Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: ASML

Investeringsidee: ASML

ASML heeft zichzelf ambitieuze omzetdoelstellingen gesteld in een markt waar onrust heerst over de afzwakkende vraag. Kan de chipmachinefabrikant tegen de stroom oproeien?

Een jaar geleden schreven wij over de beter dan verwachte resultaten die ASML naar buiten bracht en de positieve verwachtingen voor heel 2018. Daarbij herhaalde de chipmachinefabrikant zijn doelstelling om in 2020 de omzetgrens van 10 miljard euro te doorbreken.

Jaarcijfers en verwachtingen

Eerder dan verwacht heeft ASML deze doelstelling al gerealiseerd, zo bleek uit de vierdekwartaalcijfers die de chipmachinefabrikant eind januari naar buiten bracht. ASML zag over het vierde kwartaal de omzet uitkomen op 3,1 miljard euro, waardoor de omzet over heel 2018 uitkwam op een record van 10,9 miljard euro.

Dit resulteerde uiteindelijk in een nettowinst van 2,6 miljard euro. Over heel 2017 bedroeg de omzet nog 9 miljard euro en de nettowinst 2 miljard euro.

Ondanks deze positieve resultaten waren beleggers teleurgesteld na de presentatie van ASML. Voor het eerste kwartaal van 2019 rekent de chipmachinefabrikant namelijk op een omzet van circa 2,1 miljard euro, waar deze een jaar eerder nog uitkwam op 2,3 miljard euro.

Omzetdaling

De omzetdaling is volgens ASML het gevolg van problemen bij toeleverancier Prodrive, waar eind vorig jaar een brand woedde. ASML denkt dat zal leiden tot een productievertraging die de omzet met 300 miljoen euro zal drukken. Het bedrijf verwacht dit in de loop van 2019 weer in te lopen.

Voor ASML is het ook noodzakelijk dat de omzetdaling teniet wordt gedaan, omdat het bedrijf vorig jaar zijn omzetdoelstellingen nog verhoogde. De chipmachinefabrikant rekent er nu op dat in 2020 de omzet uitkomt op 13 miljard euro, om in de jaren daarna verder te stijgen naar 15 tot 24 miljard euro in 2025. Hoe de toekomst zich zal ontwikkelingen moet echter afgewacht worden.

Onrust over vraag

De koers van ASML is het afgelopen jaar volatiel geweest. Dit is vooral het gevolg geweest van tegenvallende ontwikkelingen in de chipmarkt. Verschillende chipfabrikanten moesten hun verwachtingen neerwaarts bijstellen als gevolg van een afnemende vraag en onzekerheden door de sluimerende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

Hierdoor zijn beleggers ongerust geworden dat de vraag naar chipmachines zal afzwakken. Waar de koers van ASML op 20 juli 2018 nog op een hoogtepunt van 189,50 euro noteerde, daalde de koers in de maanden daaropvolgend tot 130,12 euro op 24 december 2018.

Koersverwachtingen

Sinds begin 2019 heeft de koers zich weer enigszins hersteld en noteert momenteel rond 162 euro. Afgewacht moet worden of de vraag in de komende maanden zal aantrekken en ASML zich weet herstellen van de geraamde omzetdaling in de eerste maanden van 2019.

De toekomstige koers van het aandeel is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen.

Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen. Het aandeel wordt verhandelt op een koers-winstverhouding van 14,4 en biedt een dividendrendement van 1,7%.

Vontobel producten op ASML zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: ASML

Ontdek Vontobel's productaanbod op beursproducten.vontobel.com/NL/NL.

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.