Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Aandeel Philips Koninklijke AEX:PHIA, NL0000009538

 • 43,115 18 jun 2021 17:35
 • -1,395 (-3,13%) Dagrange 43,000 - 44,510
 • 4.763.375 Gem. (3M) 2M

Koers Philips Lighting

73 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 10 voda 11 mei 2016 17:38
  'Philips Lighting 4,4 tot 5,6 miljard waard'

  Gepubliceerd op 11 mei 2016 om 17:23 | Views: 221

  AMSTERDAM (AFN) - Philips Lighting vertegenwoordigt volgens analisten van Goldman Sachs een waarde van 4,4 tot 5,6 miljard euro. Dat meldde Het Financieele Dagblad woensdag op basis van een vertrouwelijk rapport van de Amerikaanse zakenbank.

  Goldman Sachs voert samen met JPMorgan het consortium aan dat de beursgang van het verlichtingsbedrijf begeleidt. Philips wil in eerste instantie een kwart van de aandelen naar de beurs brengen en zou daarmee volgens de Amerikaanse analisten dus 1,1 tot 1,4 miljard euro kunnen ophalen.


  Volgens Goldman Sachs kan Philips Lighting een leidende rol te spelen in een te verwachten consolidatieslag. De analisten voorzien volgens het FD tot 2020 een bescheiden omzetgroei van jaarlijks 1 procent. Vooral door kostenbesparingen kan de winstgevendheid veel sneller groeien. De operationele marge van nu nog 7,3 procent zal volgens het rapport in 2020 zijn opgelopen tot 11,2 procent.
 2. forum rang 10 voda 11 mei 2016 22:19
  Voor alle trouwe Philips volgers over de jaren, hier het FD artikel! :-)
  BTW, ik plaats al meer dan 10 jaar lang nieuws hier hoor.
  Een bedankje mag er wel af?

  Geschatte beurswaarde Philips Lighting €4,4 à €5,6 mrd

  Gijs den Brinker
  , Job Woudt

  Vandaag, 15:23

  Update: vandaag, 17:40

  Philips Lighting kent volgens analisten van zakenbank Goldman Sachs een beurswaarde van €4,4 mrd à €5,6 mrd. Met de beoogde verkoop van 25% van de aandelen van zijn lichtdivisie kan moederbedrijf Koninklijke Philips daarmee €1,1 mrd à €1,4 mrd binnenhalen.

  Deze waardering staat te lezen in een nog vertrouwelijk rapport dat analisten van Goldman Sachs hebben opgesteld aan de vooravond van de beursgang van Philips Lighting. Het technologieconcern wil nog voor de zomer 25% van zijn lichtaandelen op Beursplein 5 zien te verkopen.

  Versterken

  Goldman Sachs voert samen met J.P. Morgan het consortium van begeleidende banken bij deze beursgang aan. Het analistenrapport wordt gebruikt om geïnteresseerde beleggers te informeren. De uiteindelijke prijs van het aandeel wordt pas vlak voor de daadwerkelijke beursgang vastgesteld.

  De raming van Goldman Sachs komt overeen met bedragen die de afgelopen maanden al in de media circuleerden over de waardering van het lichtbedrijf. Philips gaat zich volledig toeleggen op medische technologie en wil een deel van de opbrengst gebruiken om zich hierin verder te versterken. Het bedrijf houdt donderdagmiddag zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

  Ondernemingswaarde

  Het technologieconcern uit Amsterdam onderzocht ook verkoop van zijn lichttak aan een private partij. Een van de struikelblokken bleek de vraagprijs te zijn. Naast de nu door Goldman Sachs geraamde beurswaarde van pakweg €5 mrd heeft Philips Lighting ook een schuldenlast van €962 mln. Opgeteld zou de ondernemingswaarde, oftewel het bedrag dat private partijen hadden moeten neerleggen, volgens deze becijfering al gauw op €6 mrd uitkomen. Dat was voor private partijen te veel van het goede.

  Latente vordering

  Een belangrijk deel van de schulden blijkt te worden veroorzaakt door ongedekte pensioenverplichtingen, die €538 mln bedragen, plus nog eens €112 mln aan zorglasten voor gepensioneerden. De analisten van Goldman Sachs noemen deze 'significante' verplichtingen een risicofactor voor de aanstaande beursnieuweling. Wel merken ze op dat tegenover deze lasten een latente belastingvordering op de VS staat van €122 mln, die ook in verband staat met de pensioenen.

  Met een jaaromzet van €7,5 mrd is Philips Lighting met afstand de grootste lichtproducent ter wereld. Dat biedt mogelijkheden volgens Goldman Sachs om een leidende rol te spelen in een te verwachten consolidatieslag in deze bedrijfstak. De analisten voorzien tot 2020 een bescheiden omzetgroei van jaarlijks 1%. Vooral door kostenbesparingen kan de winstgevendheid veel sneller groeien. De operationele marge van nu nog 7,3% zal volgens het rapport in 2020 zijn opgelopen tot 11,2%.

  Bron: FD.nl
 3. forum rang 10 voda 16 mei 2016 14:36
  Update: Philips stelt indicatieve prijsrange beursgang Lighting vast

  Verlichtingstak op bijna 5 miljard euro gewaardeerd.

  Philips heeft de indicatieve prijsrange voor de beursgang van de tak Lighting vastgesteld op 18,50 tot 22,50 euro per aandeel. Dit maakte het van origine Eindhovense bedrijf maandag voorbeurs bekend.

  In totaal zal Philips aanvankelijk een kwart van de aandelen, dat wil zeggen 37,5 miljoen stuks, naar de beurs brengen. Daarmee wordt de verlichtingstak, inclusief schulden, gewaardeerd op 4,32 miljard tot 4,92 miljard euro.

  De begeleidende banken, waaronder Goldman Sachs en J.P. Morgan, hebben een overtoewijzingsoptie toebedeeld gekregen. Indien de banken deze zogenoemde greenshoe volledig uitoefenen, dan omvat de beursnotering van Lighting 28,75 procent van de aandelen. Bij een uitgifteprijs aan de bovenkant van de afgegeven bandbreedte haalt Philips zo in totaal 970 miljoen euro op.

  Begin mei kondigde Philips al de keuze voor een beursgang in het tweede kwartaal aan. "We hebben de marktomstandigheden op de beurs voor IPO's de laatste zes weken sterk zien verbeteren", zei CEO Frans van Houten desgevraagd tegen ABM Financial News.

  Van Houten noemde de splitsing van het concern in twee beursgenoteerde bedrijven met Health en Lighting als kernactiviteiten "een logische stap in het in 2011 in gang gezette Accelarate herstructureringsproces". "Beide bedrijven kunnen zich nu concentreren op hun eigen winstgevende groei voor de lange termijn", voegde de CEO toe.

  De handel in Philips Lighting start naar verwachting op vrijdag 27 mei, waarbij de inschrijving per direct start. Voor de resterende aandelen die Philips houdt in Lighting geldt een lock-up van 180 dagen. Philips liet al weten het resterende belang in Lighting in de komende jaren eveneens van de hand te doen. "Afhankelijk van de marktomstandigheden kan dat binnen een jaar, maar het kan ook twee of drie jaar in beslag nemen", aldus Van Houten.

  In het afgelopen jaar boekte Philips met de lichttak, die onder leiding van Eric Rondolat zal komen te staan, een omzet van 7,5 miljard euro. Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITA) bedroeg 547 miljoen euro met een EBITA-marge van 7,3 procent.

  De pay-out ratio van het nieuwe aandeel Lighting zal 40 tot 50 procent van het nettoresultaat bedragen, vanaf 2017 in contanten uit te betalen.

  De aandelen Lighting zullen worden verhandeld onder het symbool LIGHT.

  Het aandeel Philips sloot vrijdag 0,3 procent hoger op 23,01 euro.

  Update: om meer informatie toe te voegen.

  Copyright ABM Financial News. All rights reserved

  (END) Dow Jones Newswires
 4. nchtwrk 16 mei 2016 16:56
  quote:

  nchtwrk schreef op 16 mei 2016 16:51:


  [...]


  Daar ben ik inderdaad ook zeer benieuwd naar. De afgeslankte aandelen Philips zijn dan zonder light. Die waarde is als bestaande aandeelhouders ook van ons?? Hoe gaan ze hier mee om dan?
  Je zou verwachten dat we dan aandelen Light erbij zouden krijgen net als bij de afsplitsing TPG van KPN eind jaren '90.

  Iemand??
 5. forum rang 9 ff_relativeren 16 mei 2016 17:25
  overigens wordt een kwart van de aandelen Light op de markt gebracht.
  Driekwart blijft binnen Philips. In plaats van de door sommigen hier gevreesde koersdaling, kan er evengoed een koersstijging komen. Plus je krijgt in 2017 een bonus uitgekeerd.

  Wat ik interessanter vind als discussie, is de prijsrange voor het Light aandeel.
  De bovenkant van de prijsrange = € 22,50. Dat is bijna de beurskoers van het aandeel Philips. Wat zegt dat over de value van het Health deel binnen Philips ?
 6. forum rang 10 voda 16 mei 2016 18:02
  De grootste dalers in de AEX waren Ahold en Philips met verliezen van 2,0 en 1,9 procent. Philips noteerde evenwel ex-dividend en hiermee rekening houdend won het fonds aan beurswaarde. Voorbeurs kondigde Philips aan om de tak Lighting vermoedelijk op 27 mei naar de beurs te brengen tegen een indicatieve prijs van 18,50 tot 22,50 euro per aandeel. Gemalto verloor 1,5 procent, ondanks dat dochterbedrijf Marquid ID Systems een zesjarig contract sloot met het motorverkeeragentschap (DMV) van de staat Colorado voor het leveren van een kant-en-klaar kaartproductiesysteem voor rijbewijzen en identiteitskaarten. Financiële details werden niet bekend gemaakt.

  Copyright ABM Financial News. All rights reserved

  (END) Dow Jones Newswires

  (ingekort)
 7. nchtwrk 16 mei 2016 18:03
  quote:

  ff_relativeren schreef op 16 mei 2016 17:16:


  Nee. Je krijgt een stukje geld. Zoals het al staat in het persbericht.
  De pay-out ratio van 40% tot 50%.  Dank voor je uitleg, maar ik begrijp m niet..
  In je eerste antwoord schrijf je dat de pay out ratio in 2017 wordt betaald. In bovenstaande antwoord spreek je dit tegen door te zeggen dat aandeelhouders een 'stukje geld' krijgen. Wanneer zal dit worden uitbetaald dan?
 8. forum rang 9 ff_relativeren 16 mei 2016 18:09
  40 tot 50 procent ratio .... dat is toch duidelijk geen 100%.
  Daar zit geen tegenstelling in.

  En voor wat betreft de uitbetaling in 2017 ... die vraag moet je aan Philips stellen.
  Als Philips met de overige inkomsten (na aftrek van de pay-out) de (kas)positie versterkt, dan is dat m.i. geen verkeerde zaak.
 9. sluut 16 mei 2016 18:51
  Uit het persbericht:
  De pay-out ratio van het nieuwe aandeel Lighting zal 40 tot 50 procent van het nettoresultaat bedragen, vanaf 2017 in contanten uit te betalen.

  Gaat hier over het percentage van het nettoresultaat dat uitgekeerd wordt als dividend van het bedrijf (Philips) Lighting. Zolang moeder Philips nog aandelen heeft ontvangt zij ook nog.
73 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Philips Koninklijke Meer »

Koers 43,115   Verschil -1,40 (-3,13%)
Laag 43,000   Volume 4.763.375
Hoog 44,510   Gem. Volume 2.018.430
18 jun 2021 17:35
label premium

Philips: Overdreven koersdaling na tegenvaller beademingsapparaten

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium

Gerelateerde Video's

 1. video thumbnail

  Arend Jan Kamp over Philips

  29 januari 2018 16:43 - Vimeo

 2. video thumbnail

  Arend Jan Kamp over Philips

  24 oktober 2016 15:23 - Vimeo

 3. video thumbnail

  A.J. Kamp over Philips

  26 januari 2016 16:14 - Vimeo

 4. video thumbnail

  TA: 'Eerst nog correctie Philips'?

  29 januari 2013 11:34 - FTV

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links