Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: Randstad

Investeringsidee: Randstad

Het gaat Randstad al tijden voor de wind en ook het derde kwartaal verliep ronduit voorspoedig voor de uitzender. Tegelijkertijd is de wereldwijde arbeidsmarkt onderhevig aan grote veranderingen.

Randstad presenteerde recent derdekwartaalcijfers waaruit naar voren kwam dat de uitzender wederom goed heeft gepresteerd. Zo steeg de omzet op jaarbasis met 2% naar ruim 6 miljard euro en met 3,4% ten opzichte van het tweede kwartaal.

Ook de nettowinst nam op jaarbasis met 15% toe tot 190 miljoen euro. Verder steeg de ebitda over dezelfde periode met 9% tot 283 miljoen euro. Voor de aandeelhouders van Randstad resulteerde dit in een winst per aandeel over het derde kwartaal van 1,02 euro, wat een toename van 16% betekende ten opzichte van het derde kwartaal in 2017.

Ontwikkelingen arbeidsmarkt

Ondanks de solide derdekwartaalcijfers lijkt de omzetgroei van Randstad te stagneren. Zo bedroeg de omzetgroei over het derde kwartaal van 2017 op jaarbasis nog 10%, over het derde kwartaal van 2016 7% en 2015 uiteindelijk 10%.

Dezelfde tendens is terug te zien in de organische omzetgroei. Daarmee staan de omzetgroeicijfers van Randstad over het derde kwartaal op het laagste niveau sinds het einde van de crisis.

De teruglopende groeicijfers kunnen in grote lijnen mogelijk worden toegeschreven aan diverse ontwikkelingen die zich momenteel binnen de wereldwijde arbeidsmarkt plaatsvinden. Zo is er met name in Europa sprake van een krimpende arbeidsmarkt, waarbij het steeds moeilijker wordt voor bedrijven om openstaande vacatures in te vullen. Het werkloosheidspercentage binnen de EU bedraagt op dit moment 6,8%. Europa was in het derde kwartaal van dit jaar goed voor circa 70% van de totale omzet van Randstad.

Werkloosheid en winstmarges

Ook in de Verenigde Staten loopt de werkloosheid snel terug en staat het werkloosheidpercentage op een historisch lage 3,7%. In de VS staat de arbeidsmarkt echter onder druk door de stagnerende loonstijgingen, waardoor de gemiddelde koopkracht achterblijft bij de verwachtingen.

Over het afgelopen kwartaal was deze arbeidsmarkt goed voor ruim 17% van de totale omzet van Randstad. Afgewacht moet worden hoe zowel de Europese als Amerikaanse arbeidsmarkt zich in de komende periode gaat ontwikkelen.

Een andere trend binnen de wereldwijde arbeidsmarkt die met name de winstmarges bij Randstad onder druk kan zetten is het groeiende aantal zzp’ers en freelancers. Het wordt voor de detacheerder steeds moeilijker om te concurreren tegen deze meestal relatief goedkope arbeidskrachten.

Andere grote uitzendbureaus als Adecco en Manpower zien dezelfde effecten van de veranderende arbeidsmarkt. Zo steeg de omzet van Adecco over het derde kwartaal op jaarbasis met 2%, waar dit een jaar eerder nog 6% was.

Koersontwikkeling

De koers van het aandeel Randstad is over het afgelopen jaar met bijna 18% gedaald en staat momenteel (30.11.2018) op 42,47 euro. De toekomstige koers van het aandeel is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren.

Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Vontobel producten op Randstad zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: Randstad

Ontdek Vontobel's productaanbod op beursproducten.vontobel.com/NL/NL.

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.