Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Investeringsidee: AEX

Door Bank Vontobel Europe AG op 13 dec 2018 | Onderwerp: Bank Vontobel Europe AG | Categorie: Beleggingsideeën

Investeringsidee: AEX

DE AEX staat al enige tijd onder druk door geopolitieke onrust, waarvan de uitkomsten vooralsnog moeilijk in te schatten zijn.

Net als veel andere indices staat de AEX al langere tijd onder druk door zorgen over de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. De VS willen voor 1 maart 2019 een handelsakkoord bereiken met China. Mochten de partijen hier niet in slagen zullen de VS nieuwe handelstarieven invoeren.

Ondertussen zijn de VS en China in conflict over de recente arrestatie van Huawei-bestuurder Meng Wanzhou in Canada. Mocht Wanzhou worden uitgeleverd aan de VS heeft China gedreigd dat dit “grote gevolgen” zal hebben voor Canada. Afgewacht moet worden hoe dit conflict zich zal ontwikkelen.

Europese zorgen

Daarnaast zijn beleggers bezorgd over onzekerheden rondom de Brexit, waarvan de uitkomst op het moment van schrijven nog ongewis is. De Britten zouden bijvoorbeeld eenzijdig mogen besluiten om het verzoek uit de Europese Unie te treden in te trekken.

Volgens de Algemene Rekenkamer zou een ‘no deal’ Brexit, waarbij het VK zonder een overeenkomst uit de EU treedt, Nederland de komende vijf jaar in totaal zeker 2,3 miljard euro kosten. Zo zal Nederland onder andere bij moeten dragen aan de compensatie van de wegvallende afdracht van het VK aan de EU.

Verder uitte de Europese Centrale Bank eind november nog zijn zorgen over Italië door te stellen dat het land extra kwetsbaar is. Italië moet in de komende twee jaar veel obligaties herfinancieren en het risico bestaat volgens de ECB dat wanneer het land in de financiële problemen komt, andere Europese landen zullen volgen.

Dalende olieprijs

Binnen de AEX geldt Royal Dutch Shell als een van de zwaargewichten. Het aandeel stond de afgelopen periode onder druk door een dalende olieprijs. Begin december kwam hier een kentering in, nadat oliekartel OPEC samen met bondgenoten als Rusland besloot de olieproductie met 1,2 miljoen vaten per dag te verlagen.

Als gevolg hiervan steeg de prijs van een vat Brentolie dezelfde dag met ruim 4% tot bijna 63 dollar en de koers van Royal Dutch Shell met iets meer dan 4% tot ongeveer 26 euro.

Prestaties AEX

De AEX schommelt op dit moment (10-12-2018) rond de 500 punten, waar de index begin dit jaar nog op 544,79 punten stond. Ten opzichte van andere indices doet de AEX het nog niet zo slecht. Waar de AEX inclusief dividend tot nu toe dit jaar een rendement realiseerde van iets meer dan 5%, staan veel andere indices op een verlies. Zo daalden de indices van Frankrijk en Duitsland met respectievelijk 10 en 15%.

De toekomstige koers van de index is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Vontobel producten op de AEX zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: AEX

Ontdek Vontobel’s productaanbod op www.beursproducten.vontobel.com/NL/NL

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.