Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: DSM

Investeringsidee: DSM

DSM is 2019 goed van start gegaan en heeft mede daarom zijn doelstellingen opwaarts bijgesteld. Maar kan het chemiebedrijf ook de toenemende conjunctuurschommelingen en sectorproblemen weerstaan?

DSM boekte over het eerste kwartaal op jaarbasis een autonome omzetgroei van 3 procent tot 2,29 miljard euro, terwijl het aangepaste bedrijfsresultaat met 10 procent toenam tot 412 miljoen euro. De divisie Nutrition zag dankzij positieve ontwikkelingen in de voedingssector de omzet met 3 procent toenemen, terwijl de divisie Materials als gevolg van een lagere vraag een omzetdaling noteerde van 5 procent.

Doelstelling verhoogd

Naar aanleiding van de eerstekwartaalcijfers heeft DSM zijn doelstellingen verhoogd. Waar DSM voor 2019 eerder nog rekende op een groei van het bedrijfsresultaat van 5-10 procent verwacht het bedrijf dat dit nu dichterbij de 10 procent zal uitkomen. Voor 2020 en 2021 mikt DSM eveneens op een groei van het bedrijfsresultaat met 10 procent.

Afgewacht moet worden of DSM deze groei daadwerkelijk kan vasthouden. De afgelopen periode profiteerde Nutrition van een toenemende vraag, maar de divisie had wel last van onder meer de ‘Afrikaanse varkenspest’. Volgens DSM drukte de varkenspest de omzet over het eerste kwartaal met 12 miljoen euro en het bedrijfsresultaat met 3 miljoen euro. Onlangs doken er nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest op in zowel Hongkong als België, wat mogelijk van invloed kan zijn op de vraag naar diervoederingrediënten.

DSM denkt dat de resultaten voor Materials de komende periode relatief stabiel blijven, maar wijst er wel op dat de divisie opereert in een sector die conjunctuurgevoelig is.

Investeringen

DSM is in het eerste kwartaal gestart met zijn aandeleninkoopprogramma dat een totale waarde vertegenwoordigd van 1 miljard euro. Volgens het bedrijf gaat dit programma niet ten koste van investeringen en overnames, iets wat bevestigd lijkt te worden door de recente acquisitie van SRF. In mei nam DSM de Indiase producent van kunststoffen voor de auto-industrie en elektronicasector over voor omgerekend 38 miljoen euro. De acquisitie wordt naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar afgerond en versterkt naar verwachting de positie van DSM in India, waar het bedrijf over 2018 nog een omzet van circa 250 miljoen euro realiseerde.

Volatiele koers

Naar aanleiding van de eerstekwartaalcijfers steeg de aandelenkoers van DSM nog dezelfde dag met ruim 4 procent tot 103,3 euro (7 mei 2019). In de dagen daaropvolgend is de koers relatief volatiel geweest en deze staat momenteel iets lager op 99,88 euro (23 mei 2019). De koers-winstverhouding bedraagt 19,3 en het aandeel biedt een dividendrendement van 2,2 procent.

De toekomstige koers van het aandeel is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Vontobel producten op DSM zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: DSM

 
Ontdek Vontobels productaanbod op www.beursproducten.vontobel.com/NL/NL.


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.