Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Het kopersentiment verbetert

Het kopersentiment verbetert
  • Koper zal tot minstens 2018 kampen met een aanbodtekort, voor het negende jaar op rij.
  • Na de uitzuivering van de speculatieve posities worden er opnieuw longposities in koperfutures ingenomen.
  • De grote mijnen die in februari dichtgingen, zijn intussen weer operationeel, maar de arbeidsconflicten en kwesties rond mijnrechten nog altijd niet opgelost.

Al negen jaar een tekort aan koper

In februari voorspelden we dat de kopermarkt dit jaar met een aanbodtekort zou kampen. Na de correcties van de prognoses van International Copper Study Group’s (ICSG’s) voor een sterkere vraag en de mijnsluitingen die in februari van start gingen.

Sindsdien heeft de ICSG de vraag naar boven bijgesteld en het aanbod naar beneden, waardoor hun prognoses op een tekort uitkomen. Ze gingen zelfs nog verder en voorspelden ook een tekort in 2018. Dat zal dan het negende jaar op rij zijn waarin de kopermarkt met een aanbodtekort kampt.

Uitzuivering speculatieve posities maakt weg vrij voor stabielere markt

In de vijf jaar die voorafgingen aan oktober 2016, waren de speculatieve posities in koper op nettobasis grotendeels shortposities, ondanks het feit dat de markt kampt met een aanbodtekort.

Het beleggerssentiment ten aanzien van China, de grootste verbruiker van koper, was bijzonder negatief, ook al bleef de Chinese consumptie van koper tijdens de periode alleen maar toenemen. Tussen november 2016 en maart 2017 namen de speculatieve posities in koper echter fors toe. De netto blootstelling steeg tot meer dan 2,5% boven het 5-jarig gemiddelde.

Het sentiment op de beurzen rond de groeibevorderende en grondstofintensieve infrastructuurplannen van Donald Trump was een duidelijke katalysator die beleggers ertoe aanzette om speculatieve posities in koper in te nemen. Daarnaast namen ook particuliere beleggers uit China speculatieve posities in, wat voor extra rugwind zorgde.

Deze speculatieve posities en de koperprijzen ondergingen een correctie toen het optimisme van het Trump-effect uitdoofde en de Chinese toezichthouders strengere regels invoerden waardoor particuliere beleggers moeilijker toegang kregen tot de markt.

Instapmogelijkheden

De instapmogelijkheden in grondstoffen door het afzwakkende Trump-effect, legde de basis voor deze uitzuivering van de speculatieve posities en een stabieler beleggingsklimaat dat gebaseerd is op fundamentele kerncijfers.

Hoewel de speculatieve posities intussen gedaald zijn ten opzichte van het excessieve niveau van in het begin van het jaar, zijn ze nog niet teruggezakt tot het pessimistische niveau van de voorbije jaren, aangezien beleggers nu meer oog hebben voor de fundamentals.

Mijnen opnieuw open, maar problemen niet van de baan

In februari leek er sprake te zijn van de sluiting van de twee grootste kopermijnen ter wereld, Escondida en Grasberg. Die mijnen zijn intussen opnieuw open. In het geval van de Escondida-mijn gingen de stakende mijnwerkers slechts weer aan het werk omdat de uitbater van de mijn een obscure wettelijke bepaling (artikel 369) inriep om gedurende achttien maanden opnieuw gebruik te maken van de vorige arbeidscontracten. De onderhandelingen over de lonen en arbeidscontracten zijn met andere woorden gewoon uitgesteld.

In het geval van Grasberg slaagde de concessiehouder, Freeport-McMoRan, er slechts in een exportvergunning te krijgen nadat het ermee dreigde een project stil te leggen dat de productie tot in 2041 zou ondersteunen. De Indonesische overheid heeft andere regels ingevoerd en buitenlandse mijnbouwbedrijven moeten voortaan een belang van 51% verkopen aan lokale investeerders. Dat lijkt voor het mijnbouwbedrijf een te bittere pil om te slikken.

Freeport eist grotere juridische garanties en een stabieler investeringsklimaat vooraleer het miljarden dollars zal investeren om toegang te krijgen tot de ondergrondse koperlagen. De twee partijen hebben zes maanden om tot een akkoord te komen.

Freeport ontsloeg de voorbije weken 3.000 van de 30.000 werknemers omdat ze niet kwamen opdagen op het werk (een illegale staking). We twijfelen eraan of dit de onderhandelingen met een regering met een populistische agenda vooruit zal helpen. Het toont de vijandigheid tegen de onderneming aan.

Stijgende prijzen?

Dus ondanks het feit dat twee grote mijnen (goed voor circa 10% van het wereldaanbod) hun activiteiten hervat hebben, blijft het risico op een onderbreking van de koperproductie hoog. Wij denken dat de koperprijs wellicht zal stijgen, aangezien de kerncijfers op middellange termijn positief blijven en de speculatieve posities niet langer extreme niveaus bereiken.

Meer Beleggingsideeën van ETF Securities

Voor meer informatie, ga naar etfsecurities.com/futurepresent.

De ETF Securities Group is een van 's werelds meest toonaangevende innovators op het gebied van ETP's (Exchange Traded Products). Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links