de verwachte lijfrente-uitkeringen, bij verschillende beleggingsprofielen, eenvoudig kan worden berekend. Meer informatie vind je hier.


* Voor JOUW Pensioen is een essentiële-informatiedocument opgesteld, dat je hier kan downloaden.

Aangezien JOUW Pensioen meerdere beleggingsopties kent, kan je aanvullend op het essentiële-informatiedocument onderaan deze pagina onder ‘Documenten’ tevens het prospectus en de essentiële beleggersinformatie-documenten van de beleggingsfondsen downloaden. In deze documenten vind je informatie over het product, de kosten en de risico’s. Vraag erom en lees deze documenten voordat je het product koopt.

De beleggingsfondsen hebben een open-end karakter en zijn geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.

De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.


Deze content is tot stand gekomen buiten de verantwoordelijkheid van de IEX-redactie om. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare