Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Langs de handelsoorlog navigeren met behulp van smallcaps

Langs de handelsoorlog navigeren met behulp van smallcaps

Aandelen in smallcaps kunnen verder profiteren van a) de focus van deze bedrijven op binnenlandse in plaats van buitenlandse groei – die kan de economische gevolgen van een handelsoorlog helpen beperken – en b) hun aantrekkelijke waarderingen.

Voor beleggers in Amerikaanse aandelen, inclusief smallcaps, blijven de omstandigheden aan de positieve kant. Recente economische cijfers waren bemoedigend: het reële bruto binnenlands product (bbp) steeg met 4,2% in het tweede kwartaal van 2018, volgens de tweede raming van het Bureau of Economic Analysis. Enquêtes van ISM wijzen op een robuuste expansie. En de banenmarkt blijft sterk, met het werkloosheidspercentage op het laagste niveau sinds 1969.

Dit heeft zich vertaald in een sterke winstgroei voor Amerikaanse bedrijven dit jaar samen met gezonde verwachtingen voor toekomstige groei. De aanhoudende kracht van de economie, deels ingegeven door belastingverlagingen en fiscale uitgaven, heeft ertoe geleid dat het vertrouwen van beleggers en bedrijven robuust is gebleven.

Toch volatiel ondanks de solide context?

Waarom zijn de beurzen dan zo volatiel geweest? Hoewel de S&P 500-index dit jaar tot eind augustus met 9,5% is gestegen, hebben zorgen over de gevolgen van een mogelijke handelsoorlog voor de economie en beursgenoteerde ondernemingen hun weerslag op de koersen gehad. Inderdaad kan protectionisme een aanzienlijke bedreiging vormen voor aandelen. Handelsbelemmeringen verhogen doorgaans de prijzen voor consumenten en verstoren de vrije stroom van goederen en diensten. Beleggers maken zich zorgen hierover en dat maakt de aandelenkoersen volatiel.

Het is duidelijk dat een aanzienlijke escalatie het huidige positieve beleggers- en zakensentiment snel zou kunnen ondermijnen. Onder normale omstandigheden worden omzet en winst uit diverse bronnen als positief beschouwd, maar bedrijven die afhankelijk zijn van de export of een groot deel van hun omzet van buiten de Verenigde Staten halen, staan onder druk in de huidige situatie.

Ga naar Investors' Corner blog voor meer informatie over beleggen in kleine en middelgrote bedrijven en politieke ontwikkelingen, waaronder de handelsspanningen.

BNP PARIBAS ASSET MANAGEMENT Nederland N.V. (adres: Postbus 71770, 1008 DG Amsterdam), de beheerder, is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten. Voordat u investeert in enig financieel instrument dient u het prospectus alsmede de Essentiële Beleggersinformatie (EBi) met informatie over het product, de kosten en de risico’s te lezen. Het prospectus, de EBi alsmede overige informatie zijn verkrijgbaar op de website: www.bnpparibas-am.nl. De in dit artikel opgenomen opinies zijn het oordeel van BNP PARIBAS ASSET MANAGEMENT Nederland N.V. op het gespecificeerde moment en kunnen worden gewijzigd zonder voorafgaand bericht.