Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Tip: Beleg in robots

Tip: Beleg in robots
Trend Robotica
12,80% *

Robots zijn op steeds meer terreinen van het menselijk leven te vinden. Niet alleen als stofzuig- en grasmaairobot maar ook als productierobots, zoals onder meer in autofabrieken. Verder zullen robots ons thuis steeds meer gaan ondersteunen als persoonlijk assistent met wie je via spraak kunt communiceren, verwachten experts.

Het is een kwestie van tijd tot we allemaal zo’n robot thuis hebben. Ook zullen zorgrobots steeds vaker in ons leven opduiken. Dat betekent groei en nog eens groei. En waar veel groei is, komt rendement in zicht. Beursgenoteerde robotica-aandelen zijn heel interessant voor beleggers.

In Japan, trendsetter op het gebied van robotica, groeit het aantal robots in de zorg rap. Ook in Nederland worden ze al ingezet. Zoals zorgrobots die helpen bij het in en uit bed tillen van hulpbehoevende ouderen. Ook worden ze ingezet bij demente ouderen, die rustig worden van de communicatie met robots.

Robots zullen daarmee, verwachten experts, weleens een belangrijk deel van het antwoord op het lastige zorgdossier in westerse landen kunnen vormen. Zorgrobots zullen zelfs, verwachten specialisten, onmisbaar gaan worden binnen de zorg.

Gigantische markt

Het interessante van robots is dat ze zo breed inzetbaar zijn. We hadden het net al even over robots die in fabrieken aan de slag zijn. Dat is een gigantische markt. Omdat robots door de voortdurend verbeterende computerchips steeds intelligenter worden, kunnen ze ook steeds verfijndere productietaken aan. Hierdoor komt ook reshoring – het terughalen naar het westen van productiewerk uit lagelonenlanden – op steeds meer terreinen in zicht.

Zo zal bij NedCar in Born de Mini Countryman worden geproduceerd. Jaarlijks 100.000 stuks. Helemaal door robots gemaakt! Productie die we hier in Nederland houden dus en die ook hier werkgelegenheid oplevert.

Maar de gebieden waarop robots actief zijn, beperken zich zeker niet tot zorg- en productierobots. Zo zijn er robots die worden ingezet in de olie- en gasindustrie, robots die onmisbaar zijn in de landbouw en veeteelt, chirurgische robots, robots die helpen om mensen na lawines te redden en robots die radioactieve lekkages kunnen dichten na een kernramp, enzovoorts.

40% per jaar

De groei blijft er stevig inzitten bij robotica. De robotmarkt zal volgens onderzoeksbureau IDC tot en met 2019 met 17% per jaar groeien. Het Amerikaanse onderzoeksbureau Myria is nog positiever en gaat uit van een groei van 40% per jaar tot 2025.

Groei en rendement horen natuurlijk bij elkaar, zeker op de langere termijn. Je ziet bijvoorbeeld dat de Trend Robotica – twintig toonaangevende internationale robotica-aandelen – van Trend Invest over het afgelopen jaar op een plus staat: 45,6%.

Meer Beleggingsideeën van Trend Invest

Alle informatie van Trend Invest over rendementen, kosten en risico’s vindt u op de website. Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.

* Het rendement in het rendementsblok is berekend vanaf de vorige beursdag tot een jaar geleden op grond van de rendementsontwikkeling van de financiële instrumenten binnen de Trend. Het rendement van 35,4% is berekend van 25 augustus 2016 tot en met 25 augustus 2017 op grond van de rendementsontwikkeling van de financiële instrumenten binnen de Trend. Het weergegeven rendement betreft een resultaat uit het verleden. In het verleden behaalde en in de toekomst te verwachten rendementen vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het weergegeven rendement betreft een bruto-resultaat. Het rendement is berekend exclusief de vaste vergoeding per kwartaal, namelijk 0,2% over de waarde van uw Trend en 7,50 euro per Trend voor de beleggingsaanbevelingen, en de aan- en verkoopkosten variërend tussen de 0,45% en 0,9%.


Alle informatie van Trend Invest over rendementen, kosten en risico’s vindt u op de website. Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.


Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links