Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label
Risicobereidheid bij eensgezinde centrale banken

Risicobereidheid bij eensgezinde centrale banken

  • Centrale banken: klaar om rente te verhogen?
  • Politieke risico’s: waakzaam blijven
  • Assetallocatie: sterkere dollar op middellange en lange termijn


De risicobereidheid in de financiële markten is de afgelopen week ondanks nieuwe (geo)politieke spanningen met Noord-Korea teruggekeerd. Amerikaanse beleggers haalden opgelucht adem toen bleek dat orkaan Irma minder schade had veroorzaakt dan verwacht waardoor de index S&P 500 naar recordhoogtes steeg.

Aandelen deden het wereldwijd goed. Maar obligaties werden massaal verkocht, terwijl andere veiligehavenactiva en sectoren met obligatiekenmerken, zoals nutsbedrijven en vastgoed, achterbleven bij de markt.

Op de valutamarkten leek de Amerikaanse dollar (USD), die lange tijd in ademnood verkeerde, op te leven. De Britse sterling leek zich te herstellen en maakte de verliezen van afgelopen maand goed nadat beleidsmakers van de Bank of England (BoE) op een krapper beleid hadden aangestuurd. Dat bracht ook een sterke rally in Gilts op gang en zette druk op de aandelenindex UK FTSE 100.

In grondstoffen was de rally in ruwe olie te danken aan het optimisme van de markt en aan de heropening van een aantal Amerikaanse raffinaderijen die door de orkanen de deuren moesten sluiten. Hoop dat de OPEC de productieverlagingen zou verlengen, was eveneens gunstig voor het marktsentiment.


Centrale banken: Klaar om het beleid te verkrappen?

De BoE verraste de markten met een vrij agressieve toon. Daarmee reageerde ze op de inflatie op de consumentenprijzen die naar het hoogste niveau sinds december 2011 steeg waardoor het rendement op Gilts toenam.

Dat beleggers in obligaties niet voorbereid waren op de harde taal van de BoE gaf de obligatierente een extra impuls. De meeste beleidsmakers gingen ervan uit dat “een lichte afbouw van de monetaire stimulansen waarschijnlijk gepast is in de komende maanden” wil de inflatie duurzaam naar de doelstelling terugkeren. De boodschap van de BoE sorteerde extra effect doordat Gertjan Vlieghe, het doorgaans milde (externe) lid van de monetaire beleidsraad, stelde dat “de ontwikkeling van de cijfers er in toenemende mate op wijst dat het moment waarop de bankrente omhoog moet dichter bij komt”.

Op die sterke signalen volgde een verkoopgolf in Britse obligaties waardoor de rente op tienjarige Gilts even sterk steeg als na de aankondiging van de vervroegde verkiezingen in juni. Wij zijn inderdaad overtuigd dat een renteverhoging in de komende maanden gepast zou zijn.

Volgens ons is het huidige inflatietempo inderdaad een gevolg van een valuta-effect door de zwakke sterling. Dat is een vrij tijdelijk effect dat wellicht minder lang doorwerkt dan een inflatie die aan binnenlandse factoren te danken zou zijn.


Fed bijeenkomst

In de VS komt het beleidscomité (FOMC) van de Federal Reserve (Fed) woensdag bijeen. Hoewel beleggers er al sterk op rekenen dat het comité de balans zal normaliseren, kunnen de obligatiemarkten toch wankelen als dit effectief wordt aangekondigd. Denk maar aan de verkoopgolf na de toespraak van ECB-voorzitter Draghi in juni, ook al leek de verwachte afbouw van de balans toen al grotendeels ingeprijsd.

De inflatie was hoger dan verwacht waarmee er een einde kwam aan vijf tegenvallende inflatiecijfers op rij. Aan het beleidsstandpunt van de Fed verandert dat echter waarschijnlijk niets. De kerninflatie steeg vooral vanwege de sterk gestegen huurprijzen.

Beleidsmakers kijken echter doorgaans naar de index van de privébestedingen (Personal Expenditure Index of PCE) die veel minder gewicht toekent aan de huurprijzen. We verwachten niet dat het FOMC de markten verrast. De toon zou voorzichtig en vrij mild moeten blijven.


Politiek risico: Waakzaam blijven

De kans dat de Duitse verkiezingen komende zondag het politieke risico verhogen is klein, maar de vele andere politieke zorgen zullen hun stempel blijven zetten op het wereldwijde marktsentiment.

De VN kwamen overeen om extra sancties aan Noord-Korea op te leggen, maar door de inbreng van China en Rusland bleven die sancties relatief beperkt. Noord-Korea reageerde op de handelsbeperkingen met nieuwe provocaties. In vergelijking met de spanningen rond het wapengekletter deze zomer, was de reactie van de marktdeelnemers vrij ingetogen. We moeten deze politieke strijd echter van nabij blijven opvolgen omdat een eventuele escalatie gevolgen kan hebben voor de relaties tussen de VS en China.

In de VS lijkt er wat meer vaart te komen in de plannen voor belastinghervormingen. Nu het probleem van het staatsschuldplafond naar later dit jaar verschoven is, focust de regering Trump op een verlaging van de bedrijfsbelastingen naar 15%.

Welk belastingpercentage het uiteindelijk wordt, blijft onzeker omdat de Republikeinen zich kennelijk zorgen maken over de impact op het overheidstekort. De eerste voorstellen worden eind deze maand verwacht. Budgettaire stimulansen kunnen de zogeheten Trump-handel nieuw leven inblazen wat vooral voor smallcaps en banken gunstig zou zijn.


Asset Allocatie: Onderweging VK versus eurozone beëindigd

We beëindigden onze shortpositie in Britse aandelen versus long aandelen uit de eurozone. De positie had te lijden van een aantrekkende Britse economie dankzij een zwakke sterling, terwijl de eurozone met een sterkere euro kampte. De kans dat daar op de korte termijn verandering in komt, is klein.

Bovendien zijn onze nieuwe prognoses voor de Britse bedrijfswinsten nu minder pessimistisch. We waren dus minder overtuigd van deze positie en beëindigden deze met verlies.

In valuta’s deed onze longpositie in de Amerikaanse dollar het de afgelopen week goed dankzij de oplevende dollar. We verwachten dat de dollar op de middellange termijn stijgt, vooral zodra de regering Trump een aantal hervormingen kan doordrukken en de Fed haar plannen om het monetaire beleid te normaliseren in daden omzet.

Meer Beleggingsideeën van
BNP Paribas Asset Management

Mede-auteur van deze analyse is Colin Graham, CFA, CAIA, CIO, Multi Asset Solutions.

In dit artikel kan vaktaal voorkomen. Het is daardoor minder geschikt voor lezers zonder professionele beleggingservaring.


Colin Harte is hoofd research Active Asset Allocation Multi Asset Solutions bij BNP Paribas Asset Management. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Asset Management.