Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

3D-Printing dendert door

3D-Printing dendert door
Trend 3D-printing
-40,50% *

Na de forse stijging vorig jaar van de Trend 3D-Printing zien we ook dit jaar weer stijgende koersen. De Trend boekt alweer een rendement van 15,9% tot dusver dit jaar.* Toch zijn de stijgende koersen niet echt verbazingwekkend, want deze bijzondere sector ontwikkelt zich stormachtig.

Industriële toepassingen

Van onderdelen voor vliegtuigmotoren tot zonnecellen en van bruggen tot protheses, je kunt het zo gek niet verzinnen of het wordt al 3D-geprint. Je ziet dat nu vooral de industriële toepassingen heel snel toenemen.

Zo heeft Airbus-dochtermaatschappij AP Works een vrijwel volledig 3D-geprinte motorfiets gemaakt, die maar 35 kilo weegt. Door het 3D-printen kunnen materialen en onderdelen namelijk licht en toch sterk worden gemaakt. Mercedes-Benz Trucks print sinds een aantal maanden standaard 30 belangrijke (reserve)onderdelen snel en goedkoop. Hierdoor hoeft Mercedes-Benz deze kunststof onderdelen niet meer op voorraad te houden.

Nu gaat ook Renault Trucks metalen en toch lichte onderdelen 3D-printen. Dat maakt auto’s lichter en dus sneller en zuiniger. Waarschijnlijk zullen snel meer autofabrikanten en andere grote industriële bedrijven de stap van Mercedes-Benz en Renault volgen. Waardoor de markt voor 3D-printing weer verder groeit.

MKB

Bovendien worden deze printers nu door innovaties steeds beter en tegelijkertijd goedkoper. Het gevolg is dat deze printers binnen bereik komen van MKB-bedrijven. Het wordt daarmee voor kleinere productiebedrijven lonend zo’n printer aan te schaffen, om onderdelen te printen. Waardoor voorraadbeheer steeds minder nodig zal zijn.

Mykita

In de medische wereld zie je dat 3D-printing voor het vervaardigen van precies passende protheses de standaard aan het worden is. De massale doorbraak van 3D-printers voor thuisgebruik zal volgens kenners ook gaan komen.

Maar de toepassingen op het snijvlak van industrie en de consumentenmarkt nemen al toe. Het Duitse luxe brillenmerk Mykita bijvoorbeeld biedt perfect passende geprinte monturen, op basis van hightech gezichtsscans.

De mogelijke toepassingen van 3D-printing zijn legio. En dat leidt ook tot enorme groeiverwachtingen voor de 3D-printing markt. Wohlers Associates verwacht de komende 5 jaar een groei van 500%.

Groei in de beleggingsportefeuille

Het kan echter lastig zijn om deze markt goed in kaart te brengen. Beleggers die hier niet echt de tijd voor hebben en die voor gemak kiezen, kunnen beleggen in de Trend 3D-printing, een selectie van 3D-printing-aandelen. Deze Trend dendert door en biedt beleggers een mogelijkheid om op eenvoudige wijze een stuk groei in de beleggingsportefeuille te brengen.

Meer Beleggingsideeën van Trend Invest

Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door Robert Schuckink Kool. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

*Het rendement van 15,9% is berekend vanaf 1 januari 2017 tot en met 5 mei 2017 op grond van de rendementsontwikkeling van de financiële instrumenten binnen de Trend. Het rendement in het rendementsblok is berekend vanaf de vorige beursdag tot een jaar geleden op grond van de rendementsontwikkeling van de financiële instrumenten binnen de Trend. De weergegeven rendementen betreffen resultaten uit het verleden. In het verleden behaalde en in de toekomst te verwachten rendementen vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De weergegeven rendementen betreffen een bruto-resultaat. De rendementen zijn berekend exclusief de vaste vergoeding per kwartaal, namelijk 0,2% over de waarde van uw Trend en 7,50 euro per Trend voor de beleggingsaanbevelingen, en de aan- en verkoopkosten van 0,9%.


Alle informatie van Trend Invest over rendementen, kosten en risico’s vindt u op de website. Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.


Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links