Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Inspelen op cijfers ING

Inspelen op cijfers ING

Donderdag 3 november presenteert ING de Q3-cijfers. We gaan kijken vanuit een trading-perspectief waar de kansen liggen.

Vooruitblik

De verwachting alom is dat banken, en met name de ING gezien hun sterke focus op retailbankieren met veel particulier spaargeld, vanaf het vierde kwartaal flink zullen gaan profiteren van de stijgende rentes. Analisten zien ruimte voor een inkoopprogramma van eigen aandelen in het vierde kwartaal van dit jaar, met name wanneer de aandelenkoers wat lager staat. Een share-buyback van €800 miljoen is voor ING maar iets meer dan 10% van het overtollig kapitaal boven de buffer van 12,5 %.

Zowel Goldman Sachs als Deutsche bank hebben vorige week hun koopadvies op ING herhaald met een naar €15 verhoogd koersdoel. ING is in de laatste 6 cijferperiodes 5 keer met beter dan verwachte cijfers gekomen.


Bron: Refinitiv

De Nederlandsche Bank waarschuwde nog dat de risico's voor de financiële stabiliteit het afgelopen half jaar zijn toegenomen en dat gepaard zal gaan met toenemende verliezen voor Nederlandse banken. De stijgende hypotheekrente en de verslechterde economische vooruitzichten vergroten de kans op een prijscorrectie op de oververhitte woningmarkt.

De hoge inflatie, oplopende rentes, de oorlog in Oekraïne en de mogelijkheid van een wereldwijde recessie zorgen samen voor een ongekende situatie, zo stelde de Nederlandse centrale bank. Daarnaast blijft de inflatie mogelijk langer hoog dan waar financiële markten en economische ramingen nu rekening mee houden.

Dit alles zal de financiële sector volgens DNB de komende periode op de proef stellen. “Er moet ook rekening gehouden worden met toenemende verliezen op uitstaande leningen bijvoorbeeld aan energie-intensieve bedrijfssectoren", aldus DNB. Ook een stresstest waarbij wordt uitgegaan van aanhoudend hoge inflatie en een verdere stijging van de rente, toont de weerbaarheid van de bankensector. Samengevat geeft de outlook voor banken en ING in het bijzonder weer reden tot optimisme.

De charts

Eerst kijken we naar de chart van ING over de afgelopen 5 jaar om een goed overzicht te krijgen van waar we vandaan komen op een groter timeframe. Aan de bovenkant zien we twee klassieke dubbele topvormingen waarbij de rechter top een fractie hoger is dan de linker. Eentje rond de €16 kostte een paar jaar om te formeren en een meer recente - hoewel natuurlijk geen échte top - even onder de €14 begin dit jaar. Aan de onderkant is heel goed de belangrijke meerjarige blauwe steunzone te zien tussen de €8,50 en €8,00.


Bron: IG platform

De corona-low van €3,75 in april 2020 is relatief snel tenietgedaan, gevolgd door die recente dubbele top. Met uitzondering van een korte opleving boven de €10 begin juni koerst ING in een duidelijke zijwaartse trend tussen de €10 en pak 'm beet €8,50, wat neerkomt op een trading range van zo'n 15%.

Als we meer inzoomen op het dagelijks time frame dan is het goed te zien:


Bron: IG platform

Op het moment van schrijven koerst ING tegen de bovenkant van deze range op €9,90. Vorige maand is er meerdere malen een aanval op de €10 geweest, wat resulteerde in een behoorlijke klap terug richting €8,50 toen de AEX bijna op 610 punten stond.

Kopen aan de bovenkant van een range is bijna nooit een goed plan, tenzij deze daadwerkelijk getest en gebroken wordt. Het leek er even op vorige maand, daarom is het altijd raadzaam om de stop loss tactisch te plaatsen om niet te worden meegezogen naar de onderkant van deze range. Want dat kan snel gaan.

Wanneer (in dit geval) hogere prijsniveaus worden afgewezen, vindt vaak een tegenovergestelde beweging plaats helemaal naar de onderkant van de range waar de koers uit probeerde te breken.

Hoe kunnen we daarmee omgaan wanneer we toch willen anticiperen op een long trade?

Het doel

De bedoeling is om voor te sorteren op een mogelijke grote beweging naar aanleiding van de Q3-cijfers van 3 november aanstaande. Er zal positie ingenomen moeten worden met het risico dat de markt tussentijds wederom daalt, om wat voor reden dan ook.

Er zijn diverse manieren om hier handig op in te spelen. Sowieso gaan we niet meteen all-in omdat we onszelf dan "vastzetten" op één prijs. Dan moet de markt haast wel meteen in de goede richting gaan, willen we niet uitgestopt worden.

Besef dat de long trade in feite geldig blijft totdat de onderkant van de range gebroken wordt en de markt op zoek gaat naar nieuwe kopers. Het lagere steunniveau ligt dan rond de €7,30 en dan is de trade allang niet meer relevant; we anticiperen op een doorbraak van de bovenkant.

Kopen aan de bovenkant van de range?

We kunnen 1/3 van de positie innemen, en mocht de markt voordat de Q3 cijfers op 3 november komen inderdaad dalen dan kan er halverwege de range nog 1/3 worden gekocht. Indien de markt nog verder wegzakt kan de resterende 1/3 worden toegevoegd.

Dit heet "middelen" en dit is niet erg zolang je het doet in de range waarin je positie wilt opbouwen. Middelen (averagen) wordt vaak gedaan door traders die scheef zitten en hopen op een rebound - maar dat is natuurlijk niet wat wij hier doen. In dit scenario zitten wij gewoon long in het midden van de range in afwachting van de cijfers. Die positie is tactisch opgebouwd omdat wij niet volledig in positie willen zitten aan de bovenkant.  De stop loss kan nu veel handiger worden geplaatst buiten de onderkant van de range, in plaats van ergens in het midden.

Mocht het zo zijn dat de markt als we 1/3 positie hebben toch verder omhoog gaat, dan kan er gewoon mee worden gekocht. Dit voelt voor veel traders wat raar omdat je steeds "duurder" moet kopen, maar in feite doet de markt precies wat je wilt. In elk geval kan je een trailing stop gebruiken.

Dilemma

Het dilemma is vaak dat men natuurlijk liever wil instappen op eventueel lagere niveaus, maar ook de boot niet wil missen. Dan biedt bovenstaande strategie een prima uitkomst. Inspelen op cijfers met een swing trade vergt een uitgedachte strategie die rekening houdt met diverse scenario's in het huidige beursklimaat. En hoewel de markt een paar mooie dagen achter de rug heeft, blijft het oppassen geblazen.

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste marktonwikkelingen? Schrijf u dan hier in voor onze dagelijkse marktupdate en ontvang elke ochtend voorbeurs het laatste beursnieuws. Daarnaast bieden wij tal van gratis webinars aan met gastsprekers, live trading en meer. Bekijk hier het webinar-overzicht voor deze maand. 

Over IG

IG, opgericht in 1974, is een wereldwijde online broker gespecialiseerd in hefboomproducten. Wij helpen beleggers mogelijkheden te vergroten middels ons bekroonde handelsplatform en dagelijkse inzichten van onze analisten en de IG Academy. Ook staan wij dag en nacht voor u klaar met onze 24-uurs klantenservice.

Het Europese hoofdkantoor bevindt zich in Frankfurt, waarmee IG volledig gereguleerd wordt door de BaFin en Deutsche Bundesbank; het Nederlandse kantoor staat ook onder toezicht van de AFM.

Risicowaarschuwing

De inhoud van dit artikel is in samenwerking met IG tot stand gekomen en bevat geen beleggingsadvies of beleggingsaanbod en dient ook niet als zodanig opgevat te worden. Derivatenhandel kent een hoog risico op snel verlies.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links