Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Beleggen in maar één kunstje?

Beleggen in maar één kunstje?

Fondsbeheerders moeten op de hoogte zijn van de laatste technologische veranderingen zodat ze snel op nieuwe ontwikkelingen kunnen inspelen.

Met welke beleggingen scoorde BNP Paribas Obam, welke beslissingen bleken achteraf geen vruchten af te werpen en hoe kwamen de fondsbeheerders tot hun keuze?

Soms, zoals in het geval van robotfabrikant Fanuc, blijken hun verwachtingen niet juist. Maar over het algemeen kunnen de fondsbeheerders onder andere door in gesprek te gaan met de bedrijven een goede inschatting maken. Allergan, de eigenaar van Botox, bleek met dat product bijvoorbeeld zeer verschillende markten aan te kunnen boren.

One-trick robot

Siegfried Kok: “Fanuc, een Japanse fabrikant van robots, profiteerde als leverancier in het verleden flink van het succes van Apple. Toen het bedrijf echter een tijd lang geen nieuwe telefoons produceerde, bleek dat Fanuc wel heel erg afhankelijk was van Apple."

"De groei viel tegen en het aandeel presteerde daardoor minder. Gelukkig verloren we niet veel geld op deze positie, maar desondanks hadden we scherper moeten zijn."

“Hier speelt mee dat Japanse bedrijven niet altijd heel transparant zijn. Fanuc voldeed verder echter aan alle criteria: een snelle groei, een innovatieve speler met een niet al te hoge waardering. In onze ogen werd het gebrek aan transparantie voldoende gecompenseerd. Soms werken dat soort keuzes tegen je.”

Botox blijkt veelzijdig

Kok: “Botox is bekend om zijn esthetische kant. Veel mensen weten niet dat het ook een medicijn is. Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt bij heel zware gevallen van migraine. Allergan is de eigenaar van Botox. Het bedrijf kent een hoge groei, een hoge winstgevendheid, een stevig businessmodel, krachtig management en een sterke balans. Kortom, het is een kwaliteitsbedrijf zoals Obam dat graag ziet."

“Voor we besloten het aandeel te kopen, spraken we meerdere malen met het management. We proberen dan een goed gevoel te krijgen van de toekomst van de business. Ook kijken we naar de eindmarkten; voor wie is het product bedoeld en hoe snel groeit die groep?"

“Toen wij het aandeel kochten, was de waardering aantrekkelijk. De markt ging uit van 10% groei terwijl wij verwachtten dat dit veel hoger zou liggen. Dat bleek inderdaad het geval. Toen het overnamebod van Actavis vorig jaar kwam, was de rooskleurige toekomst inmiddels in de waardering ingeprijsd en sloten we deze positie. Dat is de waarde die je als fondsbeheerder probeert toe te voegen.”

Meer Beleggingsideeën van
BNP Paribas OBAM

Siegfried Kok is senior fondsbeheerder van BNP Paribas OBAM. De fondsbeheerders van BNP Paribas OBAM laten u graag zien waar volgens hen wereldwijd de beste beleggingskansen liggen en hoe zij hier op inspelen.


Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Investment Partners.

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare