Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel SHELL PLC AEX:SHELL.NL, GB00BP6MXD84

  • 34,405 10 mei 2024 17:38
  • +0,445 (+1,31%) Dagrange 34,165 - 34,445
  • 4.541.944 Gem. (3M) 7,1M

Shell nieuwtjes.

5.751 Posts
Pagina: «« 1 ... 172 173 174 175 176 ... 288 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 23 maart 2016 16:25
    Indonesie wil dat Shell gebruik maakt van onshore faciliteit bij Masela-project

    AMSTERDAM (Dow Jones)--Royal Dutch Shell (RDSA) en Inpex Corp. (1605.TO) moeten bij de uitvoering van hun $14 miljard bedragende Masela gasveld-project in Indonesie, gebruik gaan maken van nieuw te bouwen onshore faciliteiten in plaats van een voorgestelde drijvende faciliteit, heeft de Indonesische president Joko Widodo woensdag gezegd. Dit zou een miljarden kostenpost betekenen voor de twee bedrijven.

    Shell en Inpex stelden een half jaar geleden voor om een grote drijvende faciliteit voor de kust van het eilandje Masela te bouwen om naar gas te boren bij het omvangrijke veld dat daar ligt. Als er een onshore raffinaderij moet worden gebouwd, moeten er ook pijplijnen worden gelegd over een afstand van zeker 600 kilometer en betekent een extra kostenpost van ruim $5 miljard.

    "Dit is een lange termijn project, niet voor e e n of twee jaar, of zelfs 10 of 15 jaar, maar een heel lang project waarmee honderden biljoenen aan roepia zijn gemoeid", zei president Widodo woensdag. "Daarom, op basis van berekeningen en na alles in beschouwing te hebben genomen, hebben we besloten om een faciliteit op land te bouwen." Volgens Widodo kunnen zowel regionale als nationale economieen profiteren van het project.

    Indonesie was tien jaar geleden de grootste exporteur van aardgas, maar wordt de komende jaren juist primair een importeur omdat de vraag onder de 250 miljoen koppige bevolking nog steeds sterk toeneemt.


    Door Ben Otto; vertaald en bewerkt door Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 5715 200; marleen.groen@wsj.com

  2. forum rang 10 voda 23 maart 2016 16:32
    'Shell met Eneco, Vestas en van Oord in wind-op-zee-consortium' - media

    AMSTERDAM (Dow Jones)--Royal Dutch Shell nv (RDSA) vormt samen met energiebedrijf Eneco, offshorebedrijf Van Oord en de Deense windturbinebouwer Vestas een consortium dat wil gaan bieden op de aanbesteding van een aantal grootschalige windparken voor de kust van Nederland schrijft Het Financieele Dagblad (FD) woensdag op basis van goed ingevoerde bronnen.

    Shell geeft geen commentaar, aldus het FD. Een zegsman van Van Oord zegt dat het bedrijf kijkt naar alle grote offshore projecten in Noordwest-Europa en dus ook naar 'Borssele'. Over eventuele partners wil hij niets zeggen.

    Dinsdag berichtte het FD op basis van bronnen dat Shell op het vinkentouw zit om mee te doen. In het recent verschenen jaarverslag over 2015 van het olie- en gasconcern sprak Shell de intentie uit investeringen te doen in grootschalige wind- en zonne-energie, zonder daar verder over te willen uitweiden.

    Eneco, Vestas en Van Oord werkten ook samen bij de aanleg van windpark Luchterduinen voor de kust van Noordwijk. Een woordvoerder van Eneco laat aan het FD weten 'met belangstelling naar Borssele te kijken'.

    De Eerste Kamer nam dinsdag de spoedwet windenergie aan, waarmee de laatste horde voor de aanleg van grootschalige windparken voor de Nederlandse kust is genomen. De aanbesteding gaat 7 april open en duurt vijf weken.

    Alle partijen kunnen een prijs bieden in euro's per kilowattuur, legt het FD uit De partij met het laagste bod wint de aanbesteding. De overheid subsidieert vervolgens het verschil tussen de geboden prijs en de daadwerkelijke elektriciteitsprijs. Die subsidies gaan waarschijnlijk in de miljarden lopen. Uiteindelijk worden de komende vier jaar vijf locaties voor windparken op zee - elk 700 MW - op deze manier aanbesteed.

    Het gaat volgens de Nederlandse WindenergieAssociatie om een totale investering van EUR11 miljard tot EUR18 miljard tot en met 2023, waarmee 3500 megawatt (MW) aan extra vermogen wordt opgesteld. Dat is genoeg om bijna 4 miljoen huishoudens van stroom te voorzien.

    De windparken voor de kust van Nederland zijn een belangrijk onderdeel van het Nederlandse kabinetsbeleid om in 2023 16% van de energievoorziening in Nederland duurzaam op te wekken.

    In totaal worden de komende vier jaar tien locaties voor windparken op zee aanbesteed: vier in Borssele, vier bij de Zuid-Hollandse kust en twee bij de Noord-Hollandse kust.

    Behalve het Shell/Eneco-consortium, hebben ook andere grote energiebedrijven, pensioenfondsen en offshorebedrijven uit binnen- en buitenland belangstelling voor de 'Borssele-tender', zeggen betrokkenen.

    Het Duitse energieconcern RWE is de enige partij tot nu toe die officieel zijn interesse kenbaar heeft gemaakt. In november vorig jaar kondigde het bedrijf al aan samen met EDP Renewables en Macquarie Capital deel te gaan nemen aan het aanbestedingsproces.

    Het consortium zet om te beginnen in op de eerste twee beschikbare locaties voor de kust van Zeeland, goed voor een capaciteit van 700 megawatt.

    De aanbesteding is een van de grootste in Europa en is voor bedrijven aantrekkelijk, omdat er verschillende gebieden achter elkaar worden aanbesteed. 'Dat maakt het voor ons interessant om naar te kijken', zegt Jasper Vis, in Nederland verantwoordelijk voor het Deense energiebedrijf Dong Energy. Het bedrijf wordt door veel betrokkenen gezien als een van de grote kanshebbers op het winnen van de eerste tender, maar volgens Vis is het nog niet zeker of Dong wel gaat meedoen. 'We hebben een doelstelling om in 2020 6.500 megawatt aan windvermogen te hebben. Dat halen we nu al met onze parken in Duitsland en Groot-Brittannie.'

    Veel betrokkenen rond de aanbesteding verwachten dat behalve Dong ook het Zweedse Vattenfall, moederbedrijf van Nuon, zal gaan meebieden, net als het Duitse E.on. Andere combinaties die worden genoemd zijn energiebedrijf Delta met de Belgische baggeraar Deme, hoewel deelname van Delta gezien de financiele problemen van het bedrijf discutabel is.

    Ook zou een groep waarin Engie (het oude GDF Suez) samen optrekt met het Japanse Marubeni mee willen bieden. Beide bedrijven hebben al een 50/50 joint venture, Trust Energy bv, waar een aantal activiteiten onder hangen, waaronder Trust Wind. Een woordvoerder van Engie bevestigt dat het bedrijf interesse heeft en dat een projectteam bezig is om te onderzoeken of het bedrijf zal meebieden.

    Ook in de financiele sector bestaat interesse, weet de krant. Zo zou Copenhagen Infrastructure Partners zich langs de zijlijn warmlopen, zo schrijft het FD en beraadt pensioenfonds PGGM zich ook op deelname. Het fonds heeft al belangen in offshorewindpark Walney in de Ierse Zee en in de Baltische Zee.'PGGM is geinteresseerd en we bekijken nu welke rol we willen nemen en in welke fase van dit project', aldus een woordvoerder.

    Ook APG, dat al investeert in windparken op land heeft nu grote interesse in windparken op zee. 'We hebben duidelijk interesse in offshore wind', zegt Ton Boots, hoofd infrastructuurbeleggingen bij APG. 'We hebben ervaring met wind op land, maar offshore wind is iets risicovoller, onder andere vanwege het onderhoud en de bouw. We hebben de afgelopen tijd veel data geanalyseerd en onderzoek gedaan en voelen ons nu comfortabel genoeg om te investeren.'

    APG doet waarschijnlijk net als PGGM niet mee vanaf het begin bij de eerste tender, maar hoopt in een latere fase aan te sluiten bij een van de winnaars. 'We willen op een later moment aansluiten. Dan hebben we wellicht wat minder rendement, maar wel meer duidelijkheid en minder risico', aldus Boots. De interesse van APG in duurzame beleggingen komt voor een deel voort uit het nieuwe duurzame beleid van pensioenfonds ABP, de grootste klant van APG.


    Door Andre Sterk; Dow Jones Nieuwsdienst; andre.sterk@wsj.com; +31-20-571 5201

  3. forum rang 10 voda 23 maart 2016 16:38
    EC akkoord met verkoop Deense pompen Shell

    Gepubliceerd op 23 mrt 2016 om 12:13 | Views: 2.111

    BRUSSEL (AFN) - De Europese Commissie is woensdag akkoord gegaan met de voorgenomen verkoop van de benzinepompen van Dansk Fuels, onderdeel van Shell, aan het Canadese Couche-Tard.

    In totaal gaan ruim tweehonderd benzine- en servicestations van Dansk Fuels over naar de Canadezen, die in Denemarken onder de merknaam Statoil Fuel and Retail (SFR) opereren.

    Om mededingingsbezwaren weg te nemen zal Couche-Tard in heel Denemarken meerdere benzinestations en andere activiteiten afstoten.
  4. forum rang 10 voda 23 maart 2016 16:48
    Shell aast op windpark voor Zeeuwse kust

    •Bert van Dijk

    Olie- en gasmaatschappij Shell gaat meebieden bij de komende tender van het Nederlandse kabinet voor een aantal grote windparken voor de kust bij Zeeland. Dat verwachten betrokkenen bij de zogenoemde Borssele-tender, die naar verwachting volgende maand wordt geopend.

    In totaal worden de komende jaren een vijftal locaties voor windparken op zee aanbesteed – twee in Borssele, twee bij de Zuid-Hollandse kust en één bij de Noord-Hollandse kust. Die parken moeten samen stroom leveren voor miljoenen huishoudens. Voor alle projecten samen die een vermogen krijgen van 3500 megawatt (MW) zijn miljarden euro's overheidssubsidies beschikbaar.

    Strijd om windparken

    Twee kavels in het Borssele windgebied voor in totaal 700 MW worden als eerste aanbesteed. De belangstelling uit binnen- en buitenland voor een van de grootste offshore windparken van Europa is groot. Inmiddels lijken zich zo’n 10 serieuze partijen en consortia te vormen, die willen inschrijven.

    Vertegenwoordigers van Shell zijn ook bij informatiebijeenkomsten over de tender aanwezig geweest. ‘Ik ben er absoluut van overtuigd dat ze gaan meebieden’, aldus een bron rondom de tender die anoniem wil blijven. ‘Er gaan sterke geruchten dat ze gaan meebieden’, zegt een andere bron. Shell zelf wil geen commentaar geven: ‘We speculeren niet over toekomstige ontwikkelingen.’

    Shell is mede-eigenaar van een windpark voor de kust bij Egmond aan Zee. foto: HH

    Strategische ommezwaai Shell

    In het recent verschenen jaarverslag over 2015 van het olie- en gasconcern sprak Shell de intentie uit investeringen te doen in grootschalige wind- en zonne-energie, zonder daar verder over te willen uitweiden. De plannen zijn opvallend, omdat ze een belangrijke strategiewijziging markeren. Shell heeft de afgelopen jaren immers juist afgezien van investeringen in alternatieve energiebronnen.

    In de jaren negentig van de vorige eeuw en begin deze eeuw investeerde Shell nog wel in zonne-energie, biomassa en windenergie, maar het bedrijf stopte daar na een aantal jaar weer mee. Wel investeerde het bedrijf de afgelopen jaren grootschalig in biobrandstoffen.

    Goed in complexe projecten

    Investeringen in grote windparken liggen volgens sommige deskundigen voor de hand. ‘Shell is goed in grote technologisch ingewikkelde projecten’, zegt Aad Correljé, universitair hoofddocent en energiedeskundige van de Technische Universiteit Delft. ‘Het managen van dergelijke complexe projecten is de kern van het bedrijf. En het bedrijf weet hoe je moet omgaan met overheden.’

    Shell is al mede-eigenaar van Nederlands eerste windpark voor de kust bij Egmond aan Zee, dat in 2007 werd geopend, en heeft de VS een aantal windparken. Ook investeerde Shell in 2014 in een belang in 2-B Energy, een Nederlandse start-up die een nieuwe type offshore windturbine heeft ontwikkeld met twee in plaats van drie wieken. Daarnaast werd Shell eind vorig jaar technologiepartner van een drijvend windenergieproject voor de kust van Portugal van het bedrijf Principle Power.

    Bron:FD.nl
  5. forum rang 10 voda 23 maart 2016 16:49
    Shell terug in duurzame energie, het kan niet anders

    •Bert van Dijk

    Shell zette groene energie jarenlang op een laag pitje. Nu keert het terug in de markt. Wat is het bedrijf van plan?
    Overheden voeren vergaande maatregelen door om het gebruik van fossiele brandstoffen (olie, gas, kolen) terug te dringen. Ook grote institutionele beleggers als ABP en het Noorse staatsfonds bouwen posities in ‘fossiel’ af.

    Het einde van het fossiele tijdperk raakt in zicht, en dat zet druk op olie- en gasbedrijven om na te denken over een toekomst zonder olie en gas. Ook op Shell, dat al sinds eind negentiende eeuw in olieproductie zit.

    ‘Er is een omslagpunt bereikt’, zegt Gosse Boxhoorn, ondernemer in zonne-energie en voormalig directeur van Shell Solar. Dat was het zonne-energieonderdeel waar Shell in 2006 mee stopte. ‘Klanten zijn anders gaan denken en vragen andere producten dan Shell nu produceert. Net als de tabaksindustrie in het verleden, wordt de olie-industrie nu aangesproken op de gevolgen van klimaatverandering.’ De "license to operate" van de olie-industrie staat ter discussie, aldus Boxhoorn.


    Ommezwaai

    In het jaarverslag kondigde Shell al aan investeringen in wind- en zonne-energie te gaan doen

    Logica

    ‘Shell is goed in grote technologisch ingewikkelde projecten’

    Een veelbetekenend zinnetje

    Logisch dus dat Shell een terugkeer naar alternatieve energie overweegt, vindt hij, ook al blijkt die intentie maar uit één zin in het nieuwe jaarverslag. Elk woord in het jaarverslag wordt immers zorgvuldig gewogen. ‘Er komt niets zomaar in het verslag’, zegt een ex-Shell-manager. ‘Daar is Shell veel te serieus voor. Alles is ondersteund door debat en zorgvuldige onderbouwing.’

    ‘Het is betekenisvol', zegt ook Boxhoorn. 'maar het is de vraag of ze het ook gaan doen en op enige schaal. In welk deel van de markt gaan ze zitten, productie van zonnepanelen of distributie van elektriciteit?' Bij Shell laten ze de buitenwereld nog gissen. 'We geven geen verdere details’, aldus een woordvoerder van het concern dat niemand beschikbaar stelde om over duurzame energie binnen Shell te praten.

    Windparken, logische zet

    Investeringen in grote windparken liggen voor de hand. ‘Shell is goed in grote technologisch ingewikkelde projecten’, zegt Aad Correljé, universitair hoofddocent en energiedeskundige van de technische Universiteit Delft.

    Shell wordt mede daarom door veel marktkenners genoemd als een van de partijen die gaat meebieden in de komende tender voor grote windparken voor de kust van Nederland. Die tender gaat naar verwachting volgende maand van start Vertegenwoordigers van Shell zijn bij informatiebijeenkomsten over de tender aanwezig geweest.

    Investering in start-up

    Windenergie lijkt inmiddels stevig op de radar te staan binnen Shell. Het bedrijf investeerde in 2014 in een belang in 2-B Energy, een Nederlandse start-up die een nieuw type offshore windturbine heeft ontwikkeld met twee in plaats van drie wieken. Daardoor kunnen er helikopters op landen en kosten worden bespaard. Een prototype van de molen wordt op dit moment getest in de Eemshaven. Daarnaast is Shell eind vorig jaar technologiepartner geworden van een drijvend windenergieproject voor de kust van Portugal van het bedrijf Principle Power.

    ‘Wij zijn er heel hard mee bezig. Zodra we de goede formule hebben, dan zijn we niet te beroerd om in te stappen. Dat zou rustig binnen tien jaar kunnen zijn’, zei Gerald Schotman in 2014 in een interview met FD Energie Pro over windparken op zee. Schotman was destijds hoofd technologie bij Shell, maar inmiddels bestuursvoorzitter van de NAM.

    Duurzaam verleden

    Al sinds eind negentiende eeuw produceert Shell olie. En nog altijd zijn olie en gas goed voor bijna de volledige omzet van Shell.

    Toch is het concern in het verleden een aantal grote ‘groene’ initiatieven gestart. Zo richtte Shell in 1997 nog een nieuw bedrijfsonderdeel op – Shell International Renewables – waar Shell honderden miljoenen in bosbouw voor biomassa en zonne-energie in investeerde. In de jaren daarna kwamen daar investeringen in windparken in de VS en voor de kust van Egmond aan Zee bij.

    Maar Shell zette niet door. Een groot boekhoudkundig reserveschandaal in 2004 wierp het concern weer terug op zijn kernactiviteit: olie en gas. De zonne-energieactiviteiten werden verkocht en nieuwe windinvesteringen bleven uit. Shell is nu nog vooral actief in biobrandstoffen in Brazilië.

    Maar nu ziet Shell toch weer een rol voor wind- en zonne-energie. ‘Het maatschappelijk beleid gaat steeds meer richting duurzaamheid. Dat wordt steeds meer een beleidsdoel’, zegt Aad Correljé, universitair hoofddocent en energiedeskundige van de technische Universiteit Delft. ‘Shell-topman Van Beurden zei onlangs nog dat als er vraag naar olie en gas is, Shell het blijft produceren. Dat geldt straks natuurlijk ook voor andere vormen van energie.’

    Onderzoek naar waterstof

    Correljé zou het niet verbazen als Shell inderdaad weer in wind-op-zee-projecten gaat investeren, ‘maar de projecten in Nederland zijn vooralsnog grotendeels afhankelijk van subsidies. Ik zou me kunnen voorstellen dat dat voor Shell een reden is om het niet te doen. De te behalen rendementen worden door de subsidies gelimiteerd en de subsidies geven een ander risicoprofiel aan een energieproject.’

    Shell belijdt publiekelijk het mantra dat olie en vooral gas nog decennia lang nodig zullen blijven om aan de groeiende vraag naar energie te voldoen. Maar het bedrijf onderzoekt achter de schermen al jaren nieuwe koolstofarme technologieën, zoals waterstof en de afvang en opslag van CO2. Ook is het bedrijf partner van Energieonderzoekscentrum (ECN), het duurzame energieonderzoekscentrum in Petten, waar het met name de ontwikkeling van zonnepanelen in de gaten houdt.

    Projectleider Joost Smits van Shell legt op de website van ECN uit dat de samenwerking met ECN is gestart in de tijd dat Shell Solar nog onderdeel van de Shell-groep was. ‘Hoewel die afdeling nu niet meer bestaat, volgen we de ontwikkelingen van duurzame energiebronnen nog steeds. Denk aan zon, wind, biobrandstoffen, waterstof of geothermie. [...] Deels om onze assets — vaak in warme, droge woestijngebieden — te verduurzamen en deels om business opportunities te ontdekken.’

    Mark van Baal, oprichter van aandeelhoudersbeweging Follow This, dat een duurzaamheidsresolutie op de agenda van de komende aandeelhoudersvergadering van Shell heeft gekregen, is hoopvol gestemd. ‘Shell heeft miljarden te besteden. Die gaan nu niet naar duurzaam, terwijl er wel CO2 de lucht in gaat. Daarom is Shell een fantastische partij om nu het roer om te gooien en te investeren in duurzame energie. Stel je voor wat een versnelling Shell zou kunnen geven aan de energietransitie.’

    Bron: FD.nl
  6. [verwijderd] 23 maart 2016 21:23
    @Voda
    Citaat uit een deel van jouw artikel van 23 maart 16.32 uur: "Alle partijen kunnen een prijs bieden in euro's per kilowattuur, legt het FD uit. De partij met het laagste bod wint de aanbesteding. De overheid subsidieert vervolgens het verschil tussen de geboden prijs en de daadwerkelijke elektriciteitsprijs." Dat ga ik winnen: ik bied een electriciteitsprijs van €0,00 en het verschil wordt gesubsidieerd. :-)
  7. forum rang 10 voda 26 maart 2016 16:20
    Oliereus wordt groen, maar Shell doet nooit iets zomaar


    Sander van Mersbergen
    26-3-16 - 15:04
    © Illustratie Mark Reijntjes.

    Deze week lekte uit dat Shell zijn pijlen richt op een windpark op de Noordzee. Het bedrijf wil er niks over zeggen, in de internationale pers is er geen letter aan besteed. Maar de stap duidt wel degelijk op een koerswijziging, zeggen belangrijke beleggers. ,,Als het een pr-stunt is, is het een heel dure."

    Ik pomp alles op wat ik kan oppompen
    Ben van Beurden, topman Shell

    Nog maar 2 maanden geleden stemden de aandeelhouders van Shell in met de overname van het Britse energiebedrijf BG, voor ongeveer 50 miljard euro. Niets wees erop dat Shell van plan was het over een andere, groenere boeg te gooien. De bedrijfsleiding toverde zelfs een nieuw konijn uit de hoge hoed om vragen te pareren van kritische aandeelhouders, die zich zorgen maakten over de impact van het bedrijf op het milieu.

    Klein radertje
    Ineens was Shell niet die machtige oliereus van weleer, maar een klein radertje in het mondiale spel. Topman Ben van Beurden benadrukte herhaaldelijk dat zijn bedrijf 'slechts 2 procent van het wereldwijde energiesysteem' vertegenwoordigt. De olie- en gasproductie terugschroeven zou 'geen enkele impact' hebben. ,,Ik pomp alles op wat ik kan oppompen,'' zei Van Beurden daarom, in de beste Shell-traditie.

    We zijn 8 weken verder. In de tussentijd heeft Shell in het jaarverslag 'grootschalige investeringen' in onder meer zon en wind aangekondigd - zonder daar overigens concrete cijfers aan te koppelen - én lekte uit dat het bedrijf gaat meebieden op een groot windpark voor de Zeeuwse kust.

    Dure pr-stunt?
    Zijn het de voortekenen van een enorme koerswijziging? Of is het voor de bühne? Als het een pr-stunt is, is het een heel dure, zegt Harmen Geers. Hij is woordvoerder van pensioenuitvoerder APG, dat voor verschillende pensioenfondsen de beleggingen beheert. Een windpark als dat voor de Zeeuwse kust, met een vermogen van 700 megawatt, kost al gauw een paar miljard euro.

    Conform het klimaatakkoord van Parijs móet het bedrijf zijn CO2-uitstoot verlagen
    Paul Koster, VEB

    Ook Paul Koster, directeur van de Vereniging van Effecten Bezitters (VEB), gelooft niet dat Shell puur voor de schone schijn een Nederlands windpark zou aanschaffen. ,,Shell is een bedrijf dat al zijn investeringen op hun merites beschouwt. Ze stappen pas ergens in als ze er serieus rendement in zien."

    Consortium
    De voormalige Koninklijke Olie meent het dus. Maar om van een échte omslag te kunnen spreken, is het nog veel te vroeg. Een windpark op zee kost weliswaar miljarden euro's, Shell draagt die investering - als het de uitgeschreven tender wint - niet alleen. Het bedrijf zit in een consortium met Eneco, Van Oord en Vestas. Een flink deel van het bedrag zal bovendien van externe financiers komen. De totaalinvestering voor Shell zal dus een stuk lager uitvallen dan de totale kosten van het windpark. Niet vele miljarden, maar eerder een paar honderd miljoen of een miljard.

    Nog steeds veel geld natuurlijk, maar voor Shell zijn dat geen uitzonderingen. Ter vergelijking: in 2015 investeerde het bedrijf ruim 25 miljard euro, in 2013 zelfs meer dan 40 miljard euro. ,,In het grote schema der dingen zou dit windpark een relatief kleine investering zijn,'' zegt Koster. ,,Maar het is wel een stap in de goede richting.''

    Veelzeggend
    Dat deze uitspraak komt van de VEB, een club zonder duidelijk ideologisch motief, is veelzeggend. Dat betekent dat niet alleen de geitenwollensokken onder de aandeelhouders verandering van de Shell-koers willen, maar ook de belegger die er voor dividend en rendement in zit. Juist omdat dat dividend en rendement volgens hen in gevaar komt, als Shell op dezelfde voet doorgaat.

    Shell is onontbeerlijk in deze discussie. Zij moeten zich uitspreken. Dat heeft impact
    Harmen Geers, woordvoerder APG

    Koster: ,,Conform het klimaatakkoord van Parijs móet het bedrijf zijn CO2-uitstoot verlagen, en op den duur zelfs elimineren. Ik hoop dat deze stap het bewijs is dat Shell de consequenties van het klimaatakkoord serieus neemt."

    Shell schoner
    Ook de overname van BG Group, toch een hardcore 'fossiel' bedrijf, is in dat licht een goede stap, zegt APG-woordvoerder Geers. ,,Daarom hebben wij er ook mee ingestemd. Als je dieper kijkt, draagt de overname van BG bij aan het schoner maken van Shell. Het zorgt ervoor dat het aandeel gas groter wordt, en het aandeel olie kleiner. Gas is minder vervuilend dan olie."

    Een 'genuanceerde verduurzaming' is het, zegt Geers. Wat Koster betreft mag het nog veel radicaler en moet Shell zich publicitair niet langer verstoppen. Shell is - in tegenstelling tot wat Van Beurden beweert - namelijk geen klein radartje in het grote geheel. ,,Shell is onontbeerlijk in deze discussie. Zij moeten zich uitspreken. Dat heeft impact."

    Geers vindt het een goed teken dat Shell juist naar wind op zee kijkt. ,,Als APG investeren wij in meer dan honderd windparken. Maar allemaal op land. Op zee vinden we nog te risicovol. Maar een bedrijf als Shell, dat zich zeker genoeg voelt om in de Arctische wateren bij Alaska naar olie te boren, kan met zijn expertise verschil maken."

    www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article...
  8. forum rang 10 voda 30 maart 2016 16:49
    Shell verdacht van omkoping in Nigeria

    Gepubliceerd op 30 mrt 2016 om 14:03 | Views: 2.195

    DEN HAAG (AFN) - Shell wordt verdacht van omkoping rond de toekenning van een oliecontract in Nigeria. Onderzoekers van de fiscale opsporingsdienst FIOD en het Openbaar Ministerie hebben in verband met die zaak onlangs het hoofdkantoor in Den Haag bezocht, bevestigde een woordvoerder van het Nederlands-Britse olieconcern woensdag.

    De krant Corriere della Sera meldde eerder dat Shell ook in Italië onderwerp van een onderzoek is, samen met oliemaatschappij Eni, die bij dezelfde deal in Nigeria betrokken is. Shell laat weten de beschuldigingen serieus te nemen en volledig mee te werken aan het onderzoek.

    De beschuldigingen betreffen een oliedeal ter waarde van omgerekend zo'n 1 miljard euro die Shell en Eni in 2011 sloten. Zij verkregen daarbij het exploitatierecht op een in potentie zeer lucratief olieveld voor de Nigeriaanse kust. Rond die transactie hangt al langer een zweem van corruptie, omdat de Nigeriaanse regering de opbrengst doorsluisde naar een bedrijf dat eigendom was van een omstreden oud-olieminister.

    Eni

    Sinds 2014 onderzoekt justitie in Italië hoeveel Eni wist van eventuele corruptie en witwaspraktijken in Nigeria, en of er smeergeld is betaald om de deal rond te krijgen. Dat onderzoek richt zich volgens Corriere della Sera nu ook op de rol van Shell, daarom zijn ook de Nederlandse autoriteiten erbij betrokken.

    Shell benadrukt dat het integriteit hoog in het vaandel heeft staan. ,,Het is een van onze kernwaarden en dicteert de manier waarop wij zaken doen. Alle werknemers zijn gehouden deze principes in ere te houden. Als zij dat niet doen, dan heeft dat consequenties, tot ontslag aan toe.''
  9. forum rang 10 voda 30 maart 2016 17:11
    Shell in herstel Door John Beijer op 30 mrt 2016

    om 09:40 | Views: 1.599

    De financiële markten zitten in een zijwaartse periode en komen na de behoorlijk turbulente afgelopen periode, wat tot rust. Voor de AEX geldt dat we steun hebben rond de 438 punten en weerstand in de zone 448-452 punten. De AEX beweegt al een aantal weken in deze bandbreedte en ik denk dat het verstandig is om in deze bandbreedte niet al te veel actie te ondernemen.

    Onder 438 punten is er gelijk ruimte naar 432 à 428 en kunnen we even in een turbo short, of wat AEX puts. Boven de 452 punten liggen er juist weer kansen voor turbo’s long en call opties. Maar, zoals gezegd, blijven we binnen de bandbreedte, dan is enige voorzichtigheid geboden.

    De grondstoffen die recent aan een forse opmars bezig waren, vallen de laatste dagen behoorlijk terug. Na de recente rally in bijvoorbeeld goud, palladium, platina en zilver, is het niet meer dan normaal dat we even wat stoom afblazen.

    Ontwikkeling goudprijs

    Als we kijken naar de ontwikkelingen in de goudprijs, stonden we in januari nog op 1063 dollar en stonden we op 11 maart op 1284 dollar. Even een stapje terug naar wellicht 1210 dollar, geeft mooie kansen om weer long posities op te bouwen. Om te traden in het goud, moet je wel kijken naar het grotere plaatje, want met daghandel stoot je regelmatig je neus, want de ontwikkelingen in de goudprijs zijn duidelijk anders dan de ontwikkelingen in bijvoorbeeld indices en fondsen.

    De olieprijs is de afgelopen weken stevig opgelopen en heeft zijn dalende trend voor nu even verlaten. Maar, ook hier geldt, het is wel erg hard gegaan, dus wat winstnemingen liggen op de loer. Toch moeten we kijken naar een aantal zeer belangrijke factoren dat de olieprijs kan beïnvloeden.

    Herstel olieprijs Het recente herstel is tweeledig. Aan de ene kant waren we in een te korte tijd veel te hard gedaald en de geruchten dat men de olieproductie wat zou terugschroeven bij de OPEC, zorgden ervoor dat partijen hun shortposities sloten en dan krijg je een short coverings rally.

    Aan de andere kant is er nog steeds een overaanbod en dat houdt de olieprijs onder druk. Zo bleek ook uit de recente wekelijkse olievoorraden.

    Politieke spanningen rondom Iran en Irak, Rusland, zorgen ook voor de nodige turbulentie in de olieprijs. Toch verwacht ik dat het zwarte goud de komende maanden nog wat verder mag oplopen en dat we per saldo in 2016 blijven bewegen tussen 35 dollar aan de onderkant en 50 dollar aan de bovenkant. Het vlaggenschip van de Nederlandse beurs is natuurlijk Royal Dutch Shell. Het fonds kreeg de afgelopen maanden rake klappen, in lijn met de dalende olieprijs. In december noteerden we nog op 23,88 euro en in januari zijn we laag geweest op 16,52 euro. Inmiddels is de koers hersteld en noteren we rond de 21 euro.

    Per saldo zien we natuurlijk dat de oliegerelateerde fondsen hun investeringen fors aan het terugbrengen zijn. Een vat olie realiseren uit een teerveld kost gemiddeld 70 à 75 dollar. Als je een vat olie nu kan kopen voor 40 dollar, is dat een verlieslatende transactie. Toch ben ik ervan overtuigd dat we nog jarenlang gebruik moeten maken van olie.

    Shell mag aantrekken Natuurlijk zien we momenteel een enorme opkomst in zonne- en windenergie en daar geldt precies het tegenovergestelde dan bij olie. Hoe meer vraag er is naar zonnepanelen en windmolens, hoe goedkoper deze zullen worden. Hoe meer vraag naar olie, des te duurder de olie wordt. Op een gegeven moment zullen deze twee lijnen elkaar gaan kruisen, maar de komende vijf jaar zie ik dat nog niet gebeuren. Ik verwacht dan ook dat Shell met een prachtig dividendrendement in de rest van 2016 verder mag aantrekken en dat een dip in het fonds gebruikt mag worden om het aan te kopen.

    Voor grafieken, zie link:

    - See more at: www.belegger.nl/Column/173175/Shell-i...
  10. forum rang 10 voda 19 april 2016 16:58
    Shell beschuldigd van marktmanipulatie door Amerikaanse rechter - media

    Dochterbedrijf zou 779 miljoen dollar hebben verdiend via fraude en manipulatie.

    Een Amerikaans dochterbedrijf van energiegigant Shell heeft volgens een rechter in Amerika 779 miljoen dollar, of omgerekend 689 miljoen euro, verdiend via fraude en manipulatie van energiemarkten rond de crisis van de Californische stroomvoorziening in 2000 en 2001. Dit schreef De Financiële Telegraaf dinsdag.

    De krant schreef dat het oordeel nog wel bekrachtigd moet worden. Indien dat het geval is zou dit kunnen betekenen dat Shell de onrechtmatig verkregen inkomsten moet terugbetalen. Een woordvoerder van Shell verklaarde aan de krant dat men het besluit van de rechter heeft ontvangen en het oordeel zal bestuderen.

    Shell wordt volgens DFT beschuldigd van het kunstmatig hoog houden van de stroomprijzen tijdens het uitonderhandelen van lange termijncontracten die Californië begin 2000 sloot met het bedrijf om een stroomcrisis die op dat moment gaande was te beteugelen.

    De Amerikaanse staat had in de betreffende periode te maken met hoge stroomprijzen, blackouts en het faillissement van zijn twee belangrijkste energieleveranciers. Dit was onder andere het gevolg van marktmanipulatie door het malafide energiebedrijf Enron, aldus de krant.

    Volgens DFT zou ook het Spaanse Iberdrola door de rechter op de vingers zijn getikt vanwege het opstrijken van oneerlijke winsten. Met een onbekend aantal energiebedrijven zou een schikking van bijna 8 miljard dollar zijn getroffen, aldus de krant.

    Door ABM Financial News. Info@abmfn.nl: +31(0)20-26 28 999
  11. forum rang 10 voda 19 april 2016 17:11
    'Ook Chinezen aasden op BG Group'

    Gepubliceerd op 19 apr 2016 om 16:35

    LONDEN (AFN) - Het Britse gasbedrijf BG Group is inmiddels overgenomen door Shell, maar de Brits-Nederlandse olie- en gasreus was niet de enige partij met interesse. Volgens bronnen van persbureau Reuters is de top van BG vorig jaar ook benaderd door de Chinese chemiegigant ChemChina.

    De Chinezen hadden ook overnameplannen en vlogen in december naar het Verenigd Koninkrijk om BG te overtuigen. Ze zouden bereid zijn geweest om een bod in contanten te doen, terwijl Shell deels in aandelen betaalde. Maar BG-voorzitter Andrew Gould zou niet onder de indruk zijn geweest. Hoeveel geld ChemChina op tafel wilde leggen is niet duidelijk.

    Het Chinese staatsbedrijf is de laatste tijd veelvuldig op overnamepad. In februari bracht ChemChina nog een miljardenbod uit op de Zwitserse producent van landbouwbestrijdingsmiddelen Syngenta. De Chinese poging om BG te bemachtigen kwam acht maanden nadat Shell zijn duurste overnamedeal ooit aankondigde. Shell telde uiteindelijk omgerekend ruim 44 miljard euro neer voor BG.

    Bij ChemChina was niemand bereikbaar voor commentaar. Shell, inmiddels eigenaar van BG, en investeringsbank HSBC waar ChemChina zaken mee deed, wilden niet op het bericht reageren.
  12. forum rang 10 voda 20 april 2016 16:35
    Royal Dutch Shell wil honderden banen schrappen - media

    Een vijfde van Nederlandse personeel zou moeten vertrekken.

    Royal Dutch Shell is van plan om dit jaar honderden Nederlandse medewerkers te ontslaan. Dit schreef het Algemeen Dagblad woensdag.

    De oliereus opende volgens de krant een vrijwillige vertrekregeling voor kantoorpersoneel met een jaarsalaris van 75.000 euro of meer. Hiermee zou Shell het personeelsbestand in Nederland met een vijfde willen inkrimpen.

    Het AD schreef verder dat de oliereus tegen de krant het bestaan en openen van een "selectieve vrijwillige vertrekregeling" bevestigde. "Die wordt aangeboden in het kader van de eerder door ons aangekondigde wereldwijde reductie van 10.300 stafleden en ingehuurd personeel", aldus een woordvoerster tegenover het dagblad.

    Het aandeel Royal Dutch Shell sloot dinsdag op een groen Damrak 0,5 procent hoger op 22,97 euro.

    Door ABM Financial News. Info@abmfn.nl: +31(0)20-26 28 999
  13. forum rang 10 voda 22 april 2016 17:13
    Inval bij Shell in Bulgarije

    Gepubliceerd op 22 apr 2016 om 16:07 | Views: 1.261

    SOFIA (AFN) - De Bulgaarse kartelautoriteiten hebben een inval gedaan bij het kantoor van olieconcern Shell in het land. De inval hangt samen met een onderzoek naar mogelijke kartelafspraken.

    Shell liet in een reactie weten volledig mee te werken met het onderzoek. Het bedrijf zei er vertrouwen in te hebben dat er geen regels zijn overtreden bij de activiteiten in Bulgarije.
  14. [verwijderd] 25 april 2016 09:15
    quote:

    jasmits schreef op 22 april 2016 17:23:

    En weer de gelijke ROTSMOESJES: "wie weten van niets en zeggen onze volle medewerking toe"
    Het begint er op te lijken dat het RDS management team geen of onvoldoende controle heeft over een en ander. Dat blijkt ook weer uit de NAM affaire omtrent de schadebetalingen in Groningen. Ik vind dat zorgwekkend.
  15. forum rang 10 voda 25 april 2016 20:55
    Shell ziet toch brood in windmolens op zee

    Door: Sander van Mersbergen
    25-4-16 - 07:15
    © anp.

    Shell lobbyt in Den Haag voor verdrievoudiging van het aantal windparken op zee tussen 2023 en 2030, met opties op nog meer groei. De energiereus omarmt voor het eerst groene energie en ziet zeewind net zo'n grote rol krijgen als aardgas nu.

    Ga zo snel mogelijk door met de ruimtelijke ordeningsstappen voor het IJmuiden Ver gebied
    Shell
    Een en ander blijkt uit het Shell Verkiezings Manifesto, dat het bedrijf deze maand naar leden van de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het document kan worden beschouwd als wensenlijstje van Shell voor de volgende kabinetsperiode. Wind op zee is een van de vijf speerpunten.

    Volgens Shell moet het volgende kabinet ruimte bieden voor de bouw van windparken op zee met een gezamenlijke capaciteit van 5 tot 10 Gigawatt (GW) voor de periode 2023-2030. Bij de huidige stand van de technologie zijn dat ongeveer duizend tot tweeduizend windmolens. Op de Noordzee staan nu windparken die samen een vermogen hebben van minder dan een halve Gigawatt. Het huidige kabinetsbeleid voorziet in een uitbreiding naar 4,5 Gigawatt tot en met 2023.

    Gebied bij IJmuiden
    Shell, dat tot voor kort weinig van groene energie wilde weten, heeft al een gebied in het vizier. ,,Ga zo snel mogelijk door met de ruimtelijke ordeningsstappen voor het IJmuiden Ver gebied'', schrijft Shell aan de Kamerleden. Dat gebied, op zo'n zestig kilometer voor de Noord-Hollandse kust, biedt volgens Shell ruimte aan een windpark van 5 tot 6 Gigawatt.

    Op langere termijn ziet het bedrijf, nu vooral actief in olie en gas, nog meer kansen voor windenergie. ,,Wind op zee is de potentiële nieuwe Nederlandse energiebron en kan een met aardgas vergelijkbare rol spelen in een CO2-armer energiesysteem. De ruime beschikbaarheid van wind, de aanwezige ruimte, de nabije markt en geringe waterdiepte maken het Nederlandse deel van de Noordzee een uniek stuk onontgonnen wingebied voor energie.''

    In 2050 kan het vermogen van windparken op zee volgens Shell gegroeid zijn tot ruim 50 GW. Dat is meer dan het huidige productievermogen in Nederland inclusief kolen- en gascentrales, wat in 2013 volgens het CBS iets meer was dan 30 GW.

    Wind op zee is de potentiële nieuwe Nederlandse energiebron en kan een met aardgas vergelijkbare rol spelen in een CO2-armer energiesysteem

    Shell
    Grote kansen
    Shell denkt dat de windsector grote kansen biedt voor Nederlandse bedrijven in de offshore industrie van Vlissingen, Rotterdam, Den Helder en Delfzijl. Door grotere parken toe te staan, kan windenergie volgens het bedrijf veel goedkoper. De kostprijs zou in vergelijking met 2013 tot 65 procent kunnen dalen. Het kabinet mikt tot nu toe op een kostenbesparing van 40 procent.

    Het document dat naar de Tweede Kamer is gestuurd, laat voor het eerst zien hoe Shell meer wil doen met duurzame energie. De wens daartoe sijpelde al eerder door. Het bedrijf zou meebieden op een windpark voor de Zeeuwse kust, en kondigde in het jaarverslag 'grootschalige investeringen' aan in duurzame energie. Shell ziet ook kansen in het omzetten van windstroom naar andere energievormen, bijvoorbeeld warmte en waterstof.

    www.ad.nl/ad/nl/4566/Geld/article/det...
  16. forum rang 10 voda 28 april 2016 16:24
    Voorlopig contract Shell met Samsung van de baan

    Contract gaat niet door vanwege stopzetten LNG project.

    Vanwege het stopzetten van het miljardenproject voor vloeibaar gas Browse, waarin Shell een joint venture partner is, is een voorlopig contract van het Brits-Nederlandse energieconcern met het consortium Technip - Samsung Heavy Industries komen te vervallen. Dit bevestigde Shell donderdag tegenover ABM Financial News.

    Het project, wat door Woodside Petroleum wordt beheerd, is stopgezet vanwege de huidige uitdagende marktomstandigheden. Hierdoor kan het samenhangende contract van Shell met het Samsung consortium ook niet doorgaan. Omdat het nooit een definitief contract is geweest, is er ook geen monetaire waarde aan toe te wijzen, aldus een woordvoerder van Shell.

    Op een groen Damrak noteerde het aandeel Shell 0,5 procent hoger op 23,58.

    Door ABM Financial News. Info@abmfn.nl: +31(0)20-26 28 999
  17. [verwijderd] 29 april 2016 02:28

    Gazprom ziet winst vervijfvoudigen

    Gepubliceerd op 28 apr 2016 om 16:31 | Views: 4.439 | Onderwerpen: energie

    Artikel
    Reacties (2)
    Gerelateerde instrumenten

    [28 apr - Gazprom ziet winst vervijfvoudigen]
    Royal Dutch Shell A 28 apr
    23,62 0,00 (+0,72%)

    MOSKOU (AFN) - Het Russische staatsgasconcern Gazprom heeft in 2015 de winst bijna vervijfvoudigd. Dat blijkt uit cijfers die 's werelds grootste gasproducent donderdag naar buiten bracht.

    Er werd een nettowinst behaald van 787 miljard roebel (10,6 miljard euro), tegen 159 miljard roebel een jaar eerder. Toen stond het resultaat zwaar onder druk door verliezen als gevolg van negatieve wisselkoerseffecten door de zwakke roebel.

    Gazprom levert ongeveer een derde van de Europese aardgasbehoefte.
  18. forum rang 10 voda 5 mei 2016 16:13
    Shell verlengt samenwerking met Wood Group

    Geen financiele details gemeld.

    Royal Dutch Shell heeft de samenwerking met dienstverlener Wood Group voor een periode van drie jaar verlengd. Dit maakten beide partijen donderdag voorbeurs bekend zonder financiële details vrij te geven.

    Wood Group houdt zich bezig met het onderhoud aan acht boorplatforms van Shell in de Noordzee. Bij een aantal hiervan zal Wood bovendien technische aanpassingen uitvoeren.

    Het contract tussen Shell en Wood Group bevat tevens twee opties om de samenwerking met nog eens een jaar te verlengen.

    Het aandeel Royal Dutch Shell sloot woensdag op een rood Damrak 2,8 procent lager op 21,84 euro.

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  19. forum rang 10 voda 9 mei 2016 17:23
    Rebellen Nigeria treffen Shell en Chevron

    Gepubliceerd op 9 mei 2016 om 06:50 | Views: 4.660

    ABUJA (AFN/DPA) - De Nigeriaanse regering heeft na een reeks aanslagen op oliepijpleidingen van westerse oliemaatschappijen verzekerd de nieuwe rebellenbeweging Niger Delta Avengers (NDA) de kop te zullen indrukken. De NDA maakte onder meer een cruciale pijpleiding van het Amerikaanse Chevron onklaar. Shell zag zich door de dreiging van de opstandelingen genoodzaakt zijn personeel van een olie-installatie te evacueren, melden lokale media.

    De NDA wil dat niet langer alleen de landsregering en westerse oliebedrijven profijt trekken van de oliewinning, maar dat die voortaan ook de inwoners van de Nigerdelta ten goede komt. Volgens het Nigeriaanse ministerie van Defensie maken de rebellen zich schuldig aan ,,economisch terrorisme''.
5.751 Posts
Pagina: «« 1 ... 172 173 174 175 176 ... 288 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Hoe houdbaar is het hoge dividend van Shell als de olieprijs gaat dalen?

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links