Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label
Investeringsidee: AEX

Investeringsidee: AEX

In maart vond de gebruikelijke kwartaalherschikking van de AEX-index plaats. Beleggers kijken echter meer naar de recente inflatiecijfers in zowel Europa als de Verenigde Staten.

Verzekeraar ASR en lichtbedrijf Philips Lightning zijn op 19 maart gepromoveerd van de AMX naar de AEX. Zij nemen de plaats in van baggeraar Boskalis en maritiem dienstverlener SBM Offshore, die de omgekeerde weg bewandelen.

Door de herweging zullen fondsen en beleggers die de index passief volgen hun posities aanpassen. In dit geval zullen zij aandelen Boskalis en SBM Offshore van de hand doen en daarvoor in de plaats ASR en Philips Lightning kopen. Beleggers die mogelijk in Philips Lightning willen stappen moeten er wel op letten dat het bedrijf zijn naam op 15 mei wil veranderen in Signify.

Index onder druk

Eind januari raakte de AEX de in de weken daarvoor opgebouwde winst in korte tijd kwijt. Net als andere beurzen wereldwijd stond de index onder druk door de toegenomen angst voor een stijgende inflatie.

Dit werd onder meer aangewakkerd door cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt van januari. Deze waren gunstig voor de Amerikaanse economie, maar maakten ook duidelijk dat de uurlonen in de Verenigde Staten hoger worden. Hierdoor kan de inflatie stijgen en de Federal Reserve besluiten de rente te verhogen.

Het daaropvolgende Amerikaanse banenrapport dat begin maart naar buiten werd gebracht heeft de gemoederen enigszins bedaard. In februari liep de banengroei flink op, maar doordat veel werklozen zich op de arbeidsmarkt meldden ging dit niet gepaard met een extra loongroei.

Het Amerikaanse uurloon steeg in januari nog gemiddeld met 0,3%, maar bleef in februari steken op 0,2%. Op jaarbasis nam het uurloon in februari met 2,6% toe, wat 0,2 procentpunt minder was dan waar analisten gepolst door Bloomberg op rekenden.

Fed renteverhogingen

De Federal Reserve richt zich op een jaarlijkse loongroei van 3,5%, wat een inflatie reflecteert van 2% en een productiviteitsgroei van 1,5%. Omdat de huidige loongroei hier nog aanzienlijk onder zit zal de Amerikaanse centrale bank waarschijnlijk minder snel geneigd zijn de rente op korte termijn te verhogen.

Analisten verwachten echter wel dat de Federal Reserve nog dit jaar de rente meerdere keren zal verhogen. Afgewacht moet worden of en zo ja wanneer deze renteverhogingen plaatsvinden en hoe groot deze zullen zijn.

Inflatie Europa

In Europa is eenzelfde beeld te zien. Over februari bedroeg de inflatie in de eurozone 1,1%, wat lager is dan de 1,2% waar analisten gemiddeld vooraf op rekenden en de 2% die de Europese Centrale Bank nastreeft.

Dit zou de visie van de Europese Centrale Bank ondersteunen om het lopende inkoopprogramma langer te laten duren. Toekomstige ontwikkelingen zijn onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren.

Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Vontobel producten op AEX zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: AEX

Ontdek Vontobel’s productaanbod op www.beursproducten.vontobel.com/NL/NL

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.