Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel SHELL PLC AEX:SHELL.NL, GB00BP6MXD84

  • 33,475 3 mei 2024 17:35
  • -0,275 (-0,81%) Dagrange 33,370 - 33,865
  • 5.779.215

Shell nieuwtjes.

5.749 Posts
Pagina: «« 1 ... 120 121 122 123 124 ... 288 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 s.lin 30 januari 2013 11:14
    Shell deels veroordeeld voor olieschade Nigeria
    30-01-2013 | Laatst bijgewerkt 10:49
    Oliemaatschappij Shell is woensdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan een Nigeriaan wegens nalatigheid waardoor olievervuiling kon ontstaan. De hoogte van de vergoeding wordt in een aparte procedure vastgesteld.
    Het gaat om een veroordeling in één van de vijf zaken die Milieudefensie en vier boeren uit de Nigerdelta hadden aangespannen.

    In de andere vier zaken gaat Shell vrijuit, omdat de maatschappij daar voldoende maatregelen had getroffen tegen sabotage en dus niet nalatig is geweest. Desondanks zagen saboteurs kans de ondergrondse pijpleidingen te bereiken, er olie uit te halen en daarmee zelf milieuschade te veroorzaken.

    Sabotage voorkomen

    In de vijfde zaak heeft Shell volgens de rechter onvoldoende gedaan om sabotage te voorkomen. Een afsluiter van een olieput bij het dorp Ikot Ada Udo was eenvoudig met een Engelse sleutel te openen.

    Shell had deze inbreuk gemakkelijk al jaren geleden kunnen voorkomen, meent de rechtbank, maar het bedrijf plaatste pas in 2010 een zogeheten betonplug om de afsluiter onbereikbaar te maken. Tegen die tijd liep de rechtszaak al.

    Positief oordeel voor Shell

    Shell is bijzonder positief over het oordeel van de rechter dat de vervuiling is ontstaan door sabotage. "Daarin zijn we in het gelijk gesteld", zei Allard Castelein, directeur milieu bij Shell. "Alleen op één plek hadden we betere voorzieningen moeten treffen. Dat is gebeurd en de vervuiling is daar inmiddels opgeruimd."

    Of deze ene veroordeling reden voor de oliemaatschappij is om in hoger beroep te gaan, wist Castelein nog niet.

    Milieudefensie wel in hoger beroep

    Milieudefensie spreekt van een principiële uitspraak en een doorbraak dat van Shell een schadevergoeding wordt geëist.

    Een woordvoerder zei dat Milieudefensie "zeker" in hoger beroep gaat, omdat ze "verbijsterd" is dat in de andere vier zaken is geoordeeld dat Shell niet nalatig is geweest. "Het bewijs dat Shell daarvoor heeft geleverd, is volgens ons flinterdun."

    Z24
  2. forum rang 10 voda 30 januari 2013 16:40
    2e UPDATE: NL Rechtbank legt Shell boete op mbt vervuiling Nigeria


    (2e Update van eerder gepubliceerd bericht 'NL Rechtbank legt Shell boete op mbt vervuiling Nigeria' om reactie Shell toe te voegen.)


    AMSTERDAM (Dow Jones)--Een Nederlandse rechtbank heeft Royal Dutch Shell plc (RDSA) onderdeel Shell Petroleum Development Company of Nigeria Limited (SPDC) woensdag in e e n van de vijf rechtszaken over de aansprakelijkheid van het Brits-Nederlandse olieconcern voor olielekkages in Nigeria veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding.

    De hoogte van de schadevergoeding wordt vastgesteld in een aparte procedure.

    In de andere vier zaken, vier Nigeriaanse boeren en vissers startten de rechtszaken samen met milieudefensie, zijn alle vorderingen afgewezen.

    De rechtszaak waarvoor het concern nu veroordeeld is tot een betaling van een schadevergoeding betreft twee olielekkages bij het dorp Ikot Ada Udo. De rechtbank is van mening dat Shell Nigeria volgens het toepasselijke Nigeriaans recht een zorgplicht heeft geschonden en bijzondere nalatigheid moet worden verweten.

    Volgens het oordeel van de rechtbank was bij het dorp op eenvoudige wijze in 2006 en 2007 sabotage gepleegd.

    "Shell Nigeria had die sabotage eenvoudig kunnen en moeten voorkomen door voor 2006 al een betonplug te plaatsen, die zij pas in 2010 tijdens de lopende rechtszaak heeft geplaatst", aldus de rechtbank.

    In de vier andere rechtszaken oordeelt de rechtbank dat de lekkages niet het gevolg zijn van gebrekkig onderhoud door Shell, maar van sabotage door derden, waarvoor een oliemaatschappij in beginsel niet verantwoordelijk kan worden gesteld.

    Managing Director van SPDC Mutiu Sunmonu meldt in een eerste reactie ingenomen te zijn met de vaststelling van de rechter dat al deze lekkages het gevolg zijn van criminele activiteiten.

    "SPDC spant zich tot het uiterste in om deze problematiek onder de aandacht te brengen van de Nigeriaanse overheid, internationale instanties zoals de VN, de media en NGO's. Wij willen in de discussie om oplossingen te vinden een leidende rol spelen. SPDC vindt elke olielekkage onaanvaardbaar. Wij werken er hard aan om onze resultaten wat betreft operationele lekkages te verbeteren", aldus Sunmonu in het begeleidend persbericht.

    "Deze uitspraak is geweldig nieuws voor de mensen in Ikot Ada Udo die deze zaak samen met milieudefensie zijn gestart", meldt campagneleider Geert Ritsema van Milieudefensie in een eerste reactie op de uitspraak. "Maar de uitspraak biedt ook hoop aan andere slachtoffers van milieuvervuiling door multinationals", aldus Ritsema.

    "Tegelijkertijd is dit vonnis een bittere pil voor de mensen in de dorpen Oruma en Goi waarvoor de rechter Shell niet verantwoordelijk houdt", vervolgt hij. "Gelukkig kan dit in hoger beroep nog veranderen."


    Door Patrick Buis; Dow Jones Nieuwsdienst +31-20-571-52-01; patrick.buis@dowjones.com
  3. forum rang 10 voda 31 januari 2013 16:09
    Shell CEO: platforms Alaska nog niet klaar voor boorseizoen '13


    AMSTERDAM (Dow Jones)--Royal Dutch Shell plc (RDSA) Chief Executive Officer Peter Voser meldt donderdag dat er nog werkzaamheden verricht moeten worden aan de twee boorinstallaties van het Brits-Nederlandse energieconcern in Alaska om in het boorseizoen van 2013 te kunnen boren.

    The Noble Discoverer heeft een reeks upgrades nodig en de Kulluk, die onlangs vastliep, heeft schade opgelopen, aldus Voser.

    "Het is te vroeg om te zeggen wat het effect van het incident met de Kulluk zal zijn op de toekomst, aldus Voser.

    Het concern is tevens in afwachting van een aantal reviews, zowel intern als extern, met betrekking tot zijn operationele prestaties in Alaska in het 2012-boorseizoen, alvorens te beslissen over de volgende stappen, voegt de bestuurder toe.


    - Door Selina Williams; Bewerkt door Patrick Buis; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715200; patrick.buis@dowjones.com


  4. forum rang 10 voda 31 januari 2013 16:25
    Shell bezorgd over concurrentiepositie Europa

    Gepubliceerd op 31 jan 2013 om 14:01 | Views: 714

    LONDEN (AFN) - Bestuursvoorzitter Peter Voser van Shell maakt zich zorgen dat de concurrentiepositie van Europa verslechtert. Voser zei ook dat het met de Europese economie de goede kant op gaat hoewel de weg naar herstel grillig is. Hij deed zijn uitspraken donderdag in een toelichting op de vierdekwartaal- en jaarcijfers.

    In de toelichting stond Voser ook stil bij twee recente ontwikkelingen, het vastlopen van een boorschip in Alaska en de uitspraak van de rechtbank in Den Haag. Op oudjaarsdag liep het boorschip Kulluk aan de grond, waarna een storm van kritiek op Shells activiteiten in het Arctisch gebied volgde. De berging, de inzet van de kustwacht en de schade aan de Kulluk leidden tot een kostenpost van zo'n 90 miljoen dollar.

    Een ander schip, de Noble Discoverer, liep in november schade op door een brand in de machinekamer. Voser zei nog niets te kunnen zeggen over de boorplannen voor deze zomer totdat onderzoeken, zowel intern als door enkele autoriteiten, zijn afgerond. Wel is duidelijk dat beide schepen flink onder handen genomen moeten worden.

    Milieutoezichthouder

    De Amerikaanse kustwacht en de milieutoezichthouder EPA tikten Shell in december en eerder deze maand op de vingers omdat de veiligheidssituatie op de Discoverer te wensen over laat en voor luchtvervuiling. De maximaal toegelaten uitstoot is al langere tijd een twistpunt tussen Shell en EPA. De Amerikaanse overheid liet bovendien begin januari weten de boorplannen van Shell op de Noordpool kritisch te gaan bekijken.

    Woensdag werd Shell in een van vijf zaken veroordeeld voor vervuiling in Nigeria. De rechtbank oordeelde dat Shell een schadevergoeding moet betalen aan een Nigeriaan omdat door nalatigheid van het concern vervuiling kon plaatsvinden. In de andere vier zaken ging het bedrijf vrijuit omdat er voldoende maatregelen waren getroffen tegen sabotage. Voser zei donderdag dat de uitspraak bewijst dat de olielekkages het gevolg zijn van sabotage en diefstal.
  5. forum rang 10 voda 1 februari 2013 16:06
    HEARD ON THE STREET: Aandeel Shell heeft 'wake up call' nodig


    AMSTERDAM (Dow Jones)--Royal Dutch Shell (RDSA) is geen voor de hand liggende kandidaat om medelijden mee te hebben, zeker niet wanneer je bedenkt dat het olie- en (in toenemende mate) gasconcern vorig jaar $26,6 miljard binnen harkte met de prijs voor een vat Brent-olie boven de $100.

    Toch daalde de nettowinst van Shell in 2012 op jaarbasis en kwam daarmee onder de consensus van analisten uit, terwijl de olieproductie maar met 1% groeide.

    Deze resultaten zijn een perfecte weergave van het investeringsaanbod van Shell. De omvang en operationele kennis van het concern geven aandeelhouders een reden om 's nachts rustig te slapen. Maar dat betekent niet dat ze ook grote dromen zullen hebben.

    In tegenstelling tot concurrenten als BG Group of BP heeft Shell tot nu toe niet te maken met het verlagen van zijn productie outlook en de geopolitieke problemen wereldwijd. In plaats daarvan is het concern meer aardgas gaan produceren. De helft van zijn output bestaat inmiddels hieruit.

    Dat lijkt op een verstandige strategie, gezien de lange termijn verwachtingen dat de vraag naar aardgas toeneemt. Maar net als Exxon Mobil, dat investeerders nog altijd probeert te overtuigen van het feit dat de aankoop van XTO Energy in 2010 een goede zet was, gaat dit niet zonder de nodige pijn.

    Elk groot energieconcern dat zijn toekomst wil verzekeren, zal moeten meedoen met de Amerikaanse schaliegasrevolutie. Maar diezelfde revolutie houdt de gasprijzen momenteel laag, waardoor Shell de afgelopen twee kwartalen verlies leed bij zijn Amerikaanse upstream-activiteiten. Daarnaast dwingt de opkomst van schaliegas Shell om zijn gasreserves te verlagen, waardoor de voorraden jammerlijk laag zijn.

    Het probleem is dat er bij Shell altijd iets is dat de resultaten negatief beinvloedt. Vorig jaar waren het problemen met de raffinage die effect hadden om de nettowinst. En het rendement op het geinvesteerd vermogen is sinds 2009 gemiddeld zo'n 10,6%, waar dat in de periode 2005-2008 nog op 20,5% lag, volgens data van Sanford C. Bernstein.

    Een ander probleem is de productie. Shell heeft $65 miljard aan activa op de balans die of nog in ontwikkeling zijn, of momenteel geen aantrekkelijke opbrengst hebben.

    Zoals het er nu voor staat zullen de investeringen van Shell dit jaar met zo'n 10% stijgen tot een kolossale $33 miljard. Het bedrijf verwacht dat de productie hierdoor in 2017 20% hoger ligt dan in 2012. Om beleggers tot die tijd zoet te houden, heeft Shell zijn dividend opnieuw verhoogd. De yield staat nu op bijna 5%, in grote mate in lijn met die van zijn concurrenten.

    De middelen van Shell zorgen ervoor dat het concern zich dit allemaal kan veroorloven en dat is een geruststelling. Maar het totaalrendement over het afgelopen jaar van zo'n 8% is niet veel hoger dan dat van BP en komt in de buurt van Exxon.

    Oftewel, Shell's talent om zijn aandeelhouders in slaap te sussen is onbetwistbaar. Maar het wakker schudden van zijn aandelenkoers, dat lukt nog niet zo.


    Door Andrew Peaple; vertaald en bewerkt door Marleen Groen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 5715 200; marleen.groen@dowjones.com
  6. forum rang 10 voda 5 februari 2013 16:12
    Shell verhoogt capaciteit petrochemische fabriek in Singapore


    AMSTERDAM (Dow Jones)--Royal Dutch Shell plc (RDSA) gaat de capaciteit verhogen van zijn petrochemische fabriek in Singapore om aan de vraag naar gespecialiseerde materialen te kunnen voldoen die in de auto- en meubelindustrie worden gebruikt, meldt het Brits-Nederlandse energieconcern dinsdag.

    De upgrade zal de capaciteit van de fabriek verhogen om zogenaamde polyolen te produceren, industriele chemicalien om schuim van een hoge kwaliteit te maken. De capaciteit zal worden verhoogd tot 360.000 ton per jaar, tegenover 100.000 ton nu, aldus Shell in een verklaring.

    Het concern gaf geen financiele details, maar meldt te verwachten dat de upgrade in 2014 voltooid wordt.

    "De Aziatische markt voor polyolen is door de jaren heen snel gegroeid en we zien een toenemende vraag naar hogere-comfort-producten", aldus Shell Chemicals Executive Vice President Graham van't Hof.

    "De extra capaciteit en kwaliteit van deze Singaporese investering laat ons toe om aan de groeiende vraag van klanten in onze belangrijkste markten in Azie, met name China, te voldoen."

    Eind vorig jaar meldde Shell reeds de capaciteit te verhogen van een divisie in Singapore, waar alkenen en aromaten worden geproduceerd, chemicalien die worden gebruikt om plastic, verf en andere producten te maken.


    - Door Jacob Gronholt-Pedersen; Bewerkt door Patrick Buis; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715200; patrick.buis@dowjones.com
  7. forum rang 10 voda 5 februari 2013 18:11
    Vreemde beweging Shell

    Door Arend Jan Kamp op 5 feb 2013 om 17:28 | Views: 714

    Wat was rond 15:00 uur het nieuws? Ik kan niks vinden. Het lijkt wel de trigger voor het sentimentomslag vandaag bij Royal Dutch Shell. Het fonds stond de hele dag keurig een paar tienden in de plus, maar intussen kleurt de koers alweer rood. Nota bene, tegen de markt in.

    Vanochtend dacht ik nog dat De Koninklijke aan het handje liep van het cijferende BP ligt, maar dat staat nu nog steeds keurig op +1,64%. Total doet +1,33% en die grafiek lijkt wel het spiegelbeeld van Shell. OK, er is vandaag een sell voor Shell van CA Cheuvreux, maar die was al voorbeurs.

    Sinds vorig jaar zomer loopt Shell volledig achter de feiten aan en het gat met de AEX wordt steeds groter, terwijl fonds en index doorgaans dicht bij elkaar in de buurt blijven. Nee, het geloof in het bedrijf lijkt even helemaal over en weleicht dat beleggers liever even BP of Total hebben.

    Zie link voor grafieken:

    www.iex.nl/Column/94081/Vreemde-beweg...

    --------------------------------------------------------------------------------
    Arend Jan Kamp is senior contentmanager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie of vraag is altijd welkom.
  8. forum rang 10 voda 8 februari 2013 17:04
    'Shell moet geldstromen inzichtelijk maken'

    Gepubliceerd op 8 feb 2013 om 16:54 | Views: 219

    DEN HAAG (AFN) - Nederlandse olie-, gas- en mijnbouwbedrijven zoals bijvoorbeeld Shell moeten voortaan hun geldstromen transparant maken om corruptie tegen te gaan. Het kabinet schaart zich achter een richtlijn hiervoor die in Brussel in de maak is, meldden ministers Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Henk Kamp van Economische Zaken vrijdag.

    Er moet een rapportageplicht komen voor grote ondernemingen over hun betalingen aan de overheden van de landen waar zij opereren. Die regels gaan aansluiten bij de Amerikaanse variant, de zogeheten Dodd-Frank Act.

    Begin deze maand zei de Amerikaanse filantroop en zakenman George Soros dat hij denkt dat de Nederlandse overheid onder invloed van Shell de anticorruptieregels tegenhoudt. ,,Ik heb geen harde bewijzen, maar de Nederlandse regering neemt het standpunt van Shell over", stelde hij. Volgens Kamp is het kabinet niet onder druk gezet. ,,Wij maken zelf onze afweging wat verstandig is en wat niet", reageert Kamp.

    Transparantie

    Volgens Ploumen zijn de internationale regels voor transparantie in de grondstoffensector een belangrijk middel tegen corruptie. Het is voor bedrijven goed als de regels wereldwijd hetzelfde zijn, vindt de minister. Op die manier ontstaat een gelijk speelveld, meent Ploumen. De regels gaan gelden voor Europese bedrijven, ongeacht het land waar zij ondernemen. Uitzonderingen maken op de Europese afspraken is volgens Ploumen niet wenselijk.

    Shell benadrukt in een reactie dat de Nederlandse overheid haar eigen onafhankelijke overwegingen maakt. ,,Shell heeft op het gebied van transparantie een leidende rol ingenomen en heeft vorig jaar de afdrachten aan regeringen - ook de Nederlandse - bekendgemaakt. Niettemin maken wij ons zorgen dat de voorgestelde regels alleen gelden voor beursgenoteerde bedrijven in de VS en Europa en niet-beursgenoteerde concurrenten met gedetailleerde informatie onze concurrentiepositie kunnen ondermijnen.''
  9. forum rang 10 voda 8 februari 2013 17:18
    Shell legt twee gasfabrieken Nigeria stil

    Gepubliceerd op 8 feb 2013 om 08:06 | Views: 644

    AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - Olieconcern Shell heeft eerder deze week de toevoer vanuit twee gasfabrieken in Nigeria stilgelegd in verband met een vermoedelijk lek in een pijpleiding. Het bedrijf beroept zich op overmacht (force majeure), zo meldde Shell vrijdag.

    Shell heeft de fabrieken Soku en Gbaran-Ubie in de Nigerdelta uit voorzorg stilgelegd en onderzoekt de situatie. Daardoor voldoet het bedrijf momenteel niet aan zijn contractuele verplichting om gas te leveren aan exporteur Nigeria LNG, waarin Shell zelf een belang van ruim 25 procent heeft.
  10. forum rang 10 voda 12 februari 2013 16:23
    Shell's boorplannen in Alaska opnieuw in gevaar


    AMSTERDAM (Dow Jones)--De plannen van Royal Dutch Shell plc (RDSA) om komende zomer opnieuw te gaan boren naar olie in de Noordelijke IJszee bij Alaska zijn in gevaar, nu de twee boorplatforms die het concern daarvoor wil gebruiken, naar Azie gesleept moeten worden om gerepareerd te worden.

    Officials van Shell hebben formeel nog geen besluit genomen om komende zomer wel of niet te gaan boren in de wateren rond de noordkust van Alaska, maar het is onwaarschijnlijk dat de twee boorplatforms, de Kulluk en de Noble Discoverer op tijd terug zijn in de regio om met de booractiviteiten te starten.

    Het Kulluk-platform liep eind december nog vast op het onbewoonde Sitkalidak Island toen het naar Seattle gesleept werd voor onderhoud. De reparaties aan het platform kunnen volgens Shell woordvoerster Kelly OpDeWeegh alleen in droogdok plaatsvinden.

    Ook de Discoverer had in december problemen, toen e e n van de motoren in brand vloog, waarna een inspectie van de Amerikaanse Kustwacht volgde. Ook dit platform moet in droogdok hersteld worden.

    Shell spendeerde de afgelopen zes jaar zo'n $5 miljard aan licenties, personeel en materiaal om toezichthouders en bewoners dicht bij de kust van Alaska ervan te overtuigen dat het boren in de Noordelijke IJszee het milieu niet zou schaden. Maar tot nu toe stapelden de problemen voor het Nederlands-Britse olieconcern zich op en speelde ook het klimaat een rol, omdat de winterperiode in het gebied zorgt voor langdurige ijsvorming.

    Het concern heeft gekeken of het andere boorplatforms kan vinden om de Kulluk en de Discoverer te vervangen, maar er zijn weinig vaartuigen die de zware omstandigheden in het gebied aankunnen, aldus bronnen.


    Door Tom Fowler; vertaald en bewerkt door Marleen Groen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 5715 200; marleen.groen@dowjones.com


5.749 Posts
Pagina: «« 1 ... 120 121 122 123 124 ... 288 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Hoe houdbaar is het hoge dividend van Shell als de olieprijs gaat dalen?

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links