Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

DSM 2020

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
109 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
Uitgelicht: tegenwind bij DSM verwacht

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
DSM
111,95 -1,95 -1,71 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) DSM gaf aan het eind van 2019 al een beetje reden tot zorg met de keus voor een tandem als leiding ter opvolging van CEO Feike Sijbesma en twijfel bij analisten van ING over de innovatiekracht van het bedrijf, en deze week volgden twee andere beurshuizen met bedenkingen.

Credit Suisse zette donderdag DSM op de verkooplijst, JPMorgan Cazenove bracht vrijdag een rapport uit, waarin het met het advies en koersdoel voor het aandeel niet overstag ging, maar wel de verwachting uitsprak dat het speciaalchemiebedrijf uit Heerlen in het vierde kwartaal tegenwind heeft ervaren.

Die tegenwind betrof in de ogen van analisten van JPMorgan Cazenove vooral de divisie Nutrition. "De Nutrition tak heeft last van een aantal beperkingen voor de aanvoer van grondstoffen voor vitamine E en ook spelen de lagere prijzen voor vitamine C en in mindere mate voor vitamine A DSM meer parten dan aanvankelijk voorzien", zo gaven zij aan.

Dit was voor de Amerikaanse zakenbank reden om de taxaties voor het operationeel resultaat voor het vierde kwartaal te verlagen, met 2 procent niet al te robuust en met een nieuwe raming van 399 miljoen voor de EBITDA zitten de Amerikanen nog altijd nipt boven het marktgemiddelde.

Minder positief was de verwachting dat de tegenwind ook in de eerste zes maanden van 2020 aanhoudt. De Zwitserse frank is in de loop van de achterliggende maanden ten opzichte van de euro wat duurder geworden en dat speelt DSM niet bepaald in de kaart met een flinke vitaminefabriek in Zwitserland zelf waar de rekeningen in lokale valuta binnenkomen, terwijl in euro's wordt gerapporteerd.

JPMorgan Cazenove bleef bij het advies Overwogen en het koersdoel op 125,00 euro.

Minder vriendschappelijk was Credit Suisse. Die verlaagde zijn taxaties voor het EBITDA voor 2020 met 4 procent en kwam daarmee met hetzelfde percentage onder de gemiddelde ramingen van analisten. DSM verwacht voor dit resultaat voor 2020 een hoge enkelcijferige groei, Credit Suisse komt niet verder dan 2 procent. De analisten van de Zwitserse zakenbank verlaagden donderdag het advies voor DSM van Neutraal naar Underperform met een koersdoel waar 2 euro afging, waarmee deze uitkwam op 107,00 euro.

De analisten voegden echter ook nog een aardige kijk op zaken toe. "Maar we denken dat de volgende fase van portefeuillewijzigingen en winstgroei af zal hangen van grotere overnames met vermoedelijk lagere rendementen", schreven de analisten. Daarvoor heeft DSM miljarden op de plank liggen en dat zou nog veel meer kunnen worden indien Performance Materials wordt verkocht.

De Zwitserse analisten rekenden voor dat er 3,7 miljard euro op de balans staat, let wel, na afronding van het aandeleninkoopprogramma ter waarde van 1 miljard euro. Volgens de bank is het bedrijf in de basis niet kapitaalbehoevend. Met een som der delen van 5 miljard euro, zou dat volgens de indicatie van Credit Suisse ruimte geven van ongeveer 10 miljard euro.

Dit impliceert dat DSM een zogeheten inefficiënte balans heeft, omdat die ruimte momenteel geen kans heeft te renderen. Dat kan bij beleggers een punt van aandacht worden, als dat het al niet is.

De koers van het aandeel DSM sloot vrijdag 3 januari op 117,35 euro; vrijdag 10 januari bleef daar minder dan 112 euro van over, een weekverlies van 4,6 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
Gastone
0
DSM blijft tov AEX zo'n kleine 4% achter. De grafiek laat het verschil duidelijk zien:
Bijlage:
rene66
0
De Zwitsers kijken wel negatief tegen dingen aan in mijn beleving.

"De analisten voegden echter ook nog een aardige kijk op zaken toe. "Maar we denken dat de volgende fase van portefeuillewijzigingen en winstgroei af zal hangen van grotere overnames met vermoedelijk lagere rendementen", schreven de analisten. Daarvoor heeft DSM miljarden op de plank liggen.

De Zwitserse analisten rekenden voor dat er 3,7 miljard euro op de balans staat, let wel, na afronding van het aandeleninkoopprogramma ter waarde van 1 miljard euro."

Ik heb niet het idee dat DSM de hoofdprijs gaat betalen voor overnames met lagere rendementen. Als DSM verstandig is en dat hebben ze wel bewezen de laatste jaren gaan ze verder met eigen productontwikkeling en het kopen van veelal kleinere bedrijven die passen binnen de huidige strategie van het bedrijf en ook leuk winstgevend zijn.

Een tweede optie is nog eenvoudiger, gewoon een aanvullend aandelen inkoopprogramma van 2 miljard. De marktkapitalisatie bedraagt op dit moment 17,8 miljard Euro, met 2 miljard haal je weer een flink aantal aandelen van tafel.
Galafilgo
0
volgens Nico was er steun op 112,65 en 112,25
slot 11,95
je zou zeggen er door heen gezakt
ienmand een idee waar er nog steun ligt nu?
rene66
0
quote:

Galafilgo schreef op 10 januari 2020 23:12:


volgens Nico was er steun op 112,65 en 112,25
slot 11,95
je zou zeggen er door heen gezakt
ienmand een idee waar er nog steun ligt nu?
De steun ligt nu op 109,26 Euro. Dat is de 200 MA lijn, dat is de rode lijn in het plaatje.
Bijlage:
Kaspersky
0
quote:

Kaspersky schreef op 9 januari 2020 21:59:


@Gastone:

Hier mijn verwachting: morgen nog een daling in de ochtend en mogelijk is deze weer fors. Vervolgens komen er nieuwe kopers. Vanaf maandag behoorlijk herstel.

Morgen verwacht ik dat de koers tussen de 108-111 komt te staan.


*Maandag een plus van 6 procent acht ik niet onwaarschijnlijk en een nieuwe impuls.


Hopelijk heb je iets aan deze gedachte, mogelijk zit ik er naast :o)

Net iets erboven. Ik verwacht maandag nog steeds een behoorlijke stijging.
havik of duif
0
quote:

Kaspersky schreef op 11 januari 2020 04:17:


[...]
Net iets erboven. Ik verwacht maandag nog steeds een behoorlijke stijging.
Je schrijft dit in de nacht om 4 uur, was je wel goed wakker en welke argumenten heb je bij deze verwachting?
Kaspersky
0
quote:

havik of duif schreef op 11 januari 2020 10:09:


[...]Je schrijft dit in de nacht om 4 uur, was je wel goed wakker en welke argumenten heb je bij deze verwachting?

De verkoudheid heerst en wat doe je als je toch wakker bent? Juist, even alle informatie omtrend aandelen bij langs gaan.
Deze verwachting had ik al op donderdag. Donderdag was de beurs hard gedaald en ik verwachtte ook dat die dag de koers verder zal dalen. Vrijdag had ik voorspeld dat de koers tussen 108-111 zou komen en de koers zit daar net iets boven.

Maandag verwacht ik dat er kopers komen doordat DSM sterk oversold is en er geen fundamenteel momenteel naar buiten is gekomen waaruit blijkt dat deze waardering terecht is. Mijn verwachting is dat de koers mogelijk nog lager opent en dat de kopers daarna actie ondernemen en er een nieuw opwaarts momentum komt.
Gastone
0
Ik verwacht dat het tot de jaarcijfers aan de onderkant blijft hangen 110-115 en met de cijfers of enkele dagen erna 119-120. Sta open voor positieve verassingen, dus ik hoop dat je gelijk krijgt, Kaspersky. Ik heb een aardig belang. Zit jij in DSM?
Kaspersky
0
quote:

Gastone schreef op 11 januari 2020 14:59:


Ik verwacht dat het tot de jaarcijfers aan de onderkant blijft hangen 110-115 en met de cijfers of enkele dagen erna 119-120. Sta open voor positieve verassingen, dus ik hoop dat je gelijk krijgt, Kaspersky. Ik heb een aardig belang. Zit jij in DSM?

Nee, ik heb geen belang in DSM maar ik heb het wel overwogen.
www.dsm.com/corporate/investors.html

De groei van de earnings blijft wat achter, maar dat is over een breed vlak aan de hand met de aandelen. Momenteel zit bij elk bedrijf een beetje ''lucht''; dat wordt er bij DSM nu uit gedrukt.

De earnings namen vanaf Q1 2018 af tot Q4 2018. En va Q1 2019 tot Q3 2019 zit er weer een groei in. Mijn verwachting is dat de earnings van Q4 2019 mogelijk tegenvallen door geopolitieke spanningen.
Gastone
0
Ik denk dat op het huidige niveau tegenvallers al ingecalculeerd zijn. We zien wel hoe het zich verder ontwikkeld. In veel gevallen dat een soortgelijke koersdaling zich voordeed in het verleden was die in een maand weer tenietgedaan. Ik hoop dat het deze keer ook zo gaat.
Kaspersky
0
Vandaag had ik sterk herstel verwacht. Ik denk dat DSM ook kan profiteren van afnemende spanning.
rene66
0
quote:

Kaspersky schreef op 13 januari 2020 09:18:


Vandaag had ik sterk herstel verwacht. Ik denk dat DSM ook kan profiteren van afnemende spanning.
De koers is inderdaad gewoon doorgeschoten. Zoals ik eerder heb aangegeven is het mooi voor de buybacks, des te lager de koers, des te meer aandelen kunnen worden terug gekocht.

Het is inderdaad zo dat DSM kan profiteren van de handelsdeal. DSM is redelijk actief in China. Ik denk dat de verkoopdruk ook te maken heeft met het feit dat je in de VS met aandelen in bepaalde sectoren veel meer kan verdienen.
rene66
0
quote:

Galafilgo schreef op 13 januari 2020 10:23:


DSM op weg naar 104 volgens Nico
Er zijn een aantal partijen aandelen aan het dumpen. De koers wordt even denk ik niet ondersteund door de buybacks. Wat ik er van weet is dat bestuurders in de gesloten periode niet mogen handelen, maar wellicht geldt dat ook voor het buyback programma.


Maandag 13 januari 2020 Gesloten periode
Donderdag 13 februari 2020 Jaarcijfers 2019 07:00

Als de cijfers goed zijn over een maand dan zal de koers wel weer opveren, ook door de buybacks.

Kaspersky
0
Aandeelhouders lijken met de daling deels de winsten veilig te stellen. Ik ben benieuwd de komende dagen.

De koers is behoorlijk oversold. Vorig jaar is zo'n niveau 2 a 3 keer eerder voorgekomen en na elk punt heeft de koers hoger gestaan. Is dit een omslag punt of een tijdelijke adempauze?
Gastone
0
TA
De daling verliest langzaam kracht. Volumes nemen wat af bij lagere koersen. Vanochtend nog een paniekverkoop, waardoor de koers kort na opening fors lager stond. Op de uurgrafiek toont de RSI divergentie, wat duidt op een mogelijke ommekeer op de korte termijn. Koers bevindt zich nu rond de toppen, die in het najaar werden gevormd en daarmee mag rond dit niveau steun worden verwacht.

Positie: +JUN 110C, +DEC 110C
Bijlage:
109 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

DSM Koninklijke Meer »

Koers 116,050   Verschil +0,95 (+0,83%)
Laag 113,850   Volume 737.286
Hoog 116,400   Gem. Volume 555.454
21 feb 2020 17:39
label premium

Kralen rijgen met DSM

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium

Gerelateerde Video's

Arend Jan Kamp over DSM 14 februari 2018 14:07
Dalende economische groei China 12 november 2012 12:53