Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Liveblog 21 juni 2021

Hogere start voor Wall Street
Beeld: ABM Financial News
 1. Hogere start voor Wall Street

  ABM Financial News
  15:06

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen maandag af op een hogere opening. Futures op de S&P 500 index noteren een half uur voor opening tot 0,4 procent in het groen, wijzend op een herstel na een woelige voorgaande week.

  De risicobereidheid van beleggers kreeg vorige week een tik, nadat beleidsmakers van de Federal Reserve hintten dat de rente mogelijk al in 2022 omhoog gaat, in plaats van 2023. De koersen van aandelen, hout en goud daalden daarop, om maandag weer licht te herstellen.

  "Er zijn geen zeer sterke overtuigingen in de markt voorlopig", zei Nadège Dufossé van Candriam. "De markt is erg gefocust op de ontwikkeling van de rente en uitspraken van centrale banken."

  Dufossé verwacht dat de aandelenkoersen rond het huidige niveau blijven schommelen, maar wel met wat meer volatiliteit dan in de afgelopen weken. Tenzij het marktsentiment in een bepaalde richting kantelt, voegde ze daar voorzichtigheidshalve aan toe.

  De nationale index van de Chicago Fed steeg in mei naar 0,29, van een negatieve stand van -0,09 in april. Het cijfer voor april werd neerwaarts bijgesteld van +0,24.

  Na opening volgen er woningmarktcijfers uit de Verenigde Staten.

  De olieprijs was nagenoeg stabiel. Een augustusfuture West Texas Intermediate daalde 0,2 procent tot 71,11 dollar en Brent-olie was ook licht lager op 73,27 dollar.  

  De euro/dollar noteerde op 1,1888. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,1871 op de borden, nadat de euro begin vorige week nog boven 1,21 dollar handelde. De verwachting is wel dat de dollar zal blijven stijgen, omdat de Fed eerder de rente gaat verhogen dan de ECB. Volgens ING rekent de markt inmiddels op een eerste Amerikaanse renteverhoging in november 2022.

  Bij de cryptovaluta was bitcoin 9 procent minder waard dan vrijdag, op ruim 32.000 dollar. Ethereum daalde ook 9 procent.

  Bedrijfsnieuws

  Pershing Square van Bill Ackman neemt een belang van 10 procent in Universal Music Group, die daarmee op 40 miljard dollar wordt gewaardeerd. Eerder stak de Chinese internetreus een belang van 20 procent in UMG, dat eigenaar Vivendi voor 60 procent naar de beurs van Amsterdam zou willen brengen. Aandeelhouders stemmen daar binnenkort over.

  American Airlines heeft vluchten geschrapt om zijn systemen niet over te belasten nu de luchtvaartmaatschappij snel opschaalt na de coronacrisis. Het zou gaan om 950 vluchten of ongeveer 1 procent van het totaal in de eerste helft van juli.

  Deutsche Bank keert terug naar de markt voor digitale betalingen, na een decennium, nu die markt weer waardevol is geworden. De bank start een joint venture met het Amerikaanse Fiserv voor de verwerking van betalingen.

  Ntwrk, een app die koopwaren in beperkte oplages verkoopt, heeft een chief marketing officer ingehuurd en gaat een grote reclamecampagne voeren. De app is eigendom van Commerce Media Holdings.

  VF Corp, fabrikant van North Face jassen en Vans-gympen, heeft een verklaring waarin het bedrijf zijn zorgen uitsprak over mogelijke dwangarbeid in de Chinese katoenregio Xinjiang van de website gehaald, nadat rivaal H&M voor een vergelijkbare verklaring van het internet verbannen werd in China, net als drie andere grote modefabrikanten. VF Corp heeft echter binnen een dag een kortere verklaring van vergelijkbare strekking teruggeplaatst, meldde The Wall Street Journal. 

  Het plan van president Joe Biden om treinreizen te bevorderen, waar 75 miljard dollar beschikbaar voor zou zijn, wordt mogelijk vooral gehinderd door de vrachttreinen, die moeilijk ruimte kunnen maken voor passagierstreinen.

  Slotstanden

  De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag lager gesloten. De toonaangevende S&P 500 index daalde 1,3 procent tot 4.166,45 punten, de Dow Jones index verloor 1,6 procent op 33.290,08 punten en de Nasdaq sloot 0,9 procent lager op 14.030,38 punten.

  ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.

 2. Europese beurzen veren op

  ABM Financial News
  12:00

  (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa noteerden maandag rond lunchtijd in het groen, nadat ze de eerste handelsdag van de week nog lager waren geopend als gevolg van de hernieuwde rentevrees. Rond lunchtijd noteerde de Stoxx Europe 600 index 0,3 procent hoger en won de Duitse DAX 0,5 procent. De Franse CAC 40 steeg 0,3 procent, net als de Britse FTSE.

  De markten in Europa, maar ook in Azië begonnen maandag lager, volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade, als gevolg van een 'taper tantrum' na uitspraken van de Federal Reserve over het monetaire beleid.

  Vorige week werd duidelijk uit de dot plot van de Fed, dat in 2023 twee renteverhogingen worden verwacht, waar dat eerder niet voor 2024 zou zijn. Vervolgens deed Fed-bestuurder James Bullard nog een duit in het zakje door te stellen dat de rente ook in 2022 mogelijk al verhoogd kan worden.

  Volgens analist Pierre Veyret van ActivTrades wachten beleggers op meer hints over een tijdspad van een eventuele renteverhoging door de Fed. Ondertussen wordt ook gekeken naar de mogelijke impact van de oprukkende deltavariant van het coronavirus op de heropening van economieën.

  Op macro-economisch vlak is het maandag zeer rustig. Later deze week komt de Bank of England met zijn rentebesluit, maar Aslam van AvaTrade verwacht geen wijzigingen.

  De euro/dollar noteerde rond het middaguur licht hoger op 1,1893. De olieprijzen stegen licht.

  Bedrijfsnieuws

  Mijnbouwers stonden maandag onder druk. Rio Tinto verloor 1,7 procent, ook verklaarbaar door een adviesverlaging van UBS, terwijl Glencore 0,5 procent moest afstaan. Antafagasta en BHP wisten rond lunchtijd op te krabbelen.

  Het beeld onder financials was verdeeld. Deutsche Bank en Société Générale verloren een procent, terwijl ING en UniCredit iets hoger noteerden.

  De Britse supermarktketen Morrison won liefst 32 procent nadat dit weekend bekend werd dat het bedrijf een overnamebod van bijna 9 miljard Britse pond van private equity partijen Clayton, Dubilier & Rice heeft afgeslagen. Analisten voorspellen dat er nog meer biedingen zullen volgen.

  Vivendi won 0,6 procent nadat bekend werd dat het 10 procent van zijn Universal Music Group verkoopt aan investeerder Bill Ackman voor 4 miljard dollar. Hiermee wordt de muziekgroep gewaardeerd op 35 miljard euro.

  Futures Wall Street

  De Amerikaanse futures voorspellen maandag een hogere opening voor Wall Street.

  De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag lager gesloten. De toonaangevende S&P 500 index daalde 1,3 procent tot 4.166,45 punten, de Dow Jones index verloor 1,6 procent op 33.290,08 punten en de Nasdaq sloot 0,9 procent lager op 14.030,38 punten.

  ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.

 3. Beursupdate: AEX werkt verlies weg

  ABM Financial News
  09:53

  (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de nieuwe handelsweek in mineur gestart, maar na een rode opening is het verlies inmiddels vrijwel weggewerkt.

  Rond de klok van tien uur daalde de AEX fractioneel tot 719,28 punten.

  Investment manager Simon Wiersma ziet dat de markt het lastig heeft "om een weg te vinden na het redelijk 'hawkish' commentaar van de Fed van woensdagavond."

  Ook econoom Tom Simonts van KBC wees nogmaals op de Fed. De koersdalingen vandaag noemt hij een late reactie op de agressiever dan verwachte toon van de Amerikaanse centrale bank. Die toon gaat volgens hem vooral ten koste van waarde-aandelen.

  De macro-economische agenda is vandaag leeg.

  De euro/dollar handelde op 1,1877 en olie werd iets duurder. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde maandagochtend op 1,435 procent, een verdere daling.

  Stijgers en dalers

  In de AEX noteren ruim de helft van de aandelen lager. ASMI was de grootste daler met een verlies van 2,4 procent. De grootste stijgers waren Unilever en Ahold Delhaize met winsten van respectievelijk 0,9 en 0,8 procent.

  Prosus, dat de jaarcijfers presenteerde, verloor 1,7 procent. Toch sprak Jefferies van bemoedigende resultaten.

  In de AMX daalde Alfen 2,7 procent en verloor Galapagos ook 2,7 procent. Daarentegen steeg Flow Traders een procent.

  Bij de smallcaps ging Hunter Douglas 4,9 procent in het groen. Vivoryon werd echter 2,3 procent goedkoper.

  Het lokaal genoteerde Core Laboratories daalde 5,0 procent. Beursnieuweling NX Filtration werd 5,6 procent duurder.

  ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.

Gerelateerd

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links