Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog 05 juni 2020

+2,5 miljoen!
 1. +2,5 miljoen!

  Niels Koerts
  14:35

  Het banenrapport in de Verenigde Staten kwam veel hoger uit dan verwacht. Daar waar de markt rekende op een verlies van 8 miljoen arbeidsplaatsen, kwamen er juist 2,5 miljoen bij. Het verschil is bijna te groot om te kunnen geloven.

  Het werkloosheidspercentage kwam daarom niet uit op 19,8% maar 13,3%. Deze cijfers bewijzen waarom de markten de afgelopen dagen zo hard omhoog gingen. De beurs reageert zoals verwacht positief. De AEX koerst nu 1,3% hoger en dat is rond het hoogste niveau van de dag.

  De dollar trekt 0,3% aan en de future voor de Dow Jones staat dik 2% in de plus. Het cijfer zou er wellicht voor kunnen zorgen dat shorters gaan coveren, maar dat is slechts koffiedik kijken.

  Let overigens ook op de loongroei. De lonen stegen in mei met gemiddeld 6,7% op jaarbasis. Dit is een indicatie dat de inflatie weleens flink kan gaan stijgen. Maar met de lage rentes hoeft dat geen probleem te zijn. Bijkomend voordeel is dat de schulden dan ook worden weggeflatteerd. 

 2. Bankadviezen

  Niels Koerts
  13:05

  De bankanalisten doen het vandaag rustig aan, waardoor er slechts twee koersdoelwijzigingen zijn voor Unilever en Heineken. Het is simpelweg wachten tot het cijferseizoen weer van start gaat, maar dat gaat nog zeker anderhalve maand duren.

  • Heineken: naar €92 van €95 en kopen - Societe Generale
  • Unilever: naar €37 van €38 en verkopen - Societe Generale

   

   

 3. Beurzen hervatten rally, Air France-KLM wint 12 procent

  AFN
  11:59

  AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen pakten vrijdag de opmars weer op na de verliesbeurt een dag eerder. De extra stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB), die donderdag al bekend werden gemaakt, vielen na enige aarzeling toch in goede aarde. Vooral de Europese luchtvaartaandelen waren in trek, nu steeds meer landen hun grenzen weer openen en het vliegverkeer voor de belangrijke zomermaanden wordt hervat.

  De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1 procent hoger op 564,81 punten. De hoofdindex stevent af op een weekwinst van zo'n 6 procent. De MidKap dikte 1,3 procent aan tot 782,93 punten. De beurzen in Londen en Parijs wonnen tot 2 procent. De DAX in Frankfurt steeg 1,6 procent. De Duitse centrale bank verwacht dat de grootste economie van Europa in 2021 en 2022 flink zal herstellen van de diepe recessie door de coronacrisis.

  De aandacht van beleggers ging verder uit naar het banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat later op de dag verschijnt. De werkloosheid in de Verenigde Staten zal naar verwachting in mei zijn gestegen tot bijna 20 procent door de coronapandemie.

  Air France-KLM

  Luchtvaartcombinatie Air France-KLM werd 12 procent meer waard en was de grootste stijger in de MidKap. In Londen won IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, 11 procent en prijsvechter easyJet steeg 8 procent. Vliegtuigbouwer Airbus klom 5,5 procent in Parijs.

  In Frankfurt kreeg Lufthansa er 6,5 procent bij ondanks de aankondiging dat de Duitse luchtvaartreus vanaf 22 juni degradeert uit de DAX. Belangrijkste reden voor de herziening is de enorme koersval van Lufthansa als gevolg van de coronacrisis. Daardoor is de beurswaarde flink geslonken.

  Grote winnaar

  De grote winnaar in de AEX was winkelvastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield met een plus van dik 12 procent. De financiële bedrijven ABN AMRO, ING en Aegon profiteerden van de uitbreiding van het opkoopprogramma van obligaties door de ECB en volgden met plussen van tot 6,9 procent. Betaalbedrijf Adyen stond onderaan met een verlies van 3,6 procent. In de MidKap sloot apothekersbedrijf Fagron de rij met een min van 1,6 procent.

  Holland Colours won 1 procent op de lokale markt. De maker van kleurconcentraten boekte afgelopen jaar meer omzet en winst. Vanwege de coronacrisis keert de onderneming geen dividend uit.

  De euro was 1,1319 dollar waard, tegen 1,1314 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 2 procent duurder op 38,15 dollar. Brentolie kostte 2,7 procent meer op 41,07 dollar.

 4. V-Day AEX

  Arend Jan Kamp
  10:15

  Het is weer raak vandaag en het is weer een inhaalslag van de afgestrafte aandelen en sectoren: flnancials, vastgoed, travel & leisure, commodity-waarden en industrials. De beurs prijst zo volgens de boekjes dan niet helemaal precies in v-vorm, maar wel heel snel winst- en daarmee economisch herstel in. 

  Ja maar het is nog wel een stukkie naar die top van deze winter, ofwel er is nog veel meer herstel nodig, zegt u nu misschien. Kan, maar wie zegt dat die toppen juist, precies en goed waren? Dat leert vadertje Tijd ons ooit wel. 

 5. Beurzen pakken opmars weer op

  AFN
  09:50

  AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs won vrijdag terrein. Ook de andere Europese beursgraadmeters pakten de opmars weer op na de verliesbeurt een dag eerder. De aandacht van beleggers ging onder meer uit naar het banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat later op de dag verschijnt. De werkloosheid in de Verenigde Staten zal naar verwachting in mei zijn gestegen tot bijna 20 procent door de coronapandemie.

  De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,2 procent hoger op 565,59 punten. De hoofdindex koerst af op een weekwinst van ruim 6 procent. De MidKap dikte 1,9 procent aan tot 787,57 punten. De beurzen in Londen en Parijs wonnen tot 2 procent. De DAX in Frankfurt steeg 2,1 procent. De Duitse centrale bank verwacht dat de grootste economie van Europa volgend jaar en het jaar daarna flink zal herstellen van de diepe recessie door de coronacrisis.

  Koploper in de AEX was vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield met een winst van 6,8 procent. Verzekeraar Aegon en ABN AMRO volgden met plussen van rond 6 procent. Informatieleverancier Wolters Kluwer stond onderaan met een verlies van 1,8 procent. In de MidKap sloot beursintermediair Flow Traders de rij met een min van 1,1 procent.

  Luchtvaart

  De Europese luchtvaartsector was in trek nu steeds meer landen hun grenzen weer openen en het vliegverkeer voor de belangrijke zomermaanden wordt hervat. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM dikte ruim 9 procent aan en was de grootste stijger in de MidKap. In Londen won IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, 9 procent. De prijsvechters easyJet en Ryanair klommen 8 en 2,8 procent.

  In Frankfurt steeg Lufthansa 2 procent ondanks de aankondiging dat de Duitse luchtvaartreus vanaf 22 juni degradeert uit de DAX. Belangrijkste reden voor de herziening is de enorme koersval van Lufthansa als gevolg van de coronacrisis. Daardoor is de beurswaarde de afgelopen tijd flink geslonken.

  Holland Colours

  Holland Colours daalde 1 procent op de lokale markt. De maker van kleurconcentraten boekte afgelopen jaar meer omzet en winst. Vanwege de grote onzekerheid over de coronacrisis en de verwachte economische neergang keert de onderneming echter geen dividend uit.

  De euro was 1,1354 dollar waard, tegen 1,1314 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 37,62 dollar. Brentolie kostte 1 procent meer op 40,38 dollar.

 6. BuBa: "Da sind wir wieder"

  Arend Jan Kamp
  09:45

  (AJK) De BundesBank die een dag voor de herdenking van D-Day eine Wende bekend maakt, als dat maar goed gaat :-) Grapje, de BuBa denkt in ieder geval dat de Duitse economie door het dal is.

  Voor de liefhebbers hier alles:

 7. Gevleugeld Air France-KLM

  Arend Jan Kamp
  09:30

  Het nieuws zag ik voorbijkomen, maar dat de koersen er zó hard op gingen, heb ik gemist. Excuses, maar gek genoeg (?) schreeuwen de networks het ook niet van de daken. U weet nu in ieder geval waarom Air France-KLM hard gaat op hoog volume: er gaat weer gevlogen worden, ook in Japan en Australië.

  • American Airlines: +41,1%
  • United Airlines: +16,2%
  • Delta Airlines: +13,7%
  • Southwest Airlines: +5,1%

  Bij deze:

  Gelukkig heb ik een goedmakertje. Maandag gaf ik u deze trakcer als idee mee, JETS. Daar zitten alle wereldwijde luchtvaartmaatschappijen in. Daar kan ik nu mee shinen. Grafiekje toen:

  Grafiekje nu:

 8. AEX begint met winst

  AFN
  09:16

  AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag met winst begonnen. Ook de andere Europese beursgraadmeters pakten de opmars weer op na de verliesbeurt een dag eerder. De aandacht van beleggers ging onder meer uit naar het banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat later op de dag wordt vrijgegeven. De werkloosheid in de Verenigde Staten zal naar verwachting in mei zijn gestegen tot bijna 20 procent vanwege de coronapandemie.

  De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na de openingsbel 0,8 procent in de plus op 563,76 punten. De hoofdindex koerst af op een weekwinst van bijna 6 procent. De MidKap klom 1 procent tot 780,98 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,2 procent.

  Koploper in de AEX was vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield met een winst van 6 procent. Betaalbedrijf Adyen stond onderaan met een verlies van meer dan 1 procent. In de MidKap was luchtvaartcombinatie Air France-KLM de grootste stijger met een plus van 7 procent. Optiekketen GrandVision sloot de rij met een min van ruim 1 procent.

 9. 'Banenrapport VS in focus op beurzen'

  AFN
  08:37

  AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam lijkt vrijdag met winst te openen. Ook de andere Europese beursgraadmeters zullen naar verwachting hoger beginnen. De aandacht van beleggers gaat onder meer uit naar het banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat later op de dag wordt gepubliceerd. De werkloosheid in de Verenigde Staten zal naar verwachting in mei zijn gestegen tot bijna 20 procent vanwege de coronapandemie.

  De Europese chipbedrijven zullen waarschijnlijk in de schijnwerpers staan. De Amerikaanse chipmaker Broadcom waarschuwde in een prognose voor het lopende kwartaal voor een zwakke vraag naar smartphone-onderdelen als gevolg van de coronacrisis. Nu een groot deel van de wereldbevolking thuiszit, is de vraag naar mobiele telefoons gedaald. De impact van de coronacrisis bleef volgens Broadcom in de afgelopen periode nog beperkt.

  Ook de Nederlandse supermarkten staan in de belangstelling. Volgens onderzoeksbureau IRI hebben de supers dit jaar in totaal al bijna 1,7 miljard euro extra omzet binnengehaald mede dankzij de coronacrisis. Dat is ongeveer 10 procent meer dan een jaar geleden.

  Holland Colours kwam nog met jaarcijfers. De maker van kleurconcentraten boekte afgelopen jaar meer omzet en winst. Het bedrijf profiteerde van prijsstijgingen in Europa en Amerika en volumegroei in Azië. Vanwege de grote onzekerheid over de coronacrisis en de verwachte economische neergang wil de onderneming de winst volledig aan de reserves toevoegen en geen dividend uitkeren.

  Koffieconcern JDE Peet's, het moederbedrijf van Douwe Egberts, liet weten dat bij de recente beursgang volledig gebruik is gemaakt van de zogeheten overtoewijzingsoptie. Daardoor zijn ruim 10,7 miljoen aandelen extra in de handel gezet dan eerder gemeld. De totale opbrengst van de beursgang kwam daarmee uit op bijna 2,6 miljard euro.

  In Frankfurt zal het aandeel Lufthansa mogelijk bewegen op de aankondiging dat de Duitse luchtvaartreus vanaf 22 juni degradeert uit de DAX. Belangrijkste reden voor de herziening is de enorme koersval van Lufthansa als gevolg van de coronacrisis. Daardoor is de beurswaarde de afgelopen tijd flink geslonken.

  De Europese beurzen sloten donderdag overwegend lager. De AEX-index daalde 0,4 procent tot 559,13 punten, terwijl de MidKap 0,5 procent klom tot 772,96 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 0,6 procent. Ook Wall Street deed overwegend een stapje terug. De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent in de plus op 26.281,82 punten. De brede S&P 500 daalde 0,3 procent en techbeurs Nasdaq zakte 0,7 procent.

  De euro was 1,1367 dollar waard, tegen 1,1314 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 37,56 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent meer op 40,28 dollar.

Gerelateerd

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Air France-KLM

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 568,77 14:43
  +9,64
  +1,72%
 2. Air France-KLM 5,416 14:29
  +0,466
  +9,41%

Gesponsorde links

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare