Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Krachtmeting tussen aandelen en obligaties

Marktupdate BNP Paribas IP
  • Centrale banken: Fed en ECB wachten december af, Brazilië start versoepelingscyclus en Canada en Australië doen binnenkort mogelijk hetzelfde.
  • Markten: sterkere kwartaalcijfers van Amerikaanse bedrijven zijn al ingeprijsd.
  • Assetallocatie: ongewijzigd ondanks dip in obligatierente.

Veel markten hebben vooral oog voor de timing en het tempo van de renteverhogingen in de Verenigde Staten. De afgelopen week bleek echter dat veel andere centrale banken nog altijd versoepelen waardoor de divergentie in het beleid toeneemt.

  • De ECB liet weten dat we geduld moeten uitoefenen tot december.
  • De Braziliaanse centrale bank startte haar algemeen verwachte versoepelingscyclus.
  • De centrale bankiers in Canada overwegen om hun beleid nog te verruimen.
  • In Australië hangen extra renteverlagingen in hoge mate van de komende inflatiecijfers af.

Amerikaanse aandelen stegen amper na de betere kwartaalrapporten van bedrijven in de Verenigde Staten, ook al keerde de stijgende trend in de obligatierente gedeeltelijk om, wat normaliter gunstig is voor aandelen.

Uiteenlopend monetair beleid: Verenigde Staten

In de Verenigde Staten ging de industriële productie miniem omhoog, terwijl de capaciteitsbenutting eveneens licht toenam. Het vertrouwen onder huizenbouwers daalde, maar bleef op het gebruikelijke hoge peil voor een fase van economische expansie. Al met al blijkt uit de cijfers van de huizenmarkt dat de markt stabiel blijft.

De reële inflatie steeg, vooral dankzij hogere energieprijzen. Volgens ons schudden deze cijfers de kaarten voor een renteverhoging in december niet door elkaar. De cijfers zijn goed genoeg, de inflatie lijkt te versnellen en de Fed vindt het nog altijd erg wenselijk om de rente (geleidelijk) te normaliseren.

Uiteenlopend montair beleid: Europa

Na de laatste vergadering van de raad handhaafde de ECB haar maandelijkse activa-aankopen voor een bedrag van 80 miljard euro in het lopende programma voor kwantitatieve versoepeling. Ze merkten ook op dat de economie goed stand hield en zich gestaag herstelt met een geleidelijk aantrekkende inflatie.

De dalingsrisico’s zijn echter niet van de baan en de centrale bank blijft vastbesloten om het huidige hoge peil van monetaire versoepeling aan te houden. Ze zagen geen overtuigende signalen van een stijgende trend in de onderliggende inflatie.

Tegelijk versoepelen de kredietvoorwaarden voor bedrijven niet langer en willen de banken de voorwaarden dit kwartaal nog verkrappen. In december kan de ECB zich buigen over de nieuwe cijfers betreffende de toestand van de economie en over de resultaten van de beoordeling van de effecten van kwantitatieve versoepeling.

We verwachten dat ze de activa-aankopen dan tot september 2017 verlengt. Dat de vergadering van de ECB in oktober op een non-event zou uitdraaien, stond al in de sterren geschreven. Toch waren de markten ontgoocheld.

De aandelenmarkten daalden kortstondig toen bleek dat er geen extra versoepeling kwam. De daaruit voortvloeiende sterke euro hield stand.

Uiteenlopend monetair beleid: Brazilië

Banco do Brasil verlaagde haar basisrente met 25 basispunten tot 14% nu de inflatie weer afneemt en er vooruitgang wordt geboekt in de fiscale hervormingen. Door de dalende inflatie is de reële basisrente sinds begin dit jaar in feite gestegen.

De versoepelingscyclus is gestart en we verwachten meer verlagingen, maar in een geleidelijk tempo. Een inflatie van 8,5% blijft immers een stuk hoger dan de beoogde bandbreedte van 2,5% tot 6,5% en recent viel de daling in bepaalde conjunctuurgevoelige componenten stil.

Bovendien kan er tijd over gaan voor de fiscale hervormingen zijn afgerond.

Braziliaanse basisrente en inflatie

 

Uiteenlopend monetair beleid: Canada

De Canadese centrale bank (BoC) stelde haar groeiverwachtingen naar beneden bij en gouverneur Poloz verraste de marken door te stellen dat extra economische stimulansen een belangrijk punt op de agenda waren, maar dat de bank eventuele maatregelen liever nog wat uitstelde in het licht van de onzekerheid over de Amerikaanse verkiezingen, de vooruitzichten voor de Canadese huizenmarkt en de grondstoffencyclus.

Het is niet de eerste keer dat gouverneur Poloz verrassend uit de hoek komt: in januari 2015 verlaagde de BoC de rente. Het is de tweede keer in zes maanden tijd dat de bank toegaf dat ze overweegt om het beleid nog te versoepelen.

De zwakke detailhandelsverkoop verhoogt de kans dat Canada de rente in de nabije toekomst verlaagt.

Uiteenlopend monetair beleid: Australië

Zwakke cijfers van de arbeidsmarkt verhoogden de kans dat de Reserve Bank of Australia (RBA) haar monetair beleid versoepelt. Het dilemma waar de RBA voor staat is de sterke huizenmarkt, vooral in Sydney, en de negatieve schok in de handelsvoorwaarden voor grondstoffen.

Dat hield de RBA in augustus niet tegen om het beleid te verruimen na een teleurstellend inflatiecijfer in het tweede kwartaal. De inflatie kan hier dus de doorslag geven.

Uiteenlopend monetair beleid: China

In China lijkt de kans op extra monetaire versoepeling vooralsnog klein. Uit de officiële cijfers blijkt dat de bbp-groei in het derde kwartaal jaar op jaar stabiel was op 6,7%. De regering is dus op koers om haar doelstelling voor dit jaar van 6,5% tot 7% te behalen.

Dankzij sterke monetaire en budgettaire stimulansen ging de groei wat omhoog. De industriële productie en reële detailhandelsverkoop daalden echter en hoewel de Chinese renminbi verzwakte, bleef de export met problemen kampen.

Of de stabilisering in China standhoudt, blijft volgens ons een groot vraagteken.

Amerikaanse bedrijfswinsten verbeteren...
zoals verwacht

Ongeveer een kwart van de beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven hebben hun winstcijfers voor het derde kwartaal bekendgemaakt. Het aantal bedrijven dat beter dan verwachte winsten per aandeel rapporteerde was sinds het tweede kwartaal van 2010 niet meer zo hoog en de jaarlijkse verkoopcijfers stijgen voor het eerst sinds het laatste kwartaal van 2014.

Nu de druk vanuit de sectoren Energie en Basismaterialen geleidelijk afneemt, is de winstgroei eveneens positief geworden. Voorlopig doen banken het bijzonder goed dankzij een sterke opleving in vastrentende producten en de valutahandel.

De markten hadden de betere winstvooruitzichten al ingeprijsd waardoor aandelen zelfs nog duurder lijken.

Bedrijven in de S&P 500 met hoger dan verwachte winstcijfers

 

Ons standpunt tegenover Amerikaanse aandelen is per saldo neutraal.

Assetallocatie: Ondanks dip in obligatierente ongewijzigd

In de afgelopen week daalde de rente op Duitse en Amerikaanse tienjarige obligaties licht. In Japan bleef de rente stabiel: 5 basispunten onder de doelstelling van de Bank of Japan van 0% wat we als een anker zien voor de Japanse tienjarige obligatierente.

De lichte dip in de obligatierente was positief voor aandelen nadat bezorgdheid over een stijging als een donkere wolk over de aandelenmarkten had gehangen. De bewegingen waren echter doorgaans onvoldoende ingrijpend om de markten uit hun recente handelsbandbreedten te stoten.

De krachtmeting tussen aandelen en obligaties lijkt dus nog niet voorbij.

Aandelen in lokale valuta’s

 

Meer Beleggingsideeën van BNP Paribas

 

Mede-auteur van deze analyse is Colin Graham, CFA, CAIA, CIO, Multi Asset Solutions.

Klik hier voor alle assetallocatieposities van Multi Asset Solutions (voor professionele beleggers).


Joost van Leenders is beleggingsspecialist bij BNP Paribas Asset Management. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Asset Management.


Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links