Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Infineon profiteert van de aanhoudende halfgeleidercrisis

Infineon profiteert van de aanhoudende halfgeleidercrisis

Al geruime tijd zijn uitdagingen binnen de supply chain in de halfgeleidersector een bekend probleem. Tijdens de International Motor Show (IAA), begin september dit jaar in München, werden de daaruit voortvloeiende gevolgen voor de auto-industrie duidelijk zichtbaar. Volgens PwC waren er in de eerste helft van dit jaar zo'n vier miljoen auto's minder gebouwd dan oorspronkelijk gepland.

Diverse oorzaken leidden tot deze ingewikkelde situatie

Om de situatie in breder perspectief te plaatsen en ook profiterende partijen in kaart te kunnen brengen, is het nuttig om naar de oorzaken te kijken. Er lijken namelijk meerdere aanleidingen te zijn voor het aanhoudende chiptekort. Volgens een onderzoeksrapport van de Duitse krant Süddeutsche Zeitung zijn de problemen begonnen door geopolitieke spanningen tussen China en Taiwan. Laatstgenoemde is de grootste leverancier van chips ter wereld.

Een ander belangrijk punt dat in dit onderzoeksrapport wordt benoemd is de coronacrisis. Als gevolg van het toenemend aantal besmettingen vonden er meer productieonderbrekingen plaats. Bovendien hebben autofabrikanten aan het begin van de pandemie hun bestellingen van halfgeleiders geannuleerd vanwege dalende autoverkopen. De vervolgens vrijgekomen capaciteit werd direct overgenomen door de communicatiesector en de fabrikanten van consumentenelektronica, aangezien de vraag naar halfgeleiders hier juist toenam in de afgelopen jaren. Daarnaast is er het algemene probleem dat er ook meer vraag is naar halfgeleiders in een groeiende digitale wereld, terwijl capaciteitsuitbreidingen vrij langzaam plaatsvinden.

PwC-expert Tanjeff Schadt legde voor de start van de IAA-autoshow uit dat de uitbreiding van de bestaande productiefaciliteiten voor halfgeleiders tot twee jaar zou duren en de bouw van nieuwe fabrieken zelfs tot vijf jaar.

Meer productiecapaciteit in Europa

Om de groeiende vraag bij te houden probeert Infineon ook haar productiecapaciteit te vergroten. Het bedrijf opende half september een nieuwe fabriek in het Oostenrijkse Villach voor de productie van microchips. De beslissing om de productie in de Oostenrijkse deelstaat Karinthië uit te breiden werd drie jaar geleden genomen en zou nu grote voordelen kunnen opleveren voor het in München gevestigde bedrijf. Bestuurslid Jochen Hanebeck verwacht niet dat het tekort dit jaar nog zal afnemen. Infineon heeft voor deze plannen ongeveer €1,6 miljard geïnvesteerd, wat neerkomt op de grootste particuliere investering in Oostenrijk tot nu toe. Andere vestigingen worden momenteel door het bedrijf in Dresden en Regensburg geëxploiteerd.

Met deze strategie wil Infineon ook zijn blootstelling aan wereldwijde supply chain-problemen in Azië of de VS verminderen. Volgens een artikel in de Duitse krant Handelsblatt verwelkomt Peter Schiefer, hoofd van de automobieldivisie van Infineon, daarmee ook het initiatief van de EU-commissaris voor interne markt Thierry Breton, die door wil gaan met de verdere uitbreiding van de capaciteit in Europa. Volgens het artikel overweegt de Amerikaanse chipfabrikant Intel momenteel ook een nieuwe chipfabriek in Duitsland. Schiefer ziet hier geen gevaar voor toekomstige overcapaciteit. Door de toenemende vraag naar elektrische auto's zal de vraag naar zijn mening voorlopig blijven toenemen. Deze toenemende vraag vanuit de auto-industrie zou ook de onderhandelingspositie van halfgeleiderfabrikanten ten opzichte van de auto-industrie sterk moeten verbeteren.

Een mogelijk positieve outlook op lange termijn

Terwijl de omzet van Infineon in het derde kwartaal nog door verschillende factoren werd belaagd, steeg deze desondanks met circa 22 miljoen euro tot €2,722 miljard. Infineon verwacht voor het lopende kwartaal een sterkere omzetgroei tot ongeveer €2,9 miljard, waarbij ook de winst zal stijgen. Reinhard Ploss, CEO van Infineon, rekent dankzij de volle orderboeken op een totale jaaromzet van ongeveer 11 miljard euro en een winstmarge van meer dan 18 procent. Volgens de Süddeutsche Zeitung zou Infineon daarmee ook qua omzet de grootste Europese chipproducent worden. Infineon behoort tevens tot de tien grootste halfgeleiderbedrijven ter wereld sinds de overname van de American Cypress Semiconductor Corporation in april 2020.

Koersontwikkeling

Het aandeel Infineon Technologies AG sloot op 01-10-2021 op €34,80. Het hoogste punt in 52 weken werd bereikt op 09-06-2021, toen het aandeel werd verhandeld op €37,92, en het laagste punt in 52 weken op 28-10-2020, toen het werd verhandeld op €23,72. Volgens Bloomberg hebben 24 analisten een koopadvies voor het aandeel afgegeven, 6 een houdadvies en hanteert geen enkele analist een verkoopadvies.

De toekomstige koers van Infineon is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.


Mis nooit meer een investeringsidee. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Vontobel!

Vontobel-producten op Infineon zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: Infineon

IFX BEST Turbo Long
IFX BEST Turbo Long
IFX BEST Turbo Short
IFX BEST Turbo Short

Ontdek Vontobels productaanbod op Beursproducten.vontobel.com.


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links