Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: Randstad

Investeringsidee: Randstad

Randstad zag als gevolg van uitdagende macro-economische omstandigheden in de belangrijkste afzetmarkten de omzet het afgelopen kwartaal dalen. Wel wist de Nederlandse uitzender zijn winstmarges op peil te houden. Beleggers lijken zich hierdoor vooralsnog weinig zorgen te maken over het aandeel.

Op 22 oktober bracht Randstad zijn derdekwartaalcijfers naar buiten. De uitzender zag de autonome omzet over het derde kwartaal op jaarbasis met 2,5 procent dalen naar ruim 6 miljard euro. Hierdoor kwam ook de netto-omzet op jaarbasis 26 procent lager uit op 140 miljoen euro.

Daar stond tegenover dat Randstad de marges op peil hield. Zo steeg de brutomarge met 30 procentpunt naar 20,1 procent en bleef de EBIT-marge nagenoeg gelijk op 5 procent. De vrije kasstroom van Randstad kwam in het derde kwartaal uit op 468 miljoen euro, wat op jaarbasis een toename van 113 procent betekent.

Teruglopende omzet

De teruggelopen autonome omzet kwam voor beleggers en analisten niet als een verassing. Randstad ervaart al langere tijd tegenwind in Duitsland en de Verenigde Staten.

De Verenigde Staten vormen veruit de grootste afzetmarkt voor Randstad. Hier daalde de autonome omzet over het derde kwartaal met 1 procent op jaarbasis naar 1,1 miljard euro.

Het recent gepresenteerde Amerikaanse banenrapport laat zien dat de werkeloosheid in september uitkwam op 3,5 procent, wat het laagste niveau is sinds 1969. Tegelijkertijd stond de salarisstijging voor 2019 in september nog altijd op slechts 2,9 procent, de laagste toename sinds juli 2018.

Economen en analisten maken zich zorgen over de kwetsbaarheid van de Amerikaanse economie door onder meer de geopolitieke spanningen.

Europa

In Duitsland heeft de auto-industrie het moeilijk, waardoor Randstad de vraag naar uitzendkrachten vanuit deze sector sterk zag afnemen. De omzet per gewerkte dag daalde op jaarbasis met 14 procent.

Ook in Frankrijk, dat met een totale omzet van 941 miljoen euro over het derde kwartaal de grootste Europese afzetmarkt voor Randstad is, stonden de resultaten onder druk. Hier liep de autonome omzet met 1 procent terug.

In Nederland daalde de omzet van Randstad per gewerkte dag over het derde kwartaal op jaarbasis met 5 procent. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de werkloosheid in Nederland over het derde kwartaal is toegenomen, waarbij de uitstroom uit de arbeidsmarkt groter is dan de instroom. Afgewacht moet worden of deze trend in de komende periode doorzet.

De toekomstige koers van het aandeel is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Mis nooit meer een investeringsidee. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Vontobel!

Vontobel producten op Randstad zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: Randstad

RAND BEST Turbo Long
RAND BEST Turbo Long
RAND BEST Turbo Short
RAND BEST Turbo Short

Ontdek Vontobels productaanbod op beursproducten.vontobel.com/NL/NL.


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare