Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

5 punten waarop u moet letten als u in digitale activa investeert

5 punten waarop u moet letten als u in digitale activa investeert

Op 19 oktober werd de BITO, een Bitcoin Strategy Tracker, gelanceerd op de New York Stock Exchange. Een mijlpaal voor cryptocurrencies, die indirect hun entree maakten op de beurs. Eerst werd de cryptocurrencymarkt vertegenwoordigd door handelende ‘whizzkids’ vanuit hun zolderkamer, maar tegenwoordig betreden steeds meer traditionele beleggers de markt.

Er gelden echter andere regels in de cryptocurrencymarkt dan beleggers gewend zijn van de beurs. In dit artikel bespreken we vijf punten waar u op moet letten als u in digitale valuta gaat investeren.

  1. Bereid u voor op volatiliteit

Op de beurs worden groeiaandelen als volatiel beschouwd. Wie kennismaakt met digitale valuta, ontdekt gauw dat groeiaandelen ‘peanuts’ zijn vergeleken met cryptocurrencies. De sterk schommelende koersen van cryptocurrencies brengen meer risico’s met zich mee, maar creëren ook een kansrijke handelsomgeving.

Een must om effectief te handelen in cryptocurrencies is een overzichtelijke, gebruiksvriendelijke exchange. Via Bitvavo, de grootste exchange van Nederland, kunt u handelen in meer dan 150 verschillende digitale valuta. U heeft zelfs de optie om persoonlijke ‘alerts' in te stellen, waarmee u een notificatie ontvangt als de door u opgegeven token een bepaald koersniveau bereikt. Een handige tool voor de investeerder met een drukke agenda, die wel wil toeslaan tijdens een dip.

  1. Cryptocurrencies zijn gekoppeld aan technologieën

Het hele concept van blockchain is gebaseerd op cryptografie: een coderingstechniek die informatie beschermt vanuit het oogpunt van vertrouwelijkheid, authenticiteit, ondubbelzinnigheid en authenticatie. Blockchainprojecten zijn ingewikkeld en voor sommigen lastig te volgen. De tokens waarin u kunt investeren zijn verbonden aan cryptografische technologieën, onderverdeeld in vier klassementen: transactioneel, infrastructureel, financieel en media & entertainment.

Transactionele cryptocurrencies worden gebruikt als betalingsmiddel via een netwerk van computers, die draaien op een gedeelde blockchainsoftware. Infrastructurele tokens worden gebruikt om computers te betalen voor de uitvoering van programma's op het blockchain-netwerk. Als voorbeeld, een programmeur moet ‘ether’ betalen om applicaties te kunnen maken en laten draaien op het Ethereum-netwerk. De derde eenheid betreft financiële cryptocurrencies: deze betalen gebruikers om andere cryptocurrencies te kunnen uitwisselen. Het laatste type omvat media- en entertainment-cryptocurrencies, die van toepassing zijn als beloning voor games of socialmedia-activiteiten.

  1. Digitale valuta kunnen complementair zijn

Het diversificeren van uw portfolio in digitale valuta vereist een andere aanpak dan de diversificatie van uw effectenportfolio. Sommige cryptocurrencies zijn namelijk complementair aan elkaar. Wanneer de koers van Bitcoin stijgt, zien we dit vaak doorwerken in de koersen van alternatieve coins (alt-coins). Een hoge correlatie tussen cryptocurrencies in uw portfolio kan sterke fluctuaties in uw totaalrendement veroorzaken.

  1. U kunt fractioneel investeren

Een voordeel van investeren in digitale valuta is dat fractioneel eigendom mogelijk is. Als de koers van Bitcoin rond de € 55.000 ligt, heeft u geen € 55.000 nodig om in te stappen. U kunt investeren in een fractie Bitcoin. De lage instapdrempel opent een ruim speelveld, omdat er in elke token geïnvesteerd kan worden met een bedrag dat de investeerder zelf bepaalt.

  1. ‘It's never too late to start'

Investeerders die Bitcoin een jaar geleden te duur vonden, toen de koers rond de €12.000 schommelde, krabben zich nog eens achter de oren. In het afgelopen jaar is de koers van Bitcoin met 391% gestegen tot een niveau van €55.000. En dat geldt niet alleen voor Bitcoin: op het platform van Bitvavo vertonen meer koersen een beweeglijke, maar opwaartse trend. In het afgelopen jaar steeg de koers van Ethereum met ups en downs van €340 naar €3400 en de waarde van Chainlink steeg in dezelfde periode met 169%.

Wekelijks worden er nieuwe projecten gelanceerd, die veelal zijn ontworpen om problemen van reeds bestaande technologieën op te lossen. Wacht als investeerder niet op het perfecte moment om te investeren, want dan loopt u het risico de boot te missen.

Het nieuwe internet?

Digitale valuta scheppen nieuwe mogelijkheden voor beleggers. Huidige effectenportfolio's kunnen worden aangevuld met cryptocurrencies, als een strategische zet om te diversificeren. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de blockchaintechnologie, want de wereld digitaliseert in rap tempo. Het financiële systeem zal niet achterblijven.

In 2000 waren veel mensen sceptisch richting het internet. Nu, twintig jaar later, is onze samenleving ingericht rondom het internet. Gaat de blockchaintechnologie een vergelijkbare rol spelen? Via Bitvavo kunt u eenvoudig en overzichtelijk handelen in cryptocurrencies.

Bitvavo is een in Nederland gevestigde cryptocurrency exchange met meer dan 1 miljoen klanten. Het bedrijf biedt zowel beginnende als ervaren handelaren de mogelijkheid om meer dan 150 digitale valuta te kopen, verkopen en bewaren tegen lage en transparante prijzen.


Bitvavo is een one-stop-shop en biedt alle diensten met betrekking tot digitale valuta die men nodig heeft. Het bedrijf overbrugt de kloof tussen traditionele financiën en digitale valuta en maakt dit toegankelijk voor alle inwoners van Europa. Meer informatie is beschikbaar via bitvavo.com.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links