Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: Tesla

Investeringsidee: Tesla

Tesla kijkt terug op een bewogen jaar, maar verraste de markt met zeer sterke derdekwartaalcijfers. Gaat het tij nu eindelijk keren voor de autofabrikant?

In juli dit jaar schreven wij nog over de productieproblemen bij Tesla en de in opspraak geraakte topman en oprichter Ellon Musk. Dit leidde onder meer tot onrust bij aandeelhouders en een volatiel koersverloop voor het aandeel.

Inmiddels heeft de Amerikaanse producent van elektrische auto’s hard gewerkt aan het oplossen van onder andere de productie- en distributieproblemen. De recent gepresenteerde derdekwartaalcijfers laten zien dat deze inspanningen succes lijken te hebben.

Kwartaalcijfers

Tesla behaalde over het afgelopen kwartaal een productierecord van 80.142 exemplaren. Het betekende een toename van 50% ten opzichte van het tweede kwartaal. Opvallend is dat de grootste stijging werd geboekt voor de Model 3, hetzelfde model wat eerder dit jaar nog de meeste problemen gaf voor Tesla.

Over het derde kwartaal rolden er maar liefst 53.239 Model 3 exemplaren van de band. De productie van de Model S en Model X bleven nagenoeg gelijk ten opzichte van het tweede kwartaal. Uiteindelijk werden er 83.500 auto’s geleverd tijdens het afgelopen kwartaal, waardoor de totale omzet voor de automotive divisie van Tesla uitkwam op bijna 6,1 miljard dollar.

Het betekende een toename van 158% ten opzichte van vorig jaar en een stijging van 82% in vergelijking met het tweede kwartaal. Naast auto’s houdt Tesla zich ook bezig met de productie van zonnepanelen en batterij-pakketten, maar auto’s zijn nog altijd de belangrijkste activiteit.

De significant verbeterde productie- en omzetcijfers zijn voornamelijk te danken aan de vele verbeteringen die Tesla de afgelopen periode heeft doorgevoerd. Zo liet het bedrijf speciaal voor de productie van de Model 3 in enkele weken tijd een gigantische tent opbouwen in het Amerikaanse Fremont. Hierdoor kon de productie aanzienlijk worden opgeschroefd.

Ook liet het bedrijf de bouw van de nieuwste fabriek in het Chinese Shanghai versnellen. Vanuit deze fabriek kan de Tesla zijn auto’s sneller en goedkoper distribueren op de Aziatische markt en de importheffingen op buitenlandse auto’s omzeilen.

Elon Musk

Vorig jaar raakte oprichter en voorzitter van Tesla Elon Musk in opspraak, nadat hij een Tweet had verstuurd waarin hij zinspeelde op de privatisering van Tesla. De Amerikaanse beurswaakhond SEC beschuldigde Musk vervolgens van opzettelijke koersmanipulatie.

Inmiddels hebben beide partijen een schikking getroffen, waarbij Musk drie jaar het voorzitterschap bij Tesla moet neerleggen en zowel Musk als Tesla een boete van 20 miljoen dollar moeten betalen. Overigens blijft Elon Musk de komende drie jaar wel aan als de topman van het bedrijf.

Koersverloop

De koers van het aandeel is over het afgelopen jaar bijzonder grillig verlopen, met 250,56 dollar als laagste punt op 8 oktober en 379,57 dollar als hoogste punt op 7 augustus. Ten opzichte van een jaar geleden staat de koers momenteel ruim 7% hoger op 338,19 dollar (op 23 november 2018)

De toekomstige koers van het aandeel is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Vontobel producten op de Tesla zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Beleggingsidee Tesla

Ontdek Vontobel’s productaanbod op www.beursproducten.vontobel.com/NL/NL.

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.