Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

TA: Akzo - zo ziet een afstraffing eruit

TA: Akzo - zo ziet een afstraffing eruit

Ik hoef u niet te vertellen wat er in de afgelopen weken allemaal is gebeurd. Wat een koersdreunen, wat een marktgekte, het lijkt wel op een collectieve hersenspoeling die tot flinke vallende messen leidt.

U weet, een vallend mes moet men pas oprapen als het stilligt. Maar hoe herken je een forse afstraffing en nog veel belangrijker, welke indicaties zijn nodig om vanuit extreme dieptes weer aankopen te overwegen, ofwel het mes op te rapen? Ik zal een en ander duiden aan de hand van de dagchart van AKZO.

Forse berentikken

In januari en februari was er al sprake van een klungelig koersverloop: geen duidelijke trend, geen heldere krijtstrepen, een beetje zijwaarts geschuifel. Maar een dag of tien terug begon het te rommelen. Zwarte candles met een rode swingteller en een blauw gekleurde Trade Indicator met de RSI onder de 50-lijn indiceerden toenemende berendruk. En deze week sloegen de beren genadeloos toe. In een rap tempo werd de koers naar de krap 73,00 steunstreep geduwd. Een vrije val, een vallend mes, een klassiek voorbeeld van massahysterie.

Extreem laag

Maar waaruit blijkt dat de huidige koers veel te laag is? Welke indicaties duiden op een overdreven afstraffing?

Welnu, om te beginnen de enorme afstand van de koers met de gemiddeldelijn. Dit gat is bij dit fonds nooit zo groot. De candles kleuren dan ook oranje - mijn zogenaamde MRI candles, ofwel Mean Reversion Indicaties: de koers moet terug naar het gemiddelde.

Dan is er vervolgens de swingteller op -9 met twee extra MRI candles inclusief gap. En de RSI staat ruim onder de OS-lijn en dat impliceert aanstaande bodemvorming. Tot slot mijn Trade Indicator die met rode staafjes een oversoldsituatie illustreert, ofwel een overdrijvingsfase.

Rebound koopkans

Alles overziende kan een rebound niet uitblijven. De beren zijn als wilde beesten tekeer gegaan, de stieren mogen nu proberen verloren terrein terug te winnen, ervan uitgaande dat ze nog de kracht kunnen vinden om zwaar verminkt de strijd aan te gaan.

Aanwijzingen hiertoe zijn de volgende: een witte candle, een OS-upcross in de RSI en een groene Trade Indicator. Een combinatie van deze reboundsignalen zou geweldig zijn. Aan u de keuze bij welke van de indicaties tot actie over te gaan om de bulls een handje te helpen.

Klik om te vergroten

Turbo's

BNP Paribas AKZO Turbo Long

BNP Paribas AKZO Turbo Short


Nico Bakker is directeur en eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas S.A.. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur.

De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De standpunten en vooruitzichten van Bakker geven zijn technische mening weer over het betreffende item in zijn hoedanigheid als technisch analist en consultant. Zijn beloning staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze publicatie.

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare