Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Robotica: de beleggingsopportuniteit in automatisering

Robotica: de beleggingsopportuniteit in automatisering

Iedereen heeft het tegenwoordig over robotica en automatisering. Van Davos tot in Wall Street proberen bedrijfsleiders en beleidsmakers in te schatten hoe nieuwe technologieën onze manier van leven en werken zullen veranderen.

Ze proberen ook na te gaan hoe ze van deze commerciële opportuniteit kunnen profiteren: de wereldwijde markt voor robotica en automatisering zal naar verwachting groeien tot 1,2 biljoen dollar tegen 2025.

Er is een steeds grotere behoefte aan inzicht in de effecten die robotica en automatisering zullen hebben op de economie en de maatschappij in haar geheel. De impact op de werkgelegenheid, de ethische aspecten bij het gebruik, of gewoonweg het plezier om zaken te ontdekken die in onze jeugdjaren nog sciencefiction leken, moeten onderzocht en begrepen worden.

Maar hoe kunnen beleggers voordeel halen uit een baanbrekende sector die het potentieel in zich draagt om de komende jaren een veel hoger rendement op te leveren dan traditionele beleggingen?

Waaruit bestaat de megatrend van robotica en automatisering?

De belangrijkste aspecten van deze megatrend zijn eenvoudig te begrijpen. Er komen tal van grote uitdagingen op ons af: overbelasting van de gezondheidszorg door de verouderende en groeiende bevolking, stijgende arbeidskosten en de steeds hevigere strijd om de schaarse grondstoffen.

Robotica en automatisering, nu ook geholpen door de snelle vooruitgang van artificiële intelligentie (AI), zullen een antwoord bieden op veel van deze problemen. De combinatie van nog slimmere AI, waardoor machines zullen denken, leren en handelen zoals mensen, en de vooruitgang van de technologie voor robotica en automatisering, zullen de autonomie en productiviteit naar een ongezien niveau tillen.

Maar robotica en automatisering is een ingewikkelde sector. Per definitie zijn robots gespecialiseerde machines, die een langere en veel ingewikkeldere toeleveringsketen vereisen dan de gemiddelde machine die van nul opgebouwd wordt binnen dezelfde fabriek.

China toonaangevend robotinzet

Door de vooruitgang van de technologie zijn robots echter steeds geavanceerder geworden en zijn ze in staat om steeds verfijnder cognitief werk te verrichten, tegen een fractie van wat het zou kosten om dezelfde taak door een mens te laten uitvoeren.

Hierdoor zijn de mogelijkheden om robots in te zetten in tal van sectoren sterk uitgebreid. Robots worden hoofdzakelijk ingezet voor industriële productie, waarin China toonaangevend is. Het land streeft ernaar om tegen 2020 te behoren tot de tien beste landen op het gebied van automatisering van arbeid, en hoopt tegen dan 100.000 lokaal geproduceerde industriële robotten per jaar te verkopen, een stijging van 49% ten opzichte van 2015.

In de VS en Europa zal de industrie de voornaamste afzetmarkt blijven voor robots. Circa 44% van de Amerikaanse producenten en 66% van de Duitse producenten is van plan om geautomatiseerde systemen te installeren in de komende vijf jaar. De niet-industriële markt voor robots zal naar verwachting 226 miljard bedragen tegen 2021, met allerlei toepassingen zoals:

  • Gezondheidszorg
  • Domotica
  • Drones
  • Defensie
  • Entertainment

Record aan fusies en overnames

Robotica en automatisering bevinden zich op een kantelpunt. 2016 was een uitstekend jaar om te beleggen in robotica en automatisering. Van minder dan vijf fusies en overnames in 2011, bereikte de fusie- en overnameactiviteit in robotica en automatisering een record in 2016: meer dan 50 ondernemingen werden verkocht, waarvan elf voor een bedrag van meer dan 500 miljoen dollar.

Deze tendens zal in 2017 en de komende jaren nog in intensiteit toenemen. Het is geen gemakkelijke opdracht om te bepalen welke bedrijven echte roboticabedrijven zijn, gezien de ingewikkelde toeleveringsketens die kenmerkend zijn voor de sector en het feit dat dit een relatief nieuwe en unieke sector is.

Dit kan gaan van de meest vanzelfsprekende ondernemingen, zoals roboticabedrijven die robots bouwen, tot de gespecialiseerde bedrijven die de onderliggende software creëren. Het is alvast geen goed idee om ervan uit te gaan dat men via de bekende consumententechnologiebedrijven toegang zal hebben tot het ecosysteem van robotica, terwijl dit maar één tak is waarin ze actief zijn.

Bedrijven met focus

De grootste kansen en potentiële groei liggen echter bij opkomende bedrijven waarvan robotica de kernactiviteit is. Deze bedrijven ontwikkelen de technologie om een product, dienst of productieproces te bouwen waarmee de productiviteit en efficiëntie verhoogd kan worden.

Om de cruciale ondernemingen te vinden waarin er belegd kan worden, moet men een beroep kunnen doen op de inzichten en analyses van deskundigen om ten volle te begrijpen wat de voornaamste factoren zijn die de groeimotor van de robotica-megatrend vormen.

Dit is sowieso belangrijk bij het nemen van beleggingsbeslissingen, maar nog meer in deze sector, die sterk afwijkt van alle andere sectoren in het beleggingsuniversum. Deze megatrend is nog te jong om al duidelijk te kunnen aangeven welke bedrijven de uiteindelijke winnaars zullen zijn in robotica.

Toch menen we dat beleggen in deze sector vooral gericht moet zijn op bedrijven met een duidelijke focus op robotica en die de sector zullen domineren. Dit vraagt om een brede en gediversifieerde exposure die een eerlijk beeld geeft van het thema robotica en automatisering.

Meer Beleggingsideeën van ETF Securities

Voor meer informatie, ga naar etfsecurities.com/futurepresent.

De ETF Securities Group is een van 's werelds meest toonaangevende innovators op het gebied van ETP's (Exchange Traded Products). Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links