Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

The hard road ahead for oil

The hard road ahead for oil

Nieuw onderzoek toont aan dat olie een langetermijnbreak-even prijs van $10-20 per vat nodig heeft om concurrerend te blijven in het transportgebruik.

•    De economische aspecten van duurzame energiebronnen maken het voor olie onmogelijk om op de lange termijn te concurreren.
•    De marginale kosten van groene stroom zijn over de korte termijn nul. Deze energiebron is schoner voor het milieu en zou gemakkelijk tot 40% van de mondiale olievraag kunnen vervangen.
•    De olie-industrie zou het lot van de nutsbedrijven in gedachten moeten houden.

In een recent onderzoek richt Mark Lewis, Global Head of Sustainability Research bij BNP Paribas Asset Management, zich op het energierendement op een investering van $100 miljard in olie of hernieuwbare energie. Hij constateert dat de economische aspecten van wind- en zonne-energie het na verloop van tijd voor olie onmogelijk zullen maken om te concurreren met deze duurzame energiebronnen.

Hoeveel nuttige energie halen we uit olie en hernieuwbare energiebronnen?

Uit de nieuwe analyse blijkt dat voor dezelfde kapitaalinvestering vandaag de dag, nieuwe wind- en zonne-energieprojecten zes tot zeven keer meer nuttige energie voor lichte elektrische batterijvoertuigen kunnen produceren dan olie à $60 per vat voor benzinevoertuigen, en drie tot vier keer meer dan olie tegen die prijs voor dieselvoertuigen.

Dat betekent dat voor benzine - om concurrerend te blijven als bron van mobiliteit - de langetermijnbreak-evenprijs voor olie $9-10 per vat zou moeten bedragen, en voor diesel $17-19.

Olie heeft een enorm voordeel - voor nu

De olie-industrie is zo grootschalig dat die direct grote energiestromen kan leveren. Nieuwe wind- en zonne-energieprojecten leveren daarentegen hun energie over een levensduur van 25 jaar.

Wij geloven dat de economische propositie van olie voor benzine- en dieselvoertuigen nu in een meedogenloze en onomkeerbare neerwaartse spiraal zit, met vergaande gevolgen voor beleidsmakers en grote oliemaatschappijen.

Als dit allemaal vergezocht klinkt: de snelheid waarmee het landschap voor Europese nutsbedrijven de afgelopen tien jaar is veranderd door wind- en zonne-energie zou een rood lampje op het dashboard van de olie-industrie moeten doen knipperen.

Lees hier een gedetailleerde uitleg van waarom de olie-industrie wordt geconfronteerd met de grootste bedreiging ooit door op basis van hernieuwbare energie aangedreven elektrische voertuigen.

BNP PARIBAS ASSET MANAGEMENT Nederland N.V. (adres: Postbus 71770, 1008 DG Amsterdam), de beheerder, is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten. Voordat u investeert in enig financieel instrument dient u het prospectus alsmede de Essentiële Beleggersinformatie (EBi) met informatie over het product, de kosten en de risico’s te lezen. Het prospectus, de EBi alsmede overige informatie zijn verkrijgbaar op de website www.bnpparibas-am.nl. De in dit artikel opgenomen opinies zijn het oordeel van BNP PARIBAS ASSET MANAGEMENT Nederland N.V. op het gespecificeerde moment en kunnen worden gewijzigd zonder voorafgaand bericht.

Meer over BNP Paribas Asset Management ›
  1. Aanvullend pensioen. Hoe is het rendement? 22 sep
  2. Investeringsidee: Voedingstak wordt steeds belangrijker voor DSM 21 sep
  3. Alfen suggereert koopkans 21 sep
  4. Amerikaanse tak Aegon haalt halfjaarcijfers onderuit 16 sep
  5. Waarom slecht nieuws niet automatisch rampzalig uitpakt voor aandelen, volgens Fisher Investments Nederland 11 sep
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare