Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Profiteren van ontwikkelingen in robotics

Beleggingsstrategie BNP Paribas Obam

De fondsbeheerders van BNP Paribas Obam moeten op de hoogte zijn van de laatste technologische veranderingen. Senior fondsbeheerder Siegfried Kok vertelt waarom hij robotics en personalized healthcare, waarbij medicijnen worden afgestemd op het DNA-profiel van de patiënt, zulke belangrijke ontwikkelingen vindt.

“Deze laatste ontwikkeling vindt nu nog een beetje onder de radar plaats. Om hier op in te spelen is Obam belegd in bedrijven die de apparatuur produceren die benodigd is voor de testen.”

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van robotics?

“Robots spelen binnen diverse industrieën een steeds belangrijkere rol. Gedurende een lange tijd mochten robots vanwege veiligheidsrisico’s niet met mensen werken. Inmiddels zijn robots zo slim dat ze stilvallen wanneer er iemand in de buurt komt. Dat maakt de toepasbaarheid vele malen groter."

“Opvallend is dat robots steeds meer in opkomende markten worden gebruikt vanwege de gestegen arbeidskosten. Ook zien we steeds vaker dat westerse fabrikanten hun productie weer lokaal inrichten met behulp van robots. Apple bracht bijvoorbeeld een deel van de productie terug naar de VS. Ook binnen healthcare is robotics in opkomst, bijvoorbeeld bij minimum invasive ingrepen, waarbij van binnenuit wordt geopereerd. Robotarmen nemen het werk van de chirurg over.”

Een kans voor beleggers?

“De ontwikkeling staat nog in de kinderschoenen. Is het over vijf jaar een markt van vijf miljard, van tien miljard? Als fondsbeheerders moeten we daar een goede inschatting van kunnen maken, anders wordt het gokken. Over het algemeen zijn het dure aandelen. Dan moeten de verwachtingen wel waar kunnen worden gemaakt. Dat zie je eigenlijk altijd bij nieuwe ontwikkelingen. De verwachtingen zijn torenhoog, en dat betekent dat je ook veel kunt verliezen."

"Neem Tesla. Een goed bedrijf dat over vijf jaar met een omzet van twintig miljard een sterke prestatie zou neerzetten. Maar als de verwachtingen op dertig miljard lagen, zal de prestatie van het aandeel flink tegenvallen.”

Waarom belegt Obam dan toch in een nieuwe ontwikkeling als personalized healthcare?

“In dat geval is de ontwikkeling nog niet in de verwachtingen ingeprijsd. De bestaande farmaceutische bedrijven blijven volhouden dat het niet zo’n belangrijke innovatie is.”

Desondanks zien jullie kansen in deze techniek?

“Personalized healthcare betekent echt een omslag voor de markt. Wanneer je als analist al vijf jaar zegt dat Roche het beste bedrijf is, is het moeilijk om ineens je mening bij te stellen. Als fondsbeheerder van Obam spreek ik met allerlei specialisten op de vakgebieden waar ik in beleg. Zo spreek ik bijna dagelijks met analisten op het gebied van medische apparatuur.”

Belegt Obam wel in robotics?

“Niet direct, er zijn wereldwijd maar een paar grote bedrijven die zich hiermee bezig houden, maar we zijn wel belegd in een bedrijf dat de opvolger van laser-apparatuur heeft ontwikkeld. Voorheen was het scannen van een barcode voor 90% betrouwbaar; dat betekent dat er in 10% van de gevallen verkeerd gedistribueerd werd."

"De nieuwe technologie is voor 99% betrouwbaar en dat maakt geautomatiseerd order picken een stuk accurater. Apple diende onlangs bijvoorbeeld een megaorder in bij dit bedrijf.”

Meer Beleggingsideeën van
BNP Paribas OBAM

Siegfried Kok is senior fondsbeheerder van BNP Paribas OBAM. De fondsbeheerders van BNP Paribas OBAM laten u graag zien waar volgens hen wereldwijd de beste beleggingskansen liggen en hoe zij hier op inspelen.


Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Investment Partners.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links