Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Zwakke inflatie en rentebeleidsfactor

Opkomende landen: is het goldilocks-scenario houdbaar?
  • Economische cijfers: beter in de eurozone, maar afbouw QE staat nog niet op de agenda.
  • Opkomende landen: is het goldilocks-scenario houdbaar?
  • Assetallocatie: opnieuw onderwogen duration.

Na een zomer waarin stevige tyfoons, orkanen, en moessonregens vooraan in het nieuws stonden was de jaarlijkse vergadering van toonaangevende centrale bankiers in Jackson Hole veeleer een storm in een glas water. ECB-voorzitter Draghi deed geen hachelijke uitspraken over de afbouw van het programma voor kwantitatieve versoepeling (QE) en Fed-voorzitter Yellen kwam evenmin verrassend uit de hoek.

Met zorgwekkende inflatiecijfers aan beide kanten van de Atlantische Oceaan spreken de twee belangrijkste centrale banken zich dus liever niet duidelijk uit over hun monetaire beleid. In de eurozone loopt de koers van de euro op door bemoedigende economische cijfers wat negatief kan uitpakken voor de export.

Vandaar dat de ECB aarzelt om nu onverbloemd over een afbouw van QE te spreken. De gebruikelijke beleidsvergadering van de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) deze week wordt mogelijk eveneens een non-event.

Echt nieuwe beleidsverklaringen komen er waarschijnlijk pas later dit jaar. In de VS lijkt de Federal Reserve (Fed) na een reeks tegenvallende inflatiecijfers extra renteverhogingen en de afbouw van haar balans uit te stellen.

Economische cijfers: beter in de eurozone, maar afbouw QE staat nog niet op de agenda

Zoals gezegd verbeteren de fundamentele factoren in de eurozone sinds begin dit jaar. De groei trekt aan. De zachte cijfers (van de peilingen) waren eveneens vrij positief. De index van het economisch sentiment (ESI) van de eurozone kwam uit op 111,9. Dat was beter dan verwacht en het hoogste niveau sinds 2007 (zie grafiek).

In een beter economisch klimaat trok de inflatie aan. Een inflatie van 1,2% blijft weliswaar onder de officiële doelstelling van de ECB, maar de positieve dynamiek in de kerninflatie kan de centrale bank aanmoedigen om binnenkort een afbouw van QE aan te kondigen.

De valutamarkt hield daar al rekening mee waardoor de euro sinds begin dit jaar met 14% is gestegen vergeleken met de Amerikaanse dollar (USD). Door die aanpassing aarzelt de ECB nu om haar QE-programma daadwerkelijk te ontmantelen. De fundamentele factoren mogen dan al verbeteren, voorzitter Draghi wil kennelijk voorkomen dat de euro nog meer oploopt wat de inflatie weer kan afremmen.

Brexitonderhandelingen

In de brexitonderhandelingen tussen het VK en de EU lijken de partijen nu doordachter om het risico van handelsbarrières te vermijden De Britse regering kwam verzwakt uit de vervroegde verkiezingen van juni en gaat op zoek naar compromissen nu ze minder sterk staat om een harde brexit door te drukken. Na de Duitse algemene verkiezingen op 24 september komt er mogelijk meer vaart in de onderhandelingen.

Aan het economische front lijkt de hemel eveneens op te klaren: de inkoopmanagersindex (PMI) van de verwerkende industrie steeg in augustus tot 56,9 – het hoogste niveau in vier maanden.

Opkomende landen: is het goldilocks-scenario houdbaar?

De huidige omgeving gaf de opkomende markten de wind in de zeilen waardoor onze positie in schuldpapier uit de opkomende landen in lokale valuta’s winstgevend werd. De zwakke Amerikaanse dollar gaf het rendement uit de opkomende markten een sterke impuls.

Ook de lage inflatie in de VS waardoor de Fed de rente waarschijnlijk langer laag wil houden, was gunstig voor die landen. Robuuste zachte en harde cijfers droegen bij aan de winsten, onder meer omdat een sterke vraag de prijzen voor basismetalen naar een hoog niveau heeft getild (zie grafiek). De opkomende markten hebben dus van de betere macro-economische omgeving en de zwakke dollar geprofiteerd, maar wij vragen ons af of dit een duurzame trend is.

Het grootste risico komt nu volgens ons van een sterkere USD indien de Amerikaanse inflatie aantrekt wat een beslissing van de Fed om de rente te verhogen en haar balans af te bouwen kan bespoedigen. Daardoor kan er abrupt een einde komen aan de sterke prestaties van de opkomende landen. Een ander risico dat aandacht verdient, is dat China zijn stimuleringsmaatregelen waarschijnlijk stopzet na het Congres van de nationale partij deze herfst.

Assetallocatie: overwogen voor de Amerikaanse dollar en winstneming op opkomend schuldpapier in Amerikaanse dollar

Binnen valuta’s handhaven we onze longpositie op de Amerikaanse dollar versus de euro. Dit is een positie die ons op de lange termijn sterk overtuigt.

Betere fundamentele factoren en minder politieke risico’s dan eerder dit jaar waren positief voor de euro. Wel bleef de Amerikaanse dollar zwak, maar het slechte nieuws lijkt nu grotendeels ingeprijsd. De USD kan eerder vroeg dan laat opleven naarmate marktspelers zwakke cijfers in de VS verdisconteren en positieve standpunten voor de eurozone innemen.

Een relatief kleine wijziging in de vooruitzichten kan tot een herbeoordeling en prijscorrectie lijden. De kennelijke piek in de PMI van de eurozone kan een wijziging in het marktsentiment aankondigen. In valuta’s zijn we short op de euro omdat we negatief blijven voor deze munt.

Durationpositie

In de vastrentende markten sloten we onze neutrale tactische positie. Voor de vergadering van Jackson Hole namen we winst op onze tactische durationpositie en we zijn teruggekeerd naar onze strategisch onderwogen durationpositie, vooral in Europese obligaties, omdat we verwachten dat de ECB een van de eerste toonaangevende centrale banken zal zijn die haar focus zal verleggen naar stabiliteit in de financiële markten en meer nadruk zal leggen op een prudent beheer van de financiële markten.

Wat onze andere strategieën betreft, zijn Amerikaanse aandelen volgens ons sterker overgewaardeerd dan Europese. Wij zijn dan ook overwogen in aandelen uit de eurozone versus aandelen uit de VS en het VK. Hierin komt ook tot uitdrukking dat onze ramingen van de bedrijfswinsten in het VK veel lager zijn dan de consensusverwachting en dat Britse aandelen volgens ons zullen achterblijven bij de meeste andere grote aandelenmarkten.

Bij vastgoed zijn Europese aandelen dit jaar aanzienlijk gestegen en bleven Amerikaanse aandelen achter. Omdat wij voor de komende maanden een omslag van deze trend voorzien onder invloed van een herstel van de vraag naar Amerikaans vastgoed, blijven wij overwogen in Amerikaans vastgoed.

Meer Beleggingsideeën van
BNP Paribas Asset Management

Mede-auteur van deze analyse is Colin Graham, CFA, CAIA, CIO, Multi Asset Solutions.

In dit artikel kan vaktaal voorkomen. Het is daardoor minder geschikt voor lezers zonder professionele beleggingservaring.


Colin Harte is hoofd research Active Asset Allocation Multi Asset Solutions bij BNP Paribas Asset Management. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Asset Management.


Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links