Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TomTom juli 2019. Mooi weer of weer mooi.

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
940 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 42 43 44 45 46 47 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
ketchup of catch-up
6
""

TomTom " First take on Q2 "

slightly softer performance, yet messy reporting

Q2 results are distorted by one-offs and accounting issues, the bottom line is that 2019E FCF will be slightly softer because of timing

a messy Q2 release: Q2 numbers differed significantly from expextations ( see table 1) looking at sales, Consumer and to a lesser extend Automotive did better than expected

Automotive benefited from the ramp of recent contracts and higher volumes from existing clients as well as the recognition of revenues related to platform customizations
EBITDA was clearly down, as investement shift from capex to opex, but exceeded expectations
Q2 includes a gain of 807 mio on the Telematics disposal, but net prifit from continuing operations was negative due to higher amortization resulting from a reduced esimated remaining useful life of mapping assets

full year guidance updated at 700mio from 675mio as consumer sales are expected to decline by 15% instead of more than 20% this bcse of GPS related issues, which triggered stronger than expected replacement demand in Q2

only minor change in outlook for location technology eur 435 vs eur 430
as for FCF as percentage of revenues, the guidance was adjusted from c10% 67.5mio euro to 9% euro 63mio which is the result of higher unbilled revenue postion ( timing related)

adj eps still seen at 0.15 euro

rating valuation and catalyst see our seperate note

we expect TT to end 2019e with close to euro 500mio in cash and zero financial debt
expect A&E CAGR growth 12.5 and 11% period 2018-2021, respectively ( tables incl)

TP 10+


""


TomTom: operational strength blurred by accounting changes

TT reported a solid 2Q19 with 19% beat on revenues and 55% beat on EBITDA
there was a 10% beat in location technology and 33% 'one-off' beat in consumer

adj eps guidance is lowered by 30% like-for-like as again capex is shifted to opex

see out tables

conclusion: overall we remain positive on the name as we see a map asset with significant strategic value, but short term limited earnings momentum

""
nog 2 in de maak en that's it
totaal nog 4 banken en/of analisten die de moeite nemen TT serieus te bestuderen, de rest gelooft het wel

dat mag HG zich aanrekenen, hij heeft iedere speculatie uit het aandeel gejaagd, maar dat is ook de opzet

clean to sell, daar wacht ik dan ook op
iedereen ziet TT's waarde van haar kaarten, het verdienmodel blijft daarentegen een bewegend doel bij TT en onder de streep blijft er al helemaal niks over, geen propositie voor grote investeerders, wel voor strategische kopers.

heb de volle overtuiging dat TT van de beurs gaat, maar goed zoals Tatje altijd zegt, is slechts mijn mening, doe vooral je eigen research
verwacht niet dat HG ook maar iets doet voor de reguliere aandeelhouder, maar als zijn doel ook in onze interesse is dan scoren we mee.boem!
0
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 17 jul 2019 om 17:32:


[...]
Los van wat TT zelf zegt en los van fiscale motieven, al jaren verbaasde ik me over die supertrage afschrijving van de TeleAtlas maps. Het werd hoog tijd die van de balans te verwijderen, die oorspronkelijke maps zijn al lang vervangen, ververst of gewoon obsolete geworden.

Over de nieuwe maps en hun afschrijving, wat bedoel je met 'een oem die iets wel of niet kopen zou'? Een oem koopt geen maps maar betaalt voor een map-service.
Het gaat dus steeds minder om de database, het gaat steeds meer om de technologie en de software. Daar past een kortere afschrijvingstermijn bij, dat vind ik eigenlijk wel logisch.
Eens met je observatie aangaande asset-waarde van de data-base.
Daar staat dan wel tegenover dat er nog steeds een assetwaarde als goodwill op de balans staat die mi nog minder recht van spreken heeft.

Ik ondersteun de move van Capex naar Opex.

In de tussentijd moeten we het natuurlijk wel stellen met de hogere afschrijvingen die de (adj) wpa tijdelijk serieus raken en dat zorgt voor verwarring bij beleggers.

Ik zal morgen op het rekendraadje mijn gedachten en analyses verder uitwerken wat eea voor de FCF betekent omdat het navelstaren naar (adj) wpa door deze wijzigingen niet veel zin heeft.
Eva1960
0
Zolang niemand aan de poort rammelt met die grote zak geld gaan we richting het najaar wegsukkelen is mijn gevoel. De laatste 2 weken al mijn calls december deleted. Als het flink lager gaat bouw ik het weer op ma asr dan voor een 6-12 maanden langere looptijd.
DickVD
0
quote:

ketchup of catch-up schreef op 17 jul 2019 om 17:35:


""


verwacht niet dat HG ook maar iets doet voor de reguliere aandeelhouder, maar als zijn doel ook in onze interesse is dan scoren we mee.Dit is precies de reden waarom ik Harold Goddijn ethisch gezien nog veel erger erger vind dan zijn grote voorbeeld Nina Brink. Vooral omdat hij zijn immense vermogen te danken heeft aan de reguliere aandeelhouders.
TomTom12
0
Als we alles optellen aan type aandeelhouders over hoeveel rechtspersonen praten we dan eigenlijk ?
VanillaSky
1
quote:

boem! schreef op 17 jul 2019 om 16:06:


Wat kunnen we nog meer verwachten van TT de komende cijferpresentaties.

Op de vraag waarom men nu versneld afschrijft op Tele-Atlas werd geen duidelijk antwoord gegeven, terwijl men aangaf de overtollige kas te willen aanwenden voor acquisities en men geen plannen heeft voor dividenduitbetaling dan wel aandeleninkoop.
Sofar so good wat mij betreft want de versnelde afschrijving raakt dan wel de winst in 2019 en 2020 maar niet de FCF over die jaren en in 2021 gebeurt het omgekeerde bij de winstbepaling omdat de OPEX dan daalt met ca 225 mio zonder enig effect op de FCF.
Ook het in de kostprijs volledig opnemen van de gemaakte RNE kosten bij ingebruikname ipv afschrijven over de gebruiksduur heeft dezelfde impact op winst en FCF en daardoor voor mij niet relevant.

Indien je deze trend van afboeking van de assets voortzet zie ik nog wel gebeuren dat zij de goodwill in q3 of q4 volledig afboeken want waarom zou je wel de toegekende waarde afboeken maar het betaalde extra bedrag ongemoeid laten.
Tja...nieuwe acquisities, laten we hopen dat ze wat voortschrijdend inzicht tonen anders kan de geschiedenis zich herhalen en kunnen ze na 10 jaar bloeden (Tele Atlas) opnieuw af gaan schrijven op hun mooie nieuwe aankopen indien ze wederom te diep in de buidel tasten!!
Jackyl
1
Wat een doffe ellende met dit aandeel. Eerst 5 % omhoog, dan terug naar -2,5% , dan weer naar + 2% 3n dan weer terug naar -0,5%
Je schiet er dus geen bal mee op. Ik zou blij zijn als er een grote partij dit t*ring aandeel van de beurs haalt, want hier heb je wel hele lange adem voor nodig en moet je steeds de klappen weer kunnen opvangen. Ik kan dus alleen maar hopen dat het in 2019 gebeurt, want naarmate het langer gaat duren gelooft er niemand meer in. Wat moeten er voor cijfers gepresenteerd worden om wel omhoog te gaan, sterkere cijfers dan vandaag kan haast niet, dus is hier sprake van MANIPULATIE ? en om welke reden ? de kopende partij te matsen ?
mexico1990
1
quote:

Stille vennoot schreef op 17 jul 2019 om 09:17:


laatste kansen om bij te kopen, sluiten wsl gewoon op 10,25....


je zit er ook niet een beetje naast. Jammer dat op dit forum zoveel nikszeggende berichten worden geplaatst..... allemaal ruis
Sunshine Band
0
quote:

mexico1990 schreef op 17 jul 2019 om 19:31:


[...]

je zit er ook niet een beetje naast. Jammer dat op dit forum zoveel nikszeggende berichten worden geplaatst..... allemaal ruis


het forum is 1; ik ben het met je eens

maar de nietszeggende antwoorden op een conference call, kwartaal in, kwartaal uit te gek voor woorden

Vraag: wanneer zijn de kaarten van T2 in Bing geimplementeerd?

Antwoord: 'in de toekomst'

man man wat een bal gehakt
apieslapie
0
Brouwer285
0
messy indeed. en volgens de mannen zitten ze op Q3 en Q4 op een omzet van gemiddeld 160 milj., als dat toch weer anders wordt, wordt je als analist of aandeelhouder in het geheel niet serieus genomen. Toch nog 2 man ingebeld tijdens de conference call, volgende keer nul?
Benjamin G.
2
Even wachten tot MartinMartin gaat rekenen. Geloof dat dit te gek wordt. De operationele cijfers voor 2020 zien er prima uit. Het zou best eens kunnen dat er adj wpa wordt gerealiseerd in 2020 van 0,45 euro en in 2021 van rond de 1 euro.

De netto cashpositie was H1 2018 155 miljoen en in H1 2019 372 miljoen. Kan me voorstellen dat analisten een netto cash positie verwachten van 500 miljoen eind 2019. Rond 4 euro per aandeel.

We dachten eerder dat afschrijvingen niet meer mogelijk waren of nodig zijn. TomTom stelt in dat opzicht nooit teleur. Dividend is echt hun last resort. Alhoewel er geen relatie hoeft te zijn tussen afschrijvingen en netto cash positie (?). Wachten dus tot presentatie jaarcijfers 2020.

27% groei in Location Technology en good old consumer slecht -2%. Dit is te mooi om waar te zijn. Enige minpuntje is de daling van bruto marge: h1 2018 70% en in H1 2019 67%.

Als het TomTom inderdaad lukt een substantieel deel van de HD markt te pakken, dan komt de wpa voor 2022 tussen de 1 en 1,5 euro uit en in 2024 boven de 3 euro.

Consumer staat in mijn prognose dan respectievelijk op 100 miljoen en 0 miljoen euro.

Enige restrictie op dit enthousiasme. Ik kan me nog niet een TomTom voorstellen dat 15 miljard euro waard is, rond de 100 euro per aandeel. De vergelijking met Here voor 2,8 miljard gaat dan volledig mank.

Kortom ik wacht even op de rekenwonders op het rekenforum. Dit wordt te gek.
PatrickH82
0
16 jul: Marshall Wace vergroot shortpositie in TomTom van 0.51% naar 0.6% shortsell.nl/short/TomTom #TomTom #short
moneymaker_BX
0
BTC/USD
9.811,75
162,50
+1,68%
graph

EXTRA
WERKNEMER TIJDENS VAKANTIE IN SPAGAAT
Voor veel werknemers is de vakantie begonnen, maar wat doe je als de baas belt of appt met een verzoek?


17:38
Financieel
AEX lift mee op vleugels ASML

18:16
Financieel
EssilorLuxottica bekijkt koop GrandVision

EXTRA
10:34
Geld
Zes tips voor een rijke oude dag

EXTRA
05:30
Geld
Indexeren of korten? Zo staat jouw pensioenfonds ervoor
Veruit de meeste pensioenfondsen hebben een beroerd halfjaar achter de rug. Ze komen dichter in de buurt van de gevarenzone, of moeten zich zelfs gaan...

Elke ochtend het laatste financiële nieuws in je inbox?
e-mailadres
Aanmelden
Uitschrijven kan met 1 klik

author
EXTRA
16:13
Financieel
Picnic en FNV vliegen elkaar in de haren
19:36
Financieel
Rode cijfers op beurzen Wall Street
EXTRA
14:04
Geld
Kind van migranten? Dan vaker solliciteren
Werkzoekenden met een migratieachtergrond moeten meer sollicitatiebrieven schrijven om uitgenodigd te worden of een vriendelijke reactie te krijgen. Zelf kunnen ze weinig doen om hun kansen op een baa...


EXTRA
17:20
Geld
Airbnb-verhuur tuinhuisje levert meer op

EXTRA
05:30
Geld
FNV: pensioenkorting moet in de ijskast
LAATSTE NIEUWS
20:47
'Philips koopt Amerikaanse start-up Medumo'

20:33
EXTRA
Navigatiekastjes geven TomTom zetje
holenbeer
0
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 17 jul 2019 om 17:32:


[...]
Los van wat TT zelf zegt en los van fiscale motieven, al jaren verbaasde ik me over die supertrage afschrijving van de TeleAtlas maps. Het werd hoog tijd die van de balans te verwijderen, die oorspronkelijke maps zijn al lang vervangen, ververst of gewoon obsolete geworden.

Over de nieuwe maps en hun afschrijving, wat bedoel je met 'een oem die iets wel of niet kopen zou'? Een oem koopt geen maps maar betaalt voor een map-service.
Het gaat dus steeds minder om de database, het gaat steeds meer om de technologie en de software. Daar past een kortere afschrijvingstermijn bij, dat vind ik eigenlijk wel logisch.Ik had niet gezien dat die 2 jaar in relatie stond tot de oude TA-database, dacht te begrijpen dat alles nu in 2 jaar afgeschreven werd.
Wat betreft die service, dat snap ik. Wij bij een grote uitvoeringsorganisatie die jij wel kent, kopen continu diensten in, dus ik ben gewoon om alles waarvoor betaald wordt ‘kopen’ te noemen. Ook al verwerf je geen eigendom, maar gebruiksrecht.

En ik ben er al een tijdje uit met TT. Heb me de afgelopen 2 jaar veel meer verdiept in andere takken van sport, niet onverdienstelijk. Volg het hier nog uit een soort nostalgie, en wie weet komt er nog eens een gouden instapkans. Maar ik denk dat ik het liever hou bij bedrijven met een betrouwbare, transparante en charismatische CEO.
Blacky 2
0
quote:

Benjamin G. schreef op 17 jul 2019 om 21:45:


Even wachten tot MartinMartin gaat rekenen. Geloof dat dit te gek wordt. De operationele cijfers voor 2020 zien er prima uit. Het zou best eens kunnen dat er adj wpa wordt gerealiseerd in 2020 van 0,45 euro en in 2021 van rond de 1 euro.

De netto cashpositie was H1 2018 155 miljoen en in H1 2019 372 miljoen. Kan me voorstellen dat analisten een netto cash positie verwachten van 500 miljoen eind 2019. Rond 4 euro per aandeel.

We dachten eerder dat afschrijvingen niet meer mogelijk waren of nodig zijn. TomTom stelt in dat opzicht nooit teleur. Dividend is echt hun last resort. Alhoewel er geen relatie hoeft te zijn tussen afschrijvingen en netto cash positie (?). Wachten dus tot presentatie jaarcijfers 2020.

27% groei in Location Technology en good old consumer slecht -2%. Dit is te mooi om waar te zijn. Enige minpuntje is de daling van bruto marge: h1 2018 70% en in H1 2019 67%.

Als het TomTom inderdaad lukt een substantieel deel van de HD markt te pakken, dan komt de wpa voor 2022 tussen de 1 en 1,5 euro uit en in 2024 boven de 3 euro.

Consumer staat in mijn prognose dan respectievelijk op 100 miljoen en 0 miljoen euro.

Enige restrictie op dit enthousiasme. Ik kan me nog niet een TomTom voorstellen dat 15 miljard euro waard is, rond de 100 euro per aandeel. De vergelijking met Here voor 2,8 miljard gaat dan volledig mank.

Kortom ik wacht even op de rekenwonders op het rekenforum. Dit wordt te gek.


******De netto cashpositie was H1 2018 155 miljoen en in H1 2019 372 miljoen. Kan me voorstellen dat analisten een netto cash positie verwachten van 500 miljoen eind 2019. Rond 4 euro per aandeel. **********
zit nog 160 miljoen bij van de verkoop telematica die TOMTOM zelf gehouden heeft :die moet je eigenlijk zo ook zien, eenmalige winst door verkoop onderdeel .
dus niet teveel verwachten anders is het straks weer janken ;-)
Beperktedijkbewaking
1
quote:

holenbeer schreef op 17 jul 2019 om 22:37:


[...]
...
En ik ben er al een tijdje uit met TT. Heb me de afgelopen 2 jaar veel meer verdiept in andere takken van sport, niet onverdienstelijk. Volg het hier nog uit een soort nostalgie, en wie weet komt er nog eens een gouden instapkans. Maar ik denk dat ik het liever hou bij bedrijven met een betrouwbare, transparante en charismatische CEO.

Ik zit nog wel in TT (iets minder dan voorheen, ik heb na de aandelenreductie slechts gedeeltelijk bijgekocht) omdat ik ondanks -of juist door- alle under-reporting nog wel geloof in een verdere koersstijging in 2020 en daarna, maar de lol om me echt in de cijfers te verdiepen is er wel af. Zoals een van de door Wies geciteerde analisten zegt, het is een en al 'messy reporting'. Ik kan me voorstellen dat ze bij de cc's een voor een afhaken.

Het begon vorig jaar al met al die herhaalde aanpassingen aan IFRS 15, 16 en wat dies meer zij. En dan niet in 1x goed, maar correctie op correctie, het ging maar door. Dan Taco's uitleg van het verschil tussen 'unbilled' en 'deferred', ik heb het opgegeven om dat proberen te snappen. Nu weer plotse veranderingen in de amortisatie en raar gedoe met het aantal uitstaande aandelen (169 miljoen??).

Ik kon samen met martinmartin (@boem!) tot heel aardige schattingen komen voor de marge op hardware resp. c&s, en zo ook voor de marge per bu, maar dat is nu voor een normale sterveling bijna niet meer te doen. Jammer, want dat was echt beleggen i.p.v. afwachten en gokken op goede cijfers. Ik kan begrijpen dat martinmartin inmiddels overgegaan is op FCF beschouwingen, die geven tenminste nog enig houvast. Ik volg het met interesse.

Maar ik ben net als jij mijn aandacht aan het verleggen naar cijfermatig meer transparante bedrijven zoals ASML, AMG en het kleine Kendrion (dieptepunt bijna bereikt?). Ik zeg niet dat hun business makkelijker te begrijpen is (bij ASML en AMG zeker niet), maar hun cijfers zijn wel beter te volgen en hun ceo's inderdaad inspirerender.

Tenslotte wijs ik op Prosus, leg er alvast wat cash voor opzij zou ik zeggen. Wie?
De internationale tak van het Zuid-Afrikaanse Naspers, krijgt in september een notering aan de Amsterdamse beurs. Beleggen in Tencent met een forse discount, wie wil dat niet? In combinatie met allerlei internetbedrijven en -start-ups. In het Zuid-Afrika forum hier op iex heb ik er al meer over geschreven, en daar zal ik het ook blijven volgen:
www.iex.nl/Forum/Topic/1354846/10/Zui...

940 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 42 43 44 45 46 47 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

TomTom Meer »

Koers 9,693   Verschil 0,00 (0,00%)
Laag 9,450   Volume 1.628.204
Hoog 10,250   Gem. Volume 594.836
17-jul-19 17:35
label premium

TomTom keert uit

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium